Fisk för hälsan

Tips 5 - fisk
Mikaelas tips

Hela tiden kommer det nya livsmedel ut på marknaden vilka sägs innehålla omega 3, och dessa produkter säljer bra! Troligtvis beror detta på att kännedomen om de livsviktiga fleromättade fetterna har ökat bland konsumenterna. Dessa livsmedel vaggar dock in oss i en falsk trygghet; den lilla mängd omega 3 som finns är så minimal att den knappt gör någon skillnad, och absolut inte täcker vårt behov!

Omega 3 är en fleromättad fettsyra och därmed essensiel - våra kroppar kan inte tillverka den själv, utan vi måste tillföra den med kosten. Växtoljor, fröer, nötter, fullkornsprodukter och, framförallt, fet fisk, såsom lax, strömming och makrill, är säkra källor till denna nyttiga fettsyra. Vad många inte vet är dock att det finns tre olika sorters omega 3; dokosanhexaensyra (DHA), eikosanpentaensyra (EPA) och alfalinolensyra (ALA), varav endast den sistnämnda finns i växtriket. Alltså kan dessa fettsyror inte intas genom en strikt vegetarisk kost. Avsaknaden av omega 3-fettsyror syns inte förrän i tredje generationen, så bara för att du själv inte märker av en brist så betyder inte det att den inte finns där!Förutom de mest kända positiva hälsoeffekterna av dessa fettsyror, de som handlar om hjärta, blodkärl och kolesterolvärde, ökar de mängden serotonin i hjärnan - den substans som lindrar deprissioner! 

Fisk innehåller dessutom selen, en antioxidant som stimulerar bildningen av prostagladiner, vilket kan motverka inflammationer i kroppen. Samtidigt sägs risken för cancer i njurar, bröst, prostata och mag-tarmkanalen minska och huden får en finare lyster. Fisk innehåller dessutom massor av vitaminer! Fettlösliga vitaminer, såsom A, D och E, finns i all fisk, men i fet fisk är mängden extra stor. Av dessa är vitamin D det som flest har brist på, vilket leder till oförmåga att ta upp kalicium ur kosten och därmed ökad risk för problem med tänderna och benskörhet.

Även om fettet i fisk är bra fett så kan det bli för mycket av det goda, och då är de magra fiskarna, såsom sej och torsk, goda och nyttiga proteinkällor som våra kroppar mår bra av! Enligt levsmedelsverkets kostrekomendationer ska vi "äta fisk ofta - gärna tre gånger i veckan!".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0