Polentakaka med svarta bönor
Polenta är gjort på majs, och alltås helt glutenfritt - bra för lilla mormor och hennes mage! Smaken är mild och är lätt att prägla med olika smaksättare. Jag valde chèvre, bladspenat och roltorkade tomater i denna kaka. Polentan ses som ett tillbehör, och till den serverade jag denna gång en sallad med svarta bönor. Jag vågar lova att det hade gjort susen att röra ner en, eller två, burkar makrill i tomatsås - om man är lite hungrigare! Vi blev mätta och glada - även utan fisktillägget - och jag fick genast tusen idéer på varianter av polentakakan!
Polentakaka med svarta bönor
3 portioner, 45 minuter
2 dl polentagryn
75 g chèvreost
2 stora nävar bladspenat
6 torra soltorkade tomater
smör
salt
1 burk förkokta svarta bönor
1 stor näve bladspenat
6 körsbärstomater
3 soltorkade tomater i olivolja + en gnutta av oljan
grön sallad
basilika
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp 4 dl vatten och rör sedan ner polentagrynen. Låt koka på relativt svag värme och rör om lite då och då under ungefär sju minuter. Då konsistensen är lite halvfast, som en gröt ungefär, smular du ner osten, klipper ner de torra soltorkade tomaterna och rör ner bladspenaten. Rör om tills osten har smält. Smöra då en ugnssäker form, helst med löstagbara kanter, och bre ut polentan i den. Ställ in i ugnen och låt den stå där i ungefär 30 minuter, gärna på grilläge de sista 10. Grovhacka soltorkade tomater och halvera körsbärstomater. Riv salladsbladen grovt och blanda med tomater, svarta bönor och basilika, och ringla sedan över lite av marinadoljan från de soltorkade tomaterna. När polentakakan är klar: dela i bitar, exempelvis två per person, och servar med bönsalladen.
Polentakaka med svarta bönor
3 portioner, 45 minuter
2 dl polentagryn
75 g chèvreost
2 stora nävar bladspenat
6 torra soltorkade tomater
smör
salt
1 burk förkokta svarta bönor
1 stor näve bladspenat
6 körsbärstomater
3 soltorkade tomater i olivolja + en gnutta av oljan
grön sallad
basilika
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp 4 dl vatten och rör sedan ner polentagrynen. Låt koka på relativt svag värme och rör om lite då och då under ungefär sju minuter. Då konsistensen är lite halvfast, som en gröt ungefär, smular du ner osten, klipper ner de torra soltorkade tomaterna och rör ner bladspenaten. Rör om tills osten har smält. Smöra då en ugnssäker form, helst med löstagbara kanter, och bre ut polentan i den. Ställ in i ugnen och låt den stå där i ungefär 30 minuter, gärna på grilläge de sista 10. Grovhacka soltorkade tomater och halvera körsbärstomater. Riv salladsbladen grovt och blanda med tomater, svarta bönor och basilika, och ringla sedan över lite av marinadoljan från de soltorkade tomaterna. När polentakakan är klar: dela i bitar, exempelvis två per person, och servar med bönsalladen.
Kommentarer
Trackback