Lammskav med ädelost och dinkel

När jag labbar går jag helt upp i det och glömmer tid och rum, dels för att det är spännande och roligt men framförallt för att inte göra något fel. Detta, tillsammans med det totala mat- och dryckförbudet i labbsalen, gör att när jag kommer ut därifrån upptäcker jag att energinivån ligger en duktig bit under noll och jag helst vill sätta mig ner på plats och vänta på att någon ska bära hem mig - jag är beroende av mina mellanmål! Med den här känslan komm jag hem med en kurrande mage och ett uppdrag; att laga middag. Kylskåps- och frysrens bestämde jag mig för, och på andra sidan vaknade jag upp med en julinspirerad tallrik värmande och välsmakande mat - tro det eller ej! Den andra portionen får vänta på mamma som är kvar på jobbet.

Lammskav med ädelost och dinkel
2 portioner, 30 minuter

240g lammskav
75g ädelost
1 dl dinkel
½ purjolök
några skivor rödkål
lite grönkålsblad
några valnötter
några nypor pumpakärnor
smör
salt


Mät upp dinkel och ungefär 2½ dl vatten, rådfråga din förpackning om exakt vattenmängd och koktid (ungefär 20-30 minuter under lock). Skiva purjolöken och fräs den i lite smör i en stekpanna. Lägg den åt sidan när den fått lite färg och bryn istället fryst eller halvtinad lammskav som du delar efter hand. När skaven fått färg lägger du i grovt delad grönkål, skivad rödkål och den frästa purjolöken i ungefär fem minuter på medelvärme. Smula därefter i ädelosten, men spara en liten bit till garnering. Lägg upp allt på tallrikar och smula över den sista osten tillsammans med valnötter och pumpakärnor.

 


Saffransbullar med vanilj- och mandelmassefyllning

Efter en hel november av sjukdom, i form av influensa följt av lunginflammation, kan jag nu benämna mig själv som frisk igen - om än fortfarande förföljd av en del förundransvärda biverkningar från diverse medicinska preparat. Rättså fysiskt medtagen är jag, efter allt sängliggande och veckor av alderles för lite och dålig mat, och en hel del att ta igen i skolan har jag - men just nu känns det inte som att det gör så mycket; att jag blev frisk till första adventshelgen gör att det hela känns ganska mycket bättre! Nu går vi nämligen in i den tid på året som jag tycker allra mest om, och nu kan ingenting få mig på dåligt humör!

Årets adventstid har, traditionsenligt, inletts med en storstädning, lite lagom pyntande och bakning. Förutom städning var mitt bidrag till det hela ett lass ruskigt smarriga saffransbullar med en fyllning av mandelmassa och vanilj. Enligt mamma var det "en av de godaste bullar hon ätit", och då ska ni veta att dessa bullar jämförs med ett stort antal andra! Att det blev vanlig bullform på saffransbullarna istället för lussebulls beror dels på att jag blev inspirerad av underbara Matplatsen, och dels för att jag då har en bra anledning till att baka riktiga lussebullar när det börjar närma sig lucia!

Saffransbullar med vanilj- och mandelmassefyllning
34 bullar, 1 timme och 45 minuter

50g jäst för söta degar
1g saffran (två påsar)
100g smör
1½ dl socker
½ tsk salt
14 dl vetemjöl special
5 dl mjölk
½-1 dl russin


150g mandelmassa
100g smör
1 msk vaniljsocker


1 ägg
pärlsockerSmält smöret i en kastrull, slå på mjölken och vär upp till 37 grader. Häll över en liten del av degvätskan i en bunke och rör ut smulad jäst. Blanda i resten av degvätskan tillsammans med saffran, socker, salt och russin. Blanda i mjölet i omgångar tills degen släpper från bunkens kanter. Arbeta degen i fem minuter med degkrokar, eller med bakmaskin, och låt därefter degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Smält smöret till fyllningen riv i mandelmassan och blanda till sist ner vaniljsockret. Dela den färdigjästa degen i två delar och kavla ut till ½ centimeter tjocka rektanglar på ett mjölat bakbord. Bre på hälften av fyllningen på vardera degplatta, rulla ihop vid långsidorna och skär sedan i bitar med storlek efter tycke och smak - mina var ungefär 1½ centimeter breda. Pensla med ett lättvispat ägg,  garnera med pärlsocker och grädda till sist i ugnen i ungefär tio minuter. Låt bullarna svalna under bakduk en liten stund innan de avnjuts - med fördel med glögg, en pepparkaka, levande ljus och ett trevlig sällskap!

 


Bilddagbok

Morgonen;
döm av min lycka när jag och Malin klev av tunnelbanan vid Universitetet och fann att alla rulltrappor var avstängda. Jag ryckte på axlarna och tänkte att det var dags att knata upp för de milslånga rulltrapporna, helt enkelt. Så enkelt var det inte, ty utan ett par fungerande lungor kändes det som att något liknande en hjärtinfarkt var väldigt nära, och väl uppe flåsade och hostade jag i närmare en kvart. Jag påmindes om att jag aldrig ska låta mig själv få dålig kondition!

Eftermiddagen; laboration två av tre den här veckan innebar en vakuumdestillation av kanelaldehyd. Det var ett riktigt meck att få upp utrustningen, och det var en allmänt seg laboration utan att något egentligen hände, förutom att tiden gick. 13 - 18 höll vi på och det luktade gott av kanel! Nu är det onsdagskväll tv-kväll med Bonde söker fru, Grey's anatomy och Nikita!

 


Mirakeldricka

Jag har fått sova inatt! Och det, mina vänner, var mycket länge sen! Mamma var på apoteket och rådfrågade igår, och de gav mig tillåtelse att prova hostdämpande på natten, trots att jag fortfarande har massa gegg som ska upp. Vanlig hederlig hostmedicin helt enkelt! Den luktar precis som hostmedicin ska, och smakar precis som hostmedicin ska - hur det ser ut vill jag nog helst inte gå in på - och det fungerar! Att jag postar inlägget i kategorin "om mat" får väl helt enkelt förklaras med att det är dt här jag lever på för tillvället; tro mig, ni vill inte ha recepten! Nu på dagen går jag över till mina andra vänner; Alvedon, Esberitox, Mucoangin och Bisolvon <3


"would you love me if I wasn't a surgeon?"

Vilken riktig toppenstart på min smygåterkomst tillbloggandet; jag är sjuk. Inte lite snuvig och hängig, utan med en riktig jäkla influensa. Feber, total kraftlöshet och en riktigt ond hals. Ibland fryser jag så att jag skakar och ibland svettas jag floder, och dessutom har jag ont i varenda led och varenda muskel i hela kroppen - lägg där till att jag har varit tvungen att vara i skolan hela veckan så kan ni tänka er hur jag mår; uruselt!

Matlagning? Nej, inte mycket inte - mest te och frysta bär. På måndag börjar laborationerna, så då måste jag vara frisk! Förhoppningsvis lyckas jag då även läite bättre med bloggen också, för nu är jag riktigt skrivsugen!


RSS 2.0