Renskavspizza

Jag var då inte pizzabagare i mitt förra liv, det kan jag definitivt konstatera! Jag tycker det är så fruktansvärt svårt att få ut pizzadegen sådär tunt och fint! Ikväll gjorde jag, hur som helst, ett nytt försök och det blev ta mig tusan den bästa pizza jag någonsin presterat! Till degen använde jag Leilas recept från boken One more slice, som jag fick i julklapp av lilla bror, och på den breddes en god tomatsås och ströddes brynd renskav, smörstekta kantareller, skivad rödlök och riven västerbottenost. Hur mycket mer svensk tappning kan en pizza få? Efter gräddningen toppades hela härligheten med lite färsk timjan, och till detta serverades hemmagjord pizzasallad - vilken lördagskväll!

Den här pizzan vill jag tillägna Jennie och hennes blogg Kalasgott som är en stor inspirationskälla för mig; det är en av de matbloggar jag besöker, minst, en gång per dag för att få nya intryck och idéer! Den här pizzan är mitt bidrag i hennes månadstävling!

Renskavspizza
4 portioner, 100 minuter

15g jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 dl durumvetemjöl
5,5-6 dl vetemjöl special

1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk honung
1 msk vitt vin
svartpeppar
salt

240g renskav
1 liter kantareller
1 rödlök
2 dl riven västerbottenost
färsk timjan
smör
svartpeppar
salt


Pizzadegen: smula ner jästen i en bunke med ljummet vatten och rör ut den. Blanda i olivolja, flingsalt och strösocker. Tillsätt lite mjöl åt gången och arbeta degen i tio minuter med en köksassisten, och du är lycklig nog att ha en - annars fungerar det med elvisp och degkrokar som jag använde! När degen har blivit elastisk; låt den jäsa under bakduk i 45 minuter.

Tomatsåsen: häll de krossade tomaterna i en kastrull och låt dem puttra upp. Pressa i vitlöken och rör i honung, vitt vin, salt och svartpeppar. Lägg i lagerbladen och låt därefter allt puttra i minst 30 minuter.

Smält lite smör i en stekpanna och bryn där i renskaven tillsammans med en halv hackad rödlök. Flytta alltihop till ett fat, torka ur pannan och smält därefter en ny smörklick och fräs på kantarellerna tills de fått en gyllene färg. Ta även dem åt sidan.

Sätt ugnen på 250 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och strö över lite mjöl. Tryck ut degen så tunt du förmår på plåten - ta lite extra mjöl där du arbetar med händerna om degen är för kletig. Bre ut tomatsåsen, strö över renskav, kantareller, lök och västerbotten ost och grädda sedan pizzan i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter. Garnera med färsk timjan och servera med hemmagjord pizzasallad.


Baconlindad kycklingfilé

Ugnsinvigning! Premiärrätten var ett riktigt fjäsk för lillebror; baconlindad kycklingfilé. Till det åt vi en sallad med ärtskott, salladslök, körsbärstomater olivolja, flingsalt och vit balsamvinäger och kokt potatis. Vid potatiskokningen provade jag att droppa i lite olivolja i vattnet - det blev kalas! Den blev väldigt mjuk, len och fick en precis lagom touch av smaken från olivoljan. Helt klart värt att testa om den kokta potatisen behöver varieras!

Baconlindad kycklingfilé
3 portioner, 40 minuter

3 kycklingfiléer
6 potatisar
1 paket bacon
svartpeppar
salt
olivolja
basilika


Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen, halvera den och koka den i saltat vatten med en liten skvätt olivolja. Krydda kycklingen med salt, svartpeppar och basilika och linda därefter in den i baconskivorna. Pensla en ungsplåt med lite olja, lägg på kycklingfiléerna och ställ dem sedan 20-25 minuter i ugnen. Om potatisen blir klar före; häll av vattnet, lägg ett dubbelvikt hushållspapper över potatisen och lägg på ett lock tills det är dags att servera. Lägg upp kycklingen och potatisen tillsammans med en enkel sallad.

 


Vi har en ugn!

Lyckan är enorm här hemma, iallafall hos mig! Så som jag har längtat efter scones, klyftpotatis, lasagne, gratänger, pajer, muffins, hembakat bröd, egengjord müsli, gino, ugnsbakad lax och ja, allt annat som det krävs en ugn för att tillaga! Jag har verkligen saknat att ha en ugn, fy sjutton vad jag har längtat! Det har blivit försenat, på grund av borttappade beställningar och väder, och ikväll var vi nära på att bli lidande av sjukdom på leveransfirman, men då sa vi ifrån och de fick snällt komma åkande och prioritera oss. Skam den som ger sig! Nu har jag iallafall min ugn, och då kan jag väldigt fort glömma hur mycket de har klantat sig!



Konsten att njuta av livet!

Den här dagen har allt göromål avlöst varandra hela tiden utan egentligen någon vila alls - så skönt när det är så och jag känner att orken finns! 05:10 ringde klockan för BodyPump på SATS Stureplan, därefter föreläsning om DNA och gener. Hem för lunch, en timmes promenad med Ebba i ett riktigt bra tempo och därefter tre timmars koncentrarat labbrapportsskrivande. Sen började det hoppa och spritta i mina glada muskelfibrer igen, efter en hel helgs vila, och det blev mellanmål med havregrynsgröt och ett spinningpass på SATS Hötorget - här snackar vi svett! Med världens bästa känsla i kroppen kom jag hem och blev bjuden på pizza - snacka om rätt dag för den påfyllningen! Efter det har jag suttit en timme till med rapporterna, och nu är de inskickade! Här näst väntar kvällsrundan med Ebba och ett tidigt sänggående. Ingen fotodokumentation över dagen, men jag hittade en bild från förrförra sommaren på ett par väldigt trötta, men väldigt glada ben efter ett steppass med Jocke på Nautilus i Solna - de passen saknar jag!


Vilodag

Ont i halsen = vilodag. Ett av mina nyårslöften 2010 var att lyssna mycket mer på vad jag själv vill, och då var det ju ganska självklart att gå steget längre 2011; att lyssna på vad kroppen vill. Hittills har jag bara fått positiv respons från kroppen, både vad det gäller att lyssna på signaler gällande träning och vila kost och sömn. Både träningsresultat, humör och en allmän balans har infunnit sig!

Dagen ska istället ägnas åt labbrapportsskrivande, lite föreläsningsrepetition, en liten utflyckt med mamma och middagsmatlagning; chicken tikka masala ska jag bjuda min söta familj på! Det blir mycket så nu, att jag lagar sådant som jag lagat förut. Det är lite tråkigt, och det blir ju inte lika mycket receptuppdateringar, men lilla bror min är ganska kräsen när det kommer till mat, och dessutom står jag fortfarande utan ugn.


Ebba sommaren 2009


Ren och skär lycka!

Det händer mycket nu! Jag bara svävar runt på ett moln av endorfiner, både ifrån riktigt bra morgonträningspass och allt annat som häder och sker. Jag har köpt en lägenhet! Pappas taktska drag  budgivningen gick hem och under labben igår fick jag det otroligt glädjande beskedet. Ett glädjerus infann sig, naturligtvis, men jag hade ändå inte riktigt förstått det. Det var först på vägen från träningen i morse till skolan som det slog mig på riktigt och några rena och sanna glädjetårar uppenbarade sig  ögonvårn. Inte förrän den 16 maj får jag tillträde, och det tycker jag ju är väldigt långt fram i tiden just nu!

Detta, tillsammans med lite andra glädjeämnen, och en lång och solig promenad i vinterlandskapet med Ebba idag fick mig att verklgen önska att jag kunde få spara lite av den här känslan i en liten burk, och plocka fram den när det inte känns lika ljust någon gång!

Under en vända på stan idag var jag inte i en del butiker som jag verkligen inte borde ha besökt; jag kommer bli ruinerad av alla köksutrustning som jag vill investera i! Dessa butiksbesök fick mig dock att inse att jag kommer behöva de här tre månaderna, inte minst för att bestämma vilka färger jag vill ha, hur jag ska matcha och kombinera, och inte minst hur jag ska möblera!

ATPase


Som sagt; fruktansvärt effektivt pluggande idag!

 


Budgivning pågår

Nej, att behålla fokus på biokemin är väldigt svårt just nu! Att trycka på "uppdatera" på datorn för att se om det har hänt något nytt i lägenhetsbudgivningen som pappa håller på med lockar ungefär varannan minut, bror är hemma och pratglad, byggarbetarna kör för fullt med renoveringen hos grannarna vägg i vägg och hunden är bara allmänt söt, speciellt när hon hämtar posten. Min lilla stjärna!



Maximera dagen!

Den start på dagen, som jag nämnde igår, innebar uppstigning i ottan. Den innebar morgonträning! I gymnasiet, och även i slutet av högstadiet, hände det då och då att jag tränade på morgonen för att hinna med alla pass när vi spelade med två olika lag, och bland för att få en ledig kväll om det var handbollsfritt. Jag minns att jag tyckte om det och att det för mig var ett väldigt bra sätt att starta dagen på. Sen ebba kom in i mitt liv har jag sett mornarna som vigda för hundpromenader, och sett det som en omöjlighet att träna då - men det har det blivit ändrnga på!

Klockan ringer 05:20, och så dags är hon ganska tacksam över att bara behöva gå utanför huset och vända - även hundar kan vara morgontrötta! Jag drar på mg träningskläderna, äter en yoghurt- och kesellablandning med bär och havregryn som står och väntar på mig i kylskåpet och sedan tar jag mn färdiggjorda smörgås och färdigpackade väska och ger mig väg - hur enkelt som helst! När träningen är slut hinner jag gott och väl duscha och göra mig i ordning, och därefter sitta i någon trevlg soffgrupp, eventuellt med Nyhetsmorgon på en TV, och äter min andra frukost med smörgås och protendrink, och en frukt om jag är hungrig. Efter det är jag lugn och harmonisk, vaken, pigg och redo för föreläsning!

Den största anledningen till att jag byter ut några timmars morgonsömn mot att träna är att jag har hela eftermiddagen och kvällen fri och jag hinner därmed läsa och plugga allt som behövs, utan att stressa eller att behöva sitta halva natten. En annan anledning är att det är mindre folk; igår morse var jag på BodyPump i en lagom befolkad sal, istället för i en där det knappt finns utrymme för de utfallssteg som ska utföras - vilket är bruklgt på eftermiddagar och kvällar såhär tätt inpå nyår. Den sista anledningen, förutom att jag faktiskt tycker om att träna på morgonen, är att jag vill träna mer! Dagarna räcker inte till för all träning jag vill bedriva, och genom en successiv ökning, mycket god planering och med hänsyn till kroppens signaler finns det möjlighet att lägga in mer träning på eftermiddagen!


Mina underbara spinningskor som var med mig imorse!


Köttfärs- och ruccolapasta

Efter en vecka i labbet, och därefter en vecka med egen studietid när andra halvan lekte labbråttor var vi idag tillbaka i föreläsningssalen. Det kändes minst sagt underligt, men samtigtigt lite skönt att vara tillbaka på "hemmaplan"! Efter en underbar start på dagen, vilken jag återkommer till senare, kände jag mig väldigt pigg och fräsch - nu kan jag dessutom allt om kolhydratsmetabolismen! Efter detta; hem till lilla hunden för lunchmatlagning!

Köttfärs- och ruccolapasta
1 portion, 10 minuter

1 portion pasta
130g köttfärs
3 champinjoner
1 liten gul lök
1 näve ruccola
½ dl grädde
soja
smör
svartpeppar
salt parmesanost


Koka pastan al dente. Finhacka löken och fräs den lätte och ge köttfärsen färg i en stekpanna med en klick smält smör. Skiva champinjonerna och lägg dem i pannan. Tillsätt grädden, och en liten skvätt soja för färgen skull, krydda med salt och peppar och låt puttra ihop. Blanda i den färdigkokta pastan och ruccolan. Låt stå någon minut och dra till sig och lägg sedan upp på tallrik. Hyvla där efter över lite god parmesanost.

Chattkunskap

Godmorgon!

Morgonpromenad och frukost avklarat, och nu laddar jag, med en skön start framför nyhetsmorgon, inför dagens aktiviteter. Jag tänkte bara titta in och tipsa om den chatt som hölls i morse på Nyhetsmorgons hemsida med dietisten Susanne Gustafsson, och den från igår med bagaren Magnus Johansson där han svarar på frågor om surdeg. Jag har själv misslyckats inte mindre än två gånger med att starta en surdeg och samlar i skrivande stund mod, kraft och kunskap för ett nytt försök!

Fläskspett med sataysås

Tom kha gai till förrätt och temat är givet; Thailand! Matlagningsglädjen som jag kände ikväll har jag inte upplevt på väldigt, väldigt länge! Den rena lycka jag kände när jag skalade och hackade jordnötterna, och den förtjusning jag upplevde när trädde upp de marinerade köttbitarna på spetten var obeskvliga. Jag har hittat tillbaka! Dofterna som spred sig gjorde mig helt lyrisk, och när jag kände smaken av färsk koriander började jag undra vad jag har hållt på med i alla dessa måndaer egentligen.

Fläskspett med sataysås
3 portioner, 80 minuter

400g fläskfilé
2 msk rapsolja
1 tsk röd chilipaste
1 msk fisksås
1 msk råsocker
1 msk citronsaft

35g naturella skalade jordnötter
1½dl kokosmjölk
2 msk röd chilipaste 
½ msk fisksås
½ msk råsocker
½ msk citronsaft

3 portioner jasmineris


Putsa köttet och skär det i ungefär 2 cm tjocka bitar. Blanda olja, chilipaste, fisksås, råsocker och citronsaft i en plastpåse, lägg i köttbitarna och marinera dem i allra minst en timme. Skala och hacka nötterna. Koka upp kokosmjölken och blanda i nötter, chilipaste, fisksås, råsocker och citronsaft. Låt såsen sjuda på låg värme i minst 40 minuter - rör om då och då. Konsistensen ska vara tjock mot slutet! Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen till en klibbig konsistens. Trä upp köttet på spett, när det har marinerat klart, och stek dem i en het panna i lite rapsolja, eller grilla dem om vädret tillåter!

Tom kha gai

Inspirationen flödade när vi kryssade runt bland hyllorna på ICA Maxi idag och jag hade riktigt svårt att bestämma mig för vad som skulle serveras till middag, eller ens vilken del av värden vi skulle få besöka! Valet blev för svårt, och det slutade med att två rätter bjöds; förrätt och varmrätt! Till förrätt; thailändska kycklingsoppan Tom kha gai à la moi!

Tom kha gai
3 förrättsportioner, 20 minuter

150ml kokosmjölk
175g kycklinginnerfilé
1 msk fisksås
1½ cm ingefära
½ röd chili
2 champinjoner
1 salladslök
1 hönsbuljongstärning
1 dl vatten
1 msk limesaft
1 citrongräs
koriander
kaffir lime leafs


Finhacka citrongräset, salladslöken, chilin och ingefärna. Koka upp hacket i kokosmjölk och vatten tillsammans med buljongtärningen. Tillsätt fisksåsen, limesaften och de torkade limebladen. Skär kycklingen i mindre bitar och skiva svampen tunt. Blanda i de båda och låt sjuda tills kycklingen är genomkokt. Klipp i färsk koriander, häll upp i skålar och garnera gärna med en extra kvist.

Vinterbesök på Brunnsvikens handelsträdgård



 

Mamma och jag tog med oss hunden på en mysig vinterpromenad i det härliga solskenent; snökristallerna gnistrade, solen värmde lätt på kinderna och himlen var sådär riktigt klarblå. Turen gick ner till Brunnsvikens handelsträdgård där det lilla cafét erbjöd hembakat kaffebröd, nybryggt kaffe och lättare luncher - allt med en ekologisk och närproducerad inriktning. Mamma festade till på en semla medan jag njöt av en härlig vintersallad med quinoa, kyckling, hummus och keso - och så varsin kopp kaffe på det! Priser i överkant, men ibland är det värt det, tillexempel när man får sitta i mysiga korgstolar mellan apelsinträd och lyssna på rogivande musik samtidigt som doften av nybakade bullar sprider sig i lokalen.


 


Come back!

Hej! Vad bloggsugen jag har varit på sista tiden, det är helt sjukt! Tankarna har kretsat kring att investera i en ny kamera, att sparka igång bloggen igen och att jag verkligen saknar det. När jag smög in här och såg Emelies kommentar i förra inlägget, samt att jag fortfarande har läsare varje dag, kunde jag inte hålla mig längre; nu blir det come back vid tangentbordet!


För tillfället har vi ingen ugn, så matlagningen känns rättså slenrtianmässig - men det ska vi nog råda bot på! Veckolabbar i halvklass har gjort att jag har haft en vecka ledigt nu med energiuppladdning för att bita tag i biokemin på måndag igen, träningen ger mig glädje och energi liksom Ebba, och om helgerna rusar vi runt på visningar för att hitta en egen lya åt mig!

Hur fungerar det att blogga från iPhonen mån tro?

 

 


RSS 2.0