Socker överallt!

Tips 4 - det omedvetna sockerintaget
Mikaelas tips

Ja, så är det faktiskt! Om ni läser på innehållsförteckningarna så ser ni att det är galet många livsmedel som innehåller socker. Detta beror naturlitgvis på att människor har lärt sig att socker är gott, och socker är även ett beroendeframkallande ämne - vilket gör att vi känner ett sug efter det. Socker är ett typexempel på snabba, och då pratar vi riktigt snabba kolhydrater. Dessa har jag skrivit om i det tidigare kolhydratinlägget, och då vet vi att effekten av att äta dessa blir en snabbt stigande, och sedan djupt dalande, blodsockerkurva, samt ökad fettinlagring då insulinnivåerna ökar. Dessutom vet vi ju alla att socker är mindre bra för tänderna. Men, socker är inte farligt! Vi kan äta socker, tillsätta det i matlagning, njuta av det i godis och bakverk och tillsätta lite i teet, det är inte där problemet ligger, enligt mig. Problemet är att vi idag får i oss mycket mer socker än vad vi tror, eftersom att det finns tillsatt på så många "onödiga" ställen i våra livsmedel. Vart vill jag komma? Jo, till att vi, för vår hälsas skull, ska satsa på att utesluta det "omedvetna sockret". Detta finns framförallt i, så gott som alla, typer av hel och halvfabrikat; såser, färdigrätter, färdiga röror och fruktdrycker - med mera! Också de bröd och flingor vi äter är ofta väldigt duktigt berikade med socker, så håll koll även på dessa. Med andra ord: läs innehållsförteckningarna!

Socker är en form av smakförstärkare som nästan blir nödvädig för att behålla smak i light-produkter, då fettet minskas drastiskt. Att välja mellan en fet och en lätt produkt är därför inte alltid så lätt; fett eller socker? Hitta en balans säger jag. Feta mejeriproduket innehåller mycket mättat fett, vilket inte heller är bra - speciellt om du har problem med kolesterolvärdet. Naturella lättprodukter däremot innehåller oftast inget, eller i alla fall mycket midre, tillsatt socker - satsa på dem om du vill undvika de feta varianterna.

Jag är allergisk mot alla typer av färdigprodukter, just därför att det är så mycket onödigt tillsatt. Att utgå ifrån bra råvaror och blanda sina egna såser och smaksättningar av flingor med mera är någonting jag gör i nio fall av tio - minst! Det blir oftast billigare, och du kan själv bestämma vad din mat ska innehålla; vill du ha socker så tar du socker - men du får inte omedvetet i dig x antal sockerbitar per dag. Hur ser det ut i ditt kylskåp och skafferi, vet du var sockret finns?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0