Min hund gör mig levande
Vi tog vår skogspromenad innan middagen. Nedanför åsen, vår sida, bort till Ulleråker, och sedan på andra sidan, längs med Fyrisån tillbaka. Efter att ha fryst som en liten nisse hela dagen i stormvindarna här bytte jag om till mjukisbyxor, underställströja, tjocktröja, dunväst och halsduk - hej va mysigt och skönt det var! Nu fick det blåsa och friska i hur mycket det ville - jag bara njöt! Några små regnstänk fick vi under vår timmeslånga, raska promenad, men det var ingenting som störde vår mysiga stämning. Väl hemma slocknade hunden min - hel slut, och så söt! Nu ska jag snart tvinga ut henne på en sista kvällskissning och sedan plocka upp henne i sängen för en tidig nattning. Jag kan inte tänka mig en vardag här ute utan Ebba - vad skulle jag göra då?
Hej SLU!
Ett diagnostiskt test skulle vi göra, stod det på schemat, men det var bara en början på kårens upptåg. Frågor hämtade från kemi b-kursen, och lite annat i den klassen, skulle besvaras utförligt, och 80% var gränsen för godkänt. Kul - ofta jag kommer ihåg hela citronsyracykeln, kan namnge ett kolväte som har ett cirka 700 tecken långt namn och i huvudet räkna ut koncentrationer och balansera reaktionsformler. Nej, det där var nog inte speciellt seriöst menat. Det är ju, egentligen, inte någon av de aktiviteter som hålls nu de två första veckorna i kårens regi. Vi har ett superspäckat schema med lekar och middagar, reveljer och informationsträffar - men det är lite mer än så. Kåren har klätt ut sig till en general och ett gäng superhjältar - och inför dessa ska vi ta av oss de kepsar vi tvingas bära och hälsa med en lång ramsa. De skriker på oss, håller oss i raka led och det är en allmänt nedlåtande stämning. Småttingveckor kallas det, och jämställs med en nollning. Inför detta hade jag bestämt mig för att gå på allt, eller allt som är möjligt med tanke på Ebba, för att lära känna så mycket folk som möjligt, men nu vill jag inte. Jag kände mig så illa behandlad och förnedrad - utan att egentligen blivit utsatt för något. Må hända att jag är totalt humorbefriad och jättetråkig, men jag tycker inte att det är roligt. Jag roas inte av deras upptåg, utklädnader, skrikande och domderande - och jag roas inte av att känna mig som totalt värdelös, okunnig och som någon som är värd att bli nedtryckt i skorna så brutalt som möjligt. Jag kommer koncenterar mig på skolan och Ebba, och lära känna min klass utifrån detta. Om de inte kan tycka om mig för att jag avstår från dessa upptåg så är det väldigt tråkigt, naturligtvis, men det är sådan jag är - och jag vill ju att det är mig de ska tycka om, inte någon jag låtsas vara. Låt det bara bli vardag - nu!
Visst, jag låter väldigt negativ, jag vet det, men jag vill bara börja plugga! Jag vill ha vardag, rutiner, vara student och klara mig själv. Jag vill lära mig allt vi kommer läsa - kurserna verkar jätteintressanta. Det är bara allt det här ståhejet och spektaklet innan som jag vill slippa och helst spola förbi - är det för mycket begärt?
Rågpanerad strömming med potatis
Rågpanerad strömming med potatis
2 portioner, 25 minuter
4 strömmingfiléer
3 stora potatisar
1 citron
1 ägg
rågmjöl
salt
smör
färsk dill
Koka upp saltat vatten och lägg i potatisen. Koka den tills den är mjuk - ungefär 15-20 minuter - tillsammans med dill. Vispa upp ägget i en skål och lägg upp rågmjölet på ett fat. Vänd varje fiskfilé först i ägg och sedan i mjölet. Smält en klick smör i en stekpanna och stek sedan fisken ungefär 2-3 minuter på varje sida, tills paneringen stelnar och blir lite krispig. Dela citronen i fyra delar och servera tillsammans med fisk, potatis och lite sallad - pressa den gärna över både fisk och potatis innan första tuggan avnjuts!
Falafer med rödbetsbulgur
Falafer med rödbetsbulgur
2 portioner, 30 minuter
400 g kokta kikärtor
½ ägg
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
färsk persilja
svartpeppar
chilikrydda
cayennepeppar
salt
olivolja
1 dl bulgur
2 rödbetor
½ citron
1 dl yoghurt
5 cm gurka
Mosa kikärtorna i en bunke med en gaffel, pressa i vitlöksklyftan, finhacka löken och blanda i den tillsammans med ägget. Rör om i bunken och krydda sedan efter eget tycke och smak med färsk persilja och de torra kryddorna. Skär rödbetorna i fyra bitar vardera och koka dem sedan i lättsaltat vatten tills de mjuknar - cirka 15 minuter. Koka bulgurn enligt förpackningens föreskrifter, gärna i buljong! Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek falaferna runt om tills de får en gyllene och krispig yta. Finhacka gurkan och blanda den i yoghurten tillsammans med lite salt och saft från citronen. Skala de färdigkokta rödbetorna och skär dem i mindre bitar. Blande i dem, en skvätt olivolja, lite salt och färsk persilja i den färdigkokta bulgurn, vilken du sedan serverar med falaferna, yoghurten och valfri sallad!
Blodpudding med linssallad
Blodpudding med linssallad
1 portion, 15 minuter
50 g röda linser
½ paket osötad blodpudding
1 apelsin
1 morot
½ citron
russin
smör
Koka linserna i dubbla mängden vatten på läg värme, under lock, i underkant tio minuter. Skiva blodpuddingen och stek den i smör, under tiden som linserna blir klara. Skala apelsinen och moroten. Skär sedan apelsinen i fina bitar och riv moroten grovt. Blanda med linserna och pressa över saften från citronen. Toppa salladen med russin och servera med den färdigstekta blodpuddongen.
Sista dagen på sommarlovet
Efter frukost, och lite hund och matte-mys i soffan framför Disneydags, begav jag mig till min granne, Friskis och svettis, för en omgång ben- och magstyrka. Igår gav jag armar och rygg en match - vilket jag mycket val känner idag! Gymmet är litet, och väldigt kallt, och jag kommer inte alls överrens med maskinerna. Trots detta är det här jag ska utföra min träning de närmaste åren, är det tänkt. Så fort jag får möjlighet ska jag dock testa någon av de andra två anläggningarna jag har kort på - det ska nog bli bra det här, till slut.
Mamma kom hit efter lunch, jag fick lite grejer, massor med egen skörd från kolonin och lite utrens från solnakylskåpet - mycket uppskattat! Vi åkte en tur till Boländerna och besökte Stadium och djuraffären, samt Plantagen - nu har jag fått lite växter in hit, ljuvligt! När jag kom hem var det full aktivitet i köket; Märit lagade en mycket väldoftande lasange, Hanna var på besök och Maria var där. Varken Maria eller jag hade ätit, ingen av oss visste vad vi skulle göra och ingen av oss hade egentligen lust att laga mat, så vi tog tag i det tillsammans! Jag hämtade min nya vegetariska kokbok från Ulriksdals slottsträdgård och vi bestämde oss för att falafel med rödbetsbulgur var grejen! Vi hade riktigt trevligt, och det blev väldigt gott - och jag har gjort mitt livs första matlåda - men herregud vilken tid det tog! Visst, jag bakade bröd samtidigt, men med ät- och disktid tog det tre timmar. Helt sanslöst. Efter maten gick Ebba och jag ut i mörkret, och blåsten! Det blåser alltid, mycket och friskt här ute på vår härliga Ultuna slätt - jag tror att jag snart har lärt mig tycka om blåsten, den som jag alltid har skytt som pesten. Powerwalk blev det. Ebba hade en faslig fart, och eftersom det var rättså kallt var jag inte sen att haka på. Hon var så fin i den nya reflexvästen vi köpte på djuraffären idag; en gul med tassavtryck i refelxtyg, jag blev helt kär!
Gnocchi med räkor i vit tryffelolja
Gnocchi med räkor i vit tryffelolja
1 portion, 15 minuter
½ paket gnocchi
100 g räkor
5 körsbärstomater
½ dl matlagningsgrädde
parmesanost
vit tryffelolja
Koka upp rikligt med vatten och lägg sedan i gnocchin. Hetta upp den vita tryffeloljan i en stekpanna och räkorna i den. Lägg i körsbärstomaterna när räkorna fått lite färg. Plocka upp gnocchin ur vattnet när de flyter upp, kyl dem i kallt vatten och lägg dem sedan i pannan med räkorna och tomaterna. Stek tills även gnocchin fått lite yta, och tillsätt då matlagningsgrädden. Låt dra en lite stund till, under omrörning. Ta bort från plattan, riv över lite parmesan, rör om och servera i en djup skål!
Vitkålssoppa med hasselnötssmul
Jag har gjort det - igen! En underbar soppa agerade lunchrätt även idag, tillsammmans med ytterligare några av mina stenhårda smörgåsar. Vitkål som bas, och smaksättningar med chili, vit tryffelolja och hasselnötter tillsammans med en klick mildrande och svalkande kesella var vad som fanns i min lila skål när matlagningsbestyren var över! Och vet ni? Det är inte så många skorpbröd kvar nu, som tur är!
Vitkålssoppa med hasselnötssmul
1 portion, 20 minuter
200 g vitkål
5 dl grönsaksbuljong
½ dl matlagningsgrädde
chili- och kakaokrydda
svartpeppar
hasselnötter
lättkesella
Koka upp buljongen. Dela vitkålen i ganska små bitar och lägg i dem i buljongen för att koka på svag värme i ungefär 10 minuter. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer, rör i matlagningsgrädden och smaksätt sedan med svarpeppar och chili- och kakaokryddan innan allt får sjuda vidare i ytterligare 5-10 minuter. Hacka hasselnötterna grovt, klicka i en sked kesella, ringla över lite olja och garnera med nötsmulet.
Valnötsfettuchini
Valnötsfettuchini
1 portion, 15 minuter
1 - 1½ portion pasta
valnötsolja
valnötter
salt
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten och koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Blanda den färdigkokta pastan med valnötsolja och krossade valnötter - hur mycket av varje är helt upp till var och en! Salta eventuellt lite, efter provsmakning.
Morotssoppa med aprikos
Morotssoppa med aprikos
1 portion, 20 minuter
150 g morötter
2½ dl grönsaksbuljong
½ dl matlagningsgrädde
3 torkade aprikoser
vit tryffelolja
Koka upp buljongen. Skala och skiva samtidigt morötterna och koka dem sedan i buljongen tills de mjuknat - det tar cirka 10 - 15 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer, rör ner matlagningsgrädden och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Hacka de torkade aprikoserna grovt. Häll upp soppan i en skål, toppa med aprikosbitarna och ringla över lite vit tryffelolja. Servera med ostsmörgåsar!
Cykeläventyr
Efter vår alltför hastiga nöd-shopping på Coop forum igårkväll kändes det som att det behövdes ett besök dit idag också. Och så hade jag upptäckt en del brister vilka krävde ett varv inne på IKEA också. Lite småsaker bara. Lokalsinnet svek inte och jag hittade med cykeln i den nya staden hela vägen bort till Boländerna, vilket förvånade mig själv ganska ordentligt! En repa på det stora blå-gula varuhuset resulterade inte i de matlådor jag spanat in, men väl ett kastrullsett, en skärbräda, två bunkar, en klisterrulle och en korg - vilken visade sig vara på tok för stor för ändamålet. Jag blir inte klok på hur jag ska ordna det i mina köksskåp - jag når inte övdersta hyllan, och det blir ett fasligt in och utplockade hela tiden - det här tåls att funderas på!
Nästa anhalt; Coop forum. med en redan tung och otymplig kasse att bära på, och med avsaknad av mynt vilket gjorde att jag inte kunde ta en vagn, blev matinhandlingen en plåga. Mina arma armar brast nästan under tyngden av korg och mycket stor IKEA-kasse. När jag kommer till kassan är det massor med trubbel med det nya Medmera-kort jag skulle skaffa - hundra riksdaler skulle de ha för det, och jag kände hur tiden rann ifrån mig med tanke på lill-Ebba där hemma. Väl ute, sönderstressad till tusen uppstår nästa problem; hemfärden. Två tunga matkassar och en stor kasse från IKEA - med cykel? Jovisst! Skam den som ger sig. Vingligt var det, och jag fick åka en omväg för att undvika en del svängar och backar - och jag svor ljudligt varje gång jag var tvungen att stanna vid ett övergångsställe, men det gick! 10 minuter extra tog det, svettigt var det och benen dog - de som hade vilodag idag! En pytt på kikärtor, morötter, äpple och lök med curry-keso snoddes ihop i en krisande hunger. Det blir ingen receptuppladdning denna gång, så är det bara!
Första morgonen
Att laga frukost utan vattenkokare och bröd tog sin lilla tid, upptäckte jag. Havregrynsgröt, ägg och te - det innebär tre kastruller som ska timeas. Gissa om jag är stolt över att jag klarade att få allt klart samtidigt! Vrålhungrig var jag, så nu står det odiskade kastruller och väntar på mig nere i köket. Dessa ska jag ta tag i, liksom brödbakning - sedan börjar det stora uppackningsjobbet. Mamma kommer upp ikväll med mitt täcke, och lite annat smått och gott som glömdes i all hast. Dessutom behöver jag uppsöka en mataffär; vi svängde in på ett okänt och gigantiskt coop forut fem i tio igårkväll och ryckte till oss det vi passerade, ungefär. Jag är torsk på salt, honung och mjölk, bland annat. Nu väntar köksbestyr!
Pasta med tomatsås, parma och mozzarella
Pasta med tomatsås, parma och mozzarella
2 portioner, 15 minuter
2 portioner pasta
60 g parmaskinka
1 paket mozzarella
1 burk hela tomater
1 gul lök
1 tsk råsocker
1 grönsaksbuljongtärning
olivolja
svartpeppar
Finhacka löken och fräs upp den i het olivolja i en kastrull tillsammans med sockret och den nedsmulade buljongtärningen. Häll i tomaterna, mosa dem lätt i kastrullen, krydda med svartpeppar och låt sedan koka på medelvärme i ungefär 10 minuter. Koka under tiden pastan, och riv både osten och skinkan i grova bitar. När pastan är al dente; blanda med tomatsåsen, lägg upp i djupa tallrikar och toppa med parmaskinka och mozzarellaost - vilken smälter underbart i den varma såsen!
Bockholmen hav och restaurang
Avskedsträning
I tisdags var det dags för ytterligare ett jobbigt avsked; steppen. Ingen riktig ork, och ingen motivation heller för den delen, hade jag när jag kom dit, men så fort musiken kom igår hände någonting. Energin började pumpa ut i kroppen, och jag vet inte vad den kom ifrån! En gissning lägger jag på min sushilunch - jag tränar, eller spelar, alltid bra efter en sushimåltid. Jag får en sån skön mättnadskänsla - och den består! Lite skönare kändes det dock när instruktör Jocke sa att han inte kommer leda klassen nästa vecka - då missar jag ju ingenting då iallafall! Känslan efter passet var perfekt; full av energi, glädje, go och positiva känslor - och "efter-träningen-bananen" smakade fantastikt, inköpt under stor stress på NKs saluhall.
Hejdå till gymträningen sa jag igår morse efter frukosten. Jag trotsade ösregnet och cyklade den välbekanta vägen bort till solnaanläggningen. När jag gjorde samma sak förra veckan var jag helt ensam - det var jag inte igår! Förvånansvärt mycket folk för att vara en vardagsförmiddag. Så många ovana övningar som möjligt försökte jag få in - för att uppnå maximal träningsvärk, det längtade jag efter. Nu sitter jag här, dagen efter, med en grotesk träningsvärk i magen och ryggen, ja runt om hela bålen faktiskt. Rumpan och hela benen känner också att de lever - tro mig. Bara armarna varkar ha klarat sig, men jag befarar att de kommer ge sig till känna senare ikväll eller imorgon, då jag för övrigt planerar att besöka min nya granne; Friskis & svettis Ultuna.
Saftiga rågbullar
Saftiga rågbullar
12 bröd, 3 timmar
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 dl lättkesella
5 dl rågmjöl
3 dl fullkornsvetemjöl
3 dl vetemjöl
3 tsk salt
1 msk honung
1 msk flytande margarin
Mät upp vattnet i en bunke, smula ner jästen och rör tills alla bitar har löst sig. Tillsätt kesella, salt, honung och flytande margarin. Blanda om och rör sedan ner mjölsorterna. Bearbeta degen för hand ordentligt så lång tid som möjligt, gärna 15-20 minuter. Låt sedan degen jäsa under en duk i 60 minuter. Knåda sedan degen en omgång till, nu möjligen något kortare, snarare 5-10 minuter - för hand. Baka sedan ut bullar och lägg dem på en smord plåt. Sätt ugnen på 200 grader, täck bullarna med en duk och låt dem jäsa i 45 minuter. Ställ in plåten längst ner i ugnen och grädda i 30 minuter. Lägg bröden i plastpåsar så fort som möjligt!
Sushi Yama
Och så det som är viktigast, faktiskt; smaken! Den var okej. Inte mer, inte mindre. Det fanns en med någonting som jag tror var en musselröra, och den smakade ganska läskigt faktiskt. Med så många sushiställen runt omkring, för att inte tala om hela Stockholm, så tror jag att smaken måste hålla en högre standars för att det ska gå bra. För min del finns det en hel del andra ställen i närheten som jag kommer välja framför detta i framtiden. Ännu ett litet minus får de för den lite slarviga uppläggningen; tre av mina bitar hade de lagt i wasabiklicken, och dessa blev alltså väldigt starka och sushismaken gick förlorad. Men vem vet, det kanske var tanken med det hela?
Pasta och lammfärs med whiskeytouch
Snabbt, lyxigt och smakrikt - så sammanfattar jag bäst kvällens middag. Smörstekta champinjoner i stora bitar är grovt uppskattat av både mig och mamma, och blev även det en ingrediens i köttfärsröran, vilken i övrigt kryddades med timjan. Hör och häpna; ingen vitlök! Det är nästan en sensation. Inte heller någon basilika. Jag försäkrar att jag mår bra, men man måste ju variera sig lite ibland! Nu är mammas whiskeyförråd tömt - nu är det dags att flytta känner jag... Även om lammfärsen var väldigt god, och måste ses som "huvuddelen" av rätten, så är jag minst lika förtjust i pastan jag serverade till; tricolore från Saltå kvarn.
Pasta och lammfärs med whiskeytouch
2 portioner, 20 minuter
300 g lammfärs
2 portioner pasta tricolore från Saltå kvarn
½ dl whiskey
½ röd lök
4 stora champinjoner
2 msk solroskärnor
smör
olja
salt
svartpeppar
torkad timjan
färsk persilja
Myntavatten
Kycklingfilé fylld med chèvre och soltorkad tomat
Kycklingfilé fylld med chèvre och soltorkad tomat
1 portion, 30 minuter
1 kycklingfilé
1 skiva chèvreost
2 oltorkade tomater
1 portion moghrabiah
bladspenat
kålrabbi
kapris
svarta oliver
körsbärstomater
olivolja
valnötter
salt
svartpeppar
crema di balsamico
Sätt ugnen på 225 grader. Skär ett snitt, på längden, i kycklingfilén så att den får en ficka. Stoppa där in osten och de soltorkade tomaterna och peta in så gott det går - så att inte allt för mycket rinner ut när osten smälter! Salta och peppra kycklingen och ställ in den i mitten av ugnen i en ugnsfast form. Koka moghrabiahn enligt anvisningarna på förpackningen. Råriv kålrabbin och blanda den med bladspenaten, oliverna, kaprisen och valnötterna. Tillsätt lite olivolja och rör om. Halvera tomaterna och lägg dem sist på tallriken. Avsluta serveringen med att snabbt ringla över crema di balsamico i ett valfritt mönster.
Saltå kvarns butik och en uppskattad present
När jag kliver in i Saltå kvarns gårdsbutik blir jag som ett litet barn i en leksaksaffär; ögonen tindrar, jag vill känna, lukta och läsa på allt - och framförallt ta med mig allting hem! Hela sortimentet säljs, men priserna är inte långt under butikspriserna - även om det varierar lite från vara till vara. Dessutom säljs nybakat bröd, jäskorgar och, en av mina stora inspirationskällor, Saltå kvarns kokbok; Smaker från Saltå kvarn. Inifrån butiken kan man se in i bageriet där det goda brödet bakas, det är lågt i tak och känslan som förmedlas är lite av en gammaldags lanthandel - det ekologiska och biodynamiska genomsyrar hela atmosfären och jag känner mig som en bra människa bara genom att gå in i rummet!
Saltå kvarns café
Den här gången stod jag för den vegetariska beställningen, och var nöjd - men inte mycket mer. Tallriken innehöll en tomat- och bönsalsa, vilken var väldigt god, ett gott eget bröd, en frisk grönsallad och en kikärtsröra. Där fann jag något som inte riktigt föll mig i smaken; den var för krämig, alternativt gräddig, helt enkelt - även om de små äppelbitarna friskade upp en aning i den mastiga currysmaken. Grönsalladen vi beställde in extra var enkel - och god; sallad, tomat och gurka, en aning för mycket olivolja och lite vinäger.
Mammas potatissallad med kallrrökt lax kan jag också uttala mig om, då jag ätit den en gång tidigare. Den har en mild smak av senap, är perfekt kryddad med färska örter och potatisen är lagom kokt - och mycket god! Laxen smakar som god kallrökt lax smakar, och allt kompletterar varandra på ett bra sätt, men även här är det aningen för krämigt för min smak. Det hembakade brödet serveras till denna rätt också! Ett besök är något jag verkligen rekomenderar, både för butikens och caféets skull! Vi sitter skönt på verandan i solen och lyssnar på den porlande bäcken och sörplar kaffe, och njuter. Och kaffepriset? Tio kronor om man äter mat - och det är ett gott kaffe!
Ett sista body pump-pass
Nu till det jag sörjer djupt; jag har idag kört mitt sista body pump-pass på väldigt länge. I och med flytten säger vi upp mitt Nautiluskort, och jag kommer skaffa mig ett på det närbelägna Friskis & svettis istället - där de inte har body pump. Jag kommer verkligen sakna det! Efter ett pass känner jag mig så glad och nöjd - allt möts med positiva tankar. Dessutom smakar middagen efter ett body pump-pass allderles extra gott. Jag kommer också sakna att ha söndagsträningen med Frida - den har jag sett fram emot varje vecka.
För några månader sen uppmärksamade Frida min teknik vid utfallslåten, med vad hon ansåg vara en mycket tung stång. Hon själv brukar köra den helt utan viktbelastning, och hon sa att hon sällan sett en tjej som lyfter så mycket i de övningarna. Stolt och peppad cyklade jag hemåt, och efter det har jag kännt mig ännu mer motiverad till träningen! Förra veckan haffade hon mig på vägen ut och sa att en tjej hon instruerar i Sollentuna är uppe i samma belastning som jag nu, och att hon planerar att lassa stången med 20 kg snart - om hon vågade. Vad vore inte en bättre avslutning på detta långa body pump-tränande än att avsluta på topp, med 20 kg på stången? Ingenting förmidligen, så det var precis vad jag gav mig på idag. I mitten av låten ropar Frida från scenen: "Du har dubbla femmor! Det var jag inte beredd på!". Jag trodde verkligen att jag skulle svimma, mina ben skakade okontrollerbart och jag hade verkliga problem med att prata efteråt - men det var vart det. Hon berättade hela hostorien för träningsgruppen i bytet till nästa låt, medan jag satt som en blöt hög och funderade på hur sjutton jag skulle klara av de två sista låtarna. Det gick, men cykelturen hem var vinglig som sjutton! Nu har jag lämnat med flaggan i topp, men jag kommer att sakna det - big time.
Lammfärsbiffar med myntayoghurt
Ännu en av mammas favoriträtter servarades ikväll. Det ska vara duktigt med vitlök i, och myntayoghurten är ett måste, men lammfärsen går att byta ut mot nöt, och tillbehören är valfria. Ikväll åt vi ugnsrostade grönsaker och en grönsallad till - det var gott vill jag lova! Batterier på kameran var tokslut, men jag lyckades hålla oss ifrån maten någon minut så att det fick ladda upp ändå - det här får inte missas! Som sagt; mamma älskar det - det lär ni också göra.
Lammfärsbiffar med myntayoghurt
2 portioner, 50 minuter
300 g lammfärs
50 g fetaost
3 vitlöksklyftor
2 stora potatisar
1 röd paprika
½ kålrabbi
olivolja
salt & peppar
timjan
romansallad
körsbärstomater
gruka
solroskärnor
pumpakärnor
färsk persilja
naturell turkisk yoghurt
färsk mynta
Lägg lammfärsen i en bunke, pressa ner vitlöksklyftorna, smula i fetaost, salta, peppra och rör sedan om ordentligt innan du formar fyra jämnstora biffar med händerna - pressa ihop dem ordentligt. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek sedan biffarna i några minuter på varje sida i en relativt het panna. Båda sidorna ska ha fin färg och biffarna vara precis genomstekta när de är klara.
Riv salladsbladen, skär grukan i stora bitar, halvera körsbärstomaterna och blanda sedan allt i en skål. Tillsätt en gnutta olivolja, några kvistar persilja och solros- och pumpakärnor efter behag, salta lätt och blanda om. Hacka myntabladen och rör ut dem i yoghurten. Servera biffarna med de ugnsrostade grönsakerna, salladen och inte minst - myntayoghurten!
Ebba och matte en solig morgon
Det är ju inte alltid det är så här vackert väder och idylliska förhållanden på morgonen, bör väl kanske tilläggas. Igår öste det ner och isande vindar piskade oss hårt när vi tog oss fram längs med vattnet - men det gör liksom ingenting! Gummistövlar och en regnjacka, sen är det bara att njuta - för det gör jag verkligen. Jag njuter av att gå ut och promenera på morgonen, och jag njuter fem gånger mer av frukosten när jag kommer in. En stor balja te och hembakat bröd är det som gäller nu, men en tallrik yoghurt med underbar müsli eller en värmande skål gröt med spännande topping smyger sig in ibland - och det är det jag tänker på om det känns motigt att gå ut; hur mysigt det är att komma in, sätta sig i soffan med en god frukost och titta på Nyhetsmorgon med Ebba sovandes bredvid mig i soffan. God morgon!
Röd tonfiskssoppa med vitlök
Röd tonfiskssoppa med vitlök
2 portioner, 15 minuter
1 burk krossade tomater
1 burk tonfisk i vatten
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 dl vatten
4 lagerblad
1 tsk honung
färsk basilika
svartpeppar
chilipulver
paprikapulver
salt
Häll upp tomatkrosset i en kastrull och låt det koka upp på medelvärme. Skär paprikan i stora bitar och lägg dem i kastrullen, pressa ner vitlöksklyftorna, rör i honungen och krydda med lagerblad, salt, peppar, chili- och paprikapulver. Låt tonfisken rinna av och rör sedan ner den - se till arr bitarna finfördelas ordentligt i såsen. Häll i vattnet och låt sedan koka i ungefär 10 minuter. Servera rykande het med gott bröd, gärna med ost på!
Grahamsbröd med durumvete
Grahamsbröd med durumvete
12 bröd, 3 timmar
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk honung
4 dl grahamsmjöl
3 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl
Mät upp vattnet i en stor bunke och smula sedan ner jästen i den. Tillsätt saltet och honungen och rör om tills allt är ordentligt blandat. Rör ner durumvete-, vete och grahamsmjöl och knåda sedan degen med händerna i ungefär tio minuter. Låt den sedan vila under en bakduk i 60 minuer. Bearbeta sedan degen för hand i ytterligare 5 - 10 minuter innan du formar bullar i valfri form - ungefär 12 stycken blev lagom. Smörj en plåt, lägg på bröden och låt sedan bröden jäsa under en duk i 45 minuter. Sätt samtidigt ugnen på 200 grader. Placera plåten längst ner i ugnen och grädda i 30 minuer. Så fort bröden har svalnat en aning: lägg dem i en plastpåse och förslut väl!
Äntligen dator + internet igen!
Det här innebär att jag äntligen kan fylla bloggen med bilder, för sådana har jag samlat på mig även om jag bara kunnat lagra dem på kameran än så länge. Imorgon ska jag installera mjukvaran, ladda upp alla bilder på datorn och sedan påbörja det stora jobbet med att lägga upp dem på bloggen - sedan är jag igång på riktigt! Då kan jag även slutföra designen här - kalas! Sen ska jag beställa fotokopior på mina favoriter och skapa lite myskänsla i mitt uppsalarum. Nu är jag taggad ska ni veta - fem dagar till flytt, nu kör vi!
Apelsinkyckling med svart pasta
Apelsinkyckling med svart pasta
2 portioner, 20 minuter
2 kycklingfiléer
1 apelsin
½ dl russin
2 portioner svart spaghetti
4 körsbärstomater
olivolja
salt & peppar
Hetta upp olivolja i en panna och stek kycklingfiléerna, på medelstark värme, i några minuter på varje sida under lock - salta och peppra. Koka upp pasta vattnet, och oka sedan spaghettin al dente. Skrubba apelsinen och halvera den. Rivskalet ifrån och pressa saften ur den ena halvan och klyfta den andra. Tillsätt detta samt russinen och hela körsbärstomater till kycklingen i pannan och lägg på locket igen. Låt stå några minuter och kontrollera om kycklingen är genomstekt, låt annars stå tills den är det. Lägg upp pastan i stora, djupa tallrikar, lägg upp kycklingen, tomaterna och apelsinklyftorna och häll över apelsinsaften och russinen.
Polentakaka med svarta bönor
Polentakaka med svarta bönor
3 portioner, 45 minuter
2 dl polentagryn
75 g chèvreost
2 stora nävar bladspenat
6 torra soltorkade tomater
smör
salt
1 burk förkokta svarta bönor
1 stor näve bladspenat
6 körsbärstomater
3 soltorkade tomater i olivolja + en gnutta av oljan
grön sallad
basilika
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp 4 dl vatten och rör sedan ner polentagrynen. Låt koka på relativt svag värme och rör om lite då och då under ungefär sju minuter. Då konsistensen är lite halvfast, som en gröt ungefär, smular du ner osten, klipper ner de torra soltorkade tomaterna och rör ner bladspenaten. Rör om tills osten har smält. Smöra då en ugnssäker form, helst med löstagbara kanter, och bre ut polentan i den. Ställ in i ugnen och låt den stå där i ungefär 30 minuter, gärna på grilläge de sista 10. Grovhacka soltorkade tomater och halvera körsbärstomater. Riv salladsbladen grovt och blanda med tomater, svarta bönor och basilika, och ringla sedan över lite av marinadoljan från de soltorkade tomaterna. När polentakakan är klar: dela i bitar, exempelvis två per person, och servar med bönsalladen.
Auberginelasange med linser
Auberginelasange med linser
3 portioner, 45 minuter
150 g okokta röda linser
1 aubergine
½ vitkålshuvud
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
75 g chèvreost
olivolja
smör
salt & svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Koka de röda linserna i ca tio minuter i dubbla mängden vatten och lite salt. Finhacka både röd- och vitlök och fräs lätt i het olivolja. Strimla vitkålen och lägg den i pannan och fräs i ytterligare några minuter - salta och peppra! Skiva auberginen på längden i sex skivor. Blanda de färdigkokta linserna med löken och vitkålen. Smöra en ugnsfast form lätt och lägg tre aubergineskivor som botten i formen. Bre ut hälfen av linsröran och täck med ytterligare tre skivor aubergine. Lägg ut resten av linsröran och smula sedan över chèvreosten. Ställ in i mitten av ugnen och låt stå där i ungefär 30 minuter. Gör under tiden en sallad efter eget tycke och smak!
Hirssallad med stekt lax
Hirssallad med stekt lax
1 portion, 30 minuter
50 g hirs
1 laxfilé
1 avokado
1 tomat
pumpakärnor
keso
olivolja
salt & peppar
Koka hirsen på svag värme i 10 minuter - proportionerna är en del hirs till två delar vatten. Låt sedan detta stå och dra i ytterligare 15 minuter. Krydda laxen med salt och peppar och stek den några minuter på varje sida i lite upphettad olivolja. Skär både avokadon och tomaten i bitar, blanda med hirsen och lite olivolja och lägg sedan upp tillsammans med laxen. Toppa med lite pumpakärnor och en klick keso!
Blodpudding med c-vitaminsallad
Blodpudding med c-vitaminsallad
1 portion, 15 minuter
200 g blodpudding utan tillsatt socker
1 morot
1 apelsin
grönsallad
russin
valnötter
smör
smörgåsar på surdegsbröd
Smält en klick smör i en stekpanna och skär blodpuddingen i skivor om cirka ½ centimeter. Lägg skivorna i pannan och håll värmen på en medelnivå. Stek några minuter på varje sida. Riv moroten grovt och skär apelsinen i bitar. Hacka valnötterna och blanda med apelsinbitarna, morotsrivet, russin och grovt rivna salladsblad. Gör i ordning smörgåsarna med valfritt pålägg medan blodpuddingen blir färdigstekt i pannan, och lägg sedan upp på en stor tallrik.
Dinkelotto med vita bönor och italienska smaker
Dinkelotto med vita bönor och italienska smaker
2 portioner, 30 minuter
2 dl heldinkel
4 dl grönsaksbuljong
½ röd lök
6 körsbärstomater
8 svarta oliver
basilika
parmesanost
olivolja
salt
peppar
Koka upp grönsaksbuljongen och håll den sedan varm på en separat platta under hela tillagningen. Hacka löken och fräs den lätt i het olivolja i en kastrull. Häll i dinkelkornen och fräs ytterligare några minuter, men dra ner värmen till medel. Hacka basilika grovt och lägg i kastrullen. Koka nu dinkelkornen på samma vis som risotto tillagas; lite buljong i taget - fyll på med ny när den tidigare absorberats, och rör om ibland. När det bara är lite buljong kvar i den separata kastrullen: provsmaka och känn av konsistensen på dinkelkornen. Det ska vara tuggmotstånd, men de ska inte vara hårda. Tillsätt mer buljong om det behövs och smaka av med salt och peppar. Blanda i de vita bönorna och riv över parmesanost - mest för smaksättning, men konsistensen ska bli lite krämigare. Halvera tomaterna och oliverna och rör ned dem i kastrullen. Servera i stora tallrikar, garnera eventuellt med ytterligare lite parmesan i hyvlad form och basilikablad.
Kycklinggryta med fänkål, apelsin och saffran
Kycklinggryta med fänkål, apelsin och saffran
2 portioner, 60 minuter
2 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 apelsin
½ g saffran
2 lagerblad
½ hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1 burk hela tomater
chilikrydda
timjan
salt
peppar
olivolja
surdegsbröd
Dela kycklingfiléerna i stora bitar och stek hastigt i olja tills de fått en gyllenbrun färg - smaksätt med salt och peppar. Ta sedan undan kycklingen och torka ur pannan. Häll i en skvätt ny olivolja och hetta upp. Fräs hackad vitlök och strimlad fänkål tills de får lite färg, men inte bränns! Lägg i kycklingen och tillsätt då även rivet skal och pressad saft från apelsinen, de konserverade tomaterna, lagerbladen och vattnet. Smula över buljongtärningen, tillsätt saffran och smaka av med timjan, chilipulver, salt och peppar och rör sedan om så att allt blandas väl. Låt sedan allt puttra under lock på svag värme i närmare 40 minuter. Servera helst med ett gott och matigt surdegsbröd som suger upp såsen, annars med ris, matvete eller liknande.
Neutralt surdegsbröd i långpanna
Neutalt surdegsbröd i långpanna
16 bitar, ungefär ett dygn
5 dl kokande vatten
2 dl matvete
1 dl rågkross
2 dl havregryn
1 dl surdegsstart
2 dl vatten
1 dl rågmjöl
5 dl vatten
1 msk honung
3 tsk salt
2 dl dinkelskikt
2 dl rågmjöl
4 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
Kväll dag ett: Mät upp matvete, havregryn och rågkross i en bunke, slå över kokande vatten och rör om. Låt detta stå över natten under lock. I en kastrull mäter du upp surdegen, vattnet och rågmjölet, och låter även detta stå under lock över natten. Det är dock viktigt att det är rumstemperatur på max 20 grader.
Förmiddag dag två: Ta fram en stor bunke och blanda innehållet från de båda kärlen som stått över natten i det. Tillsätt även 5 dl vatten, honungen, saltet, dinkelskiktet, råg-, grahams- och vetemjölet och blanda om. Bearbeta den kladdiga degen noggrant under en lång tid; gärna uppåt 15 minuter om du jobbar för hand. Låt sedan degen jäsa övertäckt i 2 timmar, innan den får jäsa ytterligare 4-5 timmar i kylskåp, fast under folie. Smörj en långpanna och bre ut degen med en degskrapa, även känd som slickepott. Sätt ugnen på 225 grader och låt degen jäsa under en bakduk under tiden som värmen i ugnen uppnås. Grädda sedan längst ner i ugnen i 30-40 minuter. Ta ut långpannan och dela med en rejäl kniv i 16 bitar, eller annat önskat antal.
Asiatisk tofu- och bönwok
Asiatisk tofu- och bönwok
2 portioner, 20 minuter
300 g marinerad tofu
75 g sockerärtor
1 burk förkokta borlottibönor
olivolja
salladsblad
1-2 msk japansk soja
1 vitlöksklyfta
kryddblandning wasabi and sesame
färsk ingefära
sesamfrön
salt
Koka upp lättsaltat vatten och koka sockerärtorna på medelvärme i ungefär 10 minuter, tills de börjat mjukna. Hetta upp olivolja i en stor panna. Skär tofun i stora bitar; jag skar 22 bitar av en bit på 300g, alltså 1-1½ cm på varje ledd. Lägg tofun i pannan och ge den en lätt gyllenbrun färg. Tillsätt sockerärtorna och borlottibönorna, pressa över vitlöksklyftan och rör i den japanska sojan. Smaksätt med wasabi and sesame, färskriven ingefära och salt efter egna preferenser - lite i taget! Lägg upp och toppa med en nypa sesamfrön.
Pasta med ricottafärs
Pasta med ricottafärs
3 portioner, 30 min
3 portioner pasta
300 g nötfärs
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
3 tomater
150 g ricottaost
2 msk balsamvinäger
salt & peppar
massor med färsk basilika
olivolja
Finhacka den röda och den vita löken och fräs den lätt i lite olivolja. Tillsätt köttfärsen och bryn den tills den får en fin färg. Vänd då ner ricottaosten och blanda om ordentligt. Skär tomaterna i klyftor och lägg i dem, liksom grovhackad eller riven basilika. Rör ner balsamvinäger och smaksätt med salt och peppar. Lått detta sjuda på svag värme medan pastan kokas - al dente föredrar jag den. Servera pasta och ricottafärs, rör om på tallriken, garnera med basilika och njut!
Ännu ett besök på Överjärva gård
Trots denna miss är jag mycket förtjust i Överjärva gård med dess lantlig, mysiga småbyggnader, fårhagar och avskildhet. Ebba fann nya kompisar i en drös småbarn som tyckte att hon var fullkomligt bedårande - och vem gör inte det?! Dessutom fortsätter caféet samla poäng på sitt goda ekologiska kaffe, där obegränsat med påtår ingår och kaffet dessutom serveras i generösa muggar - i like it!
Bröd med valnötter, banan och russin
Ett bröd som går att variera på tusen sätt, går snabbt att svänga ihop, inte behöver jäsa och som ger minimalt med disk - det måste ju vara perfekt? Jo, det tycker jag faktiskt att det är! En limpa på bikarbonat är det jag pratar om, och det är en sådan jag precis har tagit ur ugnen. Jag försöker prova nya varianter varje gång, och här kommer receptet på det jag serverar som frukostbröd de närmaste dagarna:
Bröd med valnötter, banan och russin
1 bröd, 1 timme och 10 minuter
4 dl fullkornsvetemjöl
2 dl rågmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl vetekross
2 msk honung
1 dl kesella lätt
4 dl naturell lättyoghurt
1 dl valnötter
1 banan
1 dl russin
smör
havregryn
solrosfrön
Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananen i botten av en bunke. Hacka valnötterna och blanda dem med bananen och tillsätt samtidigt kesellan, honungen och yoghurten. Blanda i russinen och rör om ordentligt. Häll i fullkornsvete- och rågmjöl, vetekross, salt och bikarbonat och blanda väl.
Wasabikryddad lax med krämiga sojabönor
Wasabikryddad lax med krämiga sojabönor
1 portion, 20 minuter
1 laxfilée
wasabi and sesame - krydda
1½ - 2 dl kokta sojabönor (vad jag fick ut av 50g okokta)
1 dl naturell sojayoghurt
½ lime
3 salladsblad
10 cm gurka
körsbärstomater
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfiléen på en smord plåt och täck ovansidan med wasabi- och sesamkryddan. Ugnsbaka sedan i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter. Halvera körsbärstomaterna, tärna gurkan grovt och riv isär salladsbladen; blanda ihop till en sallad och smaksätt eventuellt med flingsalt. Blanda sojabönorna med yoghurten, riv i skalet och pressa juicen från limen, och rör om. Servera laxen med sojabönorna och salladen.
Pasta med kokta grönsaker
Pasta med kokta grönsaker
1 portion, 20 minuter
1 portion pasta
10 brysselkål
75 g sockerärtor
125 g broccoli
20 g fetaost
1 morot
½ gul paprika
salt
Börja med att tillaga de eventuellt frysta grönsakerna - är de köpta frysta står det på förpackningen hur de bäst tillsagas! Koka annars de färska grönsakerna, moroten skuren i slantar och broccolin i småbuketter, i lättsaltat vatten i 10 - 15 minuter, de ska mjukna något. Koka pastan under tiden - den ska som sagt vara al dente! Blanda alla grönsaker med pastan, smula över fetaosten, salta och rör om.
Spaghetti med vitlöksköttbullar i tomatsås
Ljuvliga dofter av köttbullar, vitlök och tomat fyllde vårt hem igårkväll. Efter ett skönt träningspass på gymmet, och cykling i hällregn, var jag sugen på en riktig klassiker; spaghetti med köttbullar! Den här varianten har jag aldrig gjort förut, när bullarna fick sjuda i tomatsås i slutet - och det blev kanon! En smaksättning med kardemumma var till en början lite ovant, men redan efter andra tuggan var jag frälst - det var fantastiskt gott!
Spaghetti med vitlöksköttbullar i tomatsås
2 portioner, 40 minuter
2 portioner spaghetti
275 g nötfärs
2 stora vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
½ msk honung
2 kvistar färsk rosmarin
1 tsk kardemumma
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 tsk cayennepeppar
svartpeppar
smör
salt
Blanda köttfärsen med en pressad vitlöksklyfta, timjan, salt, cayenne- och svartpeppar och forma till köttbullar - jag gjode tolv stycken, vilket blev en lagom storlek. Smält lite smör i en stor stekpanna och stek köttbullarna tills de får en lagom fin färg. Häll under tiden upp de krossade tomaterna i en kastrull tillsammans med grovklippta rosmarinkvistar, lite salt och honungen och värm upp den på medelvärme. Sätt på pastavattnet. När köttbullarna fått färg: häll över tomatsåsen, rör om, sänk värmen rejält och låt sjuda under lock under tiden som spaghettin kokar sig al dente. Lägg upp spaghetting i stora, djupa tallrikar, häll över tomatsåsen och toppa med köttbullarna.
Matvetesallad med tonfisk och vita bönor
Matvetesallad med tonfisk och vita bönor
2 portioner, 20 minuter
1 dl okokt matvete
1 burk tonfisk i vatten
1 burk små vita bönor
1 avokado
körsbärstomater
grönsallad
olivolja
salt
crema di balsamico
Koka upp knappt två deciliter vatten, tillsätt en nypa salt och häll i matvetet. Låt detta koka på svag värme, under lock, i 15 minuter. Dela tonfisken i mindre bitar med en gaffel, skär avokadon i småbitar och riv salladsbladen grovt. Skölj bönorna i kallt vatten och blanda allt i en stor skål. Lägg upp på tallrikar och toppa med halverade körsbärstomater och salt, och ringla över lite olivolja och crema di balsamico.
Kyckling- och grönsakssoppa
Kyckling- och grönsakssoppa
3 portioner, 15 minuter
300 g kyckling
½ purjolök
1 röd paprika
½ zucchini
1 liter kokande vatten
2 hönsbuljongtärningar
svartpeppar
olivolja
Koka upp vattnet och blanda i buljongtärningarna - ställ undan tills vidare. Använd en stor kastrull, och hetta upp lite olivolja i den. Stek kycklingen, tills den får fin färg, tillsammans med nedskuren purjolök. Tillsätt paprika och zucchini, i grova bitar, och buljongen, krydda med svartpeppar, och låt koka på medelvärme i ungefär sju - åtta minuter. Servera med ett gott matbröd!
Dinkelfoccacia med rosmarin och körsbärstomater
Dinkelfoccacia med rosmarin och körsbärstomater
3 portionsbröd, 1½ timme
17 g jäst (1/3 paket)
1½ dl ljummet vatten
½ msk salt
1 msk honung
1/4 dl olivolja
2 dl dinkelmjöl
1½ dl vetemjöl
6 körsbärstomater
färsk rosmarin
olivolja & flingsalt till utbakning
Smula jästen i en bunke med ljummet vatten, olivolja salt och honung och rör runt tills smulorna har löst sig. Blanda i vete- och dinkelmjöl och låt degen jäsa under en duk i 35 minuter. Olja in en plåt, strö över lite flingsalt och baka ut tre bröd på den, cirka 1-2 centimeter tjocka. Lägg över bakduken och låt jäsa ytterligare 30 minuter, och sätt samtidigt ugnen på 200 grader. Gör små hål i degen med fingrarna, stoppa ner tomaterna i några av dem, tryck ned delade rosmarinkvistar en bit och ringla över lite olivolja. Strö över lite flingsalt och grädda i mitten av ugnen i 11-12 minuter. Ta ut, och servera medan de är varma!
Svamp- och rosmarinomelett med röda linser
Svamp- och rosmarinomelett med röda linser
1 portion, 20 minuter
1 dl okokta röda linser
2 ägg
1 dl sojamjölk
50 g svamp, jag hade champinjoner och kantareller
20 g fetaost
3 körsbärstomater
2 kvistar färsk rosmarin
1 näve ruccola
salt & svartpeppar
smör
Knäck äggen i en bunke, häll i mjölken, salt och peppar och rör om kraftigt med en ballongvisp tills bubblor uppstår. Ställ åt sidan en stund. Smält en klick smör i en stekpanna och stek de hela svamparna, eller eventuellt halverade om de är väldigt stora! Lägg även i grovhackade rosmarinkvistar. När svampen fått en lätt gyllene färg lägger du stekpannans innehåll åt sidan, lägger i en ny klick smör och slår i omelettsmeten - håll plattvärmen på låg till medel. Mät upp linser och vatten i en kastrull, salta lätt och koka under lock på svag värme i knappt tio minuter. När omeletten börjat stelna i botten: halvera körsbärstomaterna och lägg i dem tilsammans med den smörstekta svampen. När även ovanskiktet av omeletten börjat stena: smula över fetaosten. När linserna kokat klart häller du av vattnet och blandar med ruccolan och serverar med den nu färdiga omeletten.
Biff med råstekta rotfrukter
Biff med råstekta rotfrukter
3 portioner, 30 minuter
3 utskurna biffar nötkött
2 stora potatisar
1 sötpotatis
1 morot
1 tomat
½ broccolihuvud
grön och röd sallad
ruccola
olivolja
salt & svartpeppar
smör
svartvinbärschutney
Pensla biffarna med olivolja, salta och peppra ordenligt och låt dem sedan stå och dra ett tag. Skala och skär rotfrukterna i tunna skivor och stek dem i smör. Koka nedskuren broccoli mjuk i saltat vatten, några minuter sådär. skär tomaten i grova bitar, blanda med salladsbladen och ruccolan samt broccolin, efter att den har svalnat något. Stek biffarna, hur mycket är upp till var och en, eller grilla dem. Servera med en klick svartvinbärschutney.
Blodpudding med bön- och quinoasallad
Blodpudding med bön- och quinoasallad
3 portioner, 20 minuter
1 paket blodpudding utan tillsatt socker (425g)
1 burk färdigkokta kidneybönor (420 g)
1 dl okokt quinoa
5 cm gurka
1 dl russin
ruccola
grönsallad
smör
salt
olivolja
Koka quinoan enligt vad som står skrivet på förpackningen - vanligtvis 20 minuter på låg värme under lock. Skär blodpuddingen i skivor, cirka ½ centimeter tjocka och stek dem ordentligt i smör. Blanda den färdigkokta quinoan med kidneybönorna, grovhackad sallad, russin, ruccola och fintärnad gurka. Salta lätt, häll öven en lite skvett olivolja och servera!
En helt ny hund
Älskade steppass!
Svetten rinner, musiken dunkar, fötter och benmuskler värker, blodet och endorfinerna rusar i kroppen - det är step, och det är underbart! När jag gick på en klass för första gången i början av sommaren var det för att utmana mig själv och min urusla koordinationsförmåga - och jag fann en ny kärlek inom träningen. Huvudet värker, det också, efter ett pass - eftersom det krävs så mycket för att hålla koreografin i huvudet, och benen skakar - det är en fantastisk känsla. Jag blir alltid på bra humör av att träna; när jag går ut ur gymmet, eller kommer hem efter en löprunda, då är jag på topp! Men när jag kliver ur gruppträningssalen efter ett steppass - då är jag oövervinnerlig. Efter en skön dusch, torra kläder och med en precis lagom gulgrön banan i handen känns livet som allra härligast! Nog känns det inte jätteskönt i benen när jag sätter mig på cykeln för att trampa hemmåt, men jag tänker på vilken skön träningsvärk jag kommer ha i rumpan och vaderna de närmaste dagarna och ler åt det. Jag är en träningstjej, det går inte att komma ifrån, och jag njuter av träningsvärk - all träningsvärk! De här passen kommer försvinna och jag kommer minnas dem tillsammans med sommaren 2009 - och jag kommer sakna dem! Kan jag inte flytta dem, och min instruktör, till Uppsala?
En tur till Örebro
På vägen ner stannade vi för lunch i Enköping, och besökte Hamnmagasinen, vilket var ett mycket bra val! Sedan fortsatte vi mot vårt mål, och landade så småningom i morfars trädgård i ett soligt Adolfsberg. Ebba och jag tog oss ut i skogen för att sträcka på benen efter resan, och jag blev lite lätt nostalgisk. När jag var yngre gick jag de stigarna med morgar och Ingas tidigare hund, Molly, och nu gick jag samma vägar med min Ebba - det var riktigt mysigt! Vi avnjöt en god middag i kvällssolen, och så småningom dukades det fram fika. Jag hade med mig ett bidrag i form av hallongrottor, både med röda och gula hallon, vilka det var rätt stark åtgång på!
Efter nattens sömn var hunden och jag ute och motionerade oss i skogen igen. Vi hälsade på hästar, vilket Ebba aldrig gjort förut. Hon såg ut att ha respektför dem - minst sagt! Så småningom tog vi oss in till Örebro för att äta lunch och hamnade på Naturens hus. Där satt vi länge och väl och njöt av både mat, sol, kaffe och ljumma vindar, innan mamma, Leonard och jag svängde förbi mormor för en snabbvisit. Mormor och jag står varandra väldigt nära, vill jag påstå - hon är nog en av mina bästa vänner och jag känner att jag kan prata med henne om vad som helst, om det skulle behövas. Ändå blir det lätt missförstånd, och vi är nog allt för lika på många sätt för att kunna tillbringa allt för långa stunder tillsammans. Men att hälsa på igår var skönt, och jag känner att jag redan längtar efter julen - högtiden då mormor kommer och bor hos oss, det hör till!
Naturens hus
Naturens hus är en liten oas i utkanten av centrala Örebro, precis vid Svartåns utlopp i Hjälmaren. Förutom en naturskola finns här en servering med en underbar uteplats vid en konstgjord damm. Allting är nybyggt och toppfräscht - såväl inredning som mat! Medan änderna glatt plaskade i vattnet och varma vindar drog förbi oss avnjöt vi riktigt goda rätter. Av de tre som fanns att välja bland fanns två rätter representerade på vårt bord; rostbiff med krämig potatissallad och lökchutney och poscherad tilapia med rotfrukter i saffransbuljong. Jag provade fisken, och den var väldigt god! Det var länge sedan jag åt saffran - det måste jag laga någonting med snart känner jag, den smaken är inte att förakta! För den hungriga skulle kanske portionen varit i minska laget, men för mig, och med tanke på värmen, var det allderles lagom. Dessutom fanns ett lätt salladsbord och bröd, om än ett inte allt för uppseendeväckade ett, att tillgå. Övriga högg in på rostbiffen, och av deras utlåtanden att dömma var den också väldigt lyckad, om än mäktig! Morfar var extra förtjust i lökchutneyn, medan bror tyckte att potatissalladen var för krämig. Kaffet ingick inte, så där blev det lite minuspoäng. Antalet rätter var inte heller så imponerande, men det fanns även tre olika smörgåsar och en del bakverk att prova på om så önskades! Ett besök rekomenderar jag, för den som har vägarna förbi Örebro, men inte kanske främst på grund av maten - även om den var väldigt bra - utan för miljön. Som sagt, det är en riktig oas! Lugnt, skönt och vackert - och riktigt lyxigt kändes det! Inomhus fanns det ännu fler sittmöjligheter, och en öppen spis för mörkare kvällar senare på året. Det kan jag tänka mig är en riktig höjdare!
Hamnmagasinen
I galleriet fanns gott om smycken av olika slag, färg och form - i en helt klart överkomlig prisklass. Även en del livsmedel, såsom vinäger och kryddor, ingick i utbudet. Sjöboden hade en hel del prylar till båten, och av den anledningen gick jag inte längre än till tröskeln - den delen av magasinet får någon annan utforska! Till sist fanns hantverksboden. I den fann vi stenar och smycken av olika slag, men även en del träarbeten. Lite egna saker, men helt klart värt ett besök!
Råg- och dinkelbröd med linfrön
Råg- och dinkelbröd med linfrön
12 bröd, 2½ timme
6 dl dinkelskikt
4½ dl rågmjöl
½ dl krossat linför
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
Smula ner jästen i en väl tilltagen bunke och slå över vattnet. Rör runt ordentligt med en träslev tills jästen har löst sig helt och blanda sedan i salt, linför, dinkelskikt och rågmjöl. Bearbeta degen ordentligt och låt den sedan jäsa under en duk i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut bröden. Jag gjorde en platta och skar ut tolv bitar för att få lite fyrkantigare bröd den här gången! Lägg dem på en smord plåt och lägg över bakduken igen, och låt jäsa i 45 minuter. Grädda sedan längst ner i ugnen i 30 minuter. Låt bröden svalna i en bakduk.
Fruktig kycklingsallad med bulgur
Fruktig kycklingsallad med bulgur
4 portioner, 20 minuter
3 dl okokt bulgur
2 msk olivolja
1 citron
6 dl hönsbuljong
1 apelsin
1 mango
½ gurka
2 avokado
½ dl cashewnötter
2 dl matyoghurt
1 tsk curry
500 g kyckling
cayennepeppar
salt & svartpeppar
Riv citronskalet och blanda med olivolja. Hetta upp i en kastrull och fräs det okokta bulguret en liten stund. Koka upp buljongen och häll den över bulgurn och koka sedan i tio minuter - enligt receptet på förpackningen. Skala apelsin, mango och avokado och skär dessa, samt gurkan, i små tärningar eller bitar. Skär kycklingen i småbitar och stek upp i en het stekpanna med olivolja och krydda med salt, cayenne- och svartpeppar. Blanda bulgur, frukt, grönsaker och kyckling i en stor skål. Smaksätt yoghurten med curry och servera!
Sigtuna Delikatess
En relativt billig penning fick vi ge för våra sallader, och vi var båda nöjda! Jag valde en variant där man själv bestämmer en bas och en huvudingrediens samt dressing, och detta drygas sedan ut med sallad och grönsaker. Mina val föll på marinerade bönor med kyckling och hallon och valnötsvinegrett. Jag är ytterst skeprisk emot dressingar av alla de slag och pillade bara lite i min, så den kan jag knappt uttala mig om. Allt annat var hur som helst väldigt gott, och generöst med både kyckling och bönor. Lilla mamma tog en sallad med parmaskinka och mozzarella. Även hon var nöjd, men påpekar att det var väldigt mycket isbergssallad i hennes och att hon inte var mätt. Kaffe ingick det inte heller. Enligt mig är det här helt klart det bästa lunchalternativet i centrala Sigtuna. Vi kikade runt på de omkringliggande serveringarna, men möttes av allt för mastiga prislappar eller typiska "lunchhaksrätter" utan minsta lilla tanke på hälsan.
Kycklingburgare med sötpotatisklyftor
Kycklingburgare med sötpotatisklyftor
3 portioner, 30 min
400 g kyckling
1 enorm sötpotatis
2 tsk chilikrydda
salt & peppar
olivolja
mango chutney
naturell turkisk yoghurt
1 avokado
chiliflakes
1 tomat
grönsallad
ruccola
1 röd lök
3 enkla rågfrallor
Sätt ugnen på grilläge och 225 grader. Skala sötpotatisen och skär den i klyftor, blanda med olivolja och salt och placera sedan i en ugnsfast form i mitten av ugnen i 25 minuter. Lägg kycklingen i en matberedare och kör på full effekt tills alla bitar är sönderdelade och har blivit till en slät smet. Blanda då denna med chilikrydda, salt och peppar och stek i olivolja tills burgaren är genomstekt och har fått en fin stekyta. Mosa avokadon och brydda med salt och chiliflakes. Skär salladen grovt och lägg i en skål. Skär löken i ringar, grovhacka tomaten och lägg i salladsskålen tillsammans med ruccola - blanda om! Värm bröden lite snabbt i ugnen, dela dem på mitten, bygg era hamburgare och dippa potatisklyftorna i resten av såserna.
Enkla rågfrallor
Enkla rågfrallor
12 bröd, 2½ timme
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
6 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
2 tsk salt
Smula ner jästen i en stor bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen har löst sig, och blanda sedan i salt samt råg- och vetemjöl. Rör om ordentligt innan degen får jäsa i en timme under en bakduk. Sätt ugnen på 200 grader och baka sedan ut 12 bröd på ett mjölat bakbord och lägg dem på en smörjd plåt för att jäsa ytterligare 45 minuter under sin duk. Grädda sedan i 30 minuter längst ned i ugnen.
Dinkel- och grahamsmuffins med hallon och banan
Dinkel och grahamsmuffins med hallon och banan
12 stycken, 30 minuter
1½ dl skiktat dinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
2½ dl naturell lättyoghurt
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 ägg
1 msk olivolja
2 bananer
hallon
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjölsorterna med bakpulver och salt. Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja och en mosad banan i en separat skål, och blanda sedan med de torra ingredienserna. Blanda i hallon i smeten - mängden är helt valfri! Häll upp smeten i 12 formar. Skiva den andra bananen i 36 skivor och stoppa ner tre i varje muffinform. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Bobotie med sockerärtsrelish
Bobotie med sockerärtsrelish
4 portioner, 45 minuter
500 g nöt- eller lammfärs
1 gul lök
2 tsk salt
2 msk smör
2 tsk curry
1 tsk färskriven ingefära
1 krm svartpeppar
1 dl russin
2 msk mango chutney
1½ dl mjölk
1 dl grädde (matlagningsgrädde fungerade jättebra)
3 ägg
1 krm salt
1 tsk gurkmeja
200 g sockerärtor
½ gul lök
1 msk olivolja
1 bifftomat
1 vitlöksklyfta
½ tsk färskriven ingefära
1 tsk honung
chiliflakes
4 portioner råris
mango chutney
Påbörja kokningen av riset, se till så att det timear resten av maten - mitt ris tog 45 minuter att koka. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och fräs den tillsammans med färsen i smöret. Krydda med curry, salt och svartpeppar och blanda i russinen innan du tar bort stekpannan från spisen och blandar i mango chutneyn. Bre ut blandningen i ett lager på botten av en ugnsfast form. Vispa ihop en äggstanning av mjölken, äggen, saltet, gurkmejan och matlagningsgrädden och häll den sedan över färsblandningen. Ställ formen i mitten av ugnen och låt den stå där i ungefär 20 minuter - tills äggstanningen har stelnat helt enkelt.
Skiva den gula löken tunnt och stek den lätt i olivoljan tillsammans med sockerärtorna. Finhacka vitlöken och tillsätt den tillsammans med den rivna ingefäran och honungen och rör om. Skiva tomaten i tunna skivor och lägg som ett lock över allt annat, strö en nypa salt över och låt sjuda ett par minuter. Servara ris, bobotie, mango chutney och relish, eventuellt tillsammans med en sallad.
Mango chutney
Till kvällens middag behövdes mango chutney. Jag är extremt emot att köpa såser och röror, liksom alla andra "konstgjorda" matvaror, och fick alltså ställa mig och göra en egen chutney från grunden med riktiga råvaror. Det var inte alls fort och gick väldigt fort - dessutom var den väldigt god - varför köpa en som är väldigt mycket mer onyttig, dyr och fullproppad med konstiga ämnen då för?
Mango chutney
1 sats, 15 minuter
1 stor och hård mango
1 chili
1 msk olivolja
1 tsk färskriven ingefära
1 msk naturell yoghurt
1 tsk senapsfrön
1 krm salt
4 lagerblad
Skär mangon i små tärningar. Dela chilin på mitten, skrapa ur innehållet och finhacka det kvarvarande skalet. Blanda mango och chili med yoghurten och senapsfröna i en kastrull. Koka upp, sänk värmen, rör om och vänta tills bitarna börjat gåsönder och en mer såsig konsistens bildats. Tillsätt då oljan, saltet och lagerblade och låt småkoka på svag värme i några minuter. Konsistensen ska vara krämig, men bitarna ska finnas kvar. Låt sedan chutneyn svalna och häll upp den i en glasburk
Brunnsvikens trädgårdscafé
Sommarsäsongens sallad bjuder på en bas av quinoa och keso på en bädd av sallads- och spenatblad, toppat med tomat och pumpakärnor - och jag tror att det hade letat sig in lite sparris också! Jag valde kyckling - och det var verkligen jättegott, väldigt saftigt och lätt. Till detta serverades en skiva hembakat rågbröd. Portionen var väldigt liten, uppskattningsvis max två matskedar quinoa och inget överdåd av övriga ingredienser heller, så jag köpte med mig en smörgås. Jag råkar ha prövat dessa förut, och brödet är fantastiskt! De bakar det inte själva, men det är sannolikt råg och vete, och i skrivande stund står en plåt experimentbröd i ugnen och växer sig stora! Smörgåsen, med ost och skinka, åts på plats på kolonin som mellanmål - den är väl värt ett besök! Jag kan även rekomendera den med fetaost och soltorkade tomater som pålägg om man är lite hungrigare! Mamma var väldigt nöjd med sin räksmörgås, vilken hon åt till lunch, och konstaterade nöjt att brödet även det var deras egna hembakade rågbröd - ingen vit tekaka eller formfranska här inte!
Ulriksdals slottscafé
En sallad med parma och mozzarella var vad jag föll för, men den var ingen fullpoängare. Halva tallriken fylldes av isbergssallad, och sedan var skinkan, två ostskivor och lite gurka, majs och tomat lagt på varandra. Lite pesto och en soltorkad tomat, oliver och vindruvor av någon anledning, hade de toppat med - och ett halvt ägg till, vilket inte passade in. Smaken var det inget fel på egentligen, men det var ingenting särskillt, och försöket med vindruvor, ägg och en skiva vattenmelon passade inte alls ihop. Brödet som serverades till var dock väldigt gott! mamma grymtade över att kaffet var dyrt; 25 kronor, även om vi hade ätit mat. Och det håller jag med om, på de flesta andra ställena ingår det. Jag kan trots allt rekomendera ett besök, men kanske inte för att äta sallad. Och nog kommer vi väl prova det igen, men det lär gå ett tag tills dess.
Vetefrallor med grahamsmjöl
När vi åt lunch på Ulriksdals trädgårdscafé smakade jag ett fruntansvärt gott bröd! Enligt tjejen i kassan var det bakat på vete- och grahamsmjöl, och när jag bläddrade i deras kokbok fann jag ett bräd med dessa ingredienser - men jag bytte form på det; från limpor till frallor. Jag måste säga att jag lyckades efterlikna deras bröd förvånansvärt bra, men nästa gång ska jag prova med större andel grahamsmjöl då jag egentligen föredrar lite grövre brödsorter.
Vetefrallor med grahamsmjöl
12 bröd, 2½ timme
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
6 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl + lite mer till utbakning
2½ tsk salt
olivolja
ev. havssalt
Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt mjölsorterna och salt, blanda om ordentligt och låt sedan jäsa under bakduk i 60 min. Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen i 12 bitar, vilket ger ganska stora, luftiga bröd, eller fler om du vill ha en mindre storlek. Låt sedan bröden jäsa ytterligare 45 min under duk. Pensla bröden med olja, och strö eventuellt över lite havssalt; antingen om du tycker om salta bröd eller om du planerar att servera det som tillbehör till soppa. Grädda dem sedan i 30 minuter längst ner i ugnen. Ta ut, låt svalna - njut!
Pasta med tomat- och timjansås
Pasta med tomat- och timjansås
2 portioner, 15 minuter
2 portioner pasta, gärna Saltå kvarns tricolore
1 burk hela konserverade tomater
10 blandade småtomater i olika färger
2 nävar färsk timjan
1 vitlöksklyfta
6 champinjoner
olivolja
salt & peppar
Sätt igång pastakokningen - pastan ska vara al dente! Stek champinjonerna i olivoljan tills de får en liten yta. Lägg i småtomaterna, häll i de konserverade tomaterna och timjan, pressa i vitlöksklyftan. Salta och peppra efter smak och låt sedan småkoka under lock tills pastan är klar. Lägg upp pastan och häll över tomatsåsen!
En hyllning till Saltå kvarns sortiment
Rosendals trädgårdscafé
Smaken på den kyckling- och linssallad både jag och mamma föll för var fantastisk! Egenodlade grönsaker och hembakat bröd tillsammans med råvaror med kvalitét - skillnaden känns! Den syns även på kvittot; 145 kronor fick vi betala per portion för kalaset, men tro mig: det var det värt!
Efter maten besökte jag butiken. Där fanns ett utbud av de egenodlade grönsakerna och hembakade brödet, men även en del sylter, honung, müsli, torkad frukt, kokböcker och keramik. Priserna är ju inte direkt några fynd - men ibland känns det helt enkelt som att det är värt det! Ingenting inhandlades dock; vi har egen grönsaksodling på kolonin, och jag bakar allt vårt bröd hemma - men inspriation hämtade jag! Vi gick även upp och spanade in det omtalade Rosendals Wärdshus uppe på en kulle. Med en blick på den otroligt charmiga uteserveringen och lockande menyn beslutade vi oss för att återvända en annan dag - jag återkommer!
Bön- och grönsakspytt med mozzarella
Bön- och grönsakspytt med mozzarella
2 portioner, 15 minuter
400 g grönsaksmix wokgrönsaker
1 paket förkokta blandade bönor
125 g mozzarellaost
4 körsbärstomater
1 näve färsk timjan
8 valnötskärnor
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
oregano
basilika
Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och häll i grönsaksmixen. När grönsakerna är tinade; häll i bönorna och lägg i de hela körsbärstomaterna. Låt allt bli ordenligt varmt, tillsätt färsk timjan, häll över en skvett balsamvinäger, krydda, salta och peppra. Skär mozzarellan i skivor . Lägg upp pytten på tallrikar och lägg över mozzarellan så att den börjar smälta. Servera genast!
Konditori Fågelsången
Saluhallens café i Uppsala
Efter maten tog jag ett varv inne i saluhallen. Butiker med delikatessutbud vad det gäller såväl fisk, te, choklad, ostar, italiensk, kallskuret med mera gav den riktigt lyxiga saluhallskänslan, men sommarvärmen och semestrar gjorde att aktivitetsnivån var något låg, och sortimentet skralt. Eller möjligen breodde det på stor åtgång?
Lax med vanilj, curry och lime
Lax med vanilj, curry och lime
4 portioner, 30 minuter
½ lime
½ vitlöksklyfta
½ msk flytande honung
½ tsk chilikrydda
1 nypa chiliflakes
4 laxfiléer
salt
svartpeppar
2 dl grönsaksbuljong
1 dl torrt vitt vin (jag bytte mot 1 dl vatten)
½ vaniljstång
½ tsk curry
½ lime
1 tsk honung
1 tsk Maizena
1 msk smör
4 portioner tagliatelle
½ zucchini
1 morot
2 msk babyspenat
Blanda ihop saften från en av limehalvorna med den flytande honungen, chilikryddorna och vitlöksklyftan, vilken ska vara finhackad. Rör ihop och pensla på laxen. Koka upp pastavattent, lägg i pastan och koka den al dente. Skär moroten och zucchinin i långa strimlor på längden och lägg i pastavattnet de sista minuterna. Stek (eller grilla) den penslade laxen i en het stekpanna. Salta och peppra. Koka upp buljongen, vinet och vaniljen, vilken du får fram genom att halvera vaniljstången och skrapa ur de smakrika fröna. Tillsätt curry, saften från den andra limehalvan och honungen. Rör ut Maizenan i lite kallt vatten, red såsen och ta bort kastrullen från värmen. Rör ned smöret och vispa kraftigt. Blanda såsen med pastan och grönsakerna, och rör även ner babyspenaten. Lägg upp detta på tallrikar och lägg den stekta fisken ovanpå. Toppa gärna med lite timjan!
Trädgårdscaféet Ulriksdals slottsträdgård
Tyvärr var potatissalladen jag blev sugen på slut, och jag fick istället nöja mig med en smörgås. Inte att förakta dock! Brödet var fantastiskt gott, och jag bad faktiskt om receptet - så det ska jag försöka mig på på egen hand inom en snar framtid! Innehållet var väl svårt att misslyckas med, i och för sig - mozzarella och tomat, men det var fantastiskt gott! Mor var nöjd hon också - pannkakor med sylt, grädde och lite fruktgarnering njöt hon av. Min nästa njutning var teet jag tog efteråt - rött med hibiskus och vanilj. Det var fruktansvärt gott, och sött! Alla tesorter finns till försäljning, men just denna var slut så vi provade ett med blåbär istället!
Jag är inget stort fan av trädgårdsarbete, odling och växter - men i den här handelsträdgården trivs till och med jag, och inspirationen finner jag också! Krukorna är fantastiska, och jag längtar efter att få välja ut min egen favorit till inflyttningen i Uppsala! Katten som låg och sov på ett bord mitt i butiken gav liksom en ganska bra bild av hela miljön - lugn, fridfull, avslappnad och obesvärad.
Bovetebröd i långpanna
Bovetebröd i långpanna
12 bitar, 8 timmar (varav svällning 6-7 timmar)
5 dl okokt helt bovete
7 dl hett vatten
1½ dl russin
1½ dl krossat linfrö
10 dl dinkelskikt
2 msk solroskärnor
1 tsk salt
50 g jäst
smör
Skölj bovetet i kallt vatten och lägg det sedan i en bunke. Mät upp linfrön, russin och hett vatten och häll det över bovetet. Rör om och låt stå övertäckt och svälla i ungefär 6-8 timmar. Blanda dinkerskiktet, solroskärnor och salt i en separat bunke. Smula ned jästen i boveteblandningen och rör om ordenligt. Blanda i de torra ingredienserna och rör om ännu mer. Degen ska vara kladdig! Smöra en långpanna och klicka i smeten. Släta ut den över hela pannan och låt jäsa i 30 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i 30 minuter, skär i 12 rutor och stoppa eventuellt in brödet i 5 minuter till ocm det känns lite kladdigt fortfarande. Skär loss kakorna och låt dem svanla i en bakduk, eller njut av en direkt!
Intervaller med nostalgikänsla
Idag fick jag en idé om att jag skulle försöka mig på mina gamla backintervaller. De har jag inte ägnat mig åt sen förra sommaren. Det är i en lätt sluttande backe utanför Bergshamra IP, närmare 100 meter lång, jag brukade hålla till. 3x10 med tre minuters vila, och jogging tillbaka till start efter varje rusch, var konseptet. Det var med ett lätt pirr i magen och en förtjust känsla jag infann mig i min backe efter frukosten. Lätt småregn och inte en kotte i närheten - perfekt! Tro det eller ej, men det kändes som att jag har bättre ork nu än för ett år sen. Jag körde 1x40 intervaller, alltså utan treminutersvilan - sen var den där; den där underbara "totalt slut-känslan". Den där känslan med nästintill kramp i baksida lår, blodsmak i munnen, lätt illamående och huvudvärk. Då kan jag på skakiga ben lunka hemåt, känna mig riktigt nöjd och förbaskat stolt!
Quorngryta med indisk touch
Quorngryta med indisk touch
3 portioner, 30 minuter
300 g quornbitar
1 mango
½ aubergine
1 röd paprika
1 gul lök
2 dl soyamjölk
1 rejäl näve färsk timjan
olivolja
curry
koriander
spiskummin
garam masala
gurkmeja
salt
peppar
1½ dl turkisk yoghurt
1 näve mynta
5 cm gurka
salt
naanbröd
Hetta upp lite olivolja i en stor sekpanna och häll i den frysta quornbitarna. Stek dessa på ganska hög värme tills de är nästan helt tinade. Hacka löken fint, skär paprikan i strimlor och skär både mangon auberginen i fina tärningar. Tillsätt först löken. När denna fått lite färg tillsätter du resten av grönsakerna och mangon. Häll på sojamjölken och kryddorna. Jag måttade inte upp kryddorna utan gick lite på känn istället. Uppskattnigsvis tog jag lika delar av alla, cirka en tesked. Curryn hade jag i sist, och smakade av under tiden då den har en tendens att ta över. Toppa med timjankvistarna, salt och peppar, rör om och låt koka lätt under lock i ungefär 15 minuter. Hacka grukan och myntan grovt, blanda med yoghurten, salta och servera tillsammans med grytan och brödet.
Naanbröd med fullkorn
Naanbröd med fullkorn
3 st, 1 timme och 25 minuter
½ dl vatten, fingervarmt
2 dl fullkornsvetemjöl
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk socker
½tsk salt
12½ g jäst
Rör ut jästen i det fingervarm vattnet. Blanda i salt, socker, mjöl och avsluta med yoghurten. Blanda till en jämn smet och låt denna jäsa övertäckt i 30 minuter. Smöra en plåt och arbeta ut tre bröd, ungefär ½ centimeter tjocka, och lägg dem för en jäsomgång till under bakduk - åter igen 30 minuter, och sätt samtidigt ugnen på 225 grader. Grädda sedan bröden i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter. Servera gärna dirket med indisk gryta!
Bovetesallad med räkor
Bovetesallad med räkor
2 portioner, 20 minuter
1 dl okokt bovete
1 tomat
1 avokado
200 g räkor
ruccola
1 msk olivolja
pumpakärnor
½ citron
salt
peppar
keso
dill
Koka bovetet enligt förpackningens anvisningar. Blanda olivoljan med saften från citronen, lite salt och peppar. Hacka dillen och blanda den med det färdigkokta bovetet. Skär tomaten i bitar och blanda även i den i bovetet. Lägg upp på en tallrik. Halvera avokadon, lägg en klick keso i och placera den bredvid bovetet. Lägg på räkor och ruccola. Avsluta med att ringla över dressing över hela salladen, inklusive avokadon, och toppa med pumpakärnor.