Kikärtsfalafer

Gårdagskvällen var helt underbar! Mys med pojkvännen, och hunden, matlagning och en härlig kväll med levande ljus och gos! Ur Hälsokokboken tog vi receptet på de kikärtsfalafer som vi trillade ihop och åt tillsammans med sallad, medelhavsyoghurt, stark avjar och pitabröd. Med lite mer planering hade även brödet bakats, men två timmars jästid var inte att tänka på med två hungriga magar att mätta! Toppengott blev det, och så hungriga var vi att den tilltänkta fotograferingen försvann på vägen. Det bildliga bidraget är därav taget på en av de två matlådor jag gjorde iordning på resterna, fast då utan brödet.

Kikärtsfalafer
4 portioner, 30 minuter

2 burkar förkokta kikärtor
2 scharlottenlökar
2 stora vitlöksklyftor
1 grön chili
1 äggula
1 kruka koriander
1 msk citronsaft
1 msk sesamolja
½ dl polenta
rapsolja
svarpeppar
salt


Finhacka scharlottenlökarna, chilin och vitlöksklyftorna. Lägg dem i den bunke tillsammans med avsköljda kikärtor, äggula, sesamolja, citronsaft och nedklippt koriander. Mixa till en formbar massa med en mixerstav, eller använd en matberedare, och smaka av med salt och peppar. Forma relativt små falafer, vi fick ut 26 stycken, och rulla dem i polentagrynen. Stek sedan bollarna på medelvärme i lite rapsolja tills de har fått en gyllene färg. Vänd dem ofta, men försiktigt, för att de inte ska tappa sin form; om du har värmetåliga händer kan du med fördel göra det med fingrarna! Servera kikärtsfalaferna med yoghurt, avjar och pitabröd, och grönsaker från en plocktallrik, tillexempel paprika, salladsblad, rödlök och tomat!

 


Tre nyheter från Pågen!

Nu har jag verkligen kommit efter med skrivandet; det har inte funnits utrymma för bloggande helt enkelt. Nu börjar allt komma på plats igen, och det börjar så smått klia i fingrarna på mig - jag tror att det är dags att komma igång igen!

För ett tag sen, ett allderles för långt tag sen om jag ska vara ärlig, fick jag ett nytt paket från Pågen med deras senaste tillskott i brödhyllan. Den varmt välkomnade lådan innehöll bröden Rågbörd, Fröbröd och Lingonbröd. Alla föll mig mycket väl i smaken och representerade de tre olika brödtyperna som jag brukar äta; ett grovt och saftigt bröd med hela kärnor och korn i Rågbrödet, ett smakrikt och mörkt rostbröd i Fröbrödet och ett mörkt och smakrikt portionsbröd i Lingonbrödet. Det senaste har fått följa med mig som mellanmål i skolan, och har även fått goda omdämmen av mor och pojkvän medan Rågbrödet har blivit min nya frukostfavorit och har även inhandlats efter testet. Fröbrödet har jag njutit av som kvällssmörgås, gärna rostat med en god lagrad ost, en skiva ekologisk skinka och tunt skuren gruka på till en kopp te.

Ingredienser Ingredienser Ingredienser

Jag rekomenderar alla sorterna varmt, och jag kan helt uppriktigt säga att jag har funnit tre nya favoriter i brödhyllan - bra jobbat Pågen!

RSS 2.0