Blodpudding med c-vitaminsallad

Att järn är en viktig mineral för kroppen är känt för de flesta. Färre vet kanske att järnet bland annat har som funktion att transportera syre i kroppen, och därför är väldigt viktigt att inte lida brist på - vare sig du idrottar eller inte! Värt att tänka på är dock att tjejer som tränar mycket ofta inte tillgodoser kroppens behov av järn, och alltså bör tänka på att äta järnrik mat, så som blodpudding och leverpastej, regelbundet - och att komponera dessa måltider på rätt sätt! Som liten drack vi alltid mjölk till blodpudding - det hörde ihop! Detta är dock inte det mest optimala, då mjölk är ett av de ämnen som hämmar kroppens förmåga att ta upp järn från kosten. Andra livsmedel med liknande funktion är bland annat ägg, fullkornsprodukter, te kaffe och mjölkchoklad. Ägg och fullkornsprodukter innehåller i sig självt järn, och gör därför inte lika betydande skillnad, men bör ändå undvikas i en och samma måltid. Det finns även livsmedel som gynnar kroppens järnupptag, c-vitaminrika produkter speciellt. Därför borde jag som liten druckit ett glas apelsinjuice till min blodpudding istället - även om det inte passar lika bra! Men det går att kombinera järnrika livsmedel med c-vitamintäta - min middag idag, efter ett hårt steppass, är ett mycket välsmakande exempel på det, även om fullkornssmörgåsarna fanns där också. En med leverpastej dock, så det är nog förlåtet!

Blodpudding med c-vitaminsallad
1 portion, 15 minuter

200 g blodpudding utan tillsatt socker
1 morot
1 apelsin
grönsallad
russin
valnötter
smör

smörgåsar på surdegsbröd


Smält en klick smör i en stekpanna och skär blodpuddingen i skivor om cirka ½ centimeter. Lägg skivorna i pannan och håll värmen på en medelnivå. Stek några minuter på varje sida. Riv moroten grovt och skär apelsinen i bitar. Hacka valnötterna och blanda med apelsinbitarna, morotsrivet, russin och grovt rivna salladsblad. Gör i ordning smörgåsarna med valfritt pålägg medan blodpuddingen blir färdigstekt i pannan, och lägg sedan upp på en stor tallrik.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0