Jay Fu's

Längst upp i byggnaden ligger den utrymmesmässigt något begränsade, men ack så vackert och elegant inredda, restaurangen Jay Fu's. Trendigt och en perfekt avvägning mellan mys och stilrenhet, och med utsikt över Fyrisån! Menyn är inspirerad av både asien och amerika, men


Thaismakande köttfärssås med pasta
Thaismakande köttfärssås med pasta
2 portioner, 30 minuter
2 portioner pasta
300g köttfärs
2 dl kokosmjölk
1 morot
20g purjolök
1 stor vitlöksklyfta
färsk ingefära
chili- och limekrydda
olivolja
salta
Skiva purjolöken, finhacka vitlöken och fräs lätt i olivolja. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Skala moroten och riv i den tillsammans med färsk ingefära. Häll över kokosmjölken och smaka av med salt och chili- och limekryddan, och låt sedan puttra i ungefär 20 minuter. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men den ska vara al dente. Servera sedan pastan med köttfärssåsen, när du tycker att tillräckligt mycket vätska har kokat bort, och en god sallad!
Citronstekt lax med broccoli och dinkel
Citronstekt lax med broccoli och dinkel
1 portion, 20 minuter
1 portion dinkel
1 laxfilé
broccoli
½ citron
svartpeppar
olivolja
salt
Koka dinkeln enligt förpackningsanvisningarna. Stek laxen på låg värme tills den är gyllenfärgad. Pressa över citronsaften medan den steker, riv över lite av skalet och krydda med salt och peppar. Koka broccolin i välsaltat vatten i några minuter - den ska vara al dente! Servera den lite småkrispiga broccolin med kokat dinkel och citronstekt laxfilé.
Skaldjurswok med dinkel
Skaldjurwok med dinkel
1 portion, 20 minuter
1 portion dinkel
1 morot
1 paprika
3 blad savoykål
2 champinjoner
5 cm purjolök
10 cm zucchini
1 vitlöksklyfta
70g musslor utan skal
70g räkor utan skal
broccoli
olivolja
chiliflakes
salt
Koka dinkelgrynen enligt vad som står på paketet. Skär zucchini och morot i stavar, dela broccolin i mindre buketter, strimla paprikan och skiva purjolöken och champinjonerna. Hetta upp olivolja i en panna, lägg i grönsakerna, pressa i vitlöksklyftan, salta och woka på hög värme. Tillsätt musslor och räkor och låt dem bli varma. Smaksätt med chiliflakes och servera sedan med färdigkokt dinkel.
Pasta med spenat och lax
Pasta med spenat och lax
1 portion, 20 minuter
1 laxfilé
1 portion fullkornsfettuchine
100g bladspenat
1 tomat
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
olivolja
salt
Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningsanvisningarna och stek saltad och pepprad lax i lite olivolja på svag värme, drygt fem minuter per sida. Dela tomaterna i ganska tunna klyftor och skär bort kärnorna. Stek dem i het olivolja tillsammans med pressad vitlök. Vänd i bladspenaten och till slut den färdigkokta pastan. Blanda om och värm på tillsammans några minuter - smaka av med salt och tillsätt ytterligare lite olivolja om det blir för tort eller om smaken kräver det! Servera spenat- och tomatpastan med den gyllenstekta laxfilén.
Fisk för hälsan
Mikaelas tips
Hela tiden kommer det nya livsmedel ut på marknaden vilka sägs innehålla omega 3, och dessa produkter säljer bra! Troligtvis beror detta på att kännedomen om de livsviktiga fleromättade fetterna har ökat bland konsumenterna. Dessa livsmedel vaggar dock in oss i en falsk trygghet; den lilla mängd omega 3 som finns är så minimal att den knappt gör någon skillnad, och absolut inte täcker vårt behov!
Omega 3 är en fleromättad fettsyra och därmed essensiel - våra kroppar kan inte tillverka den själv, utan vi måste tillföra den med kosten. Växtoljor, fröer, nötter, fullkornsprodukter och, framförallt, fet fisk, såsom lax, strömming och makrill, är säkra källor till denna nyttiga fettsyra. Vad många inte vet är dock att det finns tre olika sorters omega 3; dokosanhexaensyra (DHA), eikosanpentaensyra (EPA) och alfalinolensyra (ALA), varav endast den sistnämnda finns i växtriket. Alltså kan dessa fettsyror inte intas genom en strikt vegetarisk kost. Avsaknaden av omega 3-fettsyror syns inte förrän i tredje generationen, så bara för att du själv inte märker av en brist så betyder inte det att den inte finns där!Förutom de mest kända positiva hälsoeffekterna av dessa fettsyror, de som handlar om hjärta, blodkärl och kolesterolvärde, ökar de mängden serotonin i hjärnan - den substans som lindrar deprissioner!
Fisk innehåller dessutom selen, en antioxidant som stimulerar bildningen av prostagladiner, vilket kan motverka inflammationer i kroppen. Samtidigt sägs risken för cancer i njurar, bröst, prostata och mag-tarmkanalen minska och huden får en finare lyster. Fisk innehåller dessutom massor av vitaminer! Fettlösliga vitaminer, såsom A, D och E, finns i all fisk, men i fet fisk är mängden extra stor. Av dessa är vitamin D det som flest har brist på, vilket leder till oförmåga att ta upp kalicium ur kosten och därmed ökad risk för problem med tänderna och benskörhet.
Även om fettet i fisk är bra fett så kan det bli för mycket av det goda, och då är de magra fiskarna, såsom sej och torsk, goda och nyttiga proteinkällor som våra kroppar mår bra av! Enligt levsmedelsverkets kostrekomendationer ska vi "äta fisk ofta - gärna tre gånger i veckan!".
Bönbulgur med morotssallad
Bönbulgur med morotssallad
1 portion, 15 minuter
1 portion bulgur
2 dl grönsaksbuljong
50g haricots verts
½ dl russin
120g kidneybönor (½ burk förkokta)
10g valnötter
1 liten späd purjolök
1 morot
1 näve ärtskott
pumpakärnor
olivolja
salt
lättkesella
Koka bulgurn i buljongen - läs på förpackningen! Strimla moroten med en potatisskalare, eller annat hyvelverktyg, och blanda med ärtskotten. När bulgurn är färdigkokt: blanda med haricots verts, kidneybönor, russin, pumpakärnor, skivad purjolök och hackade valnötter, samt en skvätt olivolja. Servera detta med morotssalladen och en klick lättkesella.
Halloumi, hummus, grönsaker i ugn och bulgur
Halloumi, hummus, grönsaker i ugn och bulgur
1 portion, 25 minuter
1 portion bulgur
1 rödlök
2 dl grönsaksbuljong
10 cm zucchini
1 tomat
1 paprika
50g halloumiost
färsk persilja
avokado
pesto
olivolja
salt
3 dl kokta kikärtor
1½ msk olivolja
1½ msk vatten
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader. Skär zucchinin i stavar, klyfta tomat och rödlök och dela paprikan i grova bitar. Pensla med olivolja, salta och lägg på en bakplåtsklädd ugn. Tillaga grönsakerna i ugnen i ungefär 20 minuter. Koka bulgurn i buljongen enligt förpackningsanvisningarna - tio till femton minuter är vanligast. Blanda kikärtor, olivolja och vatten och mixa sedan till en slät smet. Pressa i vitlöksklyftan och smaka av med spiskummin och salt - rör om väl! Skär halloumin i skivor och stek dem tills de får en gyllene färg. Hacka persiljan och rör ner den i den färdigkokta bulgurn. Servera denna, de ugnsrostade grönsakerna, avokado, en sked pesto och hummusen tillsammans med, eventuellt, en klick yoghurt eller lättkesella.
Fläskfilé i stekpanna med äpple, svamp och lök
Fläskfilé i stekpanna med äpple, svamp och lök
1 portion, 20 minuter
125g fläskfilé
4 små potatisar
2 äpplen
1 rödlök
50g ostronskilvling
4 hasselnötter
matlagningsgrädde
svartpeppar
smör
salt
Koka upp saltat vatten och koka potatisen i 15-20 minuter - känn efter med provsticka. Smält en klick smör i en stekpanna och stek svampen till en fin färg. Skär äpplena och rödlöken i klyftor och lägg dem i pannan. Dela fläskfilén i mindre bitar och tillsätt dem till pannan tillsammans med en skvätt matlagningsgrädde, ungefär en fjärdedels deciliter kanske - du kan bestämma lite själv om du vill ha sås eller om det ska koka in, vilken den här mängden gör. Smaksätt med salt och peppar, och servera sedan med kokt potatis och en sallad, och toppa med hackade hasselnötter.
Ayakos Sushi

Strax efter lunch fick jag besök av pappa och lilla bror, och vi tog en promenad runt omkring här i mina omgivningar och visade dem runt lite - kul med lite mänskligt sällskap på promenaderna som omväxling! Och härligt var det att träffa dem - lilla bror har jag ju inte träffat sen augusti, och knappt pratat med sen dess heller! Efter att ha lämnat av en trött Ebba hemma åkte vi in till stan för att få oss lite mat! Jag hade läst recensioner och omdömen i massor och besökt hur många restuaranghemsidor som helst innan destinationen fastställdes; Ayakos sushi. Ett trevligt ställe! Det fanns möjlighet att få middagen stekt framför ögonen, av kockar, på stekbord vid bordet vid förbeställning, ett generöst utbud av sushi, rullar och sashimi samt några varma rätter serverade i bentolåda och några förrätter och efterrätter till det. Jag fastnade för en sushi, som jag har längtat så efter sen jag flyttade, och både far och bror valde teriyakispett av kyckling i bentolåda - pappa med sushi, bror utan. Alla var vi väldigt nöjda, och jag var glad över möjligheten att byta ut räkorna mot andra ingredienser! Då vi var där redan vid fyra är det svårt att avgöra huruvuda det är svårt att få bord eller inte, men antalet sittplatser var inte överväldigande. Dock fanns det även avhämtningsmöjligheter - så hit rekomenderar jag er verkligen att gå vid tillfälle!
En så bra lördag!
Efter det fick jag besök! Mamma, efterlängtade och älskade mamma, kom hit. Vi åkte och fikade på Konditori Fågelsången inne i stan där jag avnjöt en smörgås med philadelphia och kalkon samt en kopp te med smak av yoghurt och citron - fantastisk kombination! Stärkta av detta tog vi tag i matinhandlingen - att det redan gått två veckor sedan sist! En ny, stor, stekpanna fick jag bidrag till - det är jag fruktansvärt glad över! Massor med fräscha grönsaker har jag också fyllt mitt utrymme i kylskåpet med, och billigare än vanligt blev det dessutom. Ebba, iförd sin söta reflexväst, och jag tog en kvällsrunda när vi kom hem, och efter det har jar lagat, avnjutit och värmt mig med en riktigt god höstgryta. Planen var att ta tag i resten av rapporten nu, men jag vill inte förstöra den här sköna känslan med plugg på en lördagskväll - imorgon får jag ju faktiskt en extra timme på mig, för jag gissar att Ebba och jag kommer vara ute "vanlig tid", alltså runt fem imorgon - huva!
Köttgryta med rotfrukter
Köttgryta med rotfrukter
4 portioner, 30 minuter
500g nötkött i grytbitar
1000g krossade tomater
450g kålrot
20 små champinjoner
3 potatisar
4 vitlöksklyftor
2 röda lökar
4 msk italiensk viltfond
svartpeppar
timjan
salt
persilja
Skala och skär både potatis och kålrot i mindre bitar. Häll de krossade tomaterna i en eller två stora kastruller och låt de börja puttra - härifrån ska det hela hållas igång i ungefär 25 minuter. Lägg i grytbitarna och rotfruktsbitarna. Skär rödlökarna i klyftor och tillsätt dem tillsammans med pressad vitlök, kalvfond, persilja, svamp, timjan, salt och peppar. Låt det hela sköta sig själv och servera sedan i djupa skålar med ett gott bröd till, eller frys ner i matlådor!
Senapslax och rotfrukter i ugn
Senapslax med rotfrukter i ugn
1 portion, 30 minuter
2 rödbetor
1 palsternacka
1 morot
1 gulbeta
1 bit kålrot
1 laxfilé
olivolja
skånsk senap
salt
svartpeppar
Ställ in ugnen på 200 grader. Skala och dela rotfrukterna i jämnstora bitar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och salta, gärna med flingsalt, och ställ sedan in dem i ugnen i 20 minuter. Smörj en ugnsfast form och lägg i laxen. Salta och peppra, och bre sedan på ett tunt med täckande lager senap. Ställ in formen i ugnen, helst på samma plåt som rotfrukterna, annars under den, och baka den i 15 minuter. Lätt upp laxen och rotfrukterna på en tallrik och servera tillsammans med en god sallad!
Hunden har det skönt hon
Lamm med indiska smaker och basmatiris
Lamm med indiska smaker och basmatiris
1 portion, 40 minuter
½ litet blomkålshuvud
125g lammkött
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
½ dl vatten
1 portion basmatiris
1 msk tomatpuré
½ dl lätt crème fraiche
färsk persilja
olivolja
cayennepeppar
garam masala
curry
kanel
salt
smör
Dela blomkålen i små buketter och paprikan i relativt stora bitar. Skär 3/4 av den gula löken i klyftor och finhacka resten. Hetta upp olivolja i en stekpanna och tillsätt ½-1 tsk vardera av garam masala, curry och kanel, och något mindre av cayennepepparn. Blanda om och låt bli riktigt varmt. Tillsätt sedan lökklyftorna, blomkålsbuketterna och paprikabitarna. Stek dessa i några minuter. Rör i tomatpurén, vattnet och crème fraichen och pressa i vitlöken. Skär lammköttet i små bitar och blanda även i det och salta. Låt detta puttra på låg till medelvärme tills riset är klart. Tillagningen av detta startar du genom att fräsa den hackade löken lätt i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt en klick smör och låt det smälta innan du tillsätter basmatiriset och ungefär 1½ dl vatten och lite salt. Låt detta koka på svag värme under lock i 10 - 12 minuter. Rör ner hackad persilja i stekpannan, och servera sedana lammet, grönsakerna och riset med en god sallad.
Grönsaks- och korvpytt med couscous
Grönsaks- och korvpytt med couscous
1 portion, 20 minuter
75g lammkabanoss
½ rödlök
½ tomat
1 röd paprika
100g broccoli
50g ostronskivling
1 morot
1 liten späd purjolök
färsk persilja
1 dl grönsaksbuljong
½ dl couscous
créme fraiche tomat och basilika
salt
olivolja
smör
Börja med att dela paprika, broccoli, ostronskivling, morot och purjolök i mindre bitar, den röda löken i klyftor och skär korven i slantar. Smörstek svampen några minuter, och tillsätt sedan de resterande bitarna. Tillsätt en halv deciliter vatten, salta och låt stå på medelhög värme i tio minuter - blanda om då och då. Koka upp buljongen och häll den sedan över couscousen - låt den sedan stå och dra in vätskan i några minuter. Hacka tomater och parsilja och blanda i couscousen tillsammans med en skvätt olivolja. Servera den färdigstekta grönsaks- och korvpytten tillsammans med couscousen och en klick crème fraiche med smak av tomat och basilika, även om jag fortfarande är emot denna typ av produkt!
Soppa på blomkål, palsternacka och lammkorv
Soppa på blomkål, palsternacka och lammkorv
1 portion, 20 minuter
½ litet blomkålshuvud
1 palsternacka
2½ dl grönsaksbuljong
½ dl matlagningsgrädde
½ gul lök
15 cm späd purjolök
75g lammkabanoss
svartpeppar
färsk persilja
salt
Koka upp buljongen. Dela blomkålen i små buketter och koka mjuk i buljongen tillsammans med hackad gul lök. Efter ungefär 5 minuter mixar du soppan slät inna kokningen på svag värme fortsätter. Tillsätt då matlagningsgrädden och skivad purjolök. Skär lammkabanossen i slantar och stek dem lätt; har du en bra teflonpanna behövs inget stekfett - tillsätt annars en klick smör. Grovriv palsternackan och rör ner den i soppan tillsammans med hackad persilja, svartpeppar och salt. Servera soppan i skålar, toppa med den stekta lammkorven och bjud gärna gott bröd till.
Pomeranslimpa
Pomeranslimpa
1 bröd, 90 minuter
4 dl naturell yoghurt
3 dl fullkornsvetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1½ tsk finmalen pomerans
½ dl havregryn
Ställ in temperaturen på ugnen på 175 grader. Blanda råg- och fullkornsvetemjöl, bikarbonat, pomerans, salt och havregryn i en bunke. Rör ner yoghurten och blanda om väl. Lägg ett ark bakplåtspapper i en brödform om ungefär 1½ liter. Klicka i smeten och fördela den sedan jämt i hela formen. Grädda längst ner i ugnen i 75 minuter ungefär. Låt svalna i en bakhandduk och skiva sedan upp det, om du planerar att frysa in det - annars klarar en limpa sig ute i skafferiet i några dagar utan att må dåligt, så länge den ligger i en plastpåse!
Stekt portabella med potatismos och pesto
Stekt portabella med potatismos och pesto
1 portion, 30 minuter
2 portabellasvampar
150g potatis
1 msk pesto
½ msk pinjenötter
svartpeppar
parmesanost
persilja
mjölk
salt
smör
Skala potatisen, skär den i mindre bitar och koka den mjuk i saltat vatten. Smält smör i en panna och stek svamparna några minuter per sida, men skär bort foten först! Smaksätt dessa med salt och peppar. Häll av potatisen, mosa den och rör i mjölk till valfri konsistens - smaksätt sedan med salt, peppar och hackad persilja. Rosta pinjenötterna lätt i en torr och het panna. Servera potatismoset med de stekta svamparna och en sallad. Toppa med pesto och pinjenötter och hyvla över lite parmesanost.
Socker överallt!
Mikaelas tips
Ja, så är det faktiskt! Om ni läser på innehållsförteckningarna så ser ni att det är galet många livsmedel som innehåller socker. Detta beror naturlitgvis på att människor har lärt sig att socker är gott, och socker är även ett beroendeframkallande ämne - vilket gör att vi känner ett sug efter det. Socker är ett typexempel på snabba, och då pratar vi riktigt snabba kolhydrater. Dessa har jag skrivit om i det tidigare kolhydratinlägget, och då vet vi att effekten av att äta dessa blir en snabbt stigande, och sedan djupt dalande, blodsockerkurva, samt ökad fettinlagring då insulinnivåerna ökar. Dessutom vet vi ju alla att socker är mindre bra för tänderna. Men, socker är inte farligt! Vi kan äta socker, tillsätta det i matlagning, njuta av det i godis och bakverk och tillsätta lite i teet, det är inte där problemet ligger, enligt mig. Problemet är att vi idag får i oss mycket mer socker än vad vi tror, eftersom att det finns tillsatt på så många "onödiga" ställen i våra livsmedel. Vart vill jag komma? Jo, till att vi, för vår hälsas skull, ska satsa på att utesluta det "omedvetna sockret". Detta finns framförallt i, så gott som alla, typer av hel och halvfabrikat; såser, färdigrätter, färdiga röror och fruktdrycker - med mera! Också de bröd och flingor vi äter är ofta väldigt duktigt berikade med socker, så håll koll även på dessa. Med andra ord: läs innehållsförteckningarna!
Socker är en form av smakförstärkare som nästan blir nödvädig för att behålla smak i light-produkter, då fettet minskas drastiskt. Att välja mellan en fet och en lätt produkt är därför inte alltid så lätt; fett eller socker? Hitta en balans säger jag. Feta mejeriproduket innehåller mycket mättat fett, vilket inte heller är bra - speciellt om du har problem med kolesterolvärdet. Naturella lättprodukter däremot innehåller oftast inget, eller i alla fall mycket midre, tillsatt socker - satsa på dem om du vill undvika de feta varianterna.
Jag är allergisk mot alla typer av färdigprodukter, just därför att det är så mycket onödigt tillsatt. Att utgå ifrån bra råvaror och blanda sina egna såser och smaksättningar av flingor med mera är någonting jag gör i nio fall av tio - minst! Det blir oftast billigare, och du kan själv bestämma vad din mat ska innehålla; vill du ha socker så tar du socker - men du får inte omedvetet i dig x antal sockerbitar per dag. Hur ser det ut i ditt kylskåp och skafferi, vet du var sockret finns?
Färsbiffar med sallad på rödbetor
Färsbiffar med sallad på rödbetor
1 portion, 30 minuter
125g nötfärs
½ msk italiensk kalvfond
1 vitlöksklyfta
persilja
svartpeppar
2 rödbetor
1 palsternacka
25g fetaost
1 tomat
3 romansalladsblad
½ rödlök
5 cm purjolök
salt
smör
Koka rödbetorna i saltat vatten i ungefär 20 minuter på medelvärme. Blanda finhackad persilja, nötfärs, kalvfond och svartpeppar, pressa i vitlöken och forma små biffar. Koka den skalade palsternackan i en egen kastrull med lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter på låg värme. Stek biffarna på medelvärme i smör - några minuter per sida, tills de fått en lätt gyllene färg. Skala de kokta rödbetornaoch skör dem i klyftor, dela tomaten i mindre bitar, tärna fetaosten, skiva palsternackan och purjo- och rödlök, riv salladsbladen och blanda ihop allt detta till en sallad. Salta denna lätt och servera tillsammans med de färdigstekta färsbiffarna.
Kantarellrisotto
Kantarellrisotto
1 portion, 30 minuter
60g kantareller
1 dl avorioris
3 dl hönsbuljong
½ gul lök
olivolja
smör
parmesanost
Koka upp hönsbuljongen och håll den varm på låg värme. Finhacka löken och fräs den lätt tillsammans med riset i olivolja i en kastrull. Tillsätt sedan lite buljong åt gången, och fyll på med ny när den första har kokat in. Dela kantarellerna i mindre bitar och stek dem i smör i ungefär fem minuter. Blanda i dem i risotton mot slutet av dess kokning. Avsluta med att riva över parmesanost till den rätta krämigheten. Avnjut med en liten sked ur en stor skål.
Majssoppa med bacon
Majssoppa med bacon
2 portion, 30 minuter
1 majskolv
1 paket bacon à 140g
½ paprika
15 cm purjolök
5 dl grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde
chilikrydda
chiliflakes
svartpeppar
salt
Koka majskolven i saltat vatten i 15 minuter. Koka upp buljongen. När majsen är klar skär du av kornen från kolven och lägger dem i buljongen. Mixa soppan slät. Skiva purjolöken, finhacka paprikan och tillsätt detta tillsammans med matlagningsgrädde svartpeppar och chilikrydda. Skär baconet i fina bitar. Hetta upp en torr stekpanna och knaperstek baconet där i. Häll upp soppan i skålar, toppa med knaperstekt bacon och chiliflakes och servera med ett gott bröd.
Ugnspannkaka med bacon
Ugnspannkaka med bacon
4 portioner, 60 minuter
2 dl fullkornsvetemjöl
½ dl grahamsmjöl
6 dl mjölk
4 ägg
½ tsk salt
2 paket bacon à 140g
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, mjölk och salt, och knäck till sist i äggen och vispa med en ballongvisp. Låt smeten vila. Under tiden skär du baconet i små bitar och steker i en ganska het stekpanna till lätt knaperstekt. Lägg bitarna på hushållspapper för att bli av med det överflödiga fettet. Lägg en bit bakplåtspapper i en djup ugnsfast form och häll i smeten - se till att den når ut även i kanterna, pappret kan strama på sidorna! Fördela baconet jämt över hela formen och grädda sedan i nerderdelen av ugnen i 45 minuter. Skär i portionsbitar och servera med valfritt tillbehör, eller frys ner till matlådor.
De omdebatterade kolhydraterna
Mikaelas tips
Diskussionerna kring kolhydraterna har varit många och långa, och antalet dieter med kolhydrater i fokus är nu hur många som helst. Många är rädda för kolhydrater då det spridit sig att det är dessa som gör oss feta - inte fet mat. Detta är delvis sant; fel sorts kolhydrater påverkar hur närningen tas upp och styr även vårt sug efter fet och söt mat. Begreppet GI, glykemiskt index, är något vi fått bekanta oss med på senare år, och det är detta som är det centrala i allt det här. Alla livsmedel kan rangordnas efter hur snabbt de går ut i blodet, och kolhydratrika födoämnen är de snabbaste. Det vill inte säga att kolhydrater är dåligt, utan istället att vi ska tänka på vilka kolhydrater vi äter beroende på vad vi vill uppnå! Snabba kolhydrater med högt GI kan vara jättebra när hjärnan behöver snabb extraenergi, eller som återhämtning efter träning - då är ljusare bröd och sötare produkter bra, även om frukt, såklart, fortfarande är bättre än godis! Majoriteten av de kolhydrater vi äter bör däremot vara av den långsamma typen, med lågt GI. Detta ger oss en mer stabil mättnadskänsla och blodsockerkurva, vilket i sin tur ger oss ett bättre hunör, en bättre ork och på sikt en mer stabil vikt. Ett födoämne med högt GI, tillexempel vitt bröd och socker, går snabbt ut i blodet och ger en snabbt uppåtgående blodsockerkurva, vilken senare dalar djupt ner, och det är då du blir sugen på fett och socker. Samtidigt som blodsockerkurvan stiger sätts insulinutsöndringen igång i kroppen för att reglera detta. Vid närvaro av insulin gynnas fettinlagringen i kroppen, och det är detta som gör att så många idag hoppar över kolhydraterna helt. Detta är vad jag kallar finlir i kostsammanhang; den enkla teorin är att balans i energiintaget i relativitet till förbrukad energi ger balans i vikten. För den som vill, och behöver, gå ner i vikt kan en omläggning av kolhydratintaget göra underverk, men detta handlar då, för ett hållbart och hälsosamt resultat, att välja rätt sorts kolhydrater, och att äta dem med måtta - inte utesluta!
Kroppen behöver dock kolhydrater. Jag har under en tid själv uteslutit kolhydraterna ur min kost mer eller mindre. Den mest positiva effekten av det var att jag upplevde att min mage fungerade bättre, och när jag började äta kolhydrater igen var omställningen riktigt svår. Nu har jag hittat en balas där jag nästan uteslutande äter långsamma kolhydrater, och inte i överdrivna mängder - det mår både jag och magen bra av! För att vara utan kolhydraterna var inte heller optimalt; dessa är vår mest lättillgängliga energikälla, och det märkte jag av. Tröttheten var större än tidigare och jag orkade mindre. Dessutom kan hjärnan bara ta energi från kolhydraterna - alltså är det livsviktigt att äta dem! Det handlar om ekonomi också; kolhydrater är billig mat, och mättande!
Alltså; ät kolhydrater, det är ingenting att vara rädd för, men gör det med tanke. Bra kolhydratskällor är potatis, råris, bulgur, quinoa, rotfrukter, fullkornspasta, råris, heldinkel, bönor, linser, fullkornsbröd, grönsaker, frukt och gröt. Fullkornsprodukter är oftast av ett lägre GI-värde och av en långsammare typ - så satsa på dem!
Lammpasta med ostronskivling
Lammpasta med ostronskivling
1 portion, 25 minuter
1 portion fullkornsfettuchine
125g lammkött skuret i bitar
65g ostronskivling
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
1 tomat
1 msk italiensk kalvfond
½ dl matlagningsgrädde
½ - 1 dl vatten
½ msk maizena
svartpeppar
persilja
timjan
salt
smör
Finhacka vitlöken, skär rödlöken i grova klyftor och dela svampen grovt. Fräs sedan detta några minuter i en klick smör i en stekpanna. Hacka persiljan och klyfta tomaten - tillsätt detta till stekpannan tillsammans med timjan, salt och svartpeppar Tillsätt även vatten och matlagningsgrädde, sänk värmen till låg/medel och lägg i köttet. Rör i fonden och låt sedan småkoka i ungefär 10-15 minuter, lite beroende på hur stora köttbitarna är. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner. Rör i maizenan mot slutet av tiden. Häll av pastan och lägg upp den, häll sedan över kött, grönsaker och den smakfulla såsen - servera gärna i en skål och ät med sked och gaffel!
Blodpudding med savoykål- och morotssallad
Blodpudding med savoykål- och morotssallad
1 portion, 15 minuter
½ paket osockrad blodpudding
3 blad savoykål
1 morot
russin
solroskärnor
salt
smör
Skiva blodpuddingen i ungefär tre jämnstora skivor och stek dem i smör på medelhög värme, några minuter på varje sida - tills de blir ordentligt mörka. Koka upp vatten och salta det väl. Skiva moroten och strimla kålen - koka detta sedan i det salta vattnet i ungefär fem minuter på låg värme. Häll av grönsakerna, lägg upp dem på en tallrik, toppa med solroskärnor och russin och servera med den färdigstekta blodpuddingen.
Risotto med majs, svamp och broccoli
Risotto med majs, svamp och broccoli
1 portion, 30 minuter
1 dl avorioris
1 majskolv
2 bondbönor
50g champinjoner
broccoli
1 liten gul lök
4 dl grönsaksbuljong
parmesanost
olivolja
salt
smör
Koka upp buljongen i en kastrull med lock, och håll den sedan varm där under hela tillagningen. Koka upp saltat vatten och koka majskolven i 15 - 20 minuter. Förväll även bondbönor och broccoli i några minuter i saltat vatten och dela sedan broccolin i små buketter och ta ut bondbönorna ur skidorna. Stek skivade chmpinjoner i smör i några minuter. Finhacka löken och fräs den lätt tillsammans med riset i olja i en kastrull (detta kan du börja med innan grönsakerna förbrerds om du har ont om tid och klarar av att ha många järn i elden samtidigt). Portionera sedan lite buljong i taget under omrörning - tillsätt ny när den första absorberats och fortsätt så tills all buljong gått åt. När endast lite buljong återstår; Skär av majskornen från kolven och tillsätt de tillsammans med broccoli, bondbönor och broccoli. Avsluta med att riva över önskad mängd parmesanost och rör om innan du serverar i en skål.
Studiebesök på Arla Foods
04:45 , i snöoväder, blåst och slask, var jag och Ebba ute i morse. Anledningen till denna okristliga tid var dagens studiebesök på Arla foods i Stockholm. Vi välkomnades där, i väldigt fräscha och trevliga lokaler, med fika - för min del två koppar väldigt uppskattat rooiboste, medan de andra smaskade kanelbullar och sörplade kaffe. Vi fick samtidigt lyssna på ett antal anställda, vissa med olika kopplingar till SLU och vår utbildning, och höra om deras olika uppgifter på företaget. Vi fick, bland annat, höra om företaget Arla, hur en produkt kommer till och om probiotika och mikroorganismer. Efter att ha suttit och lyssnat på dessa, väldigt intressanta, föredrag fick vi en rundvisning på några olika laboratiorier, och sedan fick vi en lunch bestående av smörgåsas. Det sistnämnda var dock inte min stil riktigt; stora vita baguetter - luft, tomma kalorier och supersnabba kolhydrater säger jag om det...
Det jag uppskattade mest var infromationen om de probiotiska produkterna - det tyckte jag var väldigt intressant! Cultura är Arlas varumärke för produkter med probiotiska bakterier, och i den serien finns idag yoghurt i olika storlekar och smaker - en produkt jag själv köper med jämna mellenrum. Idag fick vi dessutom provsmaka en probiotisk shot, med smak av jordgubb och rött te, som kommer ut på marknaden snart. Liten och god - någonting jag kan tänka mig att investera i då och då, om den inte blir allt för dyr! Dessa produkter innehåller tre olika nyttiga bakterier, varav en (lactobacillius cusei F19) är Arlas egen och bara finns i deras produkter. Alla har gemensamt att de ger en balanserad och förbättrad tarmflora. Detta ger i sin tur effekter som en mer välfungerande mage, minskning av IBS-problem, gasproduktion, smärta och infektionsrisk. Dessutom sägs den verka positivt mot trötthet och, som de kallade det, "mood", och på barn har den visat sig öka mjölktolleransen - något för lilla bror min, med sin mage, kanske? Den dagliga rekomendationen är ungefär 10 miljoner bakterier per dag. Denna mängd finns i den här lilla shoten som kommer snart - värt att prova kanske? Om du vill läsa mer om probiotika kan du göra det på Arlas sida Cultura kunskapscenter.
Jag uppskattade även att få kika in i provköket; ett mycket fräscht kök med härliga matlagningsmöjligheter, yta och en lyxig känsla. Där provar de ut till exempel nya smaker, innan de sedan tas upp i en större provskala. Här provlagar man även alla recept man publicerar, i såväl receptbroschyrer som på hemsidan. Detta är en framtida sysselsättning jag kan tänka mig - ett provköksjobb! Och de som jobbade där var utbildade kostekonomer och ingenting annat. Detta gräver ännu större hål i mitt redan genomborrade huvud - har jag kommit rätt, och än viktigare; vad ska jag göra åt det? På torsdag ska valen inför våren göras; en fortsättning på livsmedelsagronomprogrammet, dietistprogrammet, eller ett eget hopkok mot kostvetenskap vid Uppsala universitet? Hjälp mig nu!
Kycklingpasta med kantareller och bondbönor
Kycklingpasta med kantareller och bondbönor
1 portion, 30 minuter
1 kycklingfilé
1 portion rörformad pasta
2 bondbönor
40g kantareller
½ dl matlagningsgrädde
smör
salt
svartpeppar
Koka upp saltat vatten och förväll bondbönorna där i under några minuter. Ta sedan ut bönorna ur sina skidor. Rensa svampen och stek den sedan en stund i en klick smör. Ta sedan upp den och lägg åt sidan. Koka pastan al dente i saltat vatten. Skär kycklingen i tunna strimlor och ge den en vit färg i det kvarvarande smöret från kantarellstekningen - krydda med salt och svartpeppar. Slå på matlagningsgrädden och tillsätt även kantareller och bönor - låt detta sjuda på låg värme i ungefär fem minuter - tills pastan är klar. Häll då av pastan, rör ner den i pannan, blanda om och servera sedan i en djup tallrik eller skål.
Röding med potatismos, äpple och pepperrot
Herregud vad jag är mätt, helt fruktansvärt mätt faktiskt! Underbara pappa köpte även ett paket färsk röding åt mig igår, och idag skulle jag göra ett försök att tillaga den. Två filéer fanns det, och jag hade så svårt att avgöra om det var lagom med en eller två till en portion. Vrålhungrig som jag var efter ett spinningpass fick det bli två - fisk är nyttigt! Mamma sponsrade med en liten minibit med pepparrot från kolonilotten samt supergoda äpplen i helgen, och dessa fick göra fisken sällskap i en fruktansvärt god röra med crème fraiche. Till detta serverade jag mig själv potatismos, även detta tillagat på kolonilottsskörd! Mums mums säger jag! Jag är fullkomligt medveten om att min fisk är lite bränd i kanten - man kan inte ha tur varje gång! Och ett tips; dra inte knäet i inställningsspaken på spinningcykelns styre, man får sådana groteska blåmärken - och så gör det så galet ont!
Rödning med potatismos, äpple och pepparrot
1 portion, 30 minuter
2 rödingfiléer
2 potatisar
1 äpple
½ dl lättcrème fraiche
mjölk
pepparrot
svartpeppar
smör
salt
Koka upp saltat vatten, skär potatisen i mindre bitar och koka den mjuk. Tärna äpplet och blanda med crème fraichen. Finriv i pepparroten, och smaka av eftersom - vi har alla olika önskemål om hur framträdande denna smak ska vara! Krydda fisken med salt och svartpeppar. Smält en klick smör i en stekpanna och stek sedan filéerna med skinnsidan nedåt på hög värme i ungefär sex minuter - vänd den inte! Häll av vattnet från potatisen, mosa den med valfritt verktyg och blanda ner mjölk till önskad konsistens - det krävs inte så mycket, ta lite i taget. Smaka av moset med salt och svartpeppar och servera det sedan med den stekta fisken och äppel- och pepparrotsröran.
Frukosten stabiliserar din dag
Mikaelas tips
Det är många som inte tycker om att äta på morgonen, jag vet - men det gör det inte okej att skippa frukosten!


Hälsotips i samarbete med en annan bloggare
Tips 1 - styrkor och svagheter med din kosthållning
Mikaelas tips 1
Att hålla koll på sig själv är a och o i de flesta situationer. Varesig det gäller idrott, studier, vardagslivet, psykisk hälsa, eller kosten, så är det lättare att göra en positiv förändning om man har koll på hur man själv fungerar, och hur utgångsläget ser ut. Mamma säger att jag alltid ska fokusera på det positiva, men hur ska jag kunna förbättra mina negativa sidor om jag inte gör mig själv medveten om dem? Om vi ska ta in det här tänket i en kostsituation kan jag direkt erkänna min stora svaghet; att dricka. Jag dricker otroligt dåligt! En kopp te på morgonen, och efter det är det inte ovanligt att det går ett dygn till nästa vätskeintag - i form av en ny kopp te. Detta är naturligtvis katastrof, och nu har jag bestämt mig för att verkligen förbättra mig - jag utmanar mig själv.
Min styrka skulle jag säga är att jag prioriterar kosten och riktiga råvaror. Att jobba med fräscha grönsaker, så obehandlade produkter som möjligt och obehandlat kött är självklarheter för mig - även om det ibland får kosta lite extra. I och med detta har jag koll på att jag inte får i mig tillsatssubstanser, vilka vi idag faktiskt inte vet vad de gör i kroppen på sikt, eller i kombination med varandra.
Tänk ut vad du är mest nöjd med, och stolt över, i din kosthållning, samt vad du verkligen borde förbättra, ta fram det i ljuset och gör en plan för en förbättring utifrån det. Det kan handla om enformigt ätande, brist på näringsämnen, dåliga vanor tidsmässigt eller med avseende på regelbundenhet - vad som helst! Styrkorna kanske du finner i variation, vällagad mat, ordentlig frukost, bra mellanmål - eller kanske att ni alltid äter tillsammans med familjen i lugn och ro?
Entrecôte med kokt potatis
Entrecôte med kokt potatis
1 portion, 25 minuter
1 entrecôte
3 små potatisar
svartpeppar
smör
salt
Koka upp vatten i en kastrull. salta lätt och koka sedan potatisen i ungefär 15 - 20 minuter. Smaksätt köttet med svartpeppar och salt innan du steker det i en klick smör på relativt låg värme, ungefär fem minuter per sida, lite beroende på tjockleken. Bygg ihop en god sallad och ät den tillsammans med kött och potatis!
Lasagne med persilja och vitlök
Lasagne med persilja
4 portioner, 60 minuter
600g nötfärs
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
2½ msk italiensk kalvfond
ett stort knippe färsk persilja
svartpeppar
smör
1½ dl matlagningsgrädde
lasagneplattor av fullkorn
500g krossade tomater
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka rödlök och vitlök och fräs på detta lätt i en klick smör i en stekpanna. Tillsätt, efter några minuter, köttfärsen och bryn den lätt. Smaksätt med fonden och svartpeppar, och vänd ner hackad persilja - låt puttra ihop några minuter. Bre ut ett lager krossade tomater i en ugnsfast form och täck sedan det med ett lager pastaplattor. Fördela jämt ett lager köttfärs över plattorna och fyll sedan på med krossade tomater igen. Upprepa samma ordning en gång till, och häll sedan över matlagningsgrädden, jämt fördelat över hela formen. Tillaga i nedre delen av ugnen täckt av en bit aluminiumfolie i 30 minuter. Servera med valfri sallad för en komplett måltid!
Basilico i Uppsala
Äggpytt med kålrot och broccoli
Äggpytt med kålrot och broccoli
1 portion, 20 minuter
kålrot
broccoli
persilja
purjolök
2 ägg
matlagningsgrädde
salt
vit tryffelolja
svartpeppar
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Skär kålroten i medelstora tärningar och koka i tio till femton minuter. Dela broccolin i buketter och låt dem koka med kålroten de sista minuterna. Knäck äggen i en skål och vispa ihop med en liten skvätt matlagningsgrädde och lite vit tryffelolja. Stek samman de kokta grönsakerna med äggröran och skivad purjolök i några minuter under omrörning - tills ägget har stelnat och fått lite lätt färg helt enkelt. Vänd ner grovt riven persilja och smaksätt med salt och peppar - servera med goda smörgåsar och förslagsvis ett glas mjölk!
Lingonlimpa
Lingonlimpa
1 limpa, 80 minuter
4 dl yoghurt
2 dl rågmjöl
1 dl sojamjöl
2½ dl grahamsmjöl
½ dl vetemjöl
1 dl vetekross
2 tsk bikarbonat
1 msk honung
1½ tsk salt
1 dl lingon
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke - rör om väl så att allt verkligen fördelar sig jämnt i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform om cirka 1½ liter och klicka ut smeten och släta ut den. Grädda längst ner i ugnen i ungefär 65 minuter.
Stekt biff med rotfruktsfrittes
Stekt biff med rotfruktsfrittes
1 portion, 30 minuter
1 potatis
1 rödbeta
1 bit kålrot
1 ryggbiff
smör
olivolja
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar om max 1x1 cm. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg frittesen där på, utan att de ligger ovanpå varandra, ringla över lite olivolja och salta! Ställ in i ugnen i 15-20 minuter - håll koll så att de inte bränns, tiden varierar beroende på vilken storlek dina stavar har. Krydda biffen med salt och svartpeppar och stek några minuter per sida i en klick smör - gudagott som smälter i munnen!
Paella med lammkabanoss
Paellan, Spaniens pytt i panna, finns i en rad olika varianter. Vanligast är den med kyckling, räkor och musslor - men även fantstiska sorter med enbart läckra skaldjur finns, liksom de som även smaksätts med kryddig korv. Min variant innehåller endast en lammkabanoss med, 90% kötthalt, grönsaker och, såklart, saffransris! Jag använde mig av avorioris och gick inte riktigt den traditionella vägen, men det beror helt enkelt på att jag inte äger en tillräckligt stor stekpanna för det här!
Paella med lammkabanoss
2 portioner, 30 minuter
2 dl avorioris
1 liten rödlök
1 paket saffran
1 paprika
1 tomat
4 bondbönor
150g lammkabanoss
100g gröna ärtor
10 svarta oliver
chiliflakes
cayennepeppar
olivolja
salt
Koka upp hett vatten, antingen i en vattenkokare eller på platta. Ta en annan kastrull, modell lite större, och hetta upp den skvätt olivolja. Finhacka rödlöken och fräs den lätt där i. Tillsätt riset och hetta upp det under omrörning tills det börjar bli lätt transperant och glansigt. Tillsätt då vattnet, saffran och smaka av med salt - låt koka på låg värme och rör om då och då - koktiden är ungefär 20 minuter, eventuellt något längre. Koka upp saltat vatten och förväll bondbönorna där i i 3-5 minuter. Ta sedan upp dem och ta ut bönorna ur skidorna. Skär paprika och korven i små bitar. Stek upp korv och paprika, tillsätt efter några minuter bondbönorna och ärtorna. När riset är färdigkokt; flytta över det till pannan blanda i hackad tomat och oliver - blanda om väl och smaksätt med cayennepeppar, chiliflakes och eventuellt mer salt. Servera i skålar och njut!
Champinjonköttbullar med spenatfettuchini
Champinjonköttbullar med spenatfettuchini
2 portioner, 45 minuter
250g nötfärs
100g champinjoner
1 ägg
½ gul lök
½ röd lök
1 dl lätt cerme fraiche
1 msk senap
100g spenat
olivolja
persilja
smör
salt
svartpeppar
Lägg köttfärsen i en bunke och grovriv i champinjonerna. Hacka den gula löken så fint du bara kan och blanda i den i bunken tillsammans med ägg, salt och svartpeppar - rulla till små söta köttbullar. Koka upp saltat vatten och koka fettuchinin där i. Stek köttbullarna i en klick smör - vände dem ofta för en rund form och jämn färg! Fräs tunt skivad rödlök i lite olja i en kastrull. Tillsätt creme fraiche, senap, hackad persilja och spenat och värm upp under omrörning. Blanda sedan spenatröran med den färdigkokta, och avhällda, pastan och servara med de gyllenstekta köttbullarna.
Indisk yoghurtkyckling i ugn
Indisk yoghurtkyckling i ugn
2 portioner, 45 minuter
2 portioner ris
2 kycklingfiléer
2 dl naturell yoghurt
½ msk curry
drygt ½ msk garam masala
½ msk kardemumma
½ msk kanel
½-1 tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla kryddor i yoghurten och rör om väl. Dela varje kycklingfilé i två bitar och låt dem ligga i yoghurtblandningen och dra tills ugnen är varm. Häll då allt i en ugnsfast form - se till att alla kyckling är täckt av yoghurt. Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt - ungefär 30 minuter. Koka riset efter att kycklingen varit inne i ugnen i ungefär 15 minuter - det borde vara lagom för att det ska bli klart samtidigt. Servara kycling och ris med en neutral och svalkande sallad - det behövs mot denna smakrika kryddning!
Tzatziki i Uppsala


När mor och jag var där valde jag kyckling med pasta och tomatsås - jag var så fruktansvärt hungrig och slut efter allt tentaplugg och ville bara ha massor med mättande och god mat! Jag fick en mycket torr kycklingbit täckt av överkokt pasta utan någon som helst smak, en lam tomatsås och, åter igen, den bleka och klena salladen och den smaklösa tzatzikin. Sågning vid fotknölarna? Ja! Överdrift? Nej, tyvärr inte! Mamma åt kalvkotlett med stuvade kantareller, rödvinssås och tzatziki - en väldigt underlig kombination som inte såg allt för aptitlig ut på tallriken då all sås blandades. Hon sa även att det inte smakade kantareller. Nej, bättre grekiska restauranger måste väl till och med Uppsala ha!
Nordafrikanska miniköttbullar med couscous
Nordafrikanska miniköttbullar med couscous
2 portioner, 30 minuter
250g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk kanel
3 cm färsk ingefära
½ dl russin
2 dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft
½ dl färsk persilja
smör
salt
1,75 dl couscous
2 dl hönsbuljong
olivolja
Salta köttfärsen med ungefär ½ tsk salt, blanda om och rulla småsmå köttbullar - 26 stycken fick jag ut. Finhacka vitlöksklyftan och den gula löken. Smält en klick smör i en panna och fräs lökhacket, russin, kanel och färskriven ingefära några minuter. Tillsätt vattnet och citronsaften och låt koka samman i ytterligare några minuter. Lägg i köttbullarna och låt sjuda i fyra minuter - vänd dem efter halva tiden. Koka upp buljongen och häll den över couscousen - låt köttbullarna stå och dra under tiden som couscousen suger åt sig vätskan. Vänd ner hackad persilja i stekpannan och häll en skvätt olivolja över couscousen och rör om. Lägg upp couscous på tallrikar, lägg köttbullarna ovanpå och häll till sist över skyn!
Klar grönsakssoppa med majskolv
Klar grönsakssoppa med majskolv
1 portion, 20 minuter
1 majskolv
1 potatis
1 bit kålrot
½ dl gröna ärtor
1 bit broccoli
5 cm purjolök
3 dl grönsaksbuljong
persilja
salt
Koka upp välsaltat vatten i en kastull och koka majskolven där i. Koka upp buljongen i en annan kastrull. Skär kålrot och potatis i små tärningar och lägg dem i buljongen och låt koka på medelvärme. Ta upp majskolven efter tio minuter och dela den i sex till åtta bitar. Lägg ner dem i buljongen tillsammans med broccoli i små buketter, ätror och skivad purjolök. Riv persiljan grovt och smaksätt med denna. Låt sedan koka lätt i ungefär fem minuter. Servera i skål med en god smörgås till!
Tentaplugget gör maten lidande
Nej, mat är ingenting som får ta fokus nu! Lunchen höll jag på att glömma totalt, och till middagen hade jag inte planerat någonting alls. Det slutade med att det blev blodpudding även till middag, med ett stekt ägg och morot - ska det gå snabbt så ska det! Stekt ägg var det förresten väldigt länge sen jag åt - och gott var det! Att jag har tid att uppdatera bloggen får jag en del frågor om, men det gör jag på mina små mikropauser som jag måste ta. Längre pauser går till Ebba, och de minikorta till bloggen - några medellånga, eller fler långa, till matlagning finns det inte utrymme för! Det känns ändå som att det, sakta men säkert går frammåt här - men det är väldigt mycket som snurrar i huvudet. Alla funderingar på utbildningens vara eller inte vara, och så vidare, har jag lagt på hyllan, tills efter tentan - den behöver allt fokus nu. Det som snurrar är alltså kemi, kemi, kemi och åter kemi! Visst blandas det med lite saknad också; det har hänt två gånger nu att jag sett en vit bil parkera här utanför, och för ett ögonblick blivit ljublande glad och trott att det är mamma som kommit för att överraska, för att sedan fälla en tår och känna mig ensam. Men inte heller sådant kan jag låta ta tid - all tid är viktig och måste gå till böckerna. Trots all stess har jag ändå hunnit med två andra saker idag; tvättat Ebba och pratat med morfar. Han ringe i morse, och jag blev så glad! Först tänkte jag avvisa, med anledning av att jag var så stressad och satt och pluggade, men sen bestämde jag för att ta mig lite tid - och det ångrar jag inte. Micki fick lite telefontid igår; lite prat om ditt och datt, gamla minnen, handboll, träning och vad som händer här - åh vad jag uppskattade det! Hon berättade att hon kört sitt första body pumppass under dagen, och beskrev känslan hon hade i kroppen. Jag saknar just de passen fruktansvärt mycket, och jag blev nästan lite gråtmild när jag tänkte på hur gärna jag skulle vilja ha möjligheten att träna body pump här. Tänk vad härligt om de skulle ha det här på Friskis! Nej, nu är mikropausen slut för den här gången - åter till basbråksdiagram, reaktionshastigheter, jämviktskonstanter och logaritmekvationer, och en herrans massa annat!
Blodpudding med lingon- och vitkålssallad
Blodpudding med lingon- och vitkålssallad
1 portion, 10 minuter
½ paket blodpudding
vitkål
lingon
smör
Skär blodpuddingen i skivor om cirka en centimeter och stek i en klick smör. Värm lingonen i en kastrull i några minuter - varesig de är frysta eller färska! Strimla vitkålen och blanda med lingonen i en skål. Mängden vitkål och lingon är helt upp till var och en, men jag föredrar att ha ganska mycket lingon i relativitet till kålen. Servera blodpuddingsskivorna med den ljumna salladen.
Kycklingfilé fylld med pesto, mozzarella och tomat
Kycklingfilé fylld med pesto, mozzarella och tomat
1 portion, 30 minuter
1 portion quinoa
1 kycklingfilé
1 msk pesto
50g mozzarella
½ tomat
basilika
svartpeppar
salt
Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett snitt på långsidan av kycklingfilén och fördela peston jämt där inne. Skiva mozzarellan och tomaten tunt och lägg även in detta i fickan. Krydda med salt och svartpeppar, och strö över lite basilika, innan du placerar filén i en ugnsfast form och ställer in den i ugnen. Låt den stå där i ungefär 20 minuter; kontrollera med ett snitt i mitten om den är vit rakt igenom - då den är färdig. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen - det borde vara lagom att börja när kycklingen ställs in i ugnen. Skär iordning en god sallad och servera tillsamman med kycklingen och quinoan.
Min hund är underbar
Linsgryta för förkylningstider
Linsgryta i förkylningstider
2 portioner, 20 minuter
2 portioner bulgur
1½ dl röda linser
3 dl vatten
½ buljongtärning
1 apelsin
1 tomat
½ dl russin
2 morötter
5-10 cm färsk ingefära
chili- och limekrydda
svartpeppar
salt
Koka upp vatten till både bulgur och linser i separata kastruller - 3 deciliter till linserna, och för bulgurn får du läsa vad som står på din förpackning. Koka bulgurn och börja samtidigt med linserna. Riv morötterna grovt och tillsätt dem till linserna efter fem minuter. Riv skalet av apelsinen, skala den och dela den sedan i mindre bitar - blanda ner detta i grytan och riv även ner ingefäran. Hacka en tomat i relativt små bitar och rör ner dem tillsammans med russin, svartpeppar och chili- och limekryddan, och smula i buljongtärningen. Servara den färdigkokta bulgurn med den ljuvt doftande linsgrytan, som nu har stått på plattan i 10-15 minuter.