Linsgryta för förkylningstider

Snörvlande, hostande och nysande människor omger nog oss alla - och vi är väl alla även själva mer eller mindre drabbade. För att slippa det där riktigta utbrottet finns det mycket att göra, men om vi ska fokusera på maten så kan den hjälpa immunförsvaret massor! Morötter och apelsiner ger ett tillskott av c-vitaminer - vilka är riktigt bra för immunförsvaret, och uppiggande! Dessutom sägs både ingefära och chili ha positiva effekter på kroppens motståndskraft - så varför inte krydda denna värmade gryta med dessa underbara kryddor? Russin för en extra guldkant och fantastiskt god bulgur till det - det värmer vilken frusen och ledsen själ som helst i höstmörkret!

Linsgryta i förkylningstider
2 portioner, 20 minuter

2 portioner bulgur
1½ dl röda linser
3 dl vatten
½ buljongtärning
1 apelsin
1 tomat
½ dl russin
2 morötter
5-10 cm färsk ingefära
chili- och limekrydda
svartpeppar
salt


Koka upp vatten till både bulgur och linser i separata kastruller - 3 deciliter till linserna, och för bulgurn får du läsa vad som står på din förpackning. Koka bulgurn och börja samtidigt med linserna. Riv morötterna grovt och tillsätt dem till linserna efter fem minuter. Riv skalet av apelsinen, skala den och dela den sedan i mindre bitar - blanda ner detta i grytan och riv även ner ingefäran. Hacka en tomat i relativt små bitar och rör ner dem tillsammans med russin, svartpeppar och chili- och limekryddan, och smula i buljongtärningen. Servara den färdigkokta bulgurn med den ljuvt doftande linsgrytan, som nu har stått på plattan i 10-15 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0