Apelsin- och morotsrisotto med pinjenötter
Apelsin- och morotsrisotto med pinjenötter
2 portioer, 40 minuter
2½ dl aborioris
7½ dl grönsaksbuljong
1 apelsin
2 morötter
½ gul lök
1 msk pinjenötter
20g parmesanost
olivolja
persilja
salt
svartpeppar
Koka upp buljongen och håll den varm under lock på svag värme under hela tillagningen. Finhacka löken och fräs den i olja i en stor kastrull. Tillsätt riset och värm under omrörning tills både lök och ris är lätt genomskinligt. Riv morötterna grovt och rör ner dem. Tillsätt sedan lite buljong åt gången, 1-2 deciliter ungefär, och rör om väldigt ofta - tillsätt mer buljong när den tidigare omgången kokat in, men inte torkat ut. Riv skalet av apelsinen och pressa ur saften - tillsätt när ungefär 2 deciliter återstår av buljongen. Blanda i lite finhackad persilja och smaka av med salt och svartpeppar. Rosta pinjenötterna hastigt i en het stekpanna och garnera den färdiga och upplagda risotton med dessa och en kvist persilja.
God morgon!

Favoritkombinationen just nu består av rågflingegröt med skivad banan, blåbär och kanel, små morotsfrallor med lite olika pålägg, såsom herrgårdsost, Bregott havssalt, Perssons ekologiska bokvedsrökta skinka, keso och avokado! Till det dricks en riktigt stor kopp med te av sorten rooibos vanilj - sedan klarar jag mig fint!
Vad äter ni till frukost?
Fläskfilégryta med vit tryffelolja
Fläskfilégryta med vit tryffelolja
2 portioner, 30 minuter
2 portioner ris
300g fläskfilé
1 dl matlagningsgrädde
14 små champinjoner
½ köttbuljongtärning
1 msk maizena
1 msk vit tryffelolja
smör
salt
Putsa filén och skär den i bitar. Skölj svampen och smält sedan en klick smör i en panna. Starta samtidigt riskokningen, enligt envisningarna på förpackningen. Bryn kött och svamp i smöret i pannan. Salta och smula över köttbuljongtärningen. När en lätt färg antagits; häll på matlagningsgrädden och rör efter en liten stund i maizenaredningen. Låt småkoka i upp till tio minuter - tills riset är klart, helt enkelt. Tillsätt tryffeloljan det sista du gör och njut sedan av grytan tillsammans med ris och en god sallad.
Persilje- och citrontäckt fisk med vita bönor och fetasot
Persilje- och citrontäckt fisk med vita bönor och fetaost
2 portioner, 30 minuter
4 rödbetor
1 burk stora vita bönor
1 röd paprika
400g vit fisk
50g fetaost
1 citron
olivolja
persilja
salt
Koka upp välsaltat vatten och koka rödbetorna där i. Hela rödbetor tar cirkus 25 minuter, om du delar dem i mindre bitar går det fortare! Sätt ugnen på 120 grader. Riv skalet av citronen i en skål, tillsätt finhackad persilja och såpass mycket olja att det blir en röra - hur mycket beror på mängden persilja. Tillsätt salt. Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form och bre över persiljeblandningen. Toppa med fint tärnad fetaost. Hacka paprikan superfint och blanda med de vita bönorna, lite olja och salt i en annan ugnsfast form. Ställ in båda formarna i mitten av ugnen och tillaga i ungefär 15 minuter. Servera bönorna och fisken med de färdigkokta rödbetorna och lite flingsalt!
Baconlindad fläskfilé med klyftpotatis
Söndagsmiddag för en och måndagslunchlåda för lika många är vad jag har byggt ihop i köket ikväll. Det är ruskigt länge sen jag åt fläskfilé, möjligen i början på året? Receptet inspirerades jag till efter ett besök på matplatsen, men jag hoppade över såsen. Jag är ingen såsmänniska, även om jag sakta men säkert börjar förstå vad den där klicken trögflytande egentligen gör på tallriken. Det har dock inte blivit något naturligt tilltag att göra en sås till maten hemma, men det är någonting jag kan rekomendera i det här fallet. Det kändes liksom som att det saknades någonting! En klick gelé, eller svartvinbärschutney, skulle också förhöja smakerna en aning - eller någon sallad som är lite mer spännande än mina tomatklyftor!
Baconlindad fläskfilé med klyftpotatis
2 portioner, 40 minuter
4 potatisar
½ fläskfilé
½ paket bacon
olivolja
timjan
svartpeppar
chilikrydda
salt
Ställ in ugnen på 225 grader. Putsa köttet väl och krydda det sedan runt om - snåla inte med smaksättningen! Linda sedan baconskivorna runt om så att filén är helt täckt. Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt och lägg på både fläskfilén och potatisklyftorna. Rippla lite olivolja lver potatisklyftorna, salta och strö över lite timjan. Tillaga i mitten av ugnen i 20 - 25 minuter - skär en skåra i mitten och se efter om den är genomstekt. Skär upp i skivor och servera med potatisklyftor och övriga valfria tillbehör, såsom sås eller sallad.
Pestopasta
Viss mat är knappt värd att kalla tillagad, och att beskriva instruktionerna med ordet recept är näst intill patetiskt. Min lunch idag är ett sådant exempel; pasta + pesto = snabbt och gott. Och det är just det, de där snabba och goda rätterna behövs också. Ibland finns det varken tid, ork eller motivation, och det är då jag hoppas att ett sådant här "recept" kan rädda någon ur en energikris.
Pestopasta
1 portion, 10 minuter
1 stor portion pasta
20g pesto
salt
Koka upp vattnet, salta och tillsätt pastan. Koka den al dente, nästan på gränsen till underkokt, och häll sedan av vattnet. Rör i peston och ät ur en stor skål.
Persiljeköttbullar med råris

Åter till mina köttbullar! Persiljan sjunger på sista värsen och får inte förfaras! Gott, nyttigt och gratis - då det är en del av årets koloniskörd - passar mig väldigt bra! Förutom smaken bidrar persilja med ett rejält vitamintillskott; 5 gram täcker det dagliga behovet av vitamin A, och dessutom är denna ört fulladdad med både antioxidanter och järn, vilka jag behöver, men även kalium, kalcium och magnesium. Ös på i matlagningen bara!
Persiljaköttbullar med råris
1 portion, 50 minuter
1 portion råris
130g nötfärs
1 stor vitlöksklyfta
½ liten rödlök
tokmycket persilja
olivolja
senap
svartpeppar
salt
Koka råriset enligt förpackningsanvisningarna. Eventuellt kan du underhålla dig med någonting annat ett tag - riset tar mycket längre tid än köttbullarna! Men, när det är dags; hacka rödlöken extremt fint och blanda med köttfärsen. Pressa i vitlöken, krydda mes svartpeppar och salt, klipp ner så mycket persilja det bara går och rör sedan om ordentligt så att allt verkligen fördelas i hela färsen. Forma små köttbullar och stek dem i lite olivolja tills de får en lagom fin färg. Servera med en ganska neutral sallad och en klick av din favoritsenap!
Morotsfrallor
Morotsfrallorna då; de har provsmakats och älskats! Dess doft har även fått igång vår makedonier i bakstugan. Jag fick dock hjälpa honom lite då han försökte baka enbart med fryst jäst, vatten, socker och grovt rågmjöl. Han blandade cement, ungefär. Mina frallor blev galet saftiga, mjuka och luftiga och jag fick nästan lite moderskänslor för dem. Morötter har jag snöat in på totalt och äter som godis just nu, så att de fick medverka i brödet var en självklarhet! De provsmakades tillsammans med Bregott havssalt - en produkt jag aldrig provat förut, men nu är totalt såld på! Saltet har jag försökt dra ner på, men gett upp - det här var verkligen helt underbart gott! Jag skulle gärna vilja prova det på ett gott knäckebröd till en fisksoppa...
Morotsfrallor
20 frallor, 100 minuter
50g jäst
5 dl fingervarmt vatten
250g kesella lätt
2 rivna morötter
2 tsk salt
1 msk olja, gärna raps och linfrö
4 dl rågmjöl
10 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och blanda ut med vattnet. Riv morötterna grovt och rör ner dem tillsammans med kesellan, saltet och oljan. Blanda om väl och rör sedan ner mjölet och bearbeta degen för hand i uppåt tio minuter. Då det är både kesella och morötter i blir degen ganska kladdig, och det ska den vara, men den ska fortfarande vara möjlig att arbeta med! Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter, innan du sätter ugnen på 225 grader och knådar delen någon minut till. Häll ut lite mjöl på bänken och rulla ut två längder. Dela varje längd i valfritt antal bitar, tio från var och en blev precis lagom för mig. Forma frallor, så platta eller höga du vill, lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och täck dem med bakduken igen. Efter 20 minuter sätter du in plåten i mitten av ugnen och gräddar i 20 minuter. Var snabb med att portionera bröden i påsar och frysa in, så att de blir riktigt goda även efter att de tinats upp!
Grekiskinspirerad pastasallad med kesotzatziki

Grekiskinspirerad pastasallad med kesotzatziki
2 portioner, 20 minuter
2 portioner pasta
½ zucchini
20 svarta oliver
1 rödlök
10 cm gurka
1 tomat
180 g keso
2 vitlöksklyftor
½ liten aubergine
50g fetaost
olivolja
salt
Skiva zucchini och aubergine, salta och stek till en lätt färgad yta i lite olivolja tillsammans med oliverna. Koka pastan - du avgör själv om du vill ha en varm, kall eller ljummen sallad. Skiva den röda löken tunt, klyfta tomaten och blanda med pastan tillsammans med innehållet från stekpannan. Blanda med olivolja och lite salt. Tärna gurkan och blanda med keso och pressad vitlök. Servera tzatzikivarianten med pastasalladen och fetaost - smulad eller tärnad!
Pasta och köttfärssås med persilja
Pasta och köttfärssås med persilja
2 portioner, 30 minuter
2 portioner pasta
250g nötfärs
½ gul lök
1 burk hela konserverade tomater
3 vitlöksklyftor
olivolja
massvis med persilja
svartpeppar
cayennepeppar
honung
salt
Hacka både gul lök och vitlök fint och fräs på lätt i olivolja. Finfördela köttfärsen och tillsätt den. Sätt igång pastakokningen, med målet al dente! Vänta tills köttfärsen är lätt brynd innan du häller på tomaterna. Klipp ner persilja, vänd runt och smaka av med cayenne- och svartpeppar, lite honung för sötman och salt. När pastan är klar droppar du i lite olivolja, rör om och serverar sedan med köttfärssåsen, som nu har puttrat några minuter. Toppa med lite flingsalt och lägg gärna till lite grönsaker - avokado var kalasgott till!
Sovmorgon, det är bra grejer det!

Till mamma; jag såg att du hade ringt först när jag skulle gå och lägga mig - och jag insåg att du inte ville ha kontakt med mig vid den tidpunkten på dygnet. Men tack för att du ringde, jag trodde faktiskt att du hade glömt bort att jag fanns här uppe någonstans. Puss!
Till mormor, eventuellt via morfar & Inga eller mamma; jag har fått ditt brev, och jag blev jätteglad och är djupt tacksam! Att jag inte har ringt dig beror på att jag tänker att jag ska ha tid att prata när jag väl ringer upp och inte bara säga tack och lägga på - den tiden har inte funnits. Jag ber verkligen tusen gånger om ursäkt - jag ska bli ett bättre barnbarn, så fort jag får tid!
Tonfiskslasagne
Tonfiskslasange
2 portioner, 45 minuter
2 burkar tonfisk
lasagneplattor (antal som passar två lager i din form)
1 burk krossade tomater
1 röd lök
½ paket mozzarella
1 tomat
gröna oliver
salt
svartpeppar
basilika
olivolja
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda avrunnen tonfisk och oliver i en skål. Hacka löken, men spara ungefär en fjärdedel i tunna skivor för garnering. Blanda i löken i skålen och smaka av med salt, peppar och lite olivolja. Grunda i formen med ett tunt lager krossade tomater och bygg sedan på med ett lager plattor. Fördela hälften av tonfiskröran efter det, bre på tomatkross och lägg på ytterligare ett lager lasagneplattor. Lägg på resten av tonfisken och sedan tomatsåsen. Skiva tomat och mozzarella i tunna skivor och lägg på toppen - garnera med rödlöksskivorna och basilika - och skjuts in i ugnen! Efter 30 minuter är lasagnen klar och äts med en riktigt god sallad!
Kyckling- och plommongryta med avokadodinkel
Kyckling- och plommongryta med avokadodinkel
2 portioner, 30 minuter
2 portioner heldinkel
2 kycklingfiléer
1 röd lök
4 champinjoner
20 små plommon
1 msk honung
1 dl matlagningsgrädde
1 avokado
½ dl cashewnötter
½ hönsbuljongtärning
olivolja
salt
svartpeppar
chiliflakes
Börja med att sätta igång dinkelkokningen. Skär sedan kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem tills de får en fin yta i lite olivolja. Dela och kärna ur plommonen, dela svampen och skär löken i klyftor. Tillsätt plommon, lök och chamoinjoner till kycklingen i stekpannan, smula över buljongtärningen, häll över matlagningsgrädden och honungen, smaksätt med kryddorna och låt sedan småputtra i upp till tio minuter - kontrollera att kycklingen är genomvit. Tärna avokadon och blanda med de färdigkokta dinkelkornen och lägg sedan upp på tallrikar - toppa med cashewnötterna.
Lägesrapport
Falukorvsgryta med äpplen och honung
Falukorvsgryta med äpplen och honung
2 portioner 25 minuter
400g potatis
250g falukorv
1 gul lök
1 äpple
½ hönsbuljongtärning
½ dl russin
½ dl matlagsningsgrädde
½ msk senap
1 msk honung
svartpeppar
olivolja
persilja
salt
Koka upp saltat vatten och koka potatisen där i. Skär löken i klyftor och fräs dem i olivolja i 3-4 minuter. Dela korven i mindre bitar av valfri form och skär äpplet i klyftor. Tillsätt korv och äpple tillsammans med smulad buljongtärning till pannan och låt detta steka i 2-3 minuter. Tillsätt därefter honung, russin, senap och matlagningsgrädde - för en mer såsig gryta kan du lägga till ungefär en halv deciliter grädde. Låt sjuda lätt i ungefär två minuter och smaka sedan av med salt, svartpeppar och persilja. Servera med den kokta potatisen och lite färska grönsaker.
Italiensk quinoasallad med lammkorv
Det är mycket som snurrar i mitt huvud just nu, verkligen massor. Dessutom gör hela kroppen ont och är öm - den blir så när jag är sjuk. Förmiddagen har ägnats åt att ställa iordning massa saker i rummet, uträtta en del internetärenden och sen har Ebba och jag varit ute och lekt. Det var dock en lite läskig upplevelse; redan efter två ruscher kändes det som att bröstet skulle sprängas och som att jag skulle svimma. Huva, nu väntar kemi resten av min vakna tid fram till imorgon, ungefär. Detta ska jag göra stärkt med en lätt lunchsallad! Tyvärr kan jag knappt uttala mig om ifall den var god eller inte, då jag nästan inte känner några smaker - någon kan ju gärna berätta för mig hur det smakar efter att ha lagat den!
Italiensk quinoasallad med lammkorv
1 portion, 20 minuter
1 lammkorv
1 portion quinoa
1 tomat
½ paket mozzarella
1 pytteliten rödlök
svarta oliver
gröna oliver
romansallad
olivolja
flingsalt
Börja med att koka quinoan. Skär sedan korven i stavar och stek dem i lite olivolja i en stekpanna. Klyfta tomaten, skär löken i tunna ringar, riv salladen grovt och dela mozzarellan i mindre bitar. Blanda färdigkokt quinoa, stekta korvstavar, grönsaker, ost och oliver i en skål. Rör i lite olivolja och servera sedan med lite flingsalt på toppen!
Olivpasta modell enkel
Olivpasta modell enkel
1 portion, 15 minuter
1 portion pasta
5 gröna oliver
5 svarta oliver
flingsalt
olivolja
Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Häll över önskad mängd salt och olivolja, blanda om och servera med oliverna. Enkelt va?
Ugnsrotfrukter med avokadoröra
Ugnsrotfrukter med avokadoröra
1 portion, 30 minuter
2 potatisar
1 gigantisk rödbeta
olivolja
flingsalt
1 avokado
100g lättkesella
1 tomat
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rödbetan och potatisen och dela sedan dessa i klyftor. Lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja, strö över flingsalt och blanda om väl inna du ställer in det i mitten av ugnen. Dela avokadon på mitten. Mosa den ena halvan och blanda den med kesellan och lite flingsalt. Tärna den andra halvan och skär tomaten i klyftor. Potatis- och rödbetsklyftor dippas med glädje i avokadoröran och äts tillsammans med avokado och tomat.
Åter igen; är det här rätt?

Säkert är jag bara fjantig, det blir väl bra vad man än läser, men den känslan jag kände när jag bläddrade i den där boken idag var obeskrivlig. Det var nästan så att jag blev tårögd och helt lyrisk - jag ville verkligen plöja igenom den! Och hallå liksom, det är en lärobok modell tegelsten, nästan helt utan bilder och utan extra finesser - men den innehöll det som träffar mig på precis rätt ställe - det gör inte An introduction to general chemistry.
Rotfruktsberikad köttgryta med hirs
Rotfruktsberikad köttgryta med hirs
2 portioner, 30 minuter
1 dl okokt hirs
100g nötkött
1 lammkorv
1 röd paprika
1 gulbeta
2 morötter
200g krossade tomater
1 dl vatten
½ buljongtärning
1/4 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
1 majskolv
olivolja
cayennepeppar
svartpeppar
chilikrydda
kanel
salt
soja
1 avokado
Koka hirset enligt anvisningarna på förpackningen - det tar ungefär 25-30 minuter. Koka majskolven i saltat vatten i ungefär 20 minuter. Skär nötköttet i mindre bitar och korven i slantar. Bryn dessa lätt i het olivolja i en stekpanna. Sänk sedan värmen, tillsätt krossade tomater, och vatten. Skala gulbetan och morötterna och skär sedan i tärningar respektive slantar och lägg dem sedan i pannan. Smula i buljongtärningen, pressa i vitlöken och låt sedan småputtra i ungefär 10 minuter. Efter halva tiden tillsätter du strimlad paprika och matlagningsgrädde samt smakar av med svart- och cayennepeppar, chilikrydda, kanel och soja - blanda om några gånger under sjudningstiden. Tärna en avokado, skär majskolven i sex delar och servera hirsen tillsammans med grönsakerna och den härligt värmande köttgrytan!
Kryddstark korvstroganoff med råris
Kryddstark korvstroganoff med råris
2 portioner, 40 minuter
2 portioner råris
275g falukorv
200g krossade tomater
½ gul lök
½ dl matlagningsgrädde
½ buljongtärning
olivolja
svartpeppar
cayennepeppar
chilikrydda
chiliflakes
timjan
salt
Koka riset enligt instruktionerna på paketet. Finhacka löken och fräs den lätt i upphettad olivolja i en panna. Skär korven först i skivor och dela sedan dessa i fyra kvartscirklar var - lägg till dem i pannan och stek tills de börjar få en lätt färg. Tillsätt då krossade tomater, matlagningsgrädde, smula ner buljongtärningen och smaka av efter egna preferenser med cayenne- och svartpeppar, chilikrydda och chiliflakes samt salt och timjan. Låt detta sedan puttra lätt på relativt låg värme i upp till 10 minuter. Späd eventuellt med lite mer matlagningsgrädde, eller mjölk, om du vill ha en mer såsig stroganoff! Servera med ris och en god sallad, och tänk tillbaka på mysiga dagisminnen.
Räk- och citronrisotto
Matlusten och aptiten lyser med sin frånvaro, och jag tycker inte om det. Någonting jag faktiskt blev sugen på igår var risotto, när Ida berättade att de fått lax med rödbetsrisotto på småttingmiddagen. Idag slog jag slag i saken och gjorde en variant jag aldrig provat förut; med räkor i och smaksatt med citron! Lite kolonipersilja till det, och en halv avokado, och jag var frälst - det var verkligen jättegott! Men tyvärr, jag kan inte säga att ens detta kunde locka fram min lust för mat igen.
Räk- och citronrisotto
2 portioner, 40 minuter
½ gul lök
1 msk olivolja
2½ dl arborioris
7 dl hönsbuljong
½ citron
20 g parmesanost
1 dl färsk persilja
100 g räkor
1 avokado
Koka upp buljongen och håll den varm på svag värme under lock under tillredningen av risotton. Finhacka löken och fräs den lätt i upphettad olivolja i en kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsas tills det blir lätt genomskinligt - håll värmen medelhög. Tillsätt lite buljong åt gången, rör om hela tiden och tillsätt ytterligare en omgång när den första har kokat in. Om räkorna varit frysta: stek dem lätt i en het panna några minuter och tillsätt dem sedan till risotton när all buljong är tillsatt (vid användning av färska räkor kan dessa tillsättas direkt). Riv skalet från citronen och rör ner det tillsammans med lite av dess saft. Finhacka persiljan och rör ner även den innan du river ner parmesanen och rör om. Låt gärna risotton stå och dra några minuter innan du serverar den med skivad avokado och en lite persiljekvist på toppen!
Biff- och grönsakswok toppad med sesamfrön
Biff- och grönsakswok toppad med sesamfrön
2 portioner, 25 minuter
2 portioner ris
2 ryggbiffar
2 morötter
1 gul paprika
1 röd paprika
2 champinjoner
5 cm ingefära
10 cm purjolök
½ broccolihuvud
2 vitlöksklyftor
skalade sesamfrön
soja
olivolja
Dela morötterna i mindre stavar, skär champinjonerna i skivor, dela broccolin i mindre buketter, skiva purjolöken, hacka vitlöksklyftorna grovt och strimla paprikan. Lägg alla grönsaker i en stekpanna med upphettad olivolja. Starta riskokningen, förutsatt att den tar max 12 minuter. Strimla biffarna i jämnstora bitar, hetta upp lite olja i en annan stekpanna och lägg i köttet. Smaksätt båda pannorna med soja och riv grovt ner färsk ingefära i grönsakspannan. Blanda köttet och grönsakerna, servera med riset och toppa med sesamfrön - ät med pinnar, du också mamma!
Bovetelimpa med äpple, aprikos och linfrö
Bovetelimpa med äpple, aprikos och linfrö
1 bröd, 1 timme och 20 minuter
2 dl dinkelmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
½ dl krossat linfrö
½ dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
1 äpple
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 dl torkade aprikoser
2 msk honung
4½ dl naturell yoghurt
Sätt ugnen på 175 grader och flytta ner gallret till understa falsen. Blanda dinkel-, bovete- och vetemjöl, havregryn, krossat linfrö, solros- och pumpakärnor, salt och bikarbonat i en bunke och rör om. Tärna äpplet och skär aprikoserna i små bitar. Blanda i dem tillsammans med honungen och tillsätt sedan yoghurten. Rör om till en deg. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform om cirkus 1½ liter och klicka sedan i smeten. Bre ut den och pudra över lite mjöl innan du ställer in den i ugnen och gräddar i ungefär 60 minuter - testa med en potatissticka. Om det är allt för kladdigt i mitten får den gärna stå en liten stund till. Låt brödet vila och svalna i en bakhandduk innan det skärs upp.
Rödbetspasta med fetaost
Rödbetspasta med fetaost
1 portion, 15 minuter
1 portion pasta
1 rödbeta
30g fetaost
5 cm purjolök
salt
Koka upp vattnet till pastan. Skala under tiden rödbetan. Lägg pastan i vattnet, salta väl och riv ner rödbetan i vattnet med ett grovt rivjärn. Koka al dente och häll sedan av i ett durkslag. Skiva purjolöken och blanda med den nu rosafärgade pastan i en djup skål. Smula över fetaosten och blanda om med gaffeln innan du låter den första tuggan ge dig en glad smaköverraskning!
Spenatlasagne med fetatopping
Spenatlasagne med fetatopping
2 portioner, 50 minuter
250g köttfärs
3 lasagneplattor av fullkorn
200g fryst spenat
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
50g fetaost
färsk persilja
smör
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsfast form med smör. Tina den frysta spenaten enligt förpackningsinstruktionerna och smaka av den med salt. Finhacka både gul lök och vitlök och fräs den lätt i en liten klick smör. Bryn sedan köttfärsen i samma panna tills den får färg. Klipp då ner generöst med färsk persilja.
Krydda med salt och svartpeppar. Lägg ett lager spenat i botten och täck sedan med ett lager pastaplattor. Fördela hälfen av köttfärsen jämnt i nästa lager, bre över ett lager spenat och täck med ytterligare ett gäng plattor. Lägg på den sista köttfärsen och sedan ytterligare ett lager spenat. Smula sedan fetaosten över allt och skjutsa sedan in formen i mitten av ugnen och lämna den där i 30 minuter. Servera sedan med en enkel sallad!
Det luktar bajs!
Jo, rubriken sätter ord på min första tanke när jag vaknade i morse; det luktar bajs. Jag öppnar ögonen, men vill snart stänga dem igen. På mitt golv, som jag för övrigt både dammsög och torkade noggrant igår, var det totalt nerbajsat. Lilla Ebba är bestämt lite lös i magen tror jag! Jag har märkt det ute, men inte såhär! Kissat hade hon också gjort. Mumma, precis vad jag vill ta tag i runt sju en söndagsmorgon. Ner på golvet och torka och skrubba, och sedan upptäcker jag att hon även varit uppe i min säng och torkat av sig - lycklig jag blev! Ilfart ner till tvättstugan för att se om det finns nägon tvättid redan idag, och tro det eller ej; för en gångs skull hade jag turen med mig! En ledig tvättid före midnatt; två timmar i en maskin - det blir perfekt! Under promenaden ser jag att hunden behöver en ordentlig rumptvätt dessutom, så vi får ta vägen förbi hundduschen innan vi går in igen. Upp och dra ur lakarn och påslakarn och ner i tvättstugan igen. Sen, till slut, kan jag komma in och göra iordning en efterlängtad, och välbehövlig frukost. Nu är det kemistudier som gäller, i väntan på att tvätten ska torka. Och min lilla bajsmaskin, hon ligger och sussar så sött i min soffa. Men, det luktar fortfarande bajs!
Valnötsoljestekt biff med quinoa
Valnötsoljestekt biff med quinoa
1 portion, 20 minuter
1 portion quinoa
1 ryggbiff
valnötsolja
svartpeppar
salt
olivolja
½ avokado
½ rödlök
½ gul paprika
5 cm gurka
1 tomat
3 romansalladsblad
crema di balsamico
Börja med att sätta igång quinoakokningen - läs på förpackningen om hur du går till väga. Skär avokado, tomat och gurka i små träningar och paprikan i små bitar. Skiva löken tunnt, riv salladsbladen och blanda sedan ihop alla grönsaker i en skål med olivolja och lite salt. Hetta upp valnötsolja i en panna. Krydda biffen med salt och svartpeppar och stek den sedan i oljan - några minuter på varje sida, men det är en smaksak hur blodig eller välstekt den ska vara! Lägg upp salladen, quinoan och köttet på en tallrik och dekorera hastigt med crema di balsamico.
Tonfisk- och pestopasta
Tonfisk- och pestopasta
1 portion, 10 minuter
1 portion pasta
1 burk tonfisk i vatten
1-2 msk pesto
svartpeppar
chilipulver
basilika
salt
Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda Pesto, tonfisk, kryddor och basilika, fryst i mitt fall, i en skål och värm det sedan i en stekpanna under tiden som pastan kokar. Häll sedan av pastan och blanda den med tonfiskröran i pannan. Servera i en djup skål och ät med gaffel!
Friskis och svettis - spinning
Nu är jag fruktansvärt trött på bokningssystemet på Friskis och Svettis! Det är ju så typiskt mig att glömma avboka ett pass och vara tvungen att köra det, trots att jag känner att en riktigt sjukdomsomgång knackar på dörren. Jag satt i skolan när jag insåg att sista chansen för avbokning skulle passeras medan jag satt där och att jag efter skolan skulle få kasta mig iväg in till stan, på cykel, för att göra min debut på ett spinningpass. Nej, då var jag inte jätteglad på mig själv.
Spinning var, trots förutsättningarna, någonting jag gärna kommer utsätta mig själv för igen! Jag gick ett medelpass, och det var duktigt jobbigt. Vad jag gillade var att det var enkelt att byta motstånd under passets gång, utan att till exempel behöva avbryta för att plocka av vikter, och att alla verkligen skötte sig själva. Man satt liksom där i mörkret och kämpade för sig själv - det fanns inga stegkombinationer att göra fel på eller rörelser att hamna efter i. Det krävdes helt enkelt ingen tankeverksamhet - bara en jäkla go! Ledaren var mycket trevlig, Annie hette hon, och hjälpte mig att ställa in cyklen innan, och hon hade väldigt bra musik och ett skönt pass. Så mycket mer kan jag väl egentligen inte säga innan jag har provat några andra pass och instruktörer - men det här gillade jag! Dock kan jag ju påpeka att cykelturen hem väl påminde mig om vad jag hade pysslat med den senaste timmen. Nu väntar sänggående med hunden - trevlig fredag!
Krämig kyckling- och champinjonsås med pasta
Fredag! "Kyckling på fredag" är ett uttryck som, tackvare en viss reklamjingel, har etsat sig fast i mitt huvud. Det var mycket det som gjorde att det var just en kycklingfilé jag tog fram ur frysen för tining när jag åkte in till stan för att gå ett spinningpass. Efter träning och sociala aktiviteter med klassen borta vid skolan fick jag äntligen börja med maten, och gissa om jag blev glad när min improviserade vision av en perfekt fredagskyckling gick ruskigt fort att tillaga! Inte bara tidsvänligt; det var även det isärklass godaste jag ätit sen jag flyttade hit - och det godaste även i många andra kategorier. Nu ska jag, mätt och belåten, gå och bädda ner mig!
Krämig kyckling- och champinjonsås med pasta
1 portion, 20 minuter
1 kycklingfilé
1 portion pasta med rörform
2 champinjoner
2 vitlöksklyftor
½ dl matlagningsgrädde
6 körsbärstomater
soja
svartpeppar
salt
olivolja
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna, skär kycklingen i ganska breda strimlor och stek dem på medelvärme i pannan. Hacka vitlöksklyftorna ganska grovt och tillsätt dem till kycklingen, innan du skivar champinjonerna och lägger i även dem och körsbärstomaterna. Koka pastan ordentligt al dente i saltat vatten. Tillsätt matlagningsgrädde till pannan och smaksätt med en skvätt soja, salt och svartpeppar. Låt det sedan sjuda på låg värme medan pastan blir klar. Häll då av den och rör ner den i kycklingpannan. Rör om väl och servera sedan i djupa tallrikar!
Sallad på borlotti- och mungbönor med majskolv
Sallad på borlotti- och mungbönor med majskolv
2 portioner, 30 minuter
3 dl kokta borlottibönor
3 dl kokta mungbönor
1 majskolv
2 tomater
1 gul paprika
1 röd paprika
20 kalmataoliver
½ rödlök
6 romasalladsblad
10 cm gurka
1 avokado
valnötsolja
pumpakärnor
solroskärnor
salt
Koka majskolven i välsaltat vatten i ungefär 20 minuter. Tärna tomat, avokado och gurka i små tärningar, skär paprikorna i medelstora bitar, riv salladen grovt, skiva löken extremt tunt och blanda sedan ihop alla grönsaker i en skål. Rör ner oliverna och bönorna, och toppa efter det med oljan, solros- och pumpakärnorna, salta en aning också. Dela majskolven i mindre bitar och servera vid sidan av salladen.
Fiskwok med ingefära, chili och sesamfrön
Fiskwok med ingefära, chili och sesamfrön
2 portioner, 25 minuter
2 portioner ris
400 g vit fisk
1 röd paprika
1 morot
2 champinjoner
5 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
5 cm ingefära
½ kålrabbi
½ litet vitkålshuvud
½ citron
olivolja
soja
salt
sesamfrön
chili- och limekrydda
chiliflakes
Skär paprika, morot, champinjoner och kålrabbi i medelstora bitar, strimla vitkålen, dela vitlöken i mindre bitar, skiva purjolöken och lägg i en stekpanna med het olja. Riv i ingefäran, pressa över saften från citronen och stek på hög värme. Sätt igång riskokningen enligt förpackningsanvisningarna, förutsätt att det krävs 10-15 minuter - annars krävs en lite annan ordningsföljd. Skär fisken i relativt små bitar och lägg den i pannan. Smaksätt med chilikryddorna och sojan. Lägg upp riset och woken på en tallrik och strö över sesamfrön på toppen.
Boveterutor med morot och linfrö
Boveterutor med morot och linfrö
16 rutor, 75 minuter + 5 timmar svällning
5 dl helt bovete
1 dl krossat linfrö
7 dl hett vatten
1½ dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
1 riven morot
2 msk solroskärnor
smör
Låt det hela bovetet, det krossade linfröna och det heta vattnet stå och svälla övertäckt i en bunke i ungefär fem timmar. Häll sedan, eventuellt, den blandningen i en större bunke - beroende på hur stor du använde från början - och smula sedan i jäst, rör ner vetemjöl, dinkelmjöl, salt och solroskärnor. Riv även i moroten och blanda om väl, gärna med en träslev - degen kräver en del bearbetning. Smöra en plåt eller långpanna och bre sedan ut degen i ett jämnt lager. Låt detta jäsa under en bakduk i 30 minuter - sätt ugnen på 200 grader. Grädda sedan i mitten av ugnen i 25-30 minuter, pröva med en sticka om det fortfarande är degit i mitten eller ej. Ta gärna ut plåten och skär i rutor när 10 minuter återstår. Låt sedan svalna under en bakduk innan rutorna delas helt och förpackas i plastpåsar.
Blodpudding med äppelstekt bacon
Blodpudding med äppelstekt bacon
1 portion, 20 minuter
½ paket bacon
½ paket osötad blodpudding
1 äpple
valnötter
Skär baconet i mindre bitar, och ta bort en del av det som bara är rent fett om du så önskar. Tärna äpplet och stek tillsammans med baconet i en panna tills äppelbitarna är gyllene till färgen och baconet är knaperstekt, alltså inte lätt bränt som mitt! Ta upp ur pannan och lägg ner den skivade blodpuddingen istället. Stek några minuter på varje sida - tills den bruna färgen övergått till svart. Lägg då upp skivorna på en tallrik och värm hasigt på äppelbaconet igen, fast denna gång tillsätter du även valfri mängd valnötter - förslagsvis en näve sisådär. Lägg upp tillsammans med blodpuddingen och ät tillsammans med kesosmörgåsar - det passade jättebra till bacon- och äppelsmaken!
Pasta med auberginesås
Pasta med auberginesås
1 portion, 20 minuter
1 portion pasta, gärna rörformad
½ liten aubergine
½ rödlök
½ dl matlagningsgrädde
2 tomater
2 vitlöksklyftor
1 näve svarta oliver
olivolja
svartpeppar
basilika
parmesanost
salt
Börja med att hacka rödlöken i små bitar. Hetta upp lite olivolja i en panna och fräs löken. Skär auberginen i riktigt små tärningar och lägg den i pannan, där temperaturen är medelhög. Sätt nu igång pastakokningen enligt förpackningen (om koktiden är 15 minuter eller mer kan det vara idé att börja innan du skär auberginen). Skär även tomaterna så smått du kan, blanda i dem och oliverna och pressa sedan i vitlöken. Krydda med salt, svartpeppar och basilika och rör om. När det bara är någon minut kvar tillsätter du matlagningsgrädden och rör om. Häll av pastan, rör der den i pannan och låt det mysa ihop sig i en minut eller två. Lägg upp i en skål och riv över parmesanosten - blanda om innan den första tuggan avnjuts!
Vitlöks- och persiljebiffar med lingonbulgur
Hur som helst tog jag mig in till stan, uträttade mina ärenden och tränade mitt steppass - helt enligt planen. Hem för att komponera en måltid, och det slutade med en rätt inspirerad av något jag hittade i en Lagalätt-tidning. Tabben var dock ett faktum; jag hade tagit fram en köttfärspåse för lite ur frysen och fick alltså leva på halv köttportion, och lär så även få göra under morgondagens lunch - tragiskt. Observera att jag skriver den korrekta mängden köttfärs i recptet nedan. Lingonbulgurn hade jag glömt hur god den var, men en klick senap till detta hade inte skadat - jag la till en halv avokado istället, vilket passade finfint till det också!
Vitlöks- och persiljebiffar med lingonbulgur
2 portioner, 20 minuter
250 g köttfärs, valfri sort, men någon form av viltfärs är bäst
2 dl bulgur
1 dl lingon
1 stor morot
färsk persilja
svartpeppar
2 vitlöksklyftor
cayennepeppar
salt
smör
Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen, men inte i buljong utan endast i saltat vatten. Blanda köttfärs, pressad vitlök, grovt klippt persilja, salt, svarpeppar och cayennepeppar i en bunke och blanda om ordentligt. Forma sedan biffar, förslagsvis fyra per portion. Stek dessa i smält smör på medelhög värme cirkus fem minuter per sida. Skär moroten i små stavar och stek även upp dem - gärna i samma panna som biffarna, för att få lite smaksättning på köpet. Blanda det färdigkokta bulguret med lingonen, rör om ordentligt och servera med biffar och morötter. En sallad, gärna relativt neutral, och en klick senap är utmärkta tillbehör!
Motivationsnivå noll
De andra lever "småttingliv". Vissa saker kan jag ju vara med på, men nu känner jag att jag missat så mycket att det mer känns lite pinsamt att komma dit. Och inte har jag någon ork till det heller. Idag är det Camp Ultunae, någon form av klasskamp gissar vi. Kanske ska jag gå på den istället? Oömma kläder står det, det har jag knappt. Och jag är fruktansvärt icke-road av lekar. Men jag vill vara med mina söta klasskompisar. Jag hade faktiskt längtat tillbaka till skolan, stundtals, under helgen - för att få träffa folket igen. Väl där var jag helt slut och hade så ont i magen att jag knappt orkade sitta upprätt och hålla tårarna tillbaka. Jag undrar vad de har för konstig bild av mig egentligen. Nej, nu tar jag mig i kragen och åker in till stan - jag orkar behöver få något annat att göra.
Blodpudding med stekt bacon och lingon
Blodpudding med stekt bacon och lingon
1 portion, 15 minuter
½ paket osötad blodpudding
½ paket bacon
1 dl lingon
smör
Smält en klick smör i en panna. Skiva blodpuddingen och stek den genomstekt i pannan - några minuter per sida på medelhög värme. Fräs upp baconet, i en separat panna eller i samma om du har en stor, det ska vara färdigt samtidigt som blodpuddingen - det krävs kanske 4-5 minuter. Servera med lingon och lite sallad.
Prosciuttopasta med tomat
Middagen igår improviserades snabbt ihop efter en utrensande löptur i regnet. Snabbt skulle det gå - det var det primära. Ett halvt paket prosciuttoskinka, tomater, lök och pasta blev min räddning. Tillsammans med lite olja och kryddor blev det en perfekt rätt för min vrålhungriga mage! Att tillsätta lite trossade tomater, för att öka smaksättningen av pastan skulle nog inte skada - det ska iallafall jag prova nästa gång!
Prosciuttopasta med tomat
1 portion, 15 minuter
1 portion pasta
70 g prosciuttoskinka
2 tomater
½ rödlök
1 tsk råsocker
olivolja
salt
svartpeppar
parmesan
Koka pastan al dente i saltat vatten. Finhacka löken och fräs den i het olja tillsammans med sockret i några minuter. Grovhacka tomaterna, lägg dem i pannan med löken och sänk värmen något. Krydda pannan med salt och peppar. Riv skinkan i grova bitar och tillsätt den sista minuten - bara så att den får värme. Häll av pastan och blanda den med lite olivolja och salt - häll sedan över tomaterna och skinkan. Riv parmesanosten över den upplagda rätten, rör om - och ät!
Palsternackssoppa med potatis och persilja
Palsternackssoppa med potatis och persilja
1 portion, 30 minuter
125 g palsternacka
125 g potatis
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
2½ dl grönsaksbuljong
olivolja
½ dl mjölk
salt
svartpeppar
färsk persilja
Skala och skär både palsternackan och potatisen i mindre bitar. Finhacka rödlöken och vitlöken och fräs den i olivolja i en kastrull tillsammans med rotfrukterna i några minuter. Koka samtidigt upp buljongen och häll sedan ned den i kastrullen. Koka på svag värme under lock tills palsternackan och potatisen mjuknat - ungefär 15 minuter. Mixa då till en slät soppa med en stavmixer, häll tillbaka soppan i kastrullen, rör ned mjölken, klipp ner en ganska god mängd färsk persilja och smaka av med salt och peppar. Rör om och låt sjuda i ytterligare fem minuter ungefär. Häll upp i en skål, toppa med ytterligare lite persilja och servera med smörgåsar.
Rågbröd med linfrön
Rågbröd med linfrön
12 bröd, 3 timmar
50 g jäst
3½ dl vatten
1 dl lättkesella
2 tsk salt
2 msk honung
2 msk olivolja
5 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
1 dl krossat linfrö
smör
Smula ned jästen i en stor bunke. Häll över ljummet vatten och rör ut ordentligt tills all jäst har löst sig. Blanda då i honung, salt och olivolja. När detta är blandat; rör ner först kesellan, och sedan mjölsorterna och linfröna. Bearbeta degen väl med händerna i tio minuter och låt den sedan jäsa under en bakduk i ungefär en timme. Efter den timmen ska degen knådas ytterligare en omgång, men nu ungefär fem minuter, innan den bakas ut på ett mjölat bakbord till portionsbröd. Smöra en plåt och lägg bröden där. Täck dem med en duk igen och låt dem vila där under i 45 minuter. Sätt samtidigt ugnen på 200 grader. Grädda sedan bröden i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt dem svalna under bakduken en stund innan du lägger dem i fryspåsar, vilka antingen förvaras i frysen eller i rumstemperatur.
Husliga sysslor

Väl hemma fortsatte de husliga bestyren; tvättid - kan det bli mer vuxet? Jag tror inte det! Mågon hade tagit en av mina maskiner, och jag blev lite tvär, men det löste sig till slut och jag kan nu se fram emot att krypa ner i nytvättade lakarn och imorgon torka mig med nytvättade handdukar - ljuvligt! Mera husbestyr; matlagning och infrysning av allt inhandlat. Allt är uppvägt och upportionerat i fryspåsar - nu är mitt frysfack fyllt, och det känns som att jag skulle kunna överleva en smärre svälteperiod här ute på landet. Risken finns ju att jag isolerar mig här ute. Så hade nog varit fallet, om det inte hade varit för det att min keso kommer ta slut inom en vecka. Även frukt och grönsaker lär ju behövas fyllas på så småning om. Till detta tillfälle lär det dock dröja, då uppsättningen på bilden, vilken för övrigt visar min del av köksbänken nere i köket, inte ens visar hela mitt förråd av frukt och grönt!
Indisk blomkålsgryta med linser
Indisk blomkålsgryta med linser
1 portion
1 blomkålshuvud
½ dl röda linser
2 dl grönsaksbuljong
1 syrligt äpple
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
färsk persilja
olivolja
garam masala
curry
svartpeppar
salt
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Finhacka rödlök, vitlök och äpple och fräs upp det i oljan. Dela blomkålen i små buketter och lägg dem i pannan när det tidigare nedlagda fått lite färg. Koka upp buljongen, slå i den i pannan och rör ner linserna. Låt allt sjuda på låg värme i ungefär tio minuter och smaka sedan av med kryddor efter smak - jag rekomenderar generösa mängder av både garam masala och curry! Rör om så att allt blandas ordentligt och riv sedan ner rikligt med färsk persilja när grytan inte längre är vattnig. Servera eventuellt med naturell yoghurt!
Att njuta av helg

Gnocchi med svamp och italienska tendenser
Gnocchi med svamp och italienska tendenser
1 portion, 15 minuter
½ paket gnocchi
3 champinjoner
½ rödlök
½ paket mozzarella
körsbärstomater
svarta oliver
smör
salt
olivolja
vit tryffelolja
Skär svampen i stora bitar och stek den i smält smör till en härligt gyllenbrun färg. När det är uppnått; ta upp svampen ur pannan tills vidare. Koka gnocchin enligt paketsanvisningarna. Kyl den sedan i kallt vatten och stek sedan i olivolja i en stekpanna - även gnocchin ska få lite stekyta. Blanda i svampen, körsbärstomaterna och oliverna och stek tills allt är varmt. Skiva rödlöken tunnt, tillsätt den, salta lätt och ringla över lite tryffelolja. Blanda om, ta upp ur pannan och lägg upp i en djup tallrik eller skål. Riv mozzarellan, blanda i den och njut av hur den smälter tillsammans med det andra.
Vi läser kemi, eller bild. Nej, livsmedel var det ju!
Ja, det är lätt att glömma att det är livsmedelsagronomer vi ska bli ibland. Nu första året har vi duktigt med tung allmän kemi och organisk kemi att ta oss igenom, för att kunna klara av livsmedelskurserna. Idag hade vi kemi hela förmiddagen, och lärde oss om elektronskal, kort och gott. I våras slet jag mitt hår över orbitalier och skalstrukturer i fysiken, då jag inte stött på detta inom kemin tidigare. Idag hade vi föreläsning i fyra timmar - sen förstod jag det. Hör här; jag har till och med lyckats lösa uppgifter inom området - på engelska. Nu måste jag erkänna att jag är mäkta stolt över mig själv - det trodde jag inte att jag skulle klara. Till min hjälp hade jag mina tankeblommor - de tar jag med mig från gymnasietiden! Något jag däremot inte förstår är hur vi kan ha kemi mellan åtta och tolv utan att gnälla - jag skulle till och med kunna fortsätt på eftermiddagen, medan det på gymnasiet var outhärdligt med ett åttiominuterspass. Det är ju inte intressantare saker nu, egentligen?
Det var fler än jag som ritade. På eftermiddagens matte såg det snarare ut som en bildlektion än vad som skulle föreställa matematik. Vi läser mattedelen som en del av en introduktionskurs, och får alltså inte betyg i den - och vi har inga tentor! Det är så gott som bara repetition av gymnasiematten, för att klara av kemin. Gissa om jag är glad?! Med tanke på att det är mer än ett år sen jag läste matte sist, och jag både då och i C-kursen klarade mig med ett nödrop är nog detta min räddning. Idag var det dock ett sömnpiller - vår lärare är typiskt oinspirerande. Han stod och skrev tal efter tal efter tal på tavlan, utan att ha kontakt med oss, bara berättade vad han skrev, i två timmar. Dessutom var det en enkel start - till och med jag kunde det han gick igenom. Alltså; det ritades, sovs, suckades och pratades. Jag trodde att jag skulle slippa sådana fasoner på universitetet - men ibland är det befogat.
Chili con carne med kakaotouch
Chili con carne med kakaotouch
2 portioner, 30 minuter
300 g nötfärs
1 morot
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
1 burk förkokta kidneybönor
chilikrydda
chili och kakao-krydda
svartpeppar
salt
smör
2 portioner råris
Sätt igång riskokningen enligt föreskrifterna på paketet. Finhacka rödlök och vitlök och fräs lätt i en klick smör i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och bryn den tills den får en fin färg. Skär paprikan i små bitar och riv moroten grovt. Blanda i grönsakerna tillsammans med de krossade tomaterna. Smaka av med salt och peppar, och duktigt med de olika chilikryddorna! Låt sedan allt sjuda i ungefär 10 minuter innan du tillsätter kidneybönorna och låter allt sjuda vidare i ytterligare 5 minuter, på en höft sådär. Servera med råris och färsk persilja, och kanske en grönsallad?
Lantbrukardag

Efter lunch väntade en promenad, vilken kändes milslång, bort till Lövsta gård. Där väntade grisarna på oss! Även detta är en tillhörighet till SLU, men här föds grisar även upp för köttproduktion. Det är inte en ekologisk anläggning, men det hindrade inte från att stora delar av djuren gick ute, och boxarna var större än minimikraven. De såg verkligen ut att ha det bra där! Vi fick en föreläsning om ekologisk djurhållning, och det var riktigt intressant! Tyvärr


Matbloggar.com
Bovetepannkakor
Bovetepannkakor
2 portioner, 45 minuter
1½ dl bovetemjöl
1½ dl dinkelmjöl
6 dl mjölk
3 ägg
salt
smör
keso
frysta bär
Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem tillsammans med mjölken. Tillsätt sedan en mjölsort i taget och rör om kraftigt där emellan - och efteråt - tills den slät smet har bildats. Rör ner en nypa salt. Smält lite smör i en stekpanna och häll i smet så att botten täcks av ett tunnt lager. Stek tills ovansidan börjat stelna - vänd då med hjälp av en stekspade och stek ytterligare en liten stund på andra sidan, så att även den blir fast och får färg. Lägg de färdiga pannkakorna på en tallrik, vilken hålls varm då den står på en kastrull med sjudande vatten. När alla pannkakor är stekta; servera varma med keso och frysta bär!
Couscouspytt med lammkorv och grönsaker
Couscouspytt med lammkorv och grönsaker
2 portioner, 30 minuter
2 portioner couscous
½ broccolihuvud
2 lammkorvar med hög kötthalt
100 g gröna ärtror
½ röd paprika
6 gula körsbärstomater
2 champinjoner
½ buljongtärning
olivolja
färsk persilja
salt
½ rödlök
Skiva korven i sneda slantar, broccolin i små buketter, halvera körsbärstomaterna, dela champinjonerna i klyftor och hacka paprikan smått. Stek allt detta, tillsammans med ärtorna, i het olivolja i en stor stekpanna. Tillaga couscousen, med buljong, enligt anvisningarna på förpackningen. När couscousen är klar och stekpannans innehåll har fått stekyta; blanda allt tillsammans i pannan och fräs på ytterligare. Skär rödlöken i tunna halvmåneskivor och strö över den tillsammans med grovhackad persilja och lite salt precis före servering - vilken kan ske tillsammans med en klick yoghurt av valfri sort, naturell eller smaksatt, fet eller lätt!
Friskis och svettis - bräda

Är det här verkligen rätt?

Postitivt är iallafall att jag trivs som fisken i vattnet med allt runt omkring. Mitt hem, Ebba och de delar av klassen som jag pratat med - för att inte tala om korridorskamraterna. Det är verkligen jättebra, och om jag skulle hoppa av redan nu skulle jag ju vara tvungen att flytta hem igen - efter att ha spenderat alla pengar jag sparat under två års tid på att inreda rummet. Nej, jag måste kämpa - men det känns inte okej; jag är som sagt livrädd.