Bovetelimpa med äpple, aprikos och linfrö

I ett gammalt nummer av Buffé hittade jag ett spännande limprecept, vilket fick inviga min nya brödform! Receptet finns i ett spa-tema och innehåller massor med nyttiga fröer och gryn - och dessutom frukt! Äpplet jag använde kommer från kolonin och var ganska syrligt, vilket jag tror är att rekomendera. Det här är ett sådant där bra bröd som varken behöver jäs- eller knådtid; det är bara att blanda ihop och skicka in i ugen. Efter det är det jättelätt att skära i skivor och frysa in, för att sedan ta fram valfrit antal vid behov.

Bovetelimpa med äpple, aprikos och linfrö
1 bröd, 1 timme och 20 minuter

2 dl dinkelmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
½ dl krossat linfrö
½ dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
1 äpple
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 dl torkade aprikoser
2 msk honung
4½ dl naturell yoghurt


Sätt ugnen på 175 grader och flytta ner gallret till understa falsen. Blanda dinkel-, bovete- och vetemjöl, havregryn, krossat linfrö, solros- och pumpakärnor, salt och bikarbonat i en bunke och rör om. Tärna äpplet och skär aprikoserna i små bitar. Blanda i dem tillsammans med honungen och tillsätt sedan yoghurten. Rör om till en deg. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform om cirkus 1½ liter och klicka sedan i smeten. Bre ut den och pudra över lite mjöl innan du ställer in den i ugnen och gräddar i ungefär 60 minuter - testa med en potatissticka. Om det är allt för kladdigt i mitten får den gärna stå en liten stund till. Låt brödet vila och svalna i en bakhandduk innan det skärs upp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0