Fruktigt fiskpaket med sötpotatismos

Jag älskar att blanda olika smakytterligheter; sött, surt, starkt, milt och så vidare. Igår kväll bjöd jag på fisk tillsagad i foliepaket, tillsammans med söta och syrliga frukter, och stark chili, och sött sötpotatismos och en neutraliserande klick yoghurt. Riktig sommarkänsla, och för den som önskar går fiskpaketen även att tillaga på grillen istället för i ugnen.

Fruktigt fiskpaket med sötpotatismos
2 portioner, 60 minuter

400g vit fisk (gärna kapkummel)
1 mango
1 apelsin
1 röd paprika
1 sötpotatis
chiliflakes
färsk mynta
salt
olivolja
turkisk yoghurt

Sätt ugnen på 225 grader. Skär apelsinen i klyftor, paprikan i strimlor och mangon i tärningar. Riv av två stora ark aluminiumfolie och placera en fiskbit i mitten av varje. Lägg över den skurna frukten, ringa över lite olivolja, strö över lite chiliflakes, salta och riv över lite färsk mynta. Vik ihop foliearken till täta paket, placera dem på en plåt, eller i en ugnsfast form, och ställ dem i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter. Skär sötpotatisen i minder bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten i 15-20 minuter. Häll av vattnet och mosa till ett fast potatismos. Servera foliepaketen med potatismoset, en klick naturell turkisk yoghurt och en liten sallad.

Kikärtsbiffar

Mat på kolonin kräver en del förberedelser och tankeverksamhet - och igår blev det även en av de där genvägarna som jag egentligen är så emot! Genvägen jag pratar om är en färdigköpt, fryst, grönsaksmix. Smaken är kanon, men jag tycker att man lika gärna kan göra det själv - egentligen! Smeten till kikärtsbiffarna gjorde jag kvällen innan och lät stå över natten, vilket jag tror gjorde gott för konsistensen, men det går nog bra att steka upp dem på direkten också!

Kikärtsbiffar
2 portioner, 40 minuter

1 burk färdigkokta kikärtor (ca 3½dl)
1 ägg
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 dl havregryn
salt
sesamfrön
olivolja

1 paket Grön Deli från Findus (Bladspenat, kikärtor&grillad paprika)

turkisk yoghurt
gurka
färsk mynta
färsk persilja
salt

Finriv moroten, mixa kikärtorna och blanda ihop dessa. Tillsätt ägget, pressa i vitlöksklyftan och finhacka purjolöken och rör ned även den. Blanda om väl, salta, och tillsätt havregryn tills smeten går att forma till biffar, för mig gick det åt ungefär en deciliter. Låt eventuellt smeten stå svalt för att få en fastare och mer lättarbetad konsistens, forma annars fyra jämnstora biffar på en gång. Vänd dessa i sesamfröna och stek i olivolja i några minuter på varje sida - ytan ska bli hård och få färg. Värm de frysta grönsakerna i en stor stekpanna, ungefär fem minuter. Tärna gurka, hacka de färska örterna och blanda med yoghhurten. Smaka av med salt och servera yoghurtröran med biffarna och grönsakerna.

Grillad lax med rödbetor

En bordsgrill gör det möjligt att grilla året om, oavsett väder - en sådan föll vi för för något år sedan. Nu kände jag att den stått instoppad i köksskåpet lite för länge och förtjänade en liten luftning. Samtidigt passade jag på att rensa lite i frysen och göra av med två laxfiléer. Underbara rödbetor, och fänkål, gratinerade i ugn med fetaost kompletterade den naturellt kryddade laxen bra med sin sälta och sina unika smaker. Filéerna gick sönder, jag hade dem inne någon minut för länge, men jag försökte pussla ihop en för att kunna presentera en bild iallafall. Naturligtvis går det även bra att steka laxen!

Grillad lax med rödbetor
2 portioner, 60 minuter

2 laxfiléer
5 små rödbetor
½fänkål
50 g fetaost
1 tsk pumpakärnor
1 tsk solroskärnor
olivolja
salt & peppar

Koka upp vatten och koka rödbetorna relativt mjuka, ungefär 25 minuter, i saltat vatten. Sätt ugnen på 225 grader, gärna grilläget. När rödbetorna är färdiga; skölj dem i kallt vatten, skala dem och skär i fjärdedelar eller halvor. Skiva fänkålen grovt. Smörj en ugnsfast form med lite smör och lägg i grönsakerna. Smula över fetaosten, salta och strö över pumpa- och solroskärnorna. Gratinera i ugnen i ungefär 20 minuter - osten ska ha börjat smälta, men fänkålen ska inte få mer än max lite gyllenbrun färg. Grilla laxfiléerna hastigt. I en bordsgrill behövs bara 1 minut på 220 grader, på en vanlig grill rekomenderas 6 minuter per sida. Servera med lite grönsallad.

Pasta med kronärtskockshjärtan

Vegetariskt, fullkornspasta och salta smaker med en grekisk touch, det var vad dagens lunch bidrog med. Magen blav mätt och glad och smaklökarna tillfredsställda, är det inte så det ska vara? Snabbt och enkelt, det är så jag gör det när motivationen inte vill infonna sig. Receptet hittade jag i boken Alltid hungrig av Renée Voltaire

Pasta med kronätrskockshjärta
2 portioner, 15 minuter

2 stora portioner fullkornspasta
1 burk kronärtskockshjärtan
1 rödlök
50 g fetaost
1 vitlöksklyfta
1 näve basilikablad
olivolja
salt

Koka pastan al dente. Skär löken i halvmåneskivor och stek lätt i olivolja tillsammans med kronärtskockshjärtana, fetaosten, de hackade basilikabladen och den pressade vitlöksklyftan. Smaka av med salt och toppa den upplagda pastan med kronärtskockshjärts- och lökfräset.

Gul hallonsylt

En herrans massa hallon i mitt kylskåp, och de hotar med att förfaras. Frysen är tokfull och både paj och kakor är redan bakat. Lösningen är ju solklar - sylt! Solklar blir även färgen med de gula hallonen som ingrediens; varmt solgul. För traditionell sylt rekomenderas lika delar bär och socker, och för lättsockrad sylt ordineras dubbla mängden bär i relativitet till sockret. Jag tog de hallon och det socker jag hade. Resultatet blev en blandning av de olika alternativen, och det är i sötaste laget, enligt min personliga smak!

Gul hallonsylt
600 ml, 40 minuter

700 g färska gula hallon
470 g syltsocker med pektin

Rensa hallonen väl och lägg dem i en vid kastrull. Blanda i sockret, rör om väl och låt koka livligt i 10 minuter. Rör om då och då, men var försiktig; när du rör om skrapas en hinna bort från bottnen och kokningen ökar och kan skvätta hett socker är inte att leka med! Låt sedan sylten stå och vila och svalna under ungefär 15 minuter innan du häller upp i burkar och dekorera med personliga etiketter.

Blåbärsfrallor

Små och saftiga frukostbullar där jag får ännu en möjlighet att göra av med lite bär - blåbär! Nejdå, jag har inte snöar in på blåbär just nu, jag lovar. Men det är ju så gott! Och nyttigt! Dessa små blå delikatesser innehpller mängder med antioxidanter, vitaminer och mineraler och bidrar till påsitiva hälsoeffekter på såväl ögon som hjärna. Anledningarna till att äta massor med blåbär är många!

Blåbärsfrallor
14 st, 90 minuter, varav 60 minuter jäsning och 20 miniter i ugn

2 dl blåbär
1 jäst
4 dl sojamjölk, eller annan vätska, fingervarm
6 dl fullkornsdinkelmjöl
4 dl vetemjöl
2 dl lättkesella
1 msk honung
2 tsk salt

Lös jästen i den fingervarma vätskan, tillsätt blåbär, mjölsorterna, honung, salt och kesella och blanda om ordentligt! Se till att allt mjöl går in och att blåbären är relativt jämnt fördelade. Låt degen jäsa i sin bunke, under en bakduk, i 30 minuter. Baka sedan ut frallorna, i önskad form. Jag föredrar lite plattare varianter, och det är på det sättet jag avsatt gräddningen. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en plåt och låt frallorna jäsa, åter igen under en bakduk, i ytterligare 30 minuter. Grädda sedan bröden i ugnen; börja med 15 minuter, kontrollera, och sätt eventuellt in i ytterligare 5 minuter.

Pasta med makrillssås

Nyttiga omega-3 fetter, med goda effekter på såväl hjärta som öga, förklädda till en fräsch och snabblagad pastasås med basilika och vitlök - vilket är bra för immunförsvaret! En riktig samvetsmat alltså! En god al dentepasta till gör susen. Våt val föll på vanlig vit för att snabbt fylla på efter kvällens träningspass, men fullkornspasta är otroligt gott till - det också!




Pasta med makrillssås
2 portioner, 20 minuter

2 portioner pasta
2 burkar makrill i tomatsås
2 stora tomater
1 vitlöksklyfta
basilika
salt & peppar

Skär tomaterna i klyftor och lägg dessa i en kastrull. Rör ner makrillen, pressa ned vitlök och tillsätt riktigt med hackade basilikablad. Låt såsen koka på medelvärme i ungefär 15 minuter, smaka av med salt och peppar mot slutet. Koka pastan al dente, så att den är klar ungefär samtidigt som såsen. Lägg upp pastan i stora, djupa tallrikar och häll över såsen.

Rostbiffssallad med röda linser

En lättlagad och snabb lunch är bra att kunna ta till ibland. Den här salladen är båda delarna, och dessutom väldigt god och nyttig! Att den är kall, och inte så mastig, gör att den passar perfekt en varm sommardag. Två bidrag från koloniträdgården fick jag med; svarta vinbär och sallad.

Rostbiffssallad med röda linser
2 portioner, 15 minuter

150 g färdigskivad rostbiff
1 paket färdigkokta röda linser
½ röd lök
10 cm gurka
3 salladsblad
1 dl svarta vinbär
olivolja
salt

Skär rostbiffsskivorna i småbitar, hacka gurkan fint, skär rödlöken i tunna skivor, skär salladsbladen i strimlor och skölj de färdigkokta linserna. Blanda allt i en skål, tillsätt vinbären, toppa med lite olivolja och salta efter behag!

Blåbärspasta

Det är mycket bär just nu! Till och med middagsmaten innehöll bär, även om dessa var plockade i skogen bakom huset. Blåbärspastan är ett recept jag hittat på Mikaelas blogg, och varit riktigt nyfiken på en längre tid - ikväll var det dags! Jag kan tänka mig att tillexempel vita bönor kan vara ett passande proteintillägg - om så önskas, annars fungerar det jättebra med bara pastarätten!

Blåbärspasta
2 portioner, 15 minuter

2 portioner pasta
½ fänkål
1 vitlöksklyfta
1 dl blåbär
½ dl crème fraiche
2 msk balsamvinäger
1 tsk honung
ruccolasallad
salt

Koka pastan al dente enligt förpackningens instruktioner. Hacka både fänkål och vitlök och stek upp detta lätt. Mosa blåbären och blanda dessa med crème fraichen, honungen och balsamvinägern. När pastan är klar blandar du den med blåbärsröran och den uppstekta kålen och löken och salta efter eget tycke och smak. Servera med lite ruccolasallad och dekorera med några färska blåbär.

Hallongrottor med färska hallon

Det mesta av hallonen styckfryser jag in - för att kunna njuta hela året! Men när styckfrysningsplattan var full krävdes det ett hallonrecept, och jag råkar veta att just hallongrottor står väldigt högt i kurs hos min lillebror. Dessa har dock en liten egen touch, då de innehåller färska hallon istället för hallonsylt - det ger en helt annan känsla - en känsla som bara kan nås på sommaren, hur mycket styckfrysta hallon jag än har!

Hallongrottor med färska bär
ca 20 st, 40 minuter

200 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, socker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl till en kakdeg. Forma till bollar, platta till dem en aning och gör en lite grop för hallonen. Om degen är för smulig kan du behöva tillsätta lite mer smör och röra om ytterligare. Lägg kakorna i formar på en plåt. Placera ut önskad mängd hallon i de små groparna och grädda sedan i 12-15 minuter.


Röd vinbärspaj med granola

I Renée Voltaires bok Alltid hungrig fann jag ett recept där jag kunde göra av med lite röda vinbär! Mamma tycker om paj - så den här blir till henne! Granolan gjorde jag själv, men i receptet står det att det går lika bra med Start-müsli.

Röd vinbärspaj med granola
1 paj, 45 minuter
1½ dl olivolja
5 dl vetemjöl
4 msk råsocker
1 dl grahamsmjöl
5 dl röda vinbär
1 tsk vaniljsocker

50 g smör
4 msk socker
2 dl solroskärnor
1 dl fiberhavregryn

Ställ in ugnen på 225 grader. Häll upp oljan i en bunke och rör ned lite vetemjöl i taget - använd en träslev för att få en slät smet. Tillsätt råsockret och grahamsmjölet och låt degen stå och dra en liten stund, ungefär 10 minuter. Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda sedan denna i 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Under tiden kan du göra granolan. Smält smöret och sockret i en kastrull, och rör sedan ned solroskärnor och havregryn till en konsistens som påminner om klibbig müsli. Fördela granolan jämt över bären och avsluta med att skikta över vaniljsockret innan pajen gräddas i ytterligare 15 minuter.




Svartvinbärschutney

Nu börjar det stora arbetet med att ta tillvara på allt vad jag skördar i koloniträdgården. Som bekant är det en herrans massa bär - och där med finns det utrymme för att testa nya saker! Svartvinbärschutney gav jag mig på idag. Det lär passa perfekt till både nötkött och kyckling, men även vilt kan jag tänka mig! Dessutom fick jag möjlighet att använda vår egenodlade mynta, då jag inte hade den timjan som ingick i originalreceptet.

Svartvinbärschutney
1 burk à 250 ml, 1 timme

7 dl svarta vinbär
3 myntakvistar
1½ dl råsocker
3 msk rödvinsvinäger
2 msk riven färsk ingefära
5 msk vatten
½ mycket fint hackad gul lök

Rensa bären noggrannt, hacka löken extremt fint, riv ingefäran och blanda alla ingredienser i en vid kastrull. Låt det hela koka på svag värme tills nästan all vätska förångats - det är en smaksak vilken konsistens chutneyn ska ha! Rör om då och då under kokningen. När du nått önskad konsistens plockar du upp myntakvistarna och låter chutneyn svalna innan du häller upp i en glasbuk.

En inspirationskälla med posten!

När Ebba och jag kom hem från en dejt med Micki på stan möttes vi av en minst sagt glädjande posthög på hallgolvet. Det första jag såg var senaste numret av Laga lätt - en av mina stora inspirationskällor. Jag uppskattar enormt mycket att alla näringsvärden redovisas - det ger mig en sorts trygghet. Jag räknar inte kalorier aktivt, men jag läser på allt jag köper, överslagsräknar och tänker efter - för att hålla en balans. Dessutom underlättar det för att få ett balanserat intag av proteiner, fett och kolhydrater. Sen jag slutat med handbollen är jag inte lika petnoga med den här biten heller, men om sagt, en baktanke har jag alltid med mig. Förutom denna service erbjuder Laga lätt snabblagade recept, och allra oftast även lättlagade! Det är ju inte alltid man vill ha en utmaning när middagen ska produceras. Bilderna är riktigt inspirerande, liksom i alla andra mattidningar! Från detta nummer kommer jag garanterat ta till mig receptet på citron- och parmesanköttbullar, liksom det på bulgur med kyckling och rödbetor. Jag är inne i en riktig brödbakarpreiod, och därför jublade jag extra högt när jag hittade tre olika läsarrecept på olika bröd - nu är det bara att sätta igång!

LagaLätt - Goda & snabba middagar på 30 minuter



Andra delen av posthögen var ett litet brunt kuvert med emballage inuti - spännande! Adresserat till mig - ännu bättre! Det visade sig vara mitt minneskort till nya kameran. Äntligen kan jag ta bra bilder! Hittills har jag fått experimentera och bråka med min gamla, vilken inte har någon fungerande skärm - man ser inte vad man fotograferar helt enkelt. Nu är det bara datorn jag väntar på - sedan kör vi på riktigt!

Kikärtspytt med basilika och vitlök

När både matlusten och inspirationen sviker mig blir det allt som oftast en enda röra av allt jag kan hitta. Idag försökte jag få in lite tankeverksamhet i det hela och kom på att jag var väldigt sugen på kikärtor, och morötter - pyttdags!

Kikärtspytt med basilika och vitlök
1 portion, 15 minuter

1 burk förkokta kikärtor
1 morot
3 champinjoner
3 körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
½ röd lök
1/2 msk pumpakärnor
1 stor näve basilikablad
1 soltorkad tomat i olja
smör
olivolja
salt & peppar

1 avokado

Stek champinjonerna i smör. Om det är små svampar kan du låta dem vara hela, dela dem annars i halvor. Ta upp svampen, torka ur stekpannan och fräs den röda löken lätt i olja. Skär moroten i skivor och lägg i dem i pannan tillsammans med löken. Halvera körsbärstomaterna och tillsätt dem och kikärtorna till pannan. Hacka basilikabladen, den soltorkade tomaten, blanda i dem och pressa över vitlöksklyftan. Salta och peppra, strö över pumpakärnorna och rör om i pannan i någon minut - tills allt är varmt. Servera i en djup tallrik med skivad avokado - jag har gärna salt på!

Sparrispasta med skaldjur

Hela eftermiddagen jobbade vi hårt på kolonilotten - jag har plockat helt galet mycket bär! När vi kom hem var vi helt slut, och jag gick på autopiloten då matlagningen skulle till; mitt favoritrecept sparrispasta med skaldjur.

Sparrispasta med skaldjur
2 portioner, ungefär 30 minuter

2 portioner pasta, gärna penne eller tortiglioni
½ kg tomater
½ gul lök
½ dl vatten (eller vitt vin)
2 lagerblad
½ msk flytande honung
200 g sparris
100 g räkor
100 g musslor
1 vitlöksklyfta
olivolja,
basilika
parmesanost
salt & peppar

Hacka både gul lök och vitlök och fräs dessa hastigt i olivolja. Tillsätt grovt skurna tomater, vattnet (eller vinet), lagerbladen och honungen. Låt detta koka ihop under 10 - 15 minuter, och smaka av med salt och peppar. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Sparrisen skär du i bitar om några centimeter och steker i olivolja tills den mjuknat ening. Tillsätt då tomatsåsen, räkorna, musslorna och pastan. Rör om försiktigt - musslorna går lätt sönder. Se till att allt är varmt och krydda med basilika, salt och peppar efter egen smak. Lägg upp i djupa tallrikar och hylva över parmesan i stora flagor.

Lunch på Överjärva gård

Efter frukosten åkte jag till gymmet för att köra ett Body pump. Det var helt otroligt skönt, jag älskar verkligen att träna på förmiddagen - även om riktigt morgonträning är det jag föredrar allra mest. Efter det mötte jag upp mamma, och Ebba, vid Överjärva gård för en lunch. Överjärva gård ligger i Solna, allderlers nära vår kolonilott, mellan Ulriksdals slottsområde och Bagartorp. På gården finns får, höns, grisar och hästar, en del små butiker med försäljning av produkter tillverkade där samt antikviteter. Lite då och då anordnas marknader, ofta i samband med högtider eller med årstidsanknytning, men även andra aktiviteter och temadagar finns. En del kurser och liknande går också att underhålla sig med. Caféet har en ekologisk profil och serverar hembakta godsaker, smörgåsar och lättare luncher - för att inte tala om det goda ekologiska kaffet som jag personligen är helt såld på!


Idag frestades jag av en grillad ciabatta med chèvreost, honung och pinjenötter, och så bad jag om att få lite kyckling på - så jag precis varit och tränat och kände att lite proteiner vore bra! Mitt kycklingtillägg behövde vi inte ens betala extra för, och allting smakade fantastiskt. Att få avnjuta lunchen ute i det fina vädret på en solig uteservering gjorde ju inte det hela sämre! Mamma var även hon nöjd med sitt val; en grov smörgås med salami och brieost, och sedan slog hon till på en rabarberkaka! Ett besök hit kan starkt rekomenderas - lantlig känsla så nära stan är svårt att komma åt, men här känns det faktiskt som att man är mitt ute på vischan. Snart är vi nog tillbaka här igen.

Banan- och blåbärslimpa

Hunden och jag var ute i skogen och plockade blåbär idag. Eller, rättare sagt, jag plockade blåbär och hon sprang fram och tillbaka och sniffade. Rätt som det var kunde jag inte se henne längre, men hon kom som ett skott varje gång jag ropade - vilken duktig vovve jag har! Efter en halvtimme, eller kanske fyrtiofem minuter, kom jag hem med en halv liter blåbär och en mycket trött Ebba, som somnade på badrumsgolvet - direkt.

Av en del av blåbären bakade jag nu ikväll en banan- och blåbärslimpa, efter ett recept som jag länge spanat in på Mikaelas blogg, med endast ett fåtal personliga justeringar. Medan brödet stod och gottade sig i ugnen var jag ute på en härlig löptur i skymningen. När jag kom hem doftade det ljuvligt och jag fann min skapelse invirad i en linnehandduk på diskbänken för svalning - precis som det ska vara! Två skivor med keso för lite återhämtning innan läggdags; det smakade helt fantastiskt! Lite småkladdigt i mitten - man skulle helt klart kunna servera det som ett nyttigt alternativ till kaka till kaffet, inga problem!

Banan- och blåbärslimpa
ett bröd, 75 minuter varav 60 minuter i ugnen

3 dl rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl boveteflingor
1 dl havregryn
1 dl krossade linfrön
1 dl rågkross
2 tsk bikarbonat
1 ordenlig nypa salt
3/4 msk kanel
2 msk honung
2 mosade bananer
1½ dl blåbär, helst färska
4 dl naturell lättyoghurt

Sätt ugnen på 175 gradet. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Mosa bananerna och rör ihop med yoghurten, honungen och blåbären. Tillsätt till de torra ingredienserna och blanda väl med en sked - det krävs en del arbete! Smöra en form och bröa med havregryn. Klicka i smeten och platta till. Grädda längst ned i ugnen i 60 minuter, eventuellt 70. Låt brödet svalna inlindat i en bakhandduk. Njut!

Viltskavslasange

När mamma och jag var ute och övningskörde idag passerade vi en lite gubbe som stod vid vägen och sålde kantareller. Vi blev så sugna och köpte oss några hekton - underbart! De fick bli en ingrediens i dagens middag, vilken för övrigt, opassande nog, medför lite höstkänsla. Vi åt en väldigt neutral sallad till, gjord på ruccola, gurka, tomat, olivolja, salt och salladsblad från koloniträdgården - och en lite klick senap på tallriken!

Viltskavslasange med getostsås
2 portioner, cirka 60 minuter varav 40 minuter i ugnen

240 g viltskav
4 lasangeplattor
120 g kantareller
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smöt till stekning
2 msk messmör
1 tsk timjan
1/4 köttbuljongtärning + 1 dl vatten
½ tsk salt

1 msk smör
1/4 dl vetemjöl
5 dl mjölk
125 g getost
salt & peppar


Sätt ugnen på 225 grader. Halvtina skaven och bryn den lätt i hälften av smöret. Lägg den sedan åt sidan så länge. Hacka löken, skiva svampen och fräs detta tillsammans med vitlöken i resten av smöret tills allt fått en lätt färg. Tillsätt då skaven igen, samt messmör, timjan, salt och peppar. Blanda i buljongen och låt allt koka under lock på medelvärme i ungefär 20 minuter. Under tiden gör du såsen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och vispa ner mjölet. Låt detta koka varsamt i ungefär fem minuter innan du tillsätter osten i grova bitar. Smaka av med salt och peppar

Smörj en ugnsfast form. Grunda med skavröran, häll över sås och lägg på två plattor. Gör om samma ordning igen och avsluta sedan med ett lager viltskav och större delen av såsen. Grädda lasangen i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter. Servera med en naturell sallad.

Bulgursallad med jordgubbar

En riktigt snabb och välsmakande sommarsallad fick fungera som vår lunch idag. Sött från jordgubbarna, syrligt från crema di balsamicon och salt från osten och saltet, tillsammans med pigga gröna blad och en mild bas i form av bulgur och avokado var verkligen en klockren kombination. Jag hade bulgur kvar i kylskåpet, vilken jag lät bli rumstempererad, men det går lika bra mednykokad som fått svalna. För en lite matigare sallad tror jag att vita bönor kan passa kanon till, men den kan även fungera bra som tillbehör till till exempel grillat kött.

Bulgursallad med jordgubbar
2 portioner, 15 minuter med färdigkokt bulgur, annars 20

1½ dl okokt bulgur
1 avokado
6 jordgubbar
30 g ruccola
50 g halloumiost
1 rejäl näve basilikablad
1 msk pumpakärnor
1 msk solroskärnor
crema di balsamico
olivolja
halvssalt

Börja med att sätta igång kokningen av bulgurn. Skär jordgubbarna i klyftor och dela avokadon i bitar. Hacka ruccolan och basilikabladen. Skär osten i kuber och stek dessa i en het stekpanna med olivolja tills de får en gyllenbrun färg. Häll en skvätt olivolja över bulgurn, för att slippa ihopklibbade korn, och tillsätt alla de hackade och skurna ingredienserna, inklusive osten. Häll över solros- och pumpakärnorna och blanda om. Salta efter smak och servera. Ringla över crema di balsamico.

Hår i öronen

En av de stora fördelarna med lagotton, enligt mig, är att de inte fäller hår. De är alltså allergivänliga, och dessutom slipper jag se ut som en pälsboll för jämnan. Denna egenhet medför dock att de kan få problem, tillexempel då de inte tappar håret i öronen och hörselgångarna kan bli igentäppta och inflammerade. För att undvika denna åkomma ska man regelbundet, håll i er nu alla känsliga, rycka ut håret ur öronen på dem. Jag brukar ta lite då och då, när vi sitter tillsammans någonstans - ett eller två ryck i all enkelhet innan hon hinner reagera, men idag var det dags för en storrensning. Ena örat började se väldigt mörkt ut av något som jag antar är öronvax. Efter en stunds brottningsmach fick jag in ett vinnargrepp och kunde påbörja min plockning. Nog gnydde hon lite ibland, men oj vad duktig hon var! Det värsta luddet ligger nu tryggt i papperskorgen, jag har kunnat torka ur örat och Ebba ligger och sover vid mina fötter. Hon rycker lite och smågläffser i sömnen - drömmer hon om upplevelsen med hårryckningen måntro?


Vitlökskyckling med ugnsrostade grönsaker

Efter att ha funderat både länge och väl på vad jag skulle ta mig till med de två kycklingfiléerna som låg tinade och väntade på mig fick jag en uppenbarelse. Jag såg gyllenstekta filéer med varma grönsaker och en uppfriskande röra till. I kylskåpet fann jag allt möjligt, men jag plockade ut mina favoriter; rödbetor, morötter och sötpotatis.

Vitlökskyckling med ugnsrostade grönsaker
2 portioner, ca 40 minuter

2 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt & peppar

2 morötter
3 rödbetor
1 sötpotatis
parmesanost
olivolja
salt

1 dl lättkesella
2 marinerade soltorkade tomater + 1 tsk marinadolja
1 nypa havssalt
1 näve basilikablad

crema di balsamico

Sätt ugnen på 225 grader. Skala grönsakerna och skär dessa i klyftor. lägg dem sedan på en plåt, eller i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja, salta och blanda om med händerna. Finriv lite parmesan över morötterna och ställ sedan in allt i ugnen där det får tå i ungefär 30 minuter. Hacka basilikabladen och somaterna och blanda sedan i dem i kesellan tillsammans med marinadoljan och saltet. Hetta upp olivolja i en stekpanna och lätt i kycklingen. Salta, peppra och riv vitlöksklyftan över filéerna. Genomstek dem sedan på medelvärme. Lägg upp på tallrikar, ringla lite crema di balsamico och servera med lite grönsallad.


Min kropp gör ont

Igår var jag på gymmet för att utsätta mig för ett rejält träningspass. Uppvärmning på löpbandet följde jag upp med rörlighetsträning i form av MAQ - det var länge sen! Till en början kände jag mig riktigt osmidig, helt oböjbar och utan möjlighet att utföra rörelserna fullt ut. Efter att ha kämpat mig igenom programmet kände jag igen min kropp igen - dessa rörelser ska jag testa på mor min tror jag! Den verkliga styrketräningen utförde jag uteslutande i friviktsrummet - det var så länge sen jag körde alla gamla övningar från Atletklubben. Det var skönt, och tungt, men det gick förvånansvärt bra. Jag lämnade anläggningen med ett fånigt, och väldigt nöjt, leende!

Idag får jag betala för den långa tid som gått sen jag tränade skivstång sist; varenda millimeter av min kropp smärtar. Det var verkligen länge sen jag kände såhär - och på något vis njuter jag av det! Lite läskigt är det dock att jag inte ens kan ta ett djupt andetag utan att gny - musklerna runt bröstkorgen har träningsvärk.

Svartvinbärsgrovisar

Nu har jag precis tagit ut en plåt Svartvinbärsgrovisar à la Renée Voltaire ur ugnen. Då min deg var väldigt torr hade jag i lite naturell lättyoghurt - det brukar göra susen i de flesta bröd och tillföra en hel del saftighet och ett unns syrlighet. Det doftar underbart, men jag ska inte prova förrän imorgon till frukosten.


Svartvinbärsgrovisar
10 bullar, cirka 50 minuter (20 min jäsning, 20 min i ugn)


25 g jäst

3½ dl fingervarmt vatten

1½ msk honung

1 nypa havssalt

5 dl grahamsmjöl

3 dl vetemjöl

2 dl rågmjöl

½ dl vetekross

1½ dl svarta vinbär

½ dl naturell lättyoghurt


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda jästen i vattnet och tillsätt sedan honungen och havssaltet till bunken och rör om. Rör i resten av ingredienserna och forma sedan bullar och låt dessa jäsa på en smord plåt, under bakduk, i 20 minuter. Jag valde att platta ut mina bröd rejält, men det går även bra att göra dem större på höjden istället! Pensla bröden med vatten efter jäsningen och grädda sedan i 20 minuter.


Paprika- och citronsej med moghrabih

Ett block sejfiléer skulle bli till en måltid - hur? In i ugnen, med diverse pålägg, och en varm moghrabiahsallad till det. Moghrabiah är som stor couscous, gjort på durumvete och är rikt på kolhydrater. Jag tycker det passar väldigt bra som tillbehör till det mesta faktiskt, och det kan varieras i det oändliga med olika samksättningar! Idag tog jag lite vad jag hade i kylskåpet, och med paprika i både fisken och moghrabiahn blev det väldigt bra!

Sej med paprika och citron i ugn
3 portioner, 30 minuter (exklusive upptining)

400 g sej, halvtinat fiskblock eller filéer
1 tsk paprikakrydda
3 citronskivor
salt & peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Dela det halvtinade fiskblocker i tre delar, eller lägg ut filéerna, på en smörjd plåt. Krydda och toppa med en skiva citron och låt sedan stå i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter.

Varm moghrabiahsallad

1½ dl okokt moghrabiah
1 röd paprika
10 cm gruka
10 valnötskärnor
1 salladsblad
basilikablad
olivolja
salt

Koka moghrabiahn enligt anvisningarna på förpackningen (livligt i ungefär 20 minuter i 5 dl vatten). Skär grönsakerna fint och hacka nötterna, salladsbladet och basilikan. Rör ihop allting, tillsätt olivolja efter smak och salta efter dina egna preferenser!


Bärplockningsterapi

Under eftermiddagen var mamma, jag och Ebba nere på kolonilotten och arbetade. Till min stora glädje dignade alla buskar av bär i olika färger och storlekar. Hallon, krusbär, smultron och både svarta och röda vinbär behövdes plockas av, och ja, det fungerar faktiskt som terapi! För mig är en terapisysselsättning någonting som jag kan hålla på med med händerna, som inte kräver någon tankeverksamhet och som får mig att slappna av - så att jag kan rensa huvudet på annat! I tre timmar höll jag på, och nu har jag framför mig flera liter bär av olika slag, och mer finns det på buskarna! Dessa ska styckfrysas, ugnstorkas och testas i alla möjliga maträtter och bakverk framöver - håll utkik!

Äppelbröd

Min största inspirationskälla just nu är boken Smaker från Saltå kvarn. Varje dag bläddrar jag, pärm till pärm, igenom hela boken - flera gånger! Bilderna och recepten väcker en matlagningsglädje hos mig. Igår fastnade jag för äppelbrödet; resultat och recept - voilà!

Äppelbröd från Saltå kvarn
  
1 bröd, 90 minuter (80 minuter i ugn)


2 dl fiberhavregryn

2½ dl dinkelskikt

2½ dl fullkornsdinkelmjöl

½ dl krossade linfrön

½ dl solroskärnor

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat

1 rivet äpple

1 msk honung

4½ dl naturell lättyoghurt
 

smör och fiberhavregryn till att bröa formen

Riv äpplet och blanda det i en skål med yoghurt och honung. Blanda de torra ingredienserna separat och tillsätt dem sedan till yoghurtblandningen. Smöra och bröa en avlång form, ungefär 1,5 liter, och klicka sedan i smeten. Grädda brödet längst ned i ugnen i 80 minuter. Ta sedan ut det ur formen och låt det svalna invirat i en bakhandduk.


RSS 2.0