Glöggryta med mandlar
5 portioner, 1½ timme + marinering
1 kg innanlår av nöt
3 morötter
100g katrinplommon
50g sötmandel
3 vitlöksklyftor
2 röda lökar
2 dl vinglögg
7 dl köttbuljong
3 lagerblad
smör

Skär köttet i ungefär 2 centimeter stora kuber, lägg dem i en plastpåse, häll i en deciliter glögg och låt köttet marinera i kylskåp i minst en timme. Smält sedan lite smör i en panna och bryn hastigt köttet runt om - lägg det sedan åt sidan. Skär rödlöken i klyftor, finhacka vitlöken och slanta morötterna och fräs därefter detta lätt, eventuellt krävs en ny smörklick. Lägg köttet och grönsakerna i en gryta, häll på buljongen, en deciliter glögg och lägg i lagerbladen. Låt grytan sjuda i minst en timme. Skålla under tiden mandlarna och tillsätt dem tillsammans med katrinplommonen när det är ungefär tio minuter kvar. Servera med potatis eller bulgur, eller bara en god råkost sallad - fördelaktigen med rödkål i!

1