Typiskt jättemycket vinter!

I morse möttes jag av vinter och snö - inte en dag för sent! Ebba har bekantat sig med det stora vita för första gången; allt vad koppelvett heter gäller tydligen inte när det finns snö. Jättekul är det också att jaga den snö man själv sprätter upp när man går, och rycka så att matte knappt kan stå på benen och får jävulusiskt ont i den redan tokonda höften.

Snö, snö och SNÖ!


Hund med trasig kompis

Att ge sig på någon i sin egen storlek


Stekt kycklingfilé med linsgryta

Den här brytan på röda linser är fruktansvärt god, och den påminner väldigt mycket om den indiska daalen. Ikväll behövde jag den goda grytan, och jag jobbade på med frysrensningen genom att komplettera med en en kycklingfilé. Jag tror aldrig att jag har lyckats så bra med stt steka en kycklingfilé förut; den blev jättesaftig, precis lagom kryddad och hade den där perfekta ytan! Jag kan inte släppa min linsgryta riktigt ännu; jag skulle kunna äta den varje dag i väldigt många veckor - den är så vansinnigt god!

Stekt kycklingfilé med linsgryta
1 portion, 20 minuter

½ dl röda linser
1 kycklingfilé
2 dl lätt kokosmjölk
150g fryst bladspenat
5 babyplommontomater
1 msk tomatpuré
½ gul lök
1 stor vitlöksklyfta
småbladig mangold
cayennepeppar
spiskummin
svartpeppar
garam masala
gurkmeja
smör
salt

Stekt kycklingfilé med linsgryta


Tina den frysta bladspenaten. Koka upp kokosmjölken i en kastrull, tillsätt linser, tomatpuré, spiskummin, garam masala, svartpeppar, gurkmeja, salt, pressad vitlök, finhackad gul lök och låt det sedan småkoka på låg värme i 10-15 minuter - rör om ofta! Smält en klick smör i en panna och stek kycklingfilén på medelvärme ungefär 6-7 minuter per sida och krydda den efter smak med svartpeppar, cayennepeppar och salt. Halvera babyplommontomaterna och rör ner dem tillsammans med bladspenaten när några minuter återstår på linsgrytan. Servera sedan kycklingfilén på en bädd av småbladig mangold tillsammans med linsgrytan.

Spaghetti med ädelostsmakande köttfärssås

Jag tvingade mig in till stan för att utnyttja ännu en av mina friträningar på SATS idag. Noll ork och motivation, till och med för body pumpen, men jag känner att jag står inte ut med mig själv när jag inte tränar - jag får så dåligt samvete! Efter cykeltur dit och hem i ösregn, och ett pass som jag inte känner mig speciellt stolt över, fick jag mig dock en riktigt god middag! Det här är någonting jag kommer laga hemma i jul! Och brysselkålen har jag verkligen tagit till mitt hjärta; den får mig ändå att tänka lite jul. Igår var det senap och brysselkål som väckte mina sovande och frånvarande julkänslor, idag var det ädelosten och brysselkålen - pappa; jag vill ha brysselkål på julbordet!

Spagehtti med ädelostsmakande köttfärssås
1 portion, 20 minuter

1 portion spaghetti
125g nötfärs
35g ädelost
1 dl havregrädde
5 cm purjolök
100g fryst bladspenat
100g brysselkål
svartpeppar
smör
salt

Spaghetti med ädelostsmakande köttfärssås


Tina den frusna bladspenaten. Skiva purjolöken och fräs den i lite smör. Finfördela köttfärsen och bryn den lätt i några minuter innan du tillsätter havregrädden, svartpeppar och salt. Låt småputtra i fem minuter och blanda sedan bladspenaten och ädelosten smulad i små bitar. Lämna detta i fem till tio minuter. Koka spaghettin al dente och koka brysselkålen omkring sju minuter i välsaltat vatten. Lägg upp pastan i en djup tallrik, häll över köttfärssåsen och servera med brysselkål och lite sallad - småbladig mangold och babyplommontomater var riktigt gott till!

Fiskgryta med kokosmjölk och curry

Just nu jobbar jag på att tömma mina matförråd så gott jag kan inför jul och flytt. Vid lunchen idag lyckades jag bli av med en halv burk kokosmjölk, en fiskfilé och en del grönsaker. Till det passade ett klibbigt jasmineris ypperligt, och en kopp värmande te ackompanjerade bra i det höstrusk som det faktiskt fortfarande är.

Fiskgryta med kokosmjölk och curry
1 portion, 20 minuter

1 portion jasmineris
1 vit fiskfilé
200ml kokosmjölk lätt
5 cm purjolök
½ röd paprika
1 morot
2 champinjoner
1 vitlöksklyfta
olivolja
cayennepeppar
röd chili
curry
salt

Fiskgryta med kokosmjölk och curry


Koka riset enligt instruktionerna på paketet. Skiva purjolöken, finhacka vitlöksklyftan och den röda chilin, vilken du tar efter egen smak, skär paprikan i mindre bitar och moroten i små stavar. Fräs grönsaksbitarna i lite olivolja i en het stekpanna någon minut. Sänk värmen, tillsätt kokosmjölk, champinjoner i och fisk i mindre bitar, smaka av med cayennepeppar, salt och curry, och låt sedan koka lätt i ungefär tio minuter. Servera fiskgrytan med nykokt jasmineris och gärna en kopp gott te!

Äppelbiffar med potatismos och brysselkål

Andra advent firades med en riktigt julig och fantastiskt god middag! Om ni bara visste hur länge jag har klurat på den här rätten - den har, så att säga, vuxit fram under ett antal hundpromenader. Uppläggningen och fotograferingen kan jag bara beklaga, tyvärr, men smakerna; för första gången fick jag lite julkänsla iallfalla! Senapen tillsammans med brysselkålen var en smaksensation som verkligen stod ut, även om den var vi riktigt gott sällskap med de övriga. Potatis, gul lök och persilja från årets kolloniskörd dessutom!

Äppelbiffar med potatismos och brysselkål
1 portion, 30 minuter

130g nötfärs
4 små potatisar
½ gul lök
½ litet äpple
100g färsk brysselkål
havremjölk
skånsk senap
kardemumma
svartpeppar
persilja
timjan
lingon
smör
salt

Äppelbiffar med potatismos, brysselkål, lingon och senap


Finhacka den gula löken och skär äpplet i riktigt små tärningar. Lägg detta i en bunke tillsammans med köttfärsen, krydda med svartpeppar, kardemumma, salt och timjan och blanda sedan om väl med händerna innan du formar lagom stora biffar. Pressa samman dem väl så att alla lök- och äppelbitar sitter på plats! Skala potatisen och skär den i småbitar. Koka den sedan mjuk i salt vatten. Koka även brysselkålen; runt sju minuter i välsaltat vatten. Stek biffarna i en klick smör tills de får en fin färg på båda sidor. Häll av den kokta potatisen, mosa den och blanda med mjölk till valfri konsistens. Smaksätt moset med persilja, salt och svartpeppar. Servara sedan äppelbiffarna med brysselkålen, potatismoset, lingon och en klick riktigt god skånsk senap!

Lammgryta med smak av kanel och apelsin

Mina försök till att få lite julkänsla fortsätter, inte minst i smakkombinationerna i min matlagning. Den här grytan var riktigt god, men lammsmaken försvann lite, så såhär i efterhand ångrar jag att lag offrade en av mina lammportioner istället för nötköttsbitarna - vilka jag har fler av. Jag måste komma på några riktigt bra till de två sista påsarna!

Lammgryta med smak av kanel och apelsin
1 portion, 40 minuter

1 portion råris
125g grytbitar av lamm
1 morot
1 dl vatten
1 apelsin
½ buljongtärning
½ gul lök
½ tomat
½ msk kanel
flytande honung
svartpeppar


Följ förpsckningsanvisningarna för att koka råriset. Skala apelsinen och skär i småbitar, klyfta tomat och gul lök och lägg allt i en kastrull tillsammans med vattnet och koka upp. Skär moroten i mindre stavar, tillsätt dem, smula ner buljongtärningen och krydda sedan med kanel, svartpeppar och smaka av med lite flytande honung. Koka lätt i ungefär 20 minuter innan du serverar grytan med det kokta råriset och sallad.

Fisksoppa med apelsin och brysselkål

Åter igen har energi och musten gått ur mig totalt; allt jag vill är att få komma hem till mamma och pappa. Under förmiddagen har jag tvättat och bakat bröd - sista gången i detta kök! Att plugga, jo, det måste jag också göra, men jag känner mig så likgiltig inför allt. Mat när man inte orkar någonting? Soppa! Älskade apelsin och älskade brysselkål tillsammans med fisk - det blev bra det. Ikväll blir det lamm!

Fisksoppa med apelsin och brysselkål
1 portion, 15 minuter

1 vit fiskfilé
1 apelsin
2 dl buljong
½ gul lök
½ dl havregrädde
100g brysselkål
svartpeppar
timjan
smör

Fisksoppa med apelsin och brysselkål


Finhacka löken och fräs den lätt i en klick smör i en kastrull. Tillsätt buljongen, brysselkål och skalad apelsin skuren i bitar - låt koka i fem minuter. Tillsätt där efter fisken skuren i bitar, häll i havregrädden och koka i ytterligare fem minuter. Smaka av med timjan och svartpeppar.

Ädelostfylld kycklingfilé med päron och vildris

När pappa och jag var och handlade sist fick jag en plötslig impuls och plockade med en ädelost i kundvagnen, utan att egentligen ha någon plan för den. Ikväll använde jag en bit för att fylla en fredagskycklingfilé. Det otroligt goda, och saftiga, resultatet avnjöt jag tillsammans med ugnstillagat päron, valnötter, vildris från Saltå kvarn, och sallad! Vägen dit var dock lite problematisk, då ugnen och spisen la av, så som den gör när den stått på i två timmar. Efter det ville den inte sätta på sig igen, riset som stod på kokning under avstägningstiden blav tokfel, och dessutom hade tomaten i min sallad fryst i kylskåpet och smakade ganska läskigt. Men, vad gör det när både kycklingen och päronet blev perfekt?

Ädelostfylld kycklingfilé med päron och vildris
1 portion, 45 minuter

1 portion vildris
1 kycklingfilé
35g ädelost
1 päron
valnötter
olivolja
svartpeppar
salt

Ädelostfylld kycklingfilé med päron och vildris


Koka riset enligt förpackningsinstruktionerna. Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp en ficka på längden i kycklingfilén och fyll den med osten. Pensla med lite olivolja, och häll en skvätt i en ugnsfast form innan du lägger i kycklingen. Salta och peppra! Skär ett päron i klyftor eller grova skivor och lägg dem i en egen form. Ställ in båda formarna i ugnen i 15-20 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt och servera sedan den med vildriset, sallad och de ugnsstekta päronskivorna. Toppa med krossade valnötter.

Het kyckling- och avokadogryta med ris

Mild och len avokado bryts så fint av med het chili, så även i min kycklinggryta ikväll. Den pigga och lite småfräna ruccolan passar perfekt till, liksom det lite grövre basmatiriset från ICAs I love eco-sortiment, som jag hade till. Havregrädden, och även purjolöken, har jag fått en förälskelse för just nu, så det är flitigt återkommande ingredienser i min matlagning. Men misströsta inte, om du är av av de som inte förstått tjusningen med purjolöken - den är snart slut och jag ska klara mig i två veckor till, så det kommer snart nya ingredienser i listan! Den fruktansvärda bilden vill jag försvara genom att påminna om att jag inte ser vad jag fotograferar, efter Ebbas övergrepp på kameran...

Het kyckling- och avokadogryta med ris
1 portion, 30 minuter

1 portion basmatiris
1 kycklingfilé
1 avokado
1 dl havregädde
5 cm purjolök
4 babyplommontomater
ruccola
röd chili
smör
salt
soja

Het kyckling- och avokadogryta med ris


Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skiva purjolöken, finhacka röd chili efter smak och fräs detta sedan lätt i en klick smör. Tillsätt kycklingen och havregrädden, smaka av med soja och salt och låt sedan småkoka i ungefär 15 minuter. Halvera tomaterna och lägg i dem tillsammans med avokado skuren i bitar när ungefär fem minuter återstår. Servera basmatiriset med kycklinggrytan och gärna lite ruccola!

Fisk- och grönsakswok i sesamolja

Lägenhetsköpet är klart! Jag stod med en fiskfilé i ena handen och en purjolök i den andra när pappa ringde och sa att allt som krävdes var en signatur inne på mäklarkontoret - nu! Fisken fick vänta, och istället susade jag iväg på cykeln i -6,5 grader och fullbordade det hela; jag är nu lägenhetsägare - så fruktansvärt skönt!

Väl hemma igen firade jag med en fiskwok. Pappa får jag tacka trippelt idag; till att börja med för allt arbete med lägenhetsaffären, men även för sesamoljan som jag wokade i, och för bidraget med portabellosvampen som deltog - en fruktansvärt god svamp!

Fisk- och grönsakswok i sesamolja
1 portion, 20 minuter

1 vit fiskfilé
1 portion ris
1 paprika
1 morot
10 cm purjolök
½ röd chili
1 portabellosvamp
50g fryst mango
skalet från en fjärdedels lime
sesamolja
soja

Fisk- och grönsakswok i sesamolja


Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skär moroten i små stavar, paprikan i strimlor, portabellon i ganska grova bitar, skiva purjolöken och finhacka chilin. Tina den frysta mangon. Woka grönsakerna och mangon i sesamolja i en het stekpanna i ungefär fem minuter. Tillsätt sedan fisken skuren i bitar, körsbärstomaterna, rivet limeskal och smaksätt med soja - woka sedan i ytterligare ungefär fem minuter. Servera woken med riset och ät med pinnar.


Den frånvarande adventskänslan

Hela adventstiden brukar vara helt underbar, jag brukar älska varenda dag och känna julstämningen omfamna mig från att det första ljuset tänds. I år är det annorlunda. Jag har gjort mitt bästa för att pynta lite här hemma, vilket ni kan se där nere, och jag försöker laga lite juligare mat och frukost, och jag lyssnar på julmusik och lägger upp dagens jullåt på Twitter - ingenting hjälper. Julkalendern följer jag också; jag går upp tjugo i sex för att hinna gå promenaden med Ebba och göra frukost, för att sedan kunna mysa med den, och hunden, i soffan när TVn rullar igång kvart över sju. Jag vet inte om det beror på något så enkelt som att jag inte ens har en julstjärna i fönstret, eller om det är avsaknaden av familj som gör det - under den här tiden ska man ju vara tillsammans! Jag vill inte gå miste om den här härliga tiden - jag älskar den ju!

Tomtar, och froststjärnor på fönstret
Två små tomtar och en blomma
En liten rosett och ett hjärta


Svamp- och kycklingspaghetti

Att folk jag träffat den senaste veckan säger att jag ser harmonisk ut och verkar må riktigt bra är för mig helt oförståligt - jag måste vara ruskigt bra på att visa upp en förtroendeingivande fasad. Det trodde jag inte om mig själv. Jag gör mitt bästa för att plugga på som vanligt och kämpa mig igenom de här sista veckorna, men allt för ofta känner jag att jag bara skulle vilja ligga på soffan hela dagarna och stirra upp i taket. Det är ungefär så mycket energi, lust, ork och motivation jag känner att jag har nu. Och koncentration. Tankarna flyger fram och tillbaka och kan inte fokusera sig. Nej, men jag mår toppen och har nog aldrig varit mer harmonisk...

För att skriva någonting om kvällens middag; jag provade för första gången I love ecos spaghetti, och den var verkligen jättegod! I och för sig var det väldigt länge sen jag åt vit spaghetti sist, så någon jämförelse vågar jag mig inte på - men det var helt klart en god vit spaghetti! Och så vill jag tacka far min för portobellasvampen - jag blir så glad av att få små matbidrag!

Svamp- och kycklingspaghetti
1 portion, 20 minuter

1 kycklingfilé
1 portion spaghetti
1 portobellasvamp
3 champinjoner
1 dl havregrädde
5 cm purjolök
småbladig mangold
svartpeppar
smör
salt
soja

Svamp- och kycklingspaghetti


Koka spaghettin al dente i livligt kokande och saltat vatten. Skär champinjonerna i fjärddelar och portabellon i ungefär lika stora bitar. Smält en klick smör i en stekpanna och fräs sedan svampen. Skiva purjolöken och tillsätt den efter några minuter. Dela kycklingen i mindre bitar och lägg även i dem i pannan för att få en lätt färg, och krydda med svartpeppar och salt. Häll därefter i havregrädden, smaka av med soja och puttra ihop under ungefär fem minuter - kontrollera att kycklingen inte är rosa inuti. Blanda försiktigt ner spaghettin och värm upp tillsammans med såsen. Vänd ner mangolden och servera sedan i en djup tallrik.

RSS 2.0