Dinkelotto med vita bönor och italienska smaker

En nyttigare, och fruktansvärt god, variant av en krämig risotto får man genom att istället för arborioris använda sig av heldinkel! Jag valde att även dra ner på mängden parmesanost, och bara ha den för smaksättningens skull - då behövs det inga mängder! Vita bönor är neutralt och passar jättebra till, ger proteiner, fibrer och mättnadskänsla; en hälsosammare italiensk rätt, helt enkelt! Förresten; jag älskar färsk basilika!

Dinkelotto med vita bönor och italienska smaker
2 portioner, 30 minuter

2 dl heldinkel
4 dl grönsaksbuljong
½ röd lök
6 körsbärstomater
8 svarta oliver
basilika
parmesanost
olivolja
salt
peppar


Koka upp grönsaksbuljongen och håll den sedan varm på en separat platta under hela tillagningen. Hacka löken och fräs den lätt i het olivolja i en kastrull. Häll i dinkelkornen och fräs ytterligare några minuter, men dra ner värmen till medel. Hacka basilika grovt och lägg i kastrullen. Koka nu dinkelkornen på samma vis som risotto tillagas; lite buljong i taget - fyll på med ny när den tidigare absorberats, och rör om ibland. När det bara är lite buljong kvar i den separata kastrullen: provsmaka och känn av konsistensen på dinkelkornen. Det ska vara tuggmotstånd, men de ska inte vara hårda. Tillsätt mer buljong om det behövs och smaka av med salt och peppar. Blanda i de vita bönorna och riv över parmesanost - mest för smaksättning, men konsistensen ska bli lite krämigare. Halvera tomaterna och oliverna och rör ned dem i kastrullen. Servera i stora tallrikar, garnera eventuellt med ytterligare lite parmesan i hyvlad form och basilikablad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0