Äppelbröd
Min största inspirationskälla just nu är boken Smaker från Saltå kvarn. Varje dag bläddrar jag, pärm till pärm, igenom hela boken - flera gånger! Bilderna och recepten väcker en matlagningsglädje hos mig. Igår fastnade jag för äppelbrödet; resultat och recept - voilà!
Äppelbröd från Saltå kvarn
1 bröd, 90 minuter (80 minuter i ugn)
2 dl fiberhavregryn
2½ dl dinkelskikt
2½ dl fullkornsdinkelmjöl
½ dl krossade linfrön
½ dl solroskärnor
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 rivet äpple
1 msk honung
4½ dl naturell lättyoghurt
smör och fiberhavregryn till att bröa formen
Riv äpplet och blanda det i en skål med yoghurt och honung. Blanda de torra ingredienserna separat och tillsätt dem sedan till yoghurtblandningen. Smöra och bröa en avlång form, ungefär 1,5 liter, och klicka sedan i smeten. Grädda brödet längst ned i ugnen i 80 minuter. Ta sedan ut det ur formen och låt det svalna invirat i en bakhandduk.