Glöggryta med mandlar

Tredje advent! Det tredje ljuset tänt, nerdimmad belysning i taket, hela familjen runt köksbordet, juliga dofter i köket, en nöjd hund som ligger och sover på sin plats och en härlig gryta på bordet - det är söndagsmiddag det! Jag lyckades aldrig pallra mig iväg till Systembolaget för att köpa rödvin till grytan jag planerat att göra, så det hela löstes med några vinglöggsslattar från förra året. När glöggandet ändå var igång fick lite mandlar och katrinplommon följa med på resan också - kalas!

Glöggryta med mandlar
5 portioner, 1½ timme + marinering

1 kg innanlår av nöt
3 morötter
100g katrinplommon
50g sötmandel
3 vitlöksklyftor
2 röda lökar
2 dl vinglögg
7 dl köttbuljong
3 lagerblad
smör


Skär köttet i ungefär 2 centimeter stora kuber, lägg dem i en plastpåse, häll i en deciliter glögg och låt köttet marinera i kylskåp i minst en timme. Smält sedan lite smör i en panna och bryn hastigt köttet runt om - lägg det sedan åt sidan. Skär rödlöken i klyftor, finhacka vitlöken och slanta morötterna och fräs därefter detta lätt, eventuellt krävs en ny smörklick. Lägg köttet och grönsakerna i en gryta, häll på buljongen, en deciliter glögg och lägg i lagerbladen. Låt grytan sjuda i minst en timme. Skålla under tiden mandlarna och tillsätt dem tillsammans med katrinplommonen när det är ungefär tio minuter kvar. Servera med potatis eller bulgur, eller bara en god råkost sallad - fördelaktigen med rödkål i!

Varm choklad med vispgrädde - eller?

Att människan behöver en balanserad och varierad kost har jag alltdid hävdat, att klara vardagen eller träna utan kolhydrater har jag aldrig förstått att någon kan göra, och allt det här med LCHF har jag verkligen skrattat åt. Nu har jag börjat fundera lite. Rent biokemiskt förespråkar jag fortfarande en blandad kost, med långsamma kolhydrater, nyttiga fetter och proteiner som grund, och troligtivs är det så jag kommer att fortsätta att leva i framtiden också. Men efter en att den del mindre uppskattade kroppsliga förändringar skett i takt med återhämtningen från lunginflammationen och efter att ha surfat runt lite för mycket på olika kosthemsidor (finns det något roligare!?) så har jag inlett en högt experimentell testperiod där jag helt enkelt skär ner lite på kolhydraterna och ökar fettintaget. Långsamma kolhydrater äts det av till frukost, och i små mängder till lunch, och snabba, iform av en banan eller så, efter träning, annars är det mycket protein, fett och grönsaker. Just nu passar det mig bra, då min mage inte är van vid att få i sig stora volymer mat fortfarande - och jag mår super!

Dessutom har jag provat ett nytt proteinpulver som jag vill rekomendera; Charlotte Perellis "Fit & smart". Jag är över lag rätt skeptisk tikk kändisprodukter, men av någon anledning fick jag en positiv impuls och provade samkerna choklad och cafe latte - helt gudomliga och väldigt autentiska! Efter min och mammas vinterpromenad idag gjorde jag varm choklad med vispad grädde!Pulvret blandas med kallt vatten, precis som vanligt, och kan därefter värmas i mikrovågsugnen. Imorse skulle jag prova att göra varm latte och skakade med kokat vatten - det gick inte alls. Proteinerna denaturerade och fick en konstig konsistens, vilket jag alltid hävdat att de skulle göra, och gasutvecklingen orsakade först en mindre explosion och efter det fick jag tryckutgämna ett antal gånger - rena laborationen! Mikrovågsvarianten gick betydligt bättre, och jag tackar mitt kemiska kunnande! Jag skulle aldrig ha kunnat säga att det inte var vanlig varm choklad med vispgrädde om någon serverat mig den här koppen. Samma smaksucce gäller för latten; den får till och med ett latteskum på toppen! Jag ska aldrig mer byta proteinpulver!

Distansförhållande

 

På min dörrmatta idag fann jag ett kuvert poststämplat i Uppsala - det innehöll ett julkort från Gävle.


Lite glädjefukt i ögonen, och ett uns av saknad, innan jag blev påmind om att det bara är en vecka kvar tills jag kan låtsas som att allt är som vanligt igen! Tack för att du finns <3

 


Andra advent

Adventsstämningen är total här - och jag stormtrivs, trots vidare trassel och trötthet efter all sjuka. Dagen till ära tog lilla mor sig en dagstur till Örebro för att gå på julbord med mormor, och jag måste erkänna att jag inte hade tackat nej till att följa med om jag fått frågan! Nu är mamma hemkommen, och mycket mätt! När hon kom innanför dörren möttes hon av en pepparkaksdoft och brast ut i ett uppskattande utrop. Något senare kom nästa, mer beundransvärda, läte; hon hade funnit mitt resultat av dagens projekt. Jag har lekt byggingenjör idag, och byggt ett pepparkakshus! Halva degen blev kvar efter pepparkaksbaket förra helgen, och framåt eftermiddagen fick jag för mig att baka ut den. Att baka det vanliga, lite hjärtan och stjärnor, var den ursprungliga planen, men när tanken om ett pepparkakshus slog mig verkade det långt mer lockande! Fram med papper och penna för mallritning, en snabbis till Konsum för inhandling av takplattor (varför har inte riktiga hus färgglada takplattor?) och sedan var det full rulle i över tre timmar framöver. Resultatet är ganska snett, taket sitter löst och första omgången glasyr blev allderles för lös - men herregud vad jag tycker att det blev gulligt, mitt allderles egna pepparkakshus!


RSS 2.0