Blodad tand.
Jag planerar att ta tag i någon form av påskpyssel idag, och ikväll har jag ett efterlängtat spinningpass inbokat. I övrigt går funderingarna kring högskoleansöka vidare. Mitt huvud gör ont, och min nacke; jag längtar tills glasögonen kommer och befriar mig!
Hunden är nyklippt
Nu, såhär på måndagsförmiddagen, har vi tittat på andra avsnittet av Millenium på SVTplay - sida vis sida på rygg i soffan. Det är dags att börja vakna till; träningsdate med Micki med BodyPump om lite drygt en timme!
Thaikycklingköttbullar med hampaspaghetti
Thaikycklingköttbullar med hampaspaghetti
3 portioner, 45 minuter
3 kycklingfiléer
2 salladslökar
2 msk ostronsås
1 msk sesamolja
1 msk fisksås
½ tsk sambal oelek
salt och vitpeppar
rapsolja
250g hampaspaghetti
2 morötter
1 zucchini
2 msk soja
1 msk sesamolja
½ kruka koriander
salt och vitpeppar
färskriven ingefära
150g turkisk yoghurt
½ kruka koriander
1 msk honung
½ lime
salt och svartpeppar
Skär kycklingen i bitar och skiva salladslökarna, men spara blasten! Lägg kycklingen och den skivade löken i en matberedare och tillsätt sedan fisksås, sesamolja, ostronsås, sambal oelek, soja, salt och vitpeppar - mixa till en slät massa. Forma jämnstora köttbullar - jag fick ut 39 stycken. Skala morötterna och skiva sedan dem och zucchinin med en potatisskalare till tunna strimlor, strimla även basten från salladslöken och blanda ihop grönsakerna. Gör iordning en sås på soja, sesamolja, färskriven ingefära, salt och vitpeppar. Koka spaghettin Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen, efter halva tiden vänder du ner de strimlade grönsakerna. Stek samtidigt köttbullarna gyllene i lite rapsolja. Blanda yoghurten med finhackad koriander, honung, limesaft, salt och svartpeppar. Häll av spaghettin och grönsaksstrimlorna och landa dem med sojasåsen. Lägg upp i en djup tallrik, lägg på köttbullarna, toppa med färsk koriander och servera med yoghurten.
Ge mig något starkt
Omväxlande panik och ångest, och fullkomlig likgiltighet. jag bara ser hur alla pengar jag har sparat ihop, genom att leva så snålt så snålt i flera år nu, på bara några månader, försvinner. Hyran i Uppsala, räntan på lånet och nu, uppe på det, glasögonen. Noll i inkomst, och noll i svar på alla mina jobbansökningar, och tusentals kronor i utgifter. Kul. Och som jag har kämpat för att spara ihop allt.
Efter BodyCombat...
Jag söker jobb, utbildningar och allt där emellan just nu. Men vad ska jag bli? Följa någon form av dröm, välja en väg som garanterat ger bra jobb eller ta något helt random och hoppas på att finna något jag inte viste fanns? På Efter tio intervjuas just nu en medicinjournalist - bra kombination av mina intressen och kall?
Det är nog skriva jag ska göra, det är verkligen det jag tycker om, men finns det några jobb? Är det någon idé? Jag vill inte labba mer, nono, men jag vet inte om jag vill släppa naturvetenskapen helt. Ge mig inkörsportar!
BodyCombat
Känslan såhär efteråt är underbar, och jag känner mig trött i ryggen - den kommer nog klaga högljudt imorgon! Jag är så glad att jag hittat en skön och roligt klass som jag kan ha som omväxling till alla mina bentränande passioner.
Tidigare på dagen var mamma och jag i Täby; synundersökning, lunch, glasögonprovning i timmar och fika. Yes, jag ska få glasögon. Brytningsfel - jag är astigmatisk. Med mig hem har jag tre par bågar, och jag vet varken ut eller in. Ett par svarta, markerade och skarpa, ett par transperanta bågar med svarta skalmar och ett par relativt kantiga lila med silverdetaljer - hjälp?
Rimmad lax på spenatbädd med potatismos
Rimmad lax på spenatbädd med potatismos
3 portioner, 25 minuter + 6-7 timmar för rimning
500g potatis
3 laxfiléer
250g fryst bladspenat
1 gul lök
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
smör
mjölk
salt
svartpeppar
solroskärnor
Gör iordning en saltlake bestående av 40g salt och 960g vatten och låt laxen ligga i den i 6-7 timmar. Skala och skär potatisen smått och koka den sedan mjuk. Tina bladspenaten enligt anvisningarna på förpackningen. Skiva gul lök och scharlottenlök och finhacka vitlöksklyftan. Ta en stor vid kastrull och fyll den med såpass mycket vatten att laxfiléerna sedan kommer att täckas med en liten marginal. Lägg i gul lök och värm sedan upp tills vattnet sjuder - tillsätt då vinet. Fräs spenaten tillsammans med scharlottenlök och vitlök i en klick smör i en panna. Mosa potatisen tillsammans med mjölk till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar och blanda i solroskärnor. Lägg laxen i det svagt sjudande vattnet i 4-5 minuter och lägg den sedan på en bädd av spenaten tillsammans med lite av den gula löken och servera med potatismoset. Strö gärna över lite extra solroskärnor och lägg till lite grönt.
Typiskt värdelöst liv.
Vem behöver familj när man här The Sims 3?
Vem behöver ett jobb när man har ett SATS-kort?
Vem behöver en man när man har en hund?
Grötbröd med valnötter och gojibär
Grötbröd med valnötter och gojibär
16 bullar, 100 minuter
25g jäst
2 portioner svalnad havregrynsgröt
1 tsk salt
2 dl fingervarmt vatten
1 dl valnötskärnor
½ dl gojibär och pumpakärnor
½ msk honung
1 dl kruskakli
dinkelsikt
Rör ut jästen i vattnet och blanda där efter i gröten och saltet. Hacka valnötskärnorna och blanda i dem tillsammans med gojibären, pumpakärnorna och honungen. Tillsätt kruskakli och arbeta sedan ner dinkelsikt tills dess att en smidig deg har bildats. Arbeta den då, gärna flera minuter, för hand och låt den sedan jäsa under en bakduk i en timme ungefär. Sätt ugnen på 200 grader och baka ut bullarna på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av lite mjöl - vete eller kanske lite grovare graham. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 20-25 minuter och låt dem sedan svalna under en bakduk. Keso är jättegott till, liksom en riktigt vällagrad herrgårdsost och en skva gurka med lite flingsalt på!
Jag bakar bröd igen!
En kortare visit hos mormor och morfar i Örebro under helgen; hemifrån igår efter frukost och åter hemma under eftermiddagen idag. Jag har spenderat min tid hos mormor, promenerat, sovit ätit smörgåsar, och tittat på naturprogram.
Min hund är världens bästa, min lilla humla! Hon är inte bara en allderles perfekt knähund, en glädjespridande promenadkamrat och fantastisk fotvärmare - hon är även en stjärna i bilen!
Chicken tikka masala med kanelris
Chicken tikka masala med kanelris
3 portioner, 40 minuter
3 portioner basmatiris
350g kyckling
200g yoghurt, matyoghurt eller turkisk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
½-1 tsk sambal oelek
½ tsk kanel
1 kanelstång
½ gul lök
smör
Finhacka en halv gul lök och fräs den någon minut i en klick smör i en kastrull. Tillsätt sedan ris, salt, vatten och kanelstång och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Skär en hel gul lök i tunna skivor och finhacka ingefäran. Fräs detta i smör i en stor stekpanna några minuter. Tillsätt sedan kyckling skuren i bitar och bryn lätt. Rör ihop yoghurten med tomatpuré, spiskummin, salt, kanel, sambal oelek, paprikapulver, koriander och pressad vitlök och vänd sedan ner detta i pannan. Sänk värme och låt kycklingen sjuda i ungefär 20 minuter - tillsätt knappt en deciliter vatten och rör om efter ungefär en tredjedel av tiden. Rör eventuellt ner ytterliggare en klick smör i det färdigkokta riset och servera det sedan med kycklingen, och gärna grönsaker och någon fräsch yoghurt.
Kyckling- och kokosgryta med dinkel
För några dagar sen åts det kycklinggryta i mitt hem; en thaismakande sådan med en bas på kokosmjölk, och till det serverades heldinkel. Väldigt gott, och lätt! Till detta serverades mammas selleri- och apelsinsallad. Herregud vad jag har kommit av mig med receptskrivandet, för att inte tala om fotograferingen...
Kyckling- och kokosgryta med dinkel
3 portioner, 30 minuter
3 portioner heldinkel
600g kycklingfilé
400 ml kokosmjölk
½ purjolök
3 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
fisksås
sambal oelek
koriander
färsk basilika
Koka dinkelkornen enligt förpackningsanvisningarna. Finhacka ingefära och vitlök, strimla purjolök och skär kycklingen i småbitar. Fräs ihop detta i lite rapsolja tills kycklingen fått lite färg och tillsätt då fint skuren paprika i någon minut. Slå på kokosmjölken och smaka av med fisksås, en gnutta sambal oelek och koriander. Låt detta sjuda i ungefär 10 minuter, tillsätt grovt hackad basilika och servera sedan med kokt dinkel och en sallad - gärna med apelsin i!
Livrädd.
Kan någon stoppa tiden?
Drömmen om en hel familj
All orka, lust och motivation för att göra något är totalt frånvarande, jag känner mig nästan sjuk på något vis. Samtidigt känner jag mig vidrig och misslyckad som inte gör någonting. Ond cirkel? En annan grej är att jag är så sugen hela tiden; jag vill bara gå och småäta, hämta något att äta, dricka eller tugga på. Inte vet jag om det är någon form av tröstätning, rastlöshet eller bara vanligt tragiskt sötsug. Och dessutom; jag hatar min kropp just nu.
Jag tror att jag ska avboka yogan och avreagera mig på ett dödligt svettigt spinningpass istället.
Vätskeersättning och energiinjektion hitåt!
CyclingPulse heter anledningen till min totala kolaps. Ett riktigt tufft spinningpass med pulsband och en stor duk längst fram där var och en kan följa sin puls under passet. Instruktören berättar inom vilka zoner man ska ligga, annars är det precis som ett vanligt spinningpass! Jag fick jobba som en dåre, och trodde på största allvar att jag skulle kräkas och sedan svimma och ramla av cykeln i slutet när han sa att vi skulle ligga i över 90% av vår maxpuls - jag kom verkligen inte över 89%. Sedan fick vi veta att man skulle ställa in sin maxpuls på en dator vid ingången - det hade inte vi gjort...
Min plan på att växa fast i soffan kraschas redan ikväll; mamma, Gertrud och jag ska äta middag och besöka biografen. Snabba cash står det på biljetterna!
Lax och spenat med pasta i tomatsås
Lax och spenat med pasta i tomatsås
1 portion, 20 minuter
1 laxfilé
1 portion pasta
100g pastasås (Saltå kvarn Napoletana)
50g fryst bladspenat
parmesanost
salt
smör
Koka pastan al dente i saltat vatten och häll sedan av den. Tina bladspenaten enligt förpackningsanvisningarna. Skär laxen i mindre kuber, salta och stek den lätt i en klick smör. Värm på pastasåsen i en kastrull, rör ner spenaten och låt sedan pastan sjuda där i några minuter. Lägg upp pastan i en djup tallrik, lägg på laxkuberna och toppa med färskriven parmesanost.
Pasta capriccosa
Smaksättning och inspiration från en himelsk pizza blev igår till en underbar pasta! Skinka av god kvalitet satsade jag på, och valde att köra både den och svampen i ugnen - för att få den där rätta känslan. Lite god mozzarellaost, olivolja, oregano och tomatsås till en god pasta och, voilà; en pasta capriccosa!
Pasta capriccosa
2 portioner, 25 minuter
120g skinka
400g krossade tomater
60g mozzarella
6 champinjoner
2 portioner pasta
½ gul lök
oregano
olivolja
salt
svartpeppar
råsocker
Sätt ugnen på 225 grader i grilläge. Finhacka löken och fräs den hastigt i en kastrull med olivolja. Häll på tomatkrosset, krydda med salt, svartpeppar, oregano och en gnutta råsocker. Låt sedan puttra på svag värme i 20 minuter. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och fördela sedan skivad svamp på den ena och grovt delad skinka på den andra. Sätt in de båda plåtarna i ugnen under tiden som pastan kokas al dente. Mixa tomatsåsen med en stavmixer, blanda i den kokta pastan och låt detta sjuda någon minut. Lägg sedan upp i djupa tallrikar och fördela skinkan, champinjonerna och grovt delad mozzarella över - toppa med lite oregano och en skvätt olivolja.
Hjärtattack och nära döden-upplevelse
Och vad hade jag att vara rädd för? Jag hade ju vakthunden med mig!
Spinning + yoga, eller yoga + spinning?
Igår vände jag på steken, efter att ha missat att boka av mitt asthangayogapass - spinningen, vilken jag längtat efter i en vecka, vägrade jag att ge upp! Ett härligt ashtangapass var det, även om jag, som alltid, blev väldigt trött. Detta gjorde ju naturligtvis att det var lite svårt att komma igång på cykeln - men sen var det bara fullt ös! Svetten rann, benen brann och jag hade ju ingenting att spara till! Efter ett sådant pass är min energi på topp och jag mår som bäst - det var, för mig en mycket bättre passordning - konstigt nog. Den totala upplevelsen vore nog en bastu efter detta!
Snart: aktiv vilodag med Micki i form av Pilates.
Ugnsrostade rotfrukter med quornpytt
Nu ger jag er gårdagens lunch! De ugnsrostade rotfrukterna jag älskar, tillsammans med en smarrig pytt på quorn och lite av vad jag hittade i grönsaksväg i kylskåpet. Jag förvånas alltid över hur stor mängd det ser ut att vara när jag lagar vegetarisk mat, men jag har lärt mig att inte avskräckas; det krävs stora mängder fluffiga grönsaker för att nå upp i samma energivärde som en bit kött!
Ugnsrostade rotfrukter med quornpytt
1 portion, 35 minuter
150g quornstrimlor
3 små potatisar
1 morot
1 tomat
½ grön paprika
10 cm purjolök
3 champinjoner
½ dl matlagningsgrädde
1 charlottenlök
smör
rapsolja
oregano
svartpeppar
vit tryffelolja
salt
naturell yoghurt
Sätt ugnen på 250 grader, gärna i grilläget. Skär potatisen i klyftor och skala och skär moroten i stavar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite rapsolja och blanda om med händerna innan du strör över lite oregano och salt - gärna flingsalt. Rosta i ugnen i ungefär en halvtimme, och lägg till grovt klyftad tomat efter ungefär halva tiden.
Finhacka charlottenlöken, skiva purjolöken och svampen och skär paprikan i mindre bitar. Smält en klick smör i en panna, fräs all lök någon minut och ha sedan i quornstrimlorna. När de tinat upp och fått lite färg tillsätter du svamp och paprika i några minuter innan du häller på matlagningsgrädden. Krydda med salt och svartpeppar och låt sedan allt sjuda ihop i ungefär 10 minuter på ganska svag värme. Rör om då och då och smaka sedan av med lite tryffelolja. Servera pytten med de ugnsrostade grönsakerna och naturell yoghurt av valfri sort.
Allt är i sin ordning
"Det ska kännas som en riktigt hemsk mensvärk!"
Allt är i sin ordning igen; måndags-BodyPump med Micki! Salen var kusligt avbefolkad, helt olikt SATS. Enligt instruktören är det alla "nyårslöftestränare" som börjar tagga ner och försvinna nu. Måste vara ett kostigt nyårslöfte folk har; "träna som tokar fram till första mars"...
Idag blandades det aktuella programmet med "gamla godingar". För oss ovana betyder det troligt rejäl träningsvärk de kommande dagarna. Mina fortfarande skakande armar och för övrigt totalt urpumpade kropp skvallrar även om att så är fallt.
När jag kom hem hade Ebba ätit upp en halv tulpanbukett, den kräktes hon. Mys! Jag känner mig rättså yr - nu blir det kaffe, soffan och en nylånad biblioteksbok.
Födelsedagshund!
Hipp hipp hurra! Ebba fyller ett år idag, min lilla humla - ett helt år!