Primörpaj
4 portioner, 80 minuter
3 dl siktat dinkelmjöl
75g smör
50g kesella lätt
4 små späda morötter
½ purjolök
1 knippe rädisor (ca 15 stycken)
1 vitlöksklyfta
3 ägg
1½ dl mjölk
1½ dl matlagningsgrädde
1 dl hackad gräslök
riven ost
svartpeppar
salt
smör

Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop smör, kesella och mjöl till en deg och tryck snabbt ut den i en smörsmord form med diametern 24 cm och löstagbara kanter. Låt skalet stå i kylskåp i ungefär 30 minuter och förgrädda det sedan i 10 minuter. Strimla purjolöken och fräs den snabbt i lite smör tillsammans med finhackad vitlök. Skär morötter och rädisor i slantar och blanda med löken och lägg sedan alla grönsaker i pajskalet. Vispa ihop mjölk, ägg, grädde, gräslök, salt och peppar och häll över grönsakerna. Toppa med riven ost och grädda sedan i ugnen i 30 minuter.

0