Kokossoppa med räkor och grönsaker
En kruka färsk koriander kan inte annat än att sätta igång matlagningsglädjen. Den effekten har nog förresten har nog alla färska kryddor den effekten på mig - det kan liksom bara bli bra! Det är en lyxvara, och när jag flyttar hemifrån ska jag skaffa en egen kryddodling i köket - vilken jag ska vårda så ömt jag kan, trots att de flesta växter har en tendens att dö när de är i min vård. Mamma och jag har just återupptäckt sopporna, och hur fruktansvärt underskattade de är! I torsdags åt vi en thaiinspirerad kokossoppa med räkor och de grönsaker som hade gjort sitt i kylskåpet!
Kokossoppa med räkor och grönsaker
2 portioner, 20 minuter
1 burk kokosmjölk
120g räkor utan skal
4 späda blekselleristjälkar
20 bondbönor
1 morot
1 röd paprika
4 champinjoner
1 kruka färsk koriander
1 stor vitlöksklyfta
svartpeppar
färsk ingefära
sesamolja
fisksås
sambal oelek
cayennepeppar
japansk soja
Koka upp kokosmjölken i en kastrull tillsammans med några droppar sesamolja. Skär moroten i slantar och koka dem i kokosmjölken. Spritta ut bondbönorna ur sina skidor och koka dem i ungefär fyra minuter i saltat vatten. Skär champinjoner, bleksellsei och paprika i bitar och lägg dem i soppan tillsammans med räkor och bondbönor. Smaka av med en gnutta cayennepeppar, en skvätt japansk soja, några stänk fisksås, en knivsudd sambal oelek, några drag med pepparkvarnen, pressad vitlök och färskriven ingefära. Klipp till sist i koriandern och servera sedan soppan i djupa skålar direkt.