Kycklinggryta med fänkål, apelsin och saffran

Det var nästan lite julstämning i köket ikväll när jag förbredde middagen; en härlig doftblandning av apelsin och saffran var orsaken till detta! Kycklingrätter med apelsin är både jag och mamma svaga för, men den här, från ett nummer av Laga lätt, har jag inte provat förut. Det står att det ska serveras med surdegsbröd, vilket var en bidragande orsak till idag blev dagen då receptet testades, då dagen ägnats åt just surdegsbakning. Om du inte har ett mättande och gott bröd till krävs det nog ris, eller kanske matvete - som ensamrätt blir grytan inte en fullgod rätt ur mättnadssynpunkt!

Kycklinggryta med fänkål, apelsin och saffran
2 portioner, 60 minuter

2 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 apelsin
½ g saffran
2 lagerblad
½ hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1 burk hela tomater
chilikrydda
timjan
salt
peppar
olivolja

surdegsbröd


Dela kycklingfiléerna i stora bitar och stek hastigt i olja tills de fått en gyllenbrun färg - smaksätt med salt och peppar. Ta sedan undan kycklingen och torka ur pannan. Häll i en skvätt ny olivolja och hetta upp. Fräs hackad vitlök och strimlad fänkål tills de får lite färg, men inte bränns! Lägg i kycklingen och tillsätt då även rivet skal och pressad saft från apelsinen, de konserverade tomaterna, lagerbladen och vattnet. Smula över buljongtärningen, tillsätt saffran och smaka av med timjan, chilipulver, salt och peppar och rör sedan om så att allt blandas väl. Låt sedan allt puttra under lock på svag värme i närmare 40 minuter. Servera helst med ett gott och matigt surdegsbröd som suger upp såsen, annars med ris, matvete eller liknande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0