Jay Fu's

Mamma har precis lämnat mig här i min ensamhet. Rättelse; utan mänskligt sällskap - jag har ju hunden! Åter igen har jag haft en väldigt bra lördag, jag tycker om lördagar! Pluggandet har gått väldigt bra, jag känner att jag har koll på läget, och att jag inte behöver sitta hela dagarna framöver. Detta beror inte på att jag har lätt för mig, eller att det inte är svårt, utan att jag har kämpat som ett djur genom hela kursen - det är nu det betalar sig! Jag har även sprungit; 61:54 på 12,5 kilometer - en ny rekordnotering i oktoberregnet och dimman, och så har mamma lilla varit här. Hon kom med en påse grönsaker från kära gamla Coop Bergshamra, och jag behövde inte ens betala för det - tack mor! Detta betyder att jag inte kommer behöva handla nästa helg, som planerat, troligtvis - bra tycker ekonomin! Vi tog en promenad i mörkret och tog sedan bilen in till Uppsala för en bit mat på Jay Fu's inne i Saluhallen.

Längst upp i byggnaden ligger den utrymmesmässigt något begränsade, men ack så vackert och elegant inredda, restaurangen Jay Fu's. Trendigt och en perfekt avvägning mellan mys och stilrenhet, och med utsikt över Fyrisån! Menyn är inspirerad av både asien och amerika, men även mer svenska inslag finns - det finns något för alla, så att säga! Istället för det bröd som de flesta restauranger bjuder sina gäster på före maten serverades vi varsitt litet majsbröd och sesamwokade sockerärtor - underbart gott! Brödet påminde om någon blandning mellan scones och muffins, och sockerärtrona var läckert krispiga! Mors val föll på en hamburgare med blue cheese, pommes frittes, friterade lökringar och två olika såser, medan jag bestämde mig för en soppa med grillad lax, tonfisk, pilgrimsmussla, blåmusslor, potatis och sparris och tigerräka - och portionerna vi fick in var varandras raka motsatser. Mammas var väl tilltagen, på bilden syns endast bröd, sallad, såser och en del av pommes frittsen - köttet, osten och lökringarna kom in på ett eget fat, medan mina små fisk- och skaldjursbitar låg i en skvätt soppa. Soppan var dessutom av ett slag jag inte riktigt klarar av; väldigt mustig med mycket grädde och fondsmak, och jag var väldigt hungrig när mina små bitar var uppätna. Men, valuta för pengarna är ett uttryck som stämmer väl in på detta ställe; jag fick en portion till! Fisken och skaldjuren var jättegoda och perfekt tillagade, mamma var nöjd, personalen trevlig och tillmötesgående och atmosfären lyxig men avslappnad - ett toppbetyg helt enkelt! Notera dock att bordsbokning är att rekomendera! Det här är ett ställe jag verkligen tror att min far skulle uppskatta, och jag vill även rekomendera det till de som vill lägga en liten extra slant på god mat och bra service!

Thaismakande köttfärssås med pasta

Efter en bra pluggmorgon och en lång löprunda blav det pasta med köttfärssås - med en lite tvist! Pappa berättade för ett tag sen att att han lagat köttfärssås med kokosmjölk, och att det blev väldigt bra! Jag ville prova, hade inga andra av de ingredienser han hade och improviserade ihop någonting väldigt fräscht, värmade, liste småstarkt och thaiinspirerat - det här tycker jag verkligen att ni ska prova! Det otroligt goda Saltå kvarnpastan åts till, samt favoritsalladen; romansallad, tomat, persilja ärtskott, olivolja och flingsalt.

Thaismakande köttfärssås med pasta
2 portioner, 30 minuter

2 portioner pasta
300g köttfärs
2 dl kokosmjölk
1 morot
20g purjolök
1 stor vitlöksklyfta
färsk ingefära
chili- och limekrydda
olivolja
salta


Skiva purjolöken, finhacka vitlöken och fräs lätt i olivolja. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Skala moroten och riv i den tillsammans med färsk ingefära. Häll över kokosmjölken och smaka av med salt och chili- och limekryddan, och låt sedan puttra i ungefär 20 minuter. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men den ska vara al dente. Servera sedan pastan med köttfärssåsen, när du tycker att tillräckligt mycket vätska har kokat bort, och en god sallad!

Citronstekt lax med broccoli och dinkel

Mammas koloniodlade trädgård och en del av mitt storkok på dinkel deltog även vid kvällens middag. Till detta stekte jag en laxfilé i citronsaft - ett väldigt lyckat tilltag! Lite keso eller yoghurt till skulle göra susen, men jag orkade helt enkelt inte gå ner och hämta när jag insåg det - ibland räcker inte orken till helt enkelt, plugget tar all kraft, verkligen.

Citronstekt lax med broccoli och dinkel
1 portion, 20 minuter

1 portion dinkel
1 laxfilé
broccoli
½ citron
svartpeppar
olivolja
salt


Koka dinkeln enligt förpackningsanvisningarna. Stek laxen på låg värme tills den är gyllenfärgad. Pressa över citronsaften medan den steker, riv över lite av skalet och krydda med salt och peppar. Koka broccolin i välsaltat vatten i några minuter - den ska vara al dente! Servera den lite småkrispiga broccolin med kokat dinkel och citronstekt laxfilé.

Skaldjurswok med dinkel

Nu är det tentaplugg som gäller - inte en sekund får gå till spillo någonstans! Över natten blötla jag Saltå kvarns heldinkel, och imorse kokade jag det; nu har jag en hel burk färdigkokt och det är bara att värma! Fräscha grönsaker, bland annat mammas egenodlade broccoli, purjolök och vitlök, tillsammans med ljuvliga musslor och räkor blev först ut att ackompaniera grynen vid dagens lunch.

Skaldjurwok med dinkel
1 portion, 20 minuter

1 portion dinkel
1 morot
1 paprika
3 blad savoykål
2 champinjoner
5 cm purjolök
10 cm zucchini
1 vitlöksklyfta
70g musslor utan skal
70g räkor utan skal
broccoli
olivolja
chiliflakes
salt


Koka dinkelgrynen enligt vad som står på paketet. Skär zucchini och morot i stavar, dela broccolin i mindre buketter, strimla paprikan och skiva purjolöken och champinjonerna. Hetta upp olivolja i en panna, lägg i grönsakerna, pressa i vitlöksklyftan, salta och woka på hög värme. Tillsätt musslor och räkor och låt dem bli varma. Smaksätt med chiliflakes och servera sedan med färdigkokt dinkel.

Pasta med spenat och lax

Igår när jag smsade mamma för att få ett tips till middagen fick jag sverat "pasta med lax och spenat". Tyvärr hade jag ingen tinad lax - men idag följde jag mors goda råd! Det var väldigt gott, gick väldigt fort och var väldigt lättlagat - en perfekt vardagsrätt helt enkelt. Inte minst med tanke på dagens tidigare inlägg, där jag slår ett slag för fisken. Nu borde jag verkligen plugga, men jag har fortfarande en bultande huvudvärk från förmiddagens sammanfattningsföreläsning och eftermiddagnes rapportskirivande - huvudet är helt slut. Klockan åtta är det rosa bandet-galan på TV3, då ska jag iallafall mysa ner mig med hunden i soffan - och säkerligen snyfta lite, tänka på alla närastående och överväga att skänka alla mina pengar till både cancerfonden och hjärt- och lungfonden på studs. Okej, nu ska jag verkligen försöka plugga.

Pasta med spenat och lax
1 portion, 20 minuter

1 laxfilé
1 portion fullkornsfettuchine
100g bladspenat
1 tomat
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
olivolja
salt


Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningsanvisningarna och stek saltad och pepprad lax i lite olivolja på svag värme, drygt fem minuter per sida. Dela tomaterna i ganska tunna klyftor och skär bort kärnorna. Stek dem i het olivolja tillsammans med pressad vitlök. Vänd i bladspenaten och till slut den färdigkokta pastan. Blanda om och värm på tillsammans några minuter - smaka av med salt och tillsätt ytterligare lite olivolja om det blir för tort eller om smaken kräver det! Servera spenat- och tomatpastan med den gyllenstekta laxfilén.

Fisk för hälsan

Tips 5 - fisk
Mikaelas tips

Hela tiden kommer det nya livsmedel ut på marknaden vilka sägs innehålla omega 3, och dessa produkter säljer bra! Troligtvis beror detta på att kännedomen om de livsviktiga fleromättade fetterna har ökat bland konsumenterna. Dessa livsmedel vaggar dock in oss i en falsk trygghet; den lilla mängd omega 3 som finns är så minimal att den knappt gör någon skillnad, och absolut inte täcker vårt behov!

Omega 3 är en fleromättad fettsyra och därmed essensiel - våra kroppar kan inte tillverka den själv, utan vi måste tillföra den med kosten. Växtoljor, fröer, nötter, fullkornsprodukter och, framförallt, fet fisk, såsom lax, strömming och makrill, är säkra källor till denna nyttiga fettsyra. Vad många inte vet är dock att det finns tre olika sorters omega 3; dokosanhexaensyra (DHA), eikosanpentaensyra (EPA) och alfalinolensyra (ALA), varav endast den sistnämnda finns i växtriket. Alltså kan dessa fettsyror inte intas genom en strikt vegetarisk kost. Avsaknaden av omega 3-fettsyror syns inte förrän i tredje generationen, så bara för att du själv inte märker av en brist så betyder inte det att den inte finns där!Förutom de mest kända positiva hälsoeffekterna av dessa fettsyror, de som handlar om hjärta, blodkärl och kolesterolvärde, ökar de mängden serotonin i hjärnan - den substans som lindrar deprissioner! 

Fisk innehåller dessutom selen, en antioxidant som stimulerar bildningen av prostagladiner, vilket kan motverka inflammationer i kroppen. Samtidigt sägs risken för cancer i njurar, bröst, prostata och mag-tarmkanalen minska och huden får en finare lyster. Fisk innehåller dessutom massor av vitaminer! Fettlösliga vitaminer, såsom A, D och E, finns i all fisk, men i fet fisk är mängden extra stor. Av dessa är vitamin D det som flest har brist på, vilket leder till oförmåga att ta upp kalicium ur kosten och därmed ökad risk för problem med tänderna och benskörhet.

Även om fettet i fisk är bra fett så kan det bli för mycket av det goda, och då är de magra fiskarna, såsom sej och torsk, goda och nyttiga proteinkällor som våra kroppar mår bra av! Enligt levsmedelsverkets kostrekomendationer ska vi "äta fisk ofta - gärna tre gånger i veckan!".

Bönbulgur med morotssallad

Jag är inne i en vegetarisk period just nu. det är otroligt gott och fräscht, men framförallt beror det på att skolan tar upp all plats i huvudet och jag lyckas inte planera någon mat - vilket betyder att alla mina köttråvaror är djupfrysta när det är dags för middag - smart! Men, imorgon blir det lax!

Bönbulgur med morotssallad
1 portion, 15 minuter

1 portion bulgur
2 dl grönsaksbuljong
50g haricots verts
½ dl russin
120g kidneybönor (½ burk förkokta)
10g valnötter
1 liten späd purjolök
1 morot
1 näve ärtskott
pumpakärnor
olivolja
salt
lättkesella


Koka bulgurn i buljongen - läs på förpackningen! Strimla moroten med en potatisskalare, eller annat hyvelverktyg, och blanda med ärtskotten. När bulgurn är färdigkokt: blanda med haricots verts, kidneybönor, russin, pumpakärnor, skivad purjolök och hackade valnötter, samt en skvätt olivolja. Servera detta med morotssalladen och en klick lättkesella.

Halloumi, hummus, grönsaker i ugn och bulgur

Vegetarisk mat är fruktansvärt gott! Igår slängde jag in lite av varje i ugnen, samtidigt som jag stillade mitt ha-begär efter hummus. Den satsen jag gjorde räcker säkert till fyra portioner; för egen del tog jag en lagom klick till maten, och resten fungerar nu som smörgåspålägg, tillsammans med tillexempel gurka eller tomat.

Halloumi, hummus, grönsaker i ugn och bulgur
1 portion, 25 minuter

1 portion bulgur
1 rödlök
2 dl grönsaksbuljong
10 cm zucchini
1 tomat
1 paprika
50g halloumiost
färsk persilja
avokado
pesto
olivolja
salt

3 dl kokta kikärtor
1½ msk olivolja
1½ msk vatten
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
½ tsk salt


Sätt ugnen på 175 grader. Skär zucchinin i stavar, klyfta tomat och rödlök och dela paprikan i grova bitar. Pensla med olivolja, salta och lägg på en bakplåtsklädd ugn. Tillaga grönsakerna i ugnen i ungefär 20 minuter. Koka bulgurn i buljongen enligt förpackningsanvisningarna - tio till femton minuter är vanligast. Blanda kikärtor, olivolja och vatten och mixa sedan till en slät smet. Pressa i vitlöksklyftan och smaka av med spiskummin och salt - rör om väl! Skär halloumin i skivor och stek dem tills de får en gyllene färg. Hacka persiljan och rör ner den i den färdigkokta bulgurn. Servera denna, de ugnsrostade grönsakerna, avokado, en sked pesto och hummusen tillsammans med, eventuellt, en klick yoghurt eller lättkesella.

Fläskfilé i stekpanna med äpple, svamp och lök

Efter en allt för lång laborationsdag igår svängde jag ihop en snabb och riktigt god höstmiddag åt mig själv! Äpplen, rödlök och potatis från kolonin, tillsammans med ostronskivling, fläskfilé och en topping av hackade hasselnötter smakade helt rätt - och en god sallad till gör det hela om möjligt ännu bättre! Njut av hösten och dess smaker!

Fläskfilé i stekpanna med äpple, svamp och lök
1 portion, 20 minuter

125g fläskfilé
4 små potatisar
2 äpplen
1 rödlök
50g ostronskilvling
4 hasselnötter
matlagningsgrädde
svartpeppar
smör
salt


Koka upp saltat vatten och koka potatisen i 15-20 minuter - känn efter med provsticka. Smält en klick smör i en stekpanna och stek svampen till en fin färg. Skär äpplena och rödlöken i klyftor och lägg dem i pannan. Dela fläskfilén i mindre bitar och tillsätt dem till pannan tillsammans med en skvätt matlagningsgrädde, ungefär en fjärdedels deciliter kanske - du kan bestämma lite själv om du vill ha sås eller om det ska koka in, vilken den här mängden gör. Smaksätt med salt och peppar, och servera sedan med kokt potatis och en sallad, och toppa med hackade hasselnötter.

Ayakos Sushi

Jag ligger efter med uppdateringen - jag vet! Anledningen är arbetsbördan från skolan, som vanligt. Nu tar jag mig dock lite tid att berätta om fars födelsedag i söndags, och framförallt besöket på Ayakos sushi här i Uppsala!

Strax efter lunch fick jag besök av pappa och lilla bror, och vi tog en promenad runt omkring här i mina omgivningar och visade dem runt lite - kul med lite mänskligt sällskap på promenaderna som omväxling! Och härligt var det att träffa dem - lilla bror har jag ju inte träffat sen augusti, och knappt pratat med sen dess heller! Efter att ha lämnat av en trött Ebba hemma åkte vi in till stan för att få oss lite mat! Jag hade läst recensioner och omdömen i massor och besökt hur många restuaranghemsidor som helst innan destinationen fastställdes; Ayakos sushi. Ett trevligt ställe! Det fanns möjlighet att få middagen stekt framför ögonen, av kockar, på stekbord vid bordet vid förbeställning, ett generöst utbud av sushi, rullar och sashimi samt några varma rätter serverade i bentolåda och några förrätter och efterrätter till det. Jag fastnade för en sushi, som jag har längtat så efter sen jag flyttade, och både far och bror valde teriyakispett av kyckling i bentolåda - pappa med sushi, bror utan. Alla var vi väldigt nöjda, och jag var glad över möjligheten att byta ut räkorna mot andra ingredienser! Då vi var där redan vid fyra är det svårt att avgöra huruvuda det är svårt att få bord eller inte, men antalet sittplatser var inte överväldigande. Dock fanns det även avhämtningsmöjligheter - så hit rekomenderar jag er verkligen att gå vid tillfälle!

 


En så bra lördag!

Ja, ni ser rätt; jag skriver någonting positivt! Den här dagen har faktiskt varit bra, riktigt bra till och med! I morse var Ebba och jag uppe och traskade tidigt som vanligt, och det var vindstilla, inget regn och inte snuskigt kallt - helt ofattbart. Efter en riktigt mumsig frukost, i sällskap av veckans avsnitt av Andra avenyn, tog jag mig en vända med laborationsrapporten, och sedan gick jag faktiskt ut och sprang - hör och häpna! Jag har inte sprungit på fyra veckor; jag har varken velat, orkat eller hunnit, helt enkelt. Men nu var jag ute, och det kändes faktiskt helt okej; inte alls lika urtråkigt som jag tyckt tidigare när jag sprungit här, och jag tycker jag höll ett väldigt bra tempo dessutom! Jag har inte hunnit mäta upp rundan ännu, men i en timme och två minuter höll jag mig sysselsatt iallafall, ute i ett grått men skönt höstväder! Tvättid väntade, vilket i och för sig inte är det roligaste att pyssla med, och en pasta och köttfärssås slängdes ihop till lunch.

Efter det fick jag besök! Mamma, efterlängtade och älskade mamma, kom hit. Vi åkte och fikade på Konditori Fågelsången inne i stan där jag avnjöt en smörgås med philadelphia och kalkon samt en kopp te med smak av yoghurt och citron - fantastisk kombination! Stärkta av detta tog vi tag i matinhandlingen - att det redan gått två veckor sedan sist! En ny, stor, stekpanna fick jag bidrag till - det är jag fruktansvärt glad över! Massor med fräscha grönsaker har jag också fyllt mitt utrymme i kylskåpet med, och billigare än vanligt blev det dessutom. Ebba, iförd sin söta reflexväst, och jag tog en kvällsrunda när vi kom hem, och efter det har jar lagat, avnjutit och värmt mig med en riktigt god höstgryta. Planen var att ta tag i resten av rapporten nu, men jag vill inte förstöra den här sköna känslan med plugg på en lördagskväll - imorgon får jag ju faktiskt en extra timme på mig, för jag gissar att Ebba och jag kommer vara ute "vanlig tid", alltså runt fem imorgon - huva!


Köttgryta med rotfrukter

En riktig höstgryta har puttrat på spisen här nere ikväll! Den föll mig perfekt i smaken, och kommer även att avnjutas till lunch några dagar nästa vecka. Men jag måste säga att jag känner mig väldigt ovan vid att laga fyra portioner åt gången; allt ser så mycket ut! Tomatsåsen var hur som helst ljuvlig, och jag kan starkt rekomendera de krossade tomaterna jag använde, de från ICAs ekologiska sortiment; I love eco. I och med att det är ICAs eget märke kan priserna hållas nere, trots att det är ekologiska varor - perfekt! Jag har verkligen fallit för detta märke, och satsar på det i så stor utsträckning jag kan när jag är ute och handlar.

Köttgryta med rotfrukter
4 portioner, 30 minuter

500g nötkött i grytbitar
1000g krossade tomater
450g kålrot
20 små champinjoner
3 potatisar
4 vitlöksklyftor
2 röda lökar
4 msk italiensk viltfond
svartpeppar
timjan
salt
persilja


Skala och skär både potatis och kålrot i mindre bitar. Häll de krossade tomaterna i en eller två stora kastruller och låt de börja puttra - härifrån ska det hela hållas igång i ungefär 25 minuter. Lägg i grytbitarna och rotfruktsbitarna. Skär rödlökarna i klyftor och tillsätt dem tillsammans med pressad vitlök, kalvfond, persilja, svamp, timjan, salt och peppar. Låt det hela sköta sig själv och servera sedan i djupa skålar med ett gott bröd till, eller frys ner i matlådor!

Senapslax och rotfrukter i ugn

En toppengod fredagsmiddag har nu ätits upp under stor njutning! Lax med ett smakfullt täcke av skånsk senap, en riktigt fräsch och grönfärgad sallad med romasallad, gurka, avokado, purjolök, pumpakärnor, olivolja och pressad vitlök och en symfoni av härliga ugnsbakade höstrotfrukter! Det ser så mycket ut med alla rotfrukter när de skärs upp, men låt er inte luras - som jag gjorde; det krävs rättså mycket om du, som jag, inte använder potatis. Jag hade med lätthet kunnat öka på mängden ganska bra - jag är fortfarande hungrig! För övrigt får ni ursäkta den dåliga bilden - jag fick inte till det helt enkelt!

Senapslax med rotfrukter i ugn
1 portion, 30 minuter

2 rödbetor
1 palsternacka
1 morot
1 gulbeta
1 bit kålrot
1 laxfilé
olivolja
skånsk senap
salt
svartpeppar


Ställ in ugnen på 200 grader. Skala och dela rotfrukterna i jämnstora bitar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och salta, gärna med flingsalt, och ställ sedan in dem i ugnen i 20 minuter. Smörj en ugnsfast form och lägg i laxen. Salta och peppra, och bre sedan på ett tunt med täckande lager senap. Ställ in formen i ugnen, helst på samma plåt som rotfrukterna, annars under den, och baka den i 15 minuter. Lätt upp laxen och rotfrukterna på en tallrik och servera tillsammans med en god sallad!

Hunden har det skönt hon

Ja, jag skulle också gärna gå och lägga mig; slötitta lite på tv, läsa lite i min bok eller göra någonting annat icke-ambitiöst. Hunden har det bra hon, som kan lägga sig i soffan när hon känner för det! En soffa hon för övrigt har solkat ner totalt efter att ha massakerat min fina murgröna igår.


Lamm med indiska smaker och basmatiris

Kvällens middag får tillägnas min far tror jag bestämt! Lammet har han bidragit med, liksom tillagningssättet på basmatiriset. Jag gjorde att försök att improvisera ihop hans variant av det, och jag är väldigt nöjd med hur jag lyckasdes faktiskt. Lamm är säsongsrätt just nu, lamm är fruktansvärt gott - och lamm vill jag äta mer av! Vi hade en livsmedelsföreläsning idag som var mycket bra, och faktiskt fick mig att känna för matlagning igen. Mer om den lovar jag att ni ska få höra snart; ni kan se fram emot att läsa om mattrender!

Lamm med indiska smaker och basmatiris
1 portion, 40 minuter

½ litet blomkålshuvud
125g lammkött
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
½ dl vatten
1 portion basmatiris
1 msk tomatpuré
½ dl lätt crème fraiche
färsk persilja
olivolja
cayennepeppar
garam masala
curry
kanel
salt
smör


Dela blomkålen i små buketter och paprikan i relativt stora bitar. Skär 3/4 av den gula löken i klyftor och finhacka resten. Hetta upp olivolja i en stekpanna och tillsätt ½-1 tsk vardera av garam masala, curry och kanel, och något mindre av cayennepepparn. Blanda om och låt bli riktigt varmt. Tillsätt sedan lökklyftorna, blomkålsbuketterna och paprikabitarna. Stek dessa i några minuter. Rör i tomatpurén, vattnet och crème fraichen och pressa i vitlöken. Skär lammköttet i små bitar och blanda även i det och salta. Låt detta puttra på låg till medelvärme tills riset är klart. Tillagningen av detta startar du genom att fräsa den hackade löken lätt i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt en klick smör och låt det smälta innan du tillsätter basmatiriset och ungefär 1½ dl vatten och lite salt. Låt detta koka på svag värme under lock i 10 - 12 minuter. Rör ner hackad persilja i stekpannan, och servera sedana lammet, grönsakerna och riset med en god sallad.

Grönsaks- och korvpytt med couscous

En liknande rätt har jag gjort förut, men nu blandade jag inte ihop allting. Snabbt och enkelt när kylskåpsinnehållets ihopskrap börjar sjunga på sista värsen! Nu tror jag att jag har fått feber också, jag känner mig som en blandning mellan en tvättsvamp och en hackspettsattackerad trädstam - ni kan ju tänka er! Pluggat har jag gjort idag på lediga dagen, men det känns inte som att det spelar någon roll hur mycket jag försöker - det går inte bättre för det. Håll ut, bara 57 dagar kvar nu.

Grönsaks- och korvpytt med couscous
1 portion, 20 minuter

75g lammkabanoss
½ rödlök
½ tomat
1 röd paprika
100g broccoli
50g ostronskivling
1 morot
1 liten späd purjolök
färsk persilja
1 dl grönsaksbuljong
½ dl couscous
créme fraiche tomat och basilika
salt
olivolja
smör


Börja med att dela paprika, broccoli, ostronskivling, morot och purjolök i mindre bitar, den röda löken i klyftor och skär korven i slantar. Smörstek svampen några minuter, och tillsätt sedan de resterande bitarna. Tillsätt en halv deciliter vatten, salta och låt stå på medelhög värme i tio minuter - blanda om då och då. Koka upp buljongen och häll den sedan över couscousen - låt den sedan stå och dra in vätskan i några minuter. Hacka tomater och parsilja och blanda i couscousen tillsammans med en skvätt olivolja. Servera den färdigstekta grönsaks- och korvpytten tillsammans med couscousen och en klick crème fraiche med smak av tomat och basilika, även om jag fortfarande är emot denna typ av produkt!

Soppa på blomkål, palsternacka och lammkorv

Höstväder betyder höstsoppa, och i det här fallet i sällskap med nybakad pomeranslimpa. Inspirationen till detta recept fick jag från Mikaela, och jag måste säga att varma soppor känns helt rätt just nu! Förutom att det är galet gott och värmade; det är ju ett måste med smörgås till, och smörgåsar råkar vara något av det godaste jag vet! Idag med påläggen Bregott havssalt, herrgårdsost, skivad gurka och lite salt på toppen - kalas!

Soppa på blomkål, palsternacka och lammkorv
1 portion, 20 minuter

½ litet blomkålshuvud
1 palsternacka
2½ dl grönsaksbuljong
½ dl matlagningsgrädde
½ gul lök
15 cm späd purjolök
75g lammkabanoss
svartpeppar
färsk persilja
salt


Koka upp buljongen. Dela blomkålen i små buketter och koka mjuk i buljongen tillsammans med hackad gul lök. Efter ungefär 5 minuter mixar du soppan slät inna kokningen på svag värme fortsätter. Tillsätt då matlagningsgrädden och skivad purjolök. Skär lammkabanossen i slantar och stek dem lätt; har du en bra teflonpanna behövs inget stekfett - tillsätt annars en klick smör. Grovriv palsternackan och rör ner den i soppan tillsammans med hackad persilja, svartpeppar och salt. Servera soppan i skålar, toppa med den stekta lammkorven och bjud gärna gott bröd till.

Pomeranslimpa

Jag upptäckte att jag hade lite yoghurt som var på väg att springa ifrån mig, så jag svängde ihop en snabb bikarbonatlimpa! Denna smaksatte jag med finmald pomerans, och i övrigt höll jag den väldigt basic. Ett väldigt gott bröd blev det, och nu har jag verkligen knökefullt i min del av frysen! Nu när jag skriver in receptet ser jag att jag glömde honungen som jag brukar ha i - och det fungerade ju finfint även utan den!

Pomeranslimpa
1 bröd, 90 minuter

4 dl naturell yoghurt
3 dl fullkornsvetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1½ tsk finmalen pomerans
½ dl havregryn


Ställ in temperaturen på ugnen på 175 grader. Blanda råg- och fullkornsvetemjöl, bikarbonat, pomerans, salt och havregryn i en bunke. Rör ner yoghurten och blanda om väl. Lägg ett ark bakplåtspapper i en brödform om ungefär 1½ liter. Klicka i smeten och fördela den sedan jämt i hela formen. Grädda längst ner i ugnen i 75 minuter ungefär. Låt svalna i en bakhandduk och skiva sedan upp det, om du planerar att frysa in det - annars klarar en limpa sig ute i skafferiet i några dagar utan att må dåligt, så länge den ligger i en plastpåse!

Stekt portabella med potatismos och pesto

Två stora härliga portabellasvampar har legat och väntat på mig i kylskåpet sen far och jag var och handlade, och om jag ska vara riktigt ärlig har jag inte riktigt vetat vad jag skulle göra med dem! Idag hittade jag ett spännande recept på allt om mats hemsida som jag  utgick ifrån när jag komponerade ihop min underbara vegetariska middag - vem behöver kött när det finns svamp? Till detta åt jag en enkel sallad med romansallad, tomat, rödlök, svarta och gröna oliver, pressad vitlök och olivolja - ett varmt rekomenderat tillbehör! För den som, precis som jag före denna kväll, inte bekantat mig med denna svamp kan jag meddela att den ursprungligen odlats i Italien, men nu även i södra Sverige, och att den inte är någonting annat än en storvuxen skogschampinjon! För stor är den, och i övrigt har den som egenskap att den är fast och har en fyllig smak, samt att den inte vätskar av sig som övrig svamp. Den kan grillas, stekas eller gratineras i ugn med någon fyllning i, men kan även brukas som mindre svampar i soppor, grytor eller såser.

Stekt portabella med potatismos och pesto
1 portion, 30 minuter

2 portabellasvampar
150g potatis
1 msk pesto
½ msk pinjenötter
svartpeppar
parmesanost
persilja
mjölk
salt
smör


Skala potatisen, skär den i mindre bitar och koka den mjuk i saltat vatten. Smält smör i en panna och stek svamparna några minuter per sida, men skär bort foten först! Smaksätt dessa med salt och peppar. Häll av potatisen, mosa den och rör i mjölk till valfri konsistens - smaksätt sedan med salt, peppar och hackad persilja. Rosta pinjenötterna lätt i en torr och het panna. Servera potatismoset med de stekta svamparna och en sallad. Toppa med pesto och pinjenötter och hyvla över lite parmesanost.

Socker överallt!

Tips 4 - det omedvetna sockerintaget
Mikaelas tips

Ja, så är det faktiskt! Om ni läser på innehållsförteckningarna så ser ni att det är galet många livsmedel som innehåller socker. Detta beror naturlitgvis på att människor har lärt sig att socker är gott, och socker är även ett beroendeframkallande ämne - vilket gör att vi känner ett sug efter det. Socker är ett typexempel på snabba, och då pratar vi riktigt snabba kolhydrater. Dessa har jag skrivit om i det tidigare kolhydratinlägget, och då vet vi att effekten av att äta dessa blir en snabbt stigande, och sedan djupt dalande, blodsockerkurva, samt ökad fettinlagring då insulinnivåerna ökar. Dessutom vet vi ju alla att socker är mindre bra för tänderna. Men, socker är inte farligt! Vi kan äta socker, tillsätta det i matlagning, njuta av det i godis och bakverk och tillsätta lite i teet, det är inte där problemet ligger, enligt mig. Problemet är att vi idag får i oss mycket mer socker än vad vi tror, eftersom att det finns tillsatt på så många "onödiga" ställen i våra livsmedel. Vart vill jag komma? Jo, till att vi, för vår hälsas skull, ska satsa på att utesluta det "omedvetna sockret". Detta finns framförallt i, så gott som alla, typer av hel och halvfabrikat; såser, färdigrätter, färdiga röror och fruktdrycker - med mera! Också de bröd och flingor vi äter är ofta väldigt duktigt berikade med socker, så håll koll även på dessa. Med andra ord: läs innehållsförteckningarna!

Socker är en form av smakförstärkare som nästan blir nödvädig för att behålla smak i light-produkter, då fettet minskas drastiskt. Att välja mellan en fet och en lätt produkt är därför inte alltid så lätt; fett eller socker? Hitta en balans säger jag. Feta mejeriproduket innehåller mycket mättat fett, vilket inte heller är bra - speciellt om du har problem med kolesterolvärdet. Naturella lättprodukter däremot innehåller oftast inget, eller i alla fall mycket midre, tillsatt socker - satsa på dem om du vill undvika de feta varianterna.

Jag är allergisk mot alla typer av färdigprodukter, just därför att det är så mycket onödigt tillsatt. Att utgå ifrån bra råvaror och blanda sina egna såser och smaksättningar av flingor med mera är någonting jag gör i nio fall av tio - minst! Det blir oftast billigare, och du kan själv bestämma vad din mat ska innehålla; vill du ha socker så tar du socker - men du får inte omedvetet i dig x antal sockerbitar per dag. Hur ser det ut i ditt kylskåp och skafferi, vet du var sockret finns?

Färsbiffar med sallad på rödbetor

Idag har en dugga bockats av - riktigt skönt att ha den bakom sig! Ingen rast och ingen ro, mer pluggande väntar - nu vet jag ju var mina största brister inom den organiska kemin ligger. Med en ihärdig och väldigt kraftig huvudvärk tog Ebba och jag en höstpromenad efter skrivningen, och sedan har jag lagat, och ätit, en god och lagom lätt middag. Håll till godo!

Färsbiffar med sallad på rödbetor
1 portion, 30 minuter

125g nötfärs
½ msk italiensk kalvfond
1 vitlöksklyfta
persilja
svartpeppar
2 rödbetor
1 palsternacka
25g fetaost
1 tomat
3 romansalladsblad
½ rödlök
5 cm purjolök
salt
smör


Koka rödbetorna i saltat vatten i ungefär 20 minuter på medelvärme. Blanda finhackad persilja, nötfärs, kalvfond och svartpeppar, pressa i vitlöken och forma små biffar. Koka den skalade palsternackan i en egen kastrull med lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter på låg värme. Stek biffarna på medelvärme i smör - några minuter per sida, tills de fått en lätt gyllene färg. Skala de kokta rödbetornaoch skör dem i klyftor, dela tomaten i mindre bitar, tärna fetaosten, skiva palsternackan och purjo- och rödlök, riv salladsbladen och blanda ihop allt detta till en sallad. Salta denna lätt och servera tillsammans med de färdigstekta färsbiffarna.

Kantarellrisotto

Efter den här plugghelgen behövde jag en riktigt god tröstarrisotto, och jag lyckades väldigt bra - övning ger färdighet? Fortsätter det såhär kan jag snart göra en ren risotto-kategori! Riktigt krämig, perfekt al dente-konsistens och en underbar kantarellsmak. Tända ljus till det - nu är jag redo för ytterligare några timmar med böckerna! Observera att jag har använt hönsbuljong; för en helt vegetarisk rätt kan du byta ut den mot en grönsaksbuljong istället!

Kantarellrisotto
1 portion, 30 minuter

60g kantareller
1 dl avorioris
3 dl hönsbuljong
½ gul lök
olivolja
smör
parmesanost


Koka upp hönsbuljongen och håll den varm på låg värme. Finhacka löken och fräs den lätt tillsammans med riset i olivolja i en kastrull. Tillsätt sedan lite buljong åt gången, och fyll på med ny när den första har kokat in. Dela kantarellerna i mindre bitar och stek dem i smör i ungefär fem minuter. Blanda i dem i risotton mot slutet av dess kokning. Avsluta med att riva över parmesanost till den rätta krämigheten. Avnjut med en liten sked ur en stor skål.

Majssoppa med bacon

Mera bacon att göra av med, och ännu en snabblunch. Soppan värmde bra i höstrusket, och tillsammans med nybakad lingonlimpa smakade det kalas! Baconet kan bytas ut mot kyckling för ett nyttigare alternativ, och tyvärr även dyrare. Nu ska jag åter doppa näsan i mina kemiböcker - önska mig lycka till!

Majssoppa med bacon
2 portion, 30 minuter

1 majskolv
1 paket bacon à 140g
½ paprika
15 cm purjolök
5 dl grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde
chilikrydda
chiliflakes
svartpeppar
salt


Koka majskolven i saltat vatten i 15 minuter. Koka upp buljongen. När majsen är klar skär du av kornen från kolven och lägger dem i buljongen. Mixa soppan slät. Skiva purjolöken, finhacka paprikan och tillsätt detta tillsammans med matlagningsgrädde svartpeppar och chilikrydda. Skär baconet i fina bitar. Hetta upp en torr stekpanna och knaperstek baconet där i. Häll upp soppan i skålar, toppa med knaperstekt bacon och chiliflakes och servera med ett gott bröd.

Ugnspannkaka med bacon

Nu har jag bunkrat upp med ett gäng matlådor till veckans luncher - mycket bra. Fluffig och jättebra blev den här, och tiden är anpassad efter tillagning i en ugnsfast form - då pannkakan alltså blir ganska tjock. Använder du en långpanna, vilket går superbra det också, bör du hålla koll och korta tiden till 20-30 minuter istället! Smakvariationerna på ugnspannkaka är oändliga. Jag hade bacon i kylskåpet - så min är fylld med detta. Att servera till? En fräsch sallad är kanon, en klick keso eller syrlig yoghurt också - eller varför inte klassiska lingon? Jag åt min lunchbit idag med en fruktsallad påapelsin, kiwi och hallon - otippat gott tillsammans med baconet faktiskt.

Ugnspannkaka med bacon
4 portioner, 60 minuter

2 dl fullkornsvetemjöl
½ dl grahamsmjöl
6 dl mjölk
4 ägg
½ tsk salt
2 paket bacon à 140g


Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, mjölk och salt, och knäck till sist i äggen och vispa med en ballongvisp. Låt smeten vila. Under tiden skär du baconet i små bitar och steker i en ganska het stekpanna till lätt knaperstekt. Lägg bitarna på hushållspapper för att bli av med det överflödiga fettet. Lägg en bit bakplåtspapper i en djup ugnsfast form och häll i smeten - se till att den når ut även i kanterna, pappret kan strama på sidorna! Fördela baconet jämt över hela formen och grädda sedan i nerderdelen av ugnen i 45 minuter. Skär i portionsbitar och servera med valfritt tillbehör, eller frys ner till matlådor.

De omdebatterade kolhydraterna

Tips 3 - kolhydrater
Mikaelas tips

Diskussionerna kring kolhydraterna har varit många och långa, och antalet dieter med kolhydrater i fokus är nu hur många som helst. Många är rädda för kolhydrater då det spridit sig att det är dessa som gör oss feta - inte fet mat. Detta är delvis sant; fel sorts kolhydrater påverkar hur närningen tas upp och styr även vårt sug efter fet och söt mat. Begreppet GI, glykemiskt index, är något vi fått bekanta oss med på senare år, och det är detta som är det centrala i allt det här. Alla livsmedel kan rangordnas efter hur snabbt de går ut i blodet, och kolhydratrika födoämnen är de snabbaste. Det vill inte säga att kolhydrater är dåligt, utan istället att vi ska tänka på vilka kolhydrater vi äter beroende på vad vi vill uppnå! Snabba kolhydrater med högt GI kan vara jättebra när hjärnan behöver snabb extraenergi, eller som återhämtning efter träning - då är ljusare bröd och sötare produkter bra, även om frukt, såklart, fortfarande är bättre än godis! Majoriteten av de kolhydrater vi äter bör däremot vara av den långsamma typen, med lågt GI. Detta ger oss en mer stabil mättnadskänsla och blodsockerkurva, vilket i sin tur ger oss ett bättre hunör, en bättre ork och på sikt en mer stabil vikt. Ett födoämne med högt GI, tillexempel vitt bröd och socker, går snabbt ut i blodet och ger en snabbt uppåtgående blodsockerkurva, vilken senare dalar djupt ner, och det är då du blir sugen på fett och socker. Samtidigt som blodsockerkurvan stiger sätts insulinutsöndringen igång i kroppen för att reglera detta. Vid närvaro av insulin gynnas fettinlagringen i kroppen, och det är detta som gör att så många idag hoppar över kolhydraterna helt. Detta är vad jag kallar finlir i kostsammanhang; den enkla teorin är att balans i energiintaget i relativitet till förbrukad energi ger balans i vikten. För den som vill, och behöver, gå ner i vikt kan en omläggning av kolhydratintaget göra underverk, men detta handlar då, för ett hållbart och hälsosamt resultat, att välja rätt sorts kolhydrater, och att äta dem med måtta - inte utesluta!

Kroppen behöver dock kolhydrater. Jag har under en tid själv uteslutit kolhydraterna ur min kost mer eller mindre. Den mest positiva effekten av det var att jag upplevde att min mage fungerade bättre, och när jag började äta kolhydrater igen var omställningen riktigt svår. Nu har jag hittat en balas där jag nästan uteslutande äter långsamma kolhydrater, och inte i överdrivna mängder - det mår både jag och magen bra av! För att vara utan kolhydraterna var inte heller optimalt; dessa är vår mest lättillgängliga energikälla, och det märkte jag av. Tröttheten var större än tidigare och jag orkade mindre. Dessutom kan hjärnan bara ta energi från kolhydraterna - alltså är det livsviktigt att äta dem! Det handlar om ekonomi också; kolhydrater är billig mat, och mättande!

Alltså; ät kolhydrater, det är ingenting att vara rädd för, men gör det med tanke. Bra kolhydratskällor är potatis, råris, bulgur, quinoa, rotfrukter, fullkornspasta, råris, heldinkel, bönor, linser, fullkornsbröd, grönsaker, frukt och gröt. Fullkornsprodukter är oftast av ett lägre GI-värde och av en långsammare typ - så satsa på dem!

Lammpasta med ostronskivling

Det känns skönt att kunna säga att jag faktiskt kunde njuta av en måltid idag - det var länge sedan! Inspiration hämtade jag från den över två veckor sena Laga lätt-tidningen jag fick i veckan, och köttet tillhör det jag fick av pappa förra söndagen, liksom ostronskivlingarna, och köttet var det som jag kämpade så med att putsa iordning, och idag var jag glad för att jag gjorde det! Saltå kvarnpasta, lökar och persilja från kolonin och lite italiensk kalvfond var andra smakfulla ingredienser som hade i uppgift att bilda min fredagsmiddag.

Lammpasta med ostronskivling
1 portion, 25 minuter

1 portion fullkornsfettuchine
125g lammkött skuret i bitar
65g ostronskivling
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
1 tomat
1 msk italiensk kalvfond
½ dl matlagningsgrädde
½ - 1 dl vatten
½ msk maizena
svartpeppar
persilja
timjan
salt
smör


Finhacka vitlöken, skär rödlöken i grova klyftor och dela svampen grovt. Fräs sedan detta några minuter i en klick smör i en stekpanna. Hacka persiljan och klyfta tomaten - tillsätt detta till stekpannan tillsammans med timjan, salt och svartpeppar Tillsätt även vatten och matlagningsgrädde, sänk värmen till låg/medel och lägg i köttet. Rör i fonden och låt sedan småkoka i ungefär 10-15 minuter, lite beroende på hur stora köttbitarna är. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner. Rör i maizenan mot slutet av tiden. Häll av pastan och lägg upp den, häll sedan över kött, grönsaker och den smakfulla såsen - servera gärna i en skål och ät med sked och gaffel!

Blodpudding med savoykål- och morotssallad

Snabba, goda och praktiska blodpuddingen åter igen! Savoykålen är lite speciell; jag älskar strukturen på den, och den milda kålsmaken. Den blir väldigt god om den får koka lätt i duktigt saltat vatten några minuter, precis som de underbara morötterna jag hittade på ICA under mammas och min senaste inhandling - superfärska i knippe. Lite smålyxig topping i solroskärnor och russin på det, och en stressad student får sin lunch på ett litet kick!

Blodpudding med savoykål- och morotssallad
1 portion, 15 minuter

½ paket osockrad blodpudding
3 blad savoykål
1 morot
russin
solroskärnor
salt
smör


Skiva blodpuddingen i ungefär tre jämnstora skivor och stek dem i smör på medelhög värme, några minuter på varje sida - tills de blir ordentligt mörka. Koka upp vatten och salta det väl. Skiva moroten och strimla kålen - koka detta sedan i det salta vattnet i ungefär fem minuter på låg värme. Häll av grönsakerna, lägg upp dem på en tallrik, toppa med solroskärnor och russin och servera med den färdigstekta blodpuddingen.

Risotto med majs, svamp och broccoli

Nu kommer ett antal inlägg på rad - jag har helt enkelt inte hunnit! Och som ni ser på bilden; fokus ligger på skolan just nu, tråkigt men sant. Maten blir allt för lidande känner jag. Inte blir jag hungrig eller sugen, och inte har jag energi, tid eller inspiration till matlagning. Men, äta ska man! För några dagar sedan försökte jag fredta mig själv med min älskade tröstarrätt risotto, men även den slukade jag på två röda, utan njutning, för att sedan kasta mig över böckerna igen. Tragiska tillvaro! Jag ska dock göra om denna rätt vid ett senare tillfälle, för jag tror att den faller mig perfekt i smaken, egentligen!

Risotto med majs, svamp och broccoli
1 portion, 30 minuter

1 dl avorioris
1 majskolv
2 bondbönor
50g champinjoner
broccoli
1 liten gul lök
4 dl grönsaksbuljong
parmesanost
olivolja
salt
smör


Koka upp buljongen i en kastrull med lock, och håll den sedan varm där under hela tillagningen. Koka upp saltat vatten och koka majskolven i 15 - 20 minuter. Förväll även bondbönor och broccoli i några minuter i saltat vatten och dela sedan broccolin i små buketter och ta ut bondbönorna ur skidorna. Stek skivade chmpinjoner i smör i några minuter. Finhacka löken och fräs den lätt tillsammans med riset i olja i en kastrull (detta kan du börja med innan grönsakerna förbrerds om du har ont om tid och klarar av att ha många järn i elden samtidigt). Portionera sedan lite buljong i taget under omrörning - tillsätt ny när den första absorberats och fortsätt så tills all buljong gått åt. När endast lite buljong återstår; Skär av majskornen från kolven och tillsätt de tillsammans med broccoli, bondbönor och broccoli. Avsluta med att riva över önskad mängd parmesanost och rör om innan du serverar i en skål.

Studiebesök på Arla Foods

04:45 , i snöoväder, blåst och slask, var jag och Ebba ute i morse. Anledningen till denna okristliga tid var dagens studiebesök på Arla foods i Stockholm. Vi välkomnades där, i väldigt fräscha och trevliga lokaler, med fika - för min del två koppar väldigt uppskattat rooiboste, medan de andra smaskade kanelbullar och sörplade kaffe. Vi fick samtidigt lyssna på ett antal anställda, vissa med olika kopplingar till SLU och vår utbildning, och höra om deras olika uppgifter på företaget. Vi fick, bland annat, höra om företaget Arla, hur en produkt kommer till och om probiotika och mikroorganismer. Efter att ha suttit och lyssnat på dessa, väldigt intressanta, föredrag fick vi en rundvisning på några olika laboratiorier, och sedan fick vi en lunch bestående av smörgåsas. Det sistnämnda var dock inte min stil riktigt; stora vita baguetter - luft, tomma kalorier och supersnabba kolhydrater säger jag om det...

Det jag uppskattade mest var infromationen om de probiotiska produkterna - det tyckte jag var väldigt intressant! Cultura är Arlas varumärke för produkter med probiotiska bakterier, och i den serien finns idag yoghurt i olika storlekar och smaker - en produkt jag själv köper med jämna mellenrum. Idag fick vi dessutom provsmaka en probiotisk shot, med smak av jordgubb och rött te, som kommer ut på marknaden snart. Liten och god - någonting jag kan tänka mig att investera i då och då, om den inte blir allt för dyr! Dessa produkter innehåller tre olika nyttiga bakterier, varav en (lactobacillius cusei F19) är Arlas egen och bara finns i deras produkter. Alla har gemensamt att de ger en balanserad och förbättrad tarmflora. Detta ger i sin tur effekter som en mer välfungerande mage, minskning av IBS-problem, gasproduktion, smärta och infektionsrisk. Dessutom sägs den verka positivt mot trötthet och, som de kallade det, "mood", och på barn har den visat sig öka mjölktolleransen - något för lilla bror min, med sin mage, kanske? Den dagliga rekomendationen är ungefär 10 miljoner bakterier per dag. Denna mängd finns i den här lilla shoten som kommer snart - värt att prova kanske? Om du vill läsa mer om probiotika kan du göra det på Arlas sida Cultura kunskapscenter.


Jag uppskattade även att få kika in i provköket; ett mycket fräscht kök med härliga matlagningsmöjligheter, yta och en lyxig känsla. Där provar de ut till exempel nya smaker, innan de sedan tas upp i en större provskala. Här provlagar man även alla recept man publicerar, i såväl receptbroschyrer som på hemsidan. Detta är en framtida sysselsättning jag kan tänka mig - ett provköksjobb! Och de som jobbade där var utbildade kostekonomer och ingenting annat. Detta gräver ännu större hål i mitt redan genomborrade huvud - har jag kommit rätt, och än viktigare; vad ska jag göra åt det? På torsdag ska valen inför våren göras; en fortsättning på livsmedelsagronomprogrammet, dietistprogrammet, eller ett eget hopkok mot kostvetenskap vid Uppsala universitet? Hjälp mig nu!


Kycklingpasta med kantareller och bondbönor

För en tid sedan fick jag veta av Gustav att han lagat mat efter ett av mina recept, men med ett par ändringar. Han utgick ifrån min älskade fredagskyckling, men smaksatte med kantareller och bondbönor - vilket jag naturligtvis var tungen att prova! Här är min tolkning av den smaksättningen:

Kycklingpasta med kantareller och bondbönor
1 portion, 30 minuter

1 kycklingfilé
1 portion rörformad pasta
2 bondbönor
40g kantareller
½ dl matlagningsgrädde
smör
salt
svartpeppar


Koka upp saltat vatten och förväll bondbönorna där i under några minuter. Ta sedan ut bönorna ur sina skidor. Rensa svampen och stek den sedan en stund i en klick smör. Ta sedan upp den och lägg åt sidan. Koka pastan al dente i saltat vatten. Skär kycklingen i tunna strimlor och ge den en vit färg i det kvarvarande smöret från kantarellstekningen - krydda med salt och svartpeppar. Slå på matlagningsgrädden och tillsätt även kantareller och bönor - låt detta sjuda på låg värme i ungefär fem minuter - tills pastan är klar. Häll då av pastan, rör ner den i pannan, blanda om och servera sedan i en djup tallrik eller skål.

Röding med potatismos, äpple och pepperrot

 Herregud vad jag är mätt, helt fruktansvärt mätt faktiskt! Underbara pappa köpte även ett paket färsk röding åt mig igår, och idag skulle jag göra ett försök att tillaga den. Två filéer fanns det, och jag hade så svårt att avgöra om det var lagom med en eller två till en portion. Vrålhungrig som jag var efter ett spinningpass fick det bli två - fisk är nyttigt! Mamma sponsrade med en liten minibit med pepparrot från kolonilotten samt supergoda äpplen i helgen, och dessa fick göra fisken sällskap i en fruktansvärt god röra med crème fraiche. Till detta serverade jag mig själv potatismos, även detta tillagat på kolonilottsskörd! Mums mums säger jag! Jag är fullkomligt medveten om att min fisk är lite bränd i kanten - man kan inte ha tur varje gång! Och ett tips; dra inte knäet i inställningsspaken på spinningcykelns styre, man får sådana groteska blåmärken - och så gör det så galet ont!

Rödning med potatismos, äpple och pepparrot
1 portion, 30 minuter

2 rödingfiléer
2 potatisar
1 äpple
½ dl lättcrème fraiche
mjölk
pepparrot
svartpeppar
smör
salt


Koka upp saltat vatten, skär potatisen i mindre bitar och koka den mjuk. Tärna äpplet och blanda med crème fraichen. Finriv i pepparroten, och smaka av eftersom - vi har alla olika önskemål om hur framträdande denna smak ska vara! Krydda fisken med salt och svartpeppar. Smält en klick smör i en stekpanna och stek sedan filéerna med skinnsidan nedåt på hög värme i ungefär sex minuter - vänd den inte! Häll av vattnet från potatisen, mosa den med valfritt verktyg och blanda ner mjölk till önskad konsistens - det krävs inte så mycket, ta lite i taget. Smaka av moset med salt och svartpeppar och servera det sedan med den stekta fisken och äppel- och pepparrotsröran.

Frukosten stabiliserar din dag

Tips 2 - frukostvanor
Mikaelas tips

Det är många som inte tycker om att äta på morgonen, jag vet - men det gör det inte okej att skippa frukosten! Efter natten har du troligtvis inte fyllt på med energi på väldigt många timmar - för mig handlar det oftast om uppåt tio till elva timmar. Så länge skulle du ju aldrig gå utan mat på dagen? Nej, vi sover ju, så det går bra, men desto viktigare är det att fylla på depåerna innan du tar dig an dagens utmaningar. Önskvärt är att frukosten innehåller 20-25% av dagens totala energiintag, och att den består av livsmedel innehållande såväl kolhydrater och proteiner som nyttiga fetter och vitaminer. Långsamma kolhydrater, som du finner i tillexempel fullkornsbröd och gröt, ger en jämn blodsockerkurva och långvarig energi, medan en liten kick av snabba kolhydrater, i till exempel färsk eller torkad frukt och bär, kan få dig att komma igång! Proteiner kan fås genom ägg, stekt kokt eller knäckt i gröten, mejeriprodukter eller köttpålägg, såsom skivad skinka, kalkon eller leverpastej i valfri form. De nyttiga fetterna då? Mejeriproduktern innehåller mättade fetter, men de vi vill åt, de omättade och fleromättade, finner vi i tillexempel nötter, linfrön och avokado. Det sistnämnda tycker jag mycket om att ha på smörgosen tillsammans med keso, och nötter och linfrön kan med fördel toppa såväl fil- om gröttallriken!

Min frukost är stor och stadig - mitt absoluta favoritmål på dagen! Hembakat bröd är ett måste, och på det variernade pålägg, ofta keso, ost, skinka och något grönsaksinsalg. Nu på hösten är även gröten obligatorisk för mig, och här finns det inga gränser för smaksättningarna! Just nu skivar jag i en banan, i min rågflingegröt och toppar med amerikanska blåbär, valnötter och kanel - tokgott! När bananerna tar slut ersätts de av äpple, kiwi, fikon, dadlar, hallon eller nötter - eller olika kombinationer av detta! Även rågflingorna byts ut ibland, då mot fiberhavregryn eller, någon gång ibland, mannagryn. Förra veckan var det totalslut hemma, så då kokade jag gröt på müsli - det gick också bra! Om det verkligen är jättejobbigt att äta på morgonen då? Det är en vanesak, det är bara att jobba på det. Börja med lätta frukostar; yoghurt eller fil med lite fibertäta och osötade flingor och frukt kanske, eller mixa ihop en smoothie av frukt, bär och yoghurt - om du inte kan tänka dig att tugga alls! Om du ger det lite tid så lovar jag att du kommer in i en god frukostvana med tiden, och med det märker att du orkar mer och mår bättre under dagen. Energiintaget ska helst fördelas under hela dagen, med tre huvudmål och två till tre mellanmål, och då blir det ju heltokigt om frukosten hoppas över. En bra frukost ger en jämn och fin blodsockerkurva under dagen, vilket gör det lättare att motstå sötsaker och allt för feta små mellanmål - vilka vakren är bra för blodsockret, vikten, orken eller kolesterolet - ta hand om dig!

Hälsotips i samarbete med en annan bloggare

Mycket av min inspiration får jag från andra matbloggar, och en av de jag följer allra flitigast är Mikaelas lilla gröna - en mycket trevlig blogg, tycker jag! Mikaela, som skriver, studerar till dietist, även hon här i Uppsala, och har nu börjat ta upp ett tips för förbättrad hälsa varje dag. Efter godkännande av henne har jag bestämt mig för att haka på det tåget och även jag skriva om samma tips. Jag skriver lite utifrån mig själv samtidigt som jag länkar till hennes version, vilken ju är originalet - och det är ju hon som faktiskt studerar till dietist!

Tips 1 - styrkor och svagheter med din kosthållning
Mikaelas tips 1

Att hålla koll på sig själv är a och o i de flesta situationer. Varesig det gäller idrott, studier, vardagslivet, psykisk hälsa, eller kosten, så är det lättare att göra en positiv förändning om man har koll på hur man själv fungerar, och hur utgångsläget ser ut. Mamma säger att jag alltid ska fokusera på det positiva, men hur ska jag kunna förbättra mina negativa sidor om jag inte gör mig själv medveten om dem? Om vi ska ta in det här tänket i en kostsituation kan jag direkt erkänna min stora svaghet; att dricka. Jag dricker otroligt dåligt! En kopp te på morgonen, och efter det är det inte ovanligt att det går ett dygn till nästa vätskeintag - i form av en ny kopp te. Detta är naturligtvis katastrof, och nu har jag bestämt mig för att verkligen förbättra mig - jag utmanar mig själv.

Min styrka skulle jag säga är att jag prioriterar kosten och riktiga råvaror. Att jobba med fräscha grönsaker, så obehandlade produkter som möjligt och obehandlat kött är självklarheter för mig - även om det ibland får kosta lite extra. I och med detta har jag koll på att jag inte får i mig tillsatssubstanser, vilka vi idag faktiskt inte vet vad de gör i kroppen på sikt, eller i kombination med varandra.

Tänk ut vad du är mest nöjd med, och stolt över, i din kosthållning, samt vad du verkligen borde förbättra, ta fram det i ljuset och gör en plan för en förbättring utifrån det. Det kan handla om enformigt ätande, brist på näringsämnen, dåliga vanor tidsmässigt eller med avseende på regelbundenhet - vad som helst! Styrkorna kanske du finner i variation, vällagad mat, ordentlig frukost, bra mellanmål - eller kanske att ni alltid äter tillsammans med familjen i lugn och ro?

Entrecôte med kokt potatis

Nu slocknar jag snart, bums ner bara! Pappa kom hit i eftermiddags och vi tog en härlig höstpromenad bortåt Sunnersta med Ebba. Är det någonting jag behöver för att klara det här så är det kontakt med familjen - jag uppskattar verkligen alla besök, samtal, mail och sms - även om en viss saknad samtidigt kan väckas. På vägen hem stannade vi till vid ICA i Gottsunda och köpte kött och svamp! Åh, jag är helt salig av lycka - här ska det lagas hösträtter så att det står härliga till! Redan när jag kom hem var jag vrålhungrig och dödstrött, men jag bestämde mig ändå för att ta reda på köttet först. En och en halv timme senare var allt uppstyckat, putsat, upportionerat och infryst - mycket pyssel var det! Ned i korgen följde även en entrecôte med, till kvällens middag. Ambitionen var att göra polenta och en god sallad till, men när köttpysslet var slut fanns endast krafter kvar för att lägga potatis i en kastrull och lite slött skära upp lite sallad. Salladen jag hade som bas tillhör dessutom de grönsaker som blivit frysta en gång i kylskåpet, så den såg riktigt grådassig ut och förstörde alla mina bilder - kul. Men, denna hottades upp med mammas minipurjolök från kolonin, tomat, solroskärnor och olivolja, och lite flingsalt!

Entrecôte med kokt potatis
1 portion, 25 minuter

1 entrecôte
3 små potatisar
svartpeppar
smör
salt


Koka upp vatten i en kastrull. salta lätt och koka sedan potatisen i ungefär 15 - 20 minuter. Smaksätt köttet med svartpeppar och salt innan du steker det i en klick smör på relativt låg värme, ungefär fem minuter per sida, lite beroende på tjockleken. Bygg ihop en god sallad och ät den tillsammans med kött och potatis!

Lasagne med persilja och vitlök

Idag har jag haft en fixardag; det är min städvecka och den ska avslutas med en storstädning av korridor och kök. När jag ändå var igång, sprang tur och retur källsorteringen, dammsög, torkade golv och fejade runt, kände jag att det var lika bra att jobba undan lite matlagning också! En lasagne skulle göras, och resultera i matlådor för hela veckan! Dessvärre var jag hungrig, och det var lunchdags, när den lilla godingen var klar - så en portion rök redan till dagens lunch. Vitlök, persilja, krossade tomater och italiensk kalvfond smaksatt denna mycket goda, och värmande, lasagne. Den klassiska bèchamelesåsen fick inte vara med. Jag kan inte tillreda såser, och jag vågade inte riskera att förstöra hela lasagnen genom att öva just den här gången. Matlagningsgrädde häldes över istället - och det var förbaskat gott ska ni veta!

Lasagne med persilja
4 portioner, 60 minuter

600g nötfärs
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
2½ msk italiensk kalvfond
ett stort knippe färsk persilja
svartpeppar
smör
1½ dl matlagningsgrädde
lasagneplattor av fullkorn
500g krossade tomater


Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka rödlök och vitlök och fräs på detta lätt i en klick smör i en stekpanna. Tillsätt, efter några minuter, köttfärsen och bryn den lätt. Smaksätt med fonden och svartpeppar, och vänd ner hackad persilja - låt puttra ihop några minuter. Bre ut ett lager krossade tomater i en ugnsfast form och täck sedan det med ett lager pastaplattor. Fördela jämt ett lager köttfärs över plattorna och fyll sedan på med krossade tomater igen. Upprepa samma ordning en gång till, och häll sedan över matlagningsgrädden, jämt fördelat över hela formen. Tillaga i nedre delen av ugnen täckt av en bit aluminiumfolie i 30 minuter. Servera med valfri sallad för en komplett måltid!

Basilico i Uppsala

Igår var mamma här, och vi var ute och åt middag. När vi ska leta restaurang åker vi runt på måfå och stannar där det ser mysigt och välkomnande ut. Stället som fångade vår uppmärksamhet igår var Basilico på Svartbäcksgatan i centrala Uppsala. Vi steg in och ville ta oss en titt på menyn, men servitören visade oss till ett bord på en endaste gång - han bara gick iväg och sa åt oss att följa med, ingen stil jag gillar! Väl vid bordet fick vi vänta väldigt länge innan vi fick beställa. När maten kom in var dessuom min tonfisk stekt allderles för länge, och risotton smakade inte risotto, till och med min är godare! Men där slutade det negativa, för på det hela taget hade jag en jättefin kväll! Mycket berodde på mors trevliga sällskap, men även den mysiga stämningen i den lilla italienska restaurngen gjorde sitt! Mamma beställde in en pizza med parmaskinka, ruccola, kronärtskocka och mozzarella - och hon var riktigt nöjd. Även jag provsmakade en bit - och den var helt klart värd ett besök! Hade de inte klantat sig med min fisk, och om de hade lagt lite mer krut på servicen hade jag älskat det här stället. Nu tycker jag bara om det - men jag kommer gärna tillbaka och ger dem en ny chans!

 


Äggpytt med kålrot och broccoli

Äggpytt - vad är det? Jag vet inte, men det kändes som en passande benämning på den kylskåpsrensarlunch jag byggde ihop idag. Lite kålrot, broccoli, purjolök och en äggröra - mycket godare än vad jag hade vågat hoppas! Att jag använde matlagningsgrädde berodde helt enkelt på att jag inte hade någon mjölk - men det gav en väldigt fin smak på det hela - prova vettja! Detta åts tillsammans med två skivor nybakad lingonlimpa med härliga Bregott havssalt och herrgårdsost - njut av helgen!

Äggpytt med kålrot och broccoli
1 portion, 20 minuter

kålrot
broccoli
persilja
purjolök
2 ägg
matlagningsgrädde
salt
vit tryffelolja
svartpeppar


Koka upp saltat vatten i en kastrull. Skär kålroten i medelstora tärningar och koka i tio till femton minuter. Dela broccolin i buketter och låt dem koka med kålroten de sista minuterna. Knäck äggen i en skål och vispa ihop med en liten skvätt matlagningsgrädde och lite vit tryffelolja. Stek samman de kokta grönsakerna med äggröran och skivad purjolök i några minuter under omrörning - tills ägget har stelnat och fått lite lätt färg helt enkelt. Vänd ner grovt riven persilja och smaksätt med salt och peppar - servera med goda smörgåsar och förslagsvis ett glas mjölk!

Lingonlimpa

Lite yoghurt som behövd göras slut på - då vankas det brödbakning och påfyllning i frysen! Mjölerna styrdes av en skafferirensning, där tre olika påsar kunde slängas efteråt, men det är det som är så praktiskt med den här typen av bröd; det fungerar med vilket mjöl som helst! Lingon, härlig lingon, smaksatte jag med. Mängde jag använde gav inte någon framträdande lingonsmak, men det kom som en liten uppiggande övverraskning då och då - vilket jag tycker om. Prova gärna med en större mängd - men risken är att brödet håller samman sämre.

Lingonlimpa
1 limpa, 80 minuter

4 dl yoghurt
2 dl rågmjöl
1 dl sojamjöl
2½ dl grahamsmjöl
½ dl vetemjöl
1 dl vetekross
2 tsk bikarbonat
1 msk honung
1½ tsk salt
1 dl lingon


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke - rör om väl så att allt verkligen fördelar sig jämnt i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform om cirka 1½ liter och klicka ut smeten och släta ut den. Grädda längst ner i ugnen i ungefär 65 minuter.

Stekt biff med rotfruktsfrittes

Det är fredag! Inte bara fredag och helg; en pluggfri helg väntar! Laborationsrapporten är inlämnad, tentan ligger långt bakom oss, inget nytt att jobba med och ingen laboration att förbereda förrän till på torsdag  - jag är så lättad! Nytränad är jag också! Jenna och jag bestämde oss för att gå på ett kombinerat skivstångs- och spinningpass på 90 minuter, men väl där var spinningdelen inställd på grund av utbildning och vi blev inlurade på ett intensivgympapass, efter skivstången, istället. Det kändes att det var två på raken - men oj vad det var kul! Kvällens middag planerade jag under morgonens mörka promenad; en stekt biff med pommes frittes gjord på rödbetor och kålrot - förutom potatis såklart; rotfruktsfrittes alltså! Fruktansvärt gott, och något jag verkligen rekomenderar varmt, med god olivolja och flingsalt, en härlig sallad med avokado, romansallad, tomat och pumpakärnor - samt den goda biffen. Härlig fredag på er!

Stekt biff med rotfruktsfrittes
1 portion,  30 minuter

1 potatis
1 rödbeta
1 bit kålrot
1 ryggbiff
smör
olivolja
salt
svartpeppar


Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar om max 1x1 cm. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg frittesen där på, utan att de ligger ovanpå varandra, ringla över lite olivolja och salta! Ställ in i ugnen i 15-20 minuter - håll koll så att de inte bränns, tiden varierar beroende på vilken storlek dina stavar har. Krydda biffen med salt och svartpeppar och stek några minuter per sida i en klick smör - gudagott som smälter i munnen!

Paella med lammkabanoss

Paellan, Spaniens pytt i panna, finns i en rad olika varianter. Vanligast är den med kyckling, räkor och musslor - men även fantstiska sorter med enbart läckra skaldjur finns, liksom de som även smaksätts med kryddig korv. Min variant innehåller endast en lammkabanoss med, 90% kötthalt, grönsaker och, såklart, saffransris! Jag använde mig av avorioris och gick inte riktigt den traditionella vägen, men det beror helt enkelt på att jag inte äger en tillräckligt stor stekpanna för det här!

Paella med lammkabanoss
2 portioner, 30 minuter

2 dl avorioris
1 liten rödlök
1 paket saffran
1 paprika
1 tomat
4 bondbönor
150g lammkabanoss
100g gröna ärtor
10 svarta oliver
chiliflakes
cayennepeppar
olivolja
salt


Koka upp hett vatten, antingen i en vattenkokare eller på platta. Ta en annan kastrull, modell lite större, och hetta upp den skvätt olivolja. Finhacka rödlöken och fräs den lätt där i. Tillsätt riset och hetta upp det under omrörning tills det börjar bli lätt transperant och glansigt. Tillsätt då vattnet, saffran och smaka av med salt - låt koka på låg värme och rör om då och då - koktiden är ungefär 20 minuter, eventuellt något längre. Koka upp saltat vatten och förväll bondbönorna där i i 3-5 minuter. Ta sedan upp dem och ta ut bönorna ur skidorna. Skär paprika och korven i små bitar. Stek upp korv och paprika, tillsätt efter några minuter bondbönorna och ärtorna. När riset är färdigkokt; flytta över det till pannan blanda i hackad tomat och oliver - blanda om väl och smaksätt med cayennepeppar, chiliflakes och eventuellt mer salt. Servera i skålar och njut!

 


Champinjonköttbullar med spenatfettuchini

Bättre sent än aldrig; här kommer onsdagens middag på pränt! Åter igen har inspriation hämtats från Allt om mats hemsida - och åter igen blev resultatet kalaslyckat! Nej, jag har egentligen inte tid att laga sådan här mat - jag borde nöja mig med att koka upp pastan och snabbt fräsa upp lite köttfärs och svamp kanske - det skulle jag spara enormt med tid på - men hur kul är det på en skala? Nej, såhär vill jag ha det, om jag så ska sitta uppe halva nätterna. Eller snarare gå upp långt före soluppgången, vilket är alternativet för oss morgonpigga och kvällsdöda. Håll till godo med en väldigt spännande köttbullsvariant vettja! Och spenaten; jag tog fryst och tinade den - fungerade utmärkt, men i originalreceptet ville de ha färsk bladspenat - tag vad du haver och tycker om!

Champinjonköttbullar med spenatfettuchini
2 portioner, 45 minuter

250g nötfärs
100g champinjoner
1 ägg
½ gul lök
½ röd lök
1 dl lätt cerme fraiche
1 msk senap
100g spenat
olivolja
persilja
smör
salt
svartpeppar


Lägg köttfärsen i en bunke och grovriv i champinjonerna. Hacka den gula löken så fint du bara kan och blanda i den i bunken tillsammans med ägg, salt och svartpeppar - rulla till små söta köttbullar. Koka upp saltat vatten och koka fettuchinin där i. Stek köttbullarna i en klick smör - vände dem ofta för en rund form och jämn färg! Fräs tunt skivad rödlök i lite olja i en kastrull. Tillsätt creme fraiche, senap, hackad persilja och spenat och värm upp under omrörning. Blanda sedan spenatröran med den färdigkokta, och avhällda, pastan och servara med de gyllenstekta köttbullarna.

Indisk yoghurtkyckling i ugn

Indiska dofter spred sig för ett tag sedan bland husen här på Gälbo - och sedan dess har jag inte kunnat släppa tankarna på den tikka masalakyckling jag gjorde lite då och då hemma hos mor - och på hur gott det var! Idag blandade jag ihop en variant, baserat på de kryddor och de ingredienser jag hade hemma. Korridorsvännerna tyckte att det luktade väldigt gott; "pepparkaka!" utbrast de. Och jo, gott var det, även om jag behöver lite träning för att kunna efterlikna de färdig kryddmixerna, vilka jag som bekant är emot!

Indisk yoghurtkyckling i ugn
2 portioner, 45 minuter

2 portioner ris
2 kycklingfiléer
2 dl naturell yoghurt
½ msk curry
drygt ½ msk garam masala
½ msk kardemumma
½ msk kanel
½-1 tsk salt


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla kryddor i yoghurten och rör om väl. Dela varje kycklingfilé i två bitar och låt dem ligga i yoghurtblandningen och dra tills ugnen är varm. Häll då allt i en ugnsfast form - se till att alla kyckling är täckt av yoghurt. Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt - ungefär 30 minuter. Koka riset efter att kycklingen varit inne i ugnen i ungefär 15 minuter - det borde vara lagom för att det ska bli klart samtidigt. Servara kycling och ris med en neutral och svalkande sallad - det behövs mot denna smakrika kryddning!

Tzatziki i Uppsala

För två helger sen var jag där med pappa, och nu i helgen med mamma, men nu får inte den här restaurangen fler besök av mig! Miljön är jättetrevlig, och på sommaren är uteserveringen näst intill oslagbart vacker vid fyrisån mitt i Uppsala, även om det inomhus är lite småtrångt! Personalen är var varierande kvalitet, så att säga, men det är inte där skon klämmer - det är maten. På mitt och pappas besök var kameran kvar hemma, men då åt vi båda en grilltallrik med både köttfärsbiffar, lammkotletter och fläskspett. Det fanns lite sallad,, lite klyftpotatis, en vindolme, några stora vita bönor och, såklart, tzatziki! Lammet var gott, vindolmen och de vita bönorna oklanderliga, och den fetaostbit som fanns var av riktigt bra kvalitet - men sen var det stopp. Fläsket var torrt, färsbiffarna ingenting särskillt alls, salladen liten, blek och klen och tzatzikin smakade ingenting alls. Klyftpotatisen smakade väl som klyftpotatis smakar?

När mor och jag var där valde jag kyckling med pasta och tomatsås - jag var så fruktansvärt hungrig och slut efter allt tentaplugg och ville bara ha massor med mättande och god mat! Jag fick en mycket torr kycklingbit täckt av överkokt pasta utan någon som helst smak, en lam tomatsås och, åter igen, den bleka och klena salladen och den smaklösa tzatzikin. Sågning vid fotknölarna? Ja! Överdrift? Nej, tyvärr inte! Mamma åt kalvkotlett med stuvade kantareller, rödvinssås och tzatziki - en väldigt underlig kombination som inte såg allt för aptitlig ut på tallriken då all sås blandades. Hon sa även att det inte smakade kantareller. Nej, bättre grekiska restauranger måste väl till och med Uppsala ha!

Nordafrikanska miniköttbullar med couscous

Huvudvärk, ögon som inte fungerar och helt urblåst på ork och energi - så mår man efter en femtimmarstenta i allmän kemi. Trots att det är snart nio timmar sen jag skrev klart, och jag har både ätit och tränat sen dess, så mår jag precis lika dassigt fortfarande - jag behöver en kram och lite kärlek! Kvällens middag kändes dock lite som en varm kram i magen, den var riktigt mysig och god! receptet hittade jag på allt om mats hemsida, och jag följde det faktiskt till punkt och pricka - tror jag? Nej, jag hade ingen mald ingefära, så jag tog färsk istället, och så tillsatte jag en skvätt olivolja till couscousen. De skrev att detta var en nordafrikansk rätt och jag tyckte att den var jättegod - lite höstmyskännsla med kanelen och russina dessutom.

Nordafrikanska miniköttbullar med couscous
2 portioner, 30 minuter

250g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk kanel
3 cm färsk ingefära
½ dl russin
2 dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft
½ dl färsk persilja
smör
salt
1,75 dl couscous
2 dl hönsbuljong
olivolja


Salta köttfärsen med ungefär ½ tsk salt, blanda om och rulla småsmå köttbullar - 26 stycken fick jag ut. Finhacka vitlöksklyftan och den gula löken. Smält en klick smör i en panna och fräs lökhacket, russin, kanel och färskriven ingefära några minuter. Tillsätt vattnet och citronsaften och låt koka samman i ytterligare några minuter. Lägg i köttbullarna och låt sjuda i fyra minuter - vänd dem efter halva tiden. Koka upp buljongen och häll den över couscousen - låt köttbullarna stå och dra under tiden som couscousen suger åt sig vätskan. Vänd ner hackad persilja i stekpannan och häll en skvätt olivolja över couscousen och rör om. Lägg upp couscous på tallrikar, lägg köttbullarna ovanpå och häll till sist över skyn!

Klar grönsakssoppa med majskolv

En värmande, till och med mycket värmande, grönsakssoppa såhär när oktobervädret bjuder på regn, rusk och blåst. Att sitta inne och sörpla soppa känns då helt rätt, även om dagen i övrigt ägnas åt ännu mera tentaplugg. Mamma kommer och plockar bort mig från böckerna lite senare, men fram tills dess ska jag nu ge järnet - energidepåerna är fulladdade med soppenergi och ostsmörgåsenerig!

Klar grönsakssoppa med majskolv
1 portion, 20 minuter

1 majskolv
1 potatis
1 bit kålrot
½ dl gröna ärtor
1 bit broccoli
5 cm purjolök
3 dl grönsaksbuljong
persilja
salt


Koka upp välsaltat vatten i en kastull och koka majskolven där i. Koka upp buljongen i en annan kastrull. Skär kålrot och potatis i små tärningar och lägg dem i buljongen och låt koka på medelvärme. Ta upp majskolven efter tio minuter och dela den i sex till åtta bitar. Lägg ner dem i buljongen tillsammans med broccoli i små buketter, ätror och skivad purjolök. Riv persiljan grovt och smaksätt med denna. Låt sedan koka  lätt i ungefär fem minuter. Servera i skål med en god smörgås till!

Tentaplugget gör maten lidande

 Nej, mat är ingenting som får ta fokus nu! Lunchen höll jag på att glömma totalt, och till middagen hade jag inte planerat någonting alls. Det slutade med att det blev blodpudding även till middag, med ett stekt ägg och morot - ska det gå snabbt så ska det! Stekt ägg var det förresten väldigt länge sen jag åt - och gott var det! Att jag har tid att uppdatera bloggen får jag en del frågor om, men det gör jag på mina små mikropauser som jag måste ta. Längre pauser går till Ebba, och de minikorta till bloggen - några medellånga, eller fler långa, till matlagning finns det inte utrymme för! Det känns ändå som att det, sakta men säkert går frammåt här - men det är väldigt mycket som snurrar i huvudet. Alla funderingar på utbildningens vara eller inte vara, och så vidare, har jag lagt på hyllan, tills efter tentan - den behöver allt fokus nu. Det som snurrar är alltså kemi, kemi, kemi och åter kemi! Visst blandas det med lite saknad också; det har hänt två gånger nu att jag sett en vit bil parkera här utanför, och för ett ögonblick blivit ljublande glad och trott att det är mamma som kommit för att överraska, för att sedan fälla en tår och känna mig ensam. Men inte heller sådant kan jag låta ta tid - all tid är viktig och måste gå till böckerna. Trots all stess har jag ändå hunnit med två andra saker idag; tvättat Ebba och pratat med morfar. Han ringe i morse, och jag blev så glad! Först tänkte jag avvisa, med anledning av att jag var så stressad och satt och pluggade, men sen bestämde jag för att ta mig lite tid - och det ångrar jag inte. Micki fick lite telefontid igår; lite prat om ditt och datt, gamla minnen, handboll, träning och vad som händer här - åh vad jag uppskattade det! Hon berättade att hon kört sitt första body pumppass under dagen, och beskrev känslan hon hade i kroppen. Jag saknar just de passen fruktansvärt mycket, och jag blev nästan lite gråtmild när jag tänkte på hur gärna jag skulle vilja ha möjligheten att träna body pump här. Tänk vad härligt om de skulle ha det här på Friskis! Nej, nu är mikropausen slut för den här gången - åter till basbråksdiagram, reaktionshastigheter, jämviktskonstanter och logaritmekvationer, och en herrans massa annat!


Blodpudding med lingon- och vitkålssallad

En mikropause i tentapluggandet - man ska visst äta också? Snabbaste snabba tillagades uder stor stress i ett välbefolkat korridorskök, och det smakade väldigt bra! Vitkål och lingon är en, näst intill, oslagbar kombination - och tillsammans med blodpudding blir det kalas! Tyvärr hade de inte blodpuddingen utan tillsatt socker sist jag var och handlade, så jag fick hålla till godo med den vanliga - med massor med socker i. Och tro det eller ej, men jag tyckte att den smakade lite läskigt - jag föredrar helt klart den utan tillsatt socker, både av skäl beroende på smaken och på innehållet.

Blodpudding med lingon- och vitkålssallad
1 portion, 10 minuter

½ paket blodpudding
vitkål
lingon
smör


Skär blodpuddingen i skivor om cirka en centimeter och stek i en klick smör. Värm lingonen i en kastrull i några minuter - varesig de är frysta eller färska! Strimla vitkålen och blanda med lingonen i en skål. Mängden vitkål och lingon är helt upp till var och en, men jag föredrar att ha ganska mycket lingon i relativitet till kålen. Servera blodpuddingsskivorna med den ljumna salladen.

Kycklingfilé fylld med pesto, mozzarella och tomat

Igår ville jag göra något riktigt smaskigt till fredagsmiddag! Visst blev det gott, men det saknades något. Trots idol på tv, hunden bredvid mig i soffan och en fredagsmiddag var det något som saknades; familjen. Jo, min bild av den perfekta fredagen innefattar mys med mor&bror i soffan. Det hela slutade med att jag somnade i en mycket obekväm ställning vid halv nio, för att vakna fytriofem minuter senare och gå och lägga mig. Dessutom hade jag sett fram emot att göra en riktigt god sallad att ha till, men jag fann att hälften av alla mina grönsaker frusit i kylskåpet! Salladen, zucchinin, svampen, broccolin och gulbetorna är djupfrysta - hur fungerar det? Nej, nu ska hela lördagen ägnas åt kemi - vi ses på andra sidan!

Kycklingfilé fylld med pesto, mozzarella och tomat
1 portion, 30 minuter

1 portion quinoa
1 kycklingfilé
1 msk pesto
50g mozzarella
½ tomat
basilika
svartpeppar
salt


Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett snitt på långsidan av kycklingfilén och fördela peston jämt där inne. Skiva mozzarellan och tomaten tunt och lägg även in detta i fickan. Krydda med salt och svartpeppar, och strö över lite basilika, innan du placerar filén i en ugnsfast form och ställer in den i ugnen. Låt den stå där i ungefär 20 minuter; kontrollera med ett snitt i mitten om den är vit rakt igenom - då den är färdig. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen - det borde vara lagom att börja när kycklingen ställs in i ugnen. Skär iordning en god sallad och servera tillsamman med kycklingen och quinoan.

Min hund är underbar

Ja, hur arg hon än gör mig när hon äter upp mina saker, och hur trött jag än blir på när hon bits, så finns det inget härligare än att ta en pause från skolan och allt annat och gå ut med en glad Ebba. När jag kommer från skolan på lunchen är jag så fruktansvärt stressad, hungrig och slut att jag bara vill sätta mig ner och stirra rakt ut. Att då gå ut och leka och ruscha med min pälsboll är guld värt, hur jobbigt det än är att motivera sig till det från första början. Idag fyller pälsbollen sju månader, och jag lovade henne en hundkorv till kvällen. Nu ligger hon dock och sover, och nu ska jag gå och sova - hon får sin korv imorgon istället! Och förresten, jag har klippt pälsbollen idag.


Linsgryta för förkylningstider

Snörvlande, hostande och nysande människor omger nog oss alla - och vi är väl alla även själva mer eller mindre drabbade. För att slippa det där riktigta utbrottet finns det mycket att göra, men om vi ska fokusera på maten så kan den hjälpa immunförsvaret massor! Morötter och apelsiner ger ett tillskott av c-vitaminer - vilka är riktigt bra för immunförsvaret, och uppiggande! Dessutom sägs både ingefära och chili ha positiva effekter på kroppens motståndskraft - så varför inte krydda denna värmade gryta med dessa underbara kryddor? Russin för en extra guldkant och fantastiskt god bulgur till det - det värmer vilken frusen och ledsen själ som helst i höstmörkret!

Linsgryta i förkylningstider
2 portioner, 20 minuter

2 portioner bulgur
1½ dl röda linser
3 dl vatten
½ buljongtärning
1 apelsin
1 tomat
½ dl russin
2 morötter
5-10 cm färsk ingefära
chili- och limekrydda
svartpeppar
salt


Koka upp vatten till både bulgur och linser i separata kastruller - 3 deciliter till linserna, och för bulgurn får du läsa vad som står på din förpackning. Koka bulgurn och börja samtidigt med linserna. Riv morötterna grovt och tillsätt dem till linserna efter fem minuter. Riv skalet av apelsinen, skala den och dela den sedan i mindre bitar - blanda ner detta i grytan och riv även ner ingefäran. Hacka en tomat i relativt små bitar och rör ner dem tillsammans med russin, svartpeppar och chili- och limekryddan, och smula i buljongtärningen. Servara den färdigkokta bulgurn med den ljuvt doftande linsgrytan, som nu har stått på plattan i 10-15 minuter.

RSS 2.0