Boveterutor med morot och linfrö
16 rutor, 75 minuter + 5 timmar svällning
5 dl helt bovete
1 dl krossat linfrö
7 dl hett vatten
1½ dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
1 riven morot
2 msk solroskärnor
smör

Låt det hela bovetet, det krossade linfröna och det heta vattnet stå och svälla övertäckt i en bunke i ungefär fem timmar. Häll sedan, eventuellt, den blandningen i en större bunke - beroende på hur stor du använde från början - och smula sedan i jäst, rör ner vetemjöl, dinkelmjöl, salt och solroskärnor. Riv även i moroten och blanda om väl, gärna med en träslev - degen kräver en del bearbetning. Smöra en plåt eller långpanna och bre sedan ut degen i ett jämnt lager. Låt detta jäsa under en bakduk i 30 minuter - sätt ugnen på 200 grader. Grädda sedan i mitten av ugnen i 25-30 minuter, pröva med en sticka om det fortfarande är degit i mitten eller ej. Ta gärna ut plåten och skär i rutor när 10 minuter återstår. Låt sedan svalna under en bakduk innan rutorna delas helt och förpackas i plastpåsar.

0