Njutning i ett glas
Det är dags igen; en ny BodyPump-release! Vi har nu kommit till nummer 74 i ordningen. Spänd förväntan inför, total energitömning och skakig kropp efteråt, och ännu mer efteråt; träningsvärk i massor med dagar. Nu har jag kommit till stadiet "total kolaps i soffan med efterrätt". Denna ljuvliga, och välförtjänta, lyx består av överbliven rabarberkräm från gårdagens tårtfyllning, en kula vaniljglass och lite av AXAs nya granolamüsli med äpple och kanel på toppen. Det, mina vänner, är grejer det!
Cats and dogs.
Idag fick jag hjälp med denna uppläxning; min katt Swea är inte sen att hjälpa sin matte! Hon hoppar på Ebba bakifrån med tänder och klor medan jag håller. Hon passar väl på när hunden inte har en chans i världen att ge tillbaka. Då tycker jag nästan lite synd om Ebba!
Nu, med en ömmande högerhand och en bultande tumnagel, fortsätter jag med mitt arbetssökande!
Köttfärslimpa med röd pesto
Köttfärslimpa med röd pesto
1 limpa/5-6 portioner, 60 minuter
1kg nötfärs
100g röd pesto
1 ägg
½ msk potatismjöl
½ dl vatten
svartpeppar
salt
Sätt ugnen på 200 grader och lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. blanda ihop alla ingredienser i en bunke och blanda om, gärna med händerna, tills allt är ordentligt fördelat i smeten. Lägg ut på plåten och forma till en limpa. Baka den i ugnen i 50-60 minuter. Servera gärna med ugnsbakad klyftpotatis, sallad och picklad gurka!
Apa.
Bror kom hem nyss. Jag hade snällt bett honom att skicka ett sms när han begav sig hemåt, så som jag fick gör när det begav sig, på den gamla goda tiden, men det struntade han helt enkelt i - han "glömde". Efter min kväll var det inte långt till tjaffs om det naturligtvis.
Nu ska jag gå och ta ut min ilska och besvikelse på disken som har lämnats åt mig. Sen ska jag ta en lång kvällspromenad med Ebba, för att krama ur den sista vreden. Har det inte lagt sig imorgon bitti är det BocyCombat som gäller för mig - vare sig jag har lust eller inte.
Råglimpa
Råglimpa
2 bröd, 2 timmar
50g jäst
250g kesella lätt
5 dl ljummet vatten
13 dl siktat rågmjöl
1 dl mörk brödsirap
1 msk salt
smör
rågflingor
Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet tillsammans med salt, sirap och kesella. Blanda i mjölet och arbeta degen väl; jag körde med degkrokar i tio minuter. Jäs degen under en bakhandduk i 30 minuter. Smörj två formar om 1½ liter och bröa dem med rågflingor och sätt ugnen på 200 grader. Fördela degen jämt i de båda formarna och släta till ovansidorna med en blöt slickepott innan du låter degen jäsa ett varv till under duken - alltså 30 minuter till. Grädda sedan bröden i 40 minuter - prova med en sticka och kontrollera så att de inte är kladdiga inuti. Låt dem svalna, ta ut dem ur formarna och skär sedan en generös provskiva och bre smör på!
Primörpaj
Primörpaj
4 portioner, 80 minuter
3 dl siktat dinkelmjöl
75g smör
50g kesella lätt
4 små späda morötter
½ purjolök
1 knippe rädisor (ca 15 stycken)
1 vitlöksklyfta
3 ägg
1½ dl mjölk
1½ dl matlagningsgrädde
1 dl hackad gräslök
riven ost
svartpeppar
salt
smör
Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop smör, kesella och mjöl till en deg och tryck snabbt ut den i en smörsmord form med diametern 24 cm och löstagbara kanter. Låt skalet stå i kylskåp i ungefär 30 minuter och förgrädda det sedan i 10 minuter. Strimla purjolöken och fräs den snabbt i lite smör tillsammans med finhackad vitlök. Skär morötter och rädisor i slantar och blanda med löken och lägg sedan alla grönsaker i pajskalet. Vispa ihop mjölk, ägg, grädde, gräslök, salt och peppar och häll över grönsakerna. Toppa med riven ost och grädda sedan i ugnen i 30 minuter.
Omelettpizza
Omelettpizza
1 portion, 20 minuter
2 ägg
½-1 dl mjölk
färsk bladspenat
75g fetaost
röd pesto
keso
svartpeppar
salt
smör
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och bladspenat. Smält lite smör i en ugnstålig stekpanna och häll sedan ut omelettröran i den. Stek tills ovansidan stelnat lite, lite granna. Klicka ut röd pesto, smula över fetaost och klicka ut lite keso om du vill (det smälter ut väldigt gott, men det går lika bra utan om det inte finns hemma). Ställ in stekpannan i ugnen i 10-20 minuter - tills osten börjar få lite lätt färg helt enkelt! Skär i pizzaslicear och ät tillsammans med sallad och smörgås, om du vill få i dig lite mer kolhydrater.
Handbollsknän hör sommaren till.
Så var det dags för en vurpa igen; är det någon prenumeration jag råkat beställa via något konstigt kedjebrev på internet? Igår kom löpsuget till mig efter middagen när termometern visade dryga tjugo grader och solen fortfarande sken. Brunnsviken runt lockade mest, trots att tveksamheten inför den långa distansen fanns där - jag har ju faktiskt inte sprungit på riktigt sen januari, och inte heller då var farten överdrivet hög då snö, is och kopiösa mängde kläder gjorde mig sällskap, som ni kanske minns? Hur som tog jag mig ut med ambitionen att hålla lite tempo, men ändå ta det lugnt och njuta. Och njöt gjorde jag, även om pollenhalterna i luften gjorde sitt bästa för att knocka mig. Rundan gick hemifrån, runt Brunnsviken och sedan ned till mamma på kolonin.
När jag kom ner dit var jag smutsig, trasig och blöt. Jag hade vurpat, igen. Det var efter max en fjärdedel av rundan som mina fötter hittade ett metallskrot av något slag; en grov ståltrådsring som låg och skräpade vid sandstranden vid Bergianska. Helt plötsligt låg jag framstupa på grusvägen med trasiga byxor, knän, händer och skrap på axeln. En kvinna kom springande och tömde sin vattenflaska över mitt trasigaste knä - i all välmening. Efter några meter kunde jag springa igen, med plaskande sko och smärta i knäna. Nu har jag ont, och inatt har jag knappt sovit någonting alls - alvedon kanske hade varit en grej.
Jag som trodde att en handbollsfri säsong skulle kunna ge mig okej knän till kjolsäsongen - men tji fick jag. Det är tydligen meningen att mina knän ska se trasiga ut.
Tiden på min "lugna och njutningsfulla runda med lite tempo", efter flera månaders uppehåll: 61 minuter och 43 sekunder på 12,3 km. Jag förvånar mig själv.
Pågens brödpanel
Soffan.
Ett pluspoäng får jag, hur som, för att jag var uppe och körde bil med Bengt på körskolan i morse - första gången på nio månader. Det gick bra.
Hunden kan väl rasta sig själv, om jag berättar var nycklarna ligger?
Gilla läget.
Mamma fick snällt ställa in sina koloniplaner och hämta upp mig, och tur var det - annars hade jag svimmat någonstans på vägen. Väl hemma möttes jag av ännu en mindre angenäm upptäckt; Ebba hade snott fyra av mina nybakade frallor, vilka mamma hade placerat lite för nära diskbänkskanten för att svalna.
Efter en sådan kväll var jag inte kapabel att laga mat - vi köpte pizza!
Rabarberbullar
Rabarberbullar
20 stycken, 2 timmar
50g jäst för söta degar
100g smör
5 dl mjölk
1 dl råsocker
1 msk stötta kardemummakärnor
½ tsk salt
11 dl siktat dinkelmjöl
2 dl vetemjöl special
4 långa rabarberstjälkar
1-2 dl vatten
vaniljpulver
brunt farinsocker
malen kanel
maizena
Smula ner jästen i en stor bunke.smält smöter i en kastrull, häll på mjölken och värm upp till 37 grader. Häll degspadet i bunken och rör om tills jästen har löst sig helt. Blanda i kardemumma, salt, socker och mjöl. Knåda ihop det hela en stund och låt sedan degen jäsa under en bakduk i en timme. Skär rabarbern i slantar och koka upp tillsammans med vatten och önskad mängd socker. Smaka av med kanel och vaniljpulver innan du reder det hela till en lätt trögflytande kräm. Dela degen i två delar. Kavla ut till ½ cm tjocka rektanglar, bra rabarberkrämen över hela och rulla till två rullar. Dela vardera rulle i 10 bitar, eller fler om du inte vill ha fullt så stora bullar! Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt de sedan jäsa under bakduken i ytterligare trettio minuter. Sätt ugnen på 250 grader under tiden. Grädda sedan bullarna i ungefär åtta minuter. Avnjut dem med ett stort glas kall mjölk!
Indisk spenat- och fetaostgryta
Smakrik mat med mängder av fäska kryddor och grönsaker är nog det bästa jag vet, så det kanske inte är så konstigt att jag nästan slog volter av lycka när jag smakade på middagen jag lyckades prestera ikväll! Indiska smaker, då jag lät mig inspirerad av en rätt kallad palak paneer, tillsammans med ett riktigt gott råris och en klick mango chutney! Nu har jag varit och hyrt Bröllopsfotografen som allderlers snart ska rulla igång här!
Indisk spenat- och fetaostgryta
2 portioner, 45 minuter
2 portioner råris
450g fryst bladspenat
100g fetaost
½ röd chili
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 salladslök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära
2 tomater
6 små champinjoner
svartpeppar
vitpeppar
spiskummin
gurkmeja
äppelcidervinäger
färsk kortiander
rapsolja
råsocker
smör
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Tina bladspenaten i mikrovågsugnen eller i en kastrull. Finhacka chili, vitlök, gul lök och ingefära och skiva salladslöken. Smält en klick mör och lite rapsolja i en panna och fräs sedan alla småbitar i några minuter. Vänd i spenaten tillsammans med grädde och mjölk, smaka av med de torkade kryddorna och låt sedan småputtra i ungefär tio minuter. Blanda då i tomater och champinjoner i bitar och låt det puttra ihop i ytterligare fem minuter. Skär fetaosten i små tärningar. Lägg upp råriset tillsammans med grytan och blanda i fetaosten, så att den blir mjuk i spenaten, toppa med färsk koriander och låt allting ta sällskap med en klick mango chuntey.
Sjätte dagen
Min vän Micki och jag ska ta oss an samma pass imorgon igen, med en annan instruktör, och sedan möta vår dödstränare på fredag igen - hur ska detta sluta?
Nu har jag en bröddeg som väntar på att jag ska baka ut den, och senare ska jag träffa Amanda - lovely!
Det är synd om mig!
Sedan, när jag sjunkit ihop här i soffan, började de riktiga "det är synd om mig"-tankarna komma, och nu känner jag mig så galet nostalgisk, ensam och eländig. Jag saknar handbollen så fruktansvärt mycket, och ännu mer saknar jag laget, och att ha någonting att träna för inte minst! Sen saknar jag skolan, och då menar jag gymnasiet. Det var så enkelt; jag visste alltid vad jag skulle göra om dagarna, jag kunde njuta av ledigheten när jag var ledig och jag fick känna att jag klarade av någonting när det gick bra. Klassen saknar jag också, iallafall alla mina pojkar. De fanns alltid där och gjorde mig glad, hur nere jag än kände mig. Då förstod jag nog inte riktigt hur mycket de betydde för mig, men nu, i avsaknaden, har jag insett det. Naturligtvis var det mycket plugg och slit, och jag har inte glömt alla de sega timmarna, de riktigt sura mornarna och de där momenten som jag verkligen önskeda mig att slippa, men överlag skulle jag kunna ge väldigt mycket för att få komma tillbaka till den tiden. Handbollen var slitig, jag hade ont ofta och mycket, det var hårt att hinna med skolan och stressen fanns med överallt, men innerst inne mådde jag bra av det. Jag mådde bra av att ha ett högt tempo och av att känna att jag klarade av det, men framförallt mådde jag bra av alla människor omkring mig.
När båda de två sociala sysselsättningara försvann nästan samtidigt blev jag ensam kvar; jag har ju knappt haft någon fritid att umgås med folk på - jag har ju fått träffa alla regelbundet i skolan och genom handbollen ändå! Jag vet inte hur man gör, folk har lämnat stan och jag har nog aldrig känt mig så ensam och vilsen som nu.
Nyhetsmorgon onsdag.
Lax i skaldjurssås med potatismos
Lax i skaldjurssås med potatismos
25 minuter, 2 portioner
500g mjölig potatis
2 laxfiléer
1 burk kräftstjärtat à 170g
1½ dl matlagningsgrädde
3 tsk hummerfond
1 dl mjölk
en smörklick
svartpeppar
citronpeppar
salt
dill
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen i bitar och koka den mjuk. Salta och peppra laxen och baka den i ugnen i en ugnssäker form i 15 minuter. Blanda matlagningsgrädden med fonden och smaksätt med dill, svartpeppar och citronpeppar. Lägg kräftstjärtarna över laxen, häll över såsen och ställ in formen i ugnen i ytterligare fem minuter. Häll av och mosa potatisen. blanda i mjölken och smörklicken och smaka av med svartpeppar och salt innan du serverar moset tillsammans med laxen och dess skaldjurssås.
"Hello, my name is Jake"
Någon stadstur blev det inte, då min hund inte ville kissa innan jag åkte, så jag fick bara åka hem och vända i dörren för att gå ut på en entimmes promenad. Dessutom passade jag på att testa att springa närmare en kilometer med Ebba, när jag ändå hade träningskläder på mig och inte hade fått duscha. Jättebra gick det, men nu är jag fullkomligt slut. Jag hoppas bara att det beror på crosstrainingen och inte att jag sprungit en kilometer. Nu skakar mina armar och det värker i mage, rygg och ben.
Varför har jag fått ordet profylaxkurs på hjärnan?
För ett år sen hämtade vi Ebba.
När jag gick och la mig igår kväll sa jag till mig själv att denna måndag skulle tillbringas i lathetens tecken i soffan med TV och dator, täcke och myskläder, hund, katt och kaffe. Så blir det inte. Underbart väder, en energigivande morgonpromenad och tre koppar kaffe ställde in mig på en lite mer aktiv dag! Crosstrainingdebut har bokats med Micki till klockan tolv på SATS Hornstull, och efter det tänker jag äta en låda pastasallad i omklädningsrummet, spana på lite löparskor och kläder på stan för att sedan åka hem och ta en långpromenad med Ebba och hämta VISA-kortet som mamma glömde på ett café igår. Träning på dagen medför fri kväll och mystid med lilla mamma.
Och ja, idag är det ett år sen vi var nere i Halland och hämtade en liten lurvig valp! Första bilden nedan är från vårt första möte den 22 aprill 2009, och sedan en rumpbild från ett stopp i Gränna på hemresan för exakt ett år sen.
Pitepalt
Pitepalt
4 portioner, 90 minuter
1000g rå potatis
2-3 koka potatisar
300g rimmat sidfläsk
2-3 dl vetemjöl
salt
Skala, riv och pressa ur vätskan ur den råa potatisen, pressa den kokta och blanda till en formbar deg tillsammans med vetemjölet och salt efter behag. Skär sidfläsket i små tärningar. Forma åtta bollar av potatisdegen, gör ett hål i var och en och fördela fläsket i dessa. Förslut sedan väl och rulla bollarna i händerna, vilka du med fördel har fuktiga. Koka sedan paltarna i saltat vatten på låg värme tills de flyter upp till ytan, ungefär 45 minuter tog det för mig. Använd gärna två kastruller för att undvika att paltarna klibbar ihop sig.Plocka då upp dem med en hålslev och servera med rårörda lingon, och gärna även en god getost och en smörklick!
Shepherd's pie
Tio av tio i betyg från mig - fy sjutton vad det här blev gott! Engelsk husmanskost är väl ingenting som egentligen tilltalar mig sådär jättemycket, men det här är en maträtt som jag varit nyfiken på ett tag, efter att ha sett ett stort antal program med Gordon Ramsey, en av mina husgudar! En del moment och lite småpyssel sådär, men över lag väldigt lättlagat och praktiskt! Matlåda till mig!
Shepherd's pie
4 portioner, 80 minuter
400g lammfärs
2 msk worchestersås
1 msk soja
1 ägg
olivolja
1000g mjölig potatis
50g smör
1 äggula
4 salladslökar
½ dl matlagningsgrädde
1½ dl mjölk
50g västerbottenost
svartpeppar
salt