Apelsin- och morotsrisotto med pinjenötter
2 portioer, 40 minuter
2½ dl aborioris
7½ dl grönsaksbuljong
1 apelsin
2 morötter
½ gul lök
1 msk pinjenötter
20g parmesanost
olivolja
persilja
salt
svartpeppar

Koka upp buljongen och håll den varm under lock på svag värme under hela tillagningen. Finhacka löken och fräs den i olja i en stor kastrull. Tillsätt riset och värm under omrörning tills både lök och ris är lätt genomskinligt. Riv morötterna grovt och rör ner dem. Tillsätt sedan lite buljong åt gången, 1-2 deciliter ungefär, och rör om väldigt ofta - tillsätt mer buljong när den tidigare omgången kokat in, men inte torkat ut. Riv skalet av apelsinen och pressa ur saften - tillsätt när ungefär 2 deciliter återstår av buljongen. Blanda i lite finhackad persilja och smaka av med salt och svartpeppar. Rosta pinjenötterna hastigt i en het stekpanna och garnera den färdiga och upplagda risotton med dessa och en kvist persilja.

0