Typiskt jättemycket vinter!
I morse möttes jag av vinter och snö - inte en dag för sent! Ebba har bekantat sig med det stora vita för första gången; allt vad koppelvett heter gäller tydligen inte när det finns snö. Jättekul är det också att jaga den snö man själv sprätter upp när man går, och rycka så att matte knappt kan stå på benen och får jävulusiskt ont i den redan tokonda höften.
Hund med trasig kompis
Stekt kycklingfilé med linsgryta
Stekt kycklingfilé med linsgryta
1 portion, 20 minuter
½ dl röda linser
1 kycklingfilé
2 dl lätt kokosmjölk
150g fryst bladspenat
5 babyplommontomater
1 msk tomatpuré
½ gul lök
1 stor vitlöksklyfta
småbladig mangold
cayennepeppar
spiskummin
svartpeppar
garam masala
gurkmeja
smör
salt
Tina den frysta bladspenaten. Koka upp kokosmjölken i en kastrull, tillsätt linser, tomatpuré, spiskummin, garam masala, svartpeppar, gurkmeja, salt, pressad vitlök, finhackad gul lök och låt det sedan småkoka på låg värme i 10-15 minuter - rör om ofta! Smält en klick smör i en panna och stek kycklingfilén på medelvärme ungefär 6-7 minuter per sida och krydda den efter smak med svartpeppar, cayennepeppar och salt. Halvera babyplommontomaterna och rör ner dem tillsammans med bladspenaten när några minuter återstår på linsgrytan. Servera sedan kycklingfilén på en bädd av småbladig mangold tillsammans med linsgrytan.
Spaghetti med ädelostsmakande köttfärssås
Spagehtti med ädelostsmakande köttfärssås
1 portion, 20 minuter
1 portion spaghetti
125g nötfärs
35g ädelost
1 dl havregrädde
5 cm purjolök
100g fryst bladspenat
100g brysselkål
svartpeppar
smör
salt
Tina den frusna bladspenaten. Skiva purjolöken och fräs den i lite smör. Finfördela köttfärsen och bryn den lätt i några minuter innan du tillsätter havregrädden, svartpeppar och salt. Låt småputtra i fem minuter och blanda sedan bladspenaten och ädelosten smulad i små bitar. Lämna detta i fem till tio minuter. Koka spaghettin al dente och koka brysselkålen omkring sju minuter i välsaltat vatten. Lägg upp pastan i en djup tallrik, häll över köttfärssåsen och servera med brysselkål och lite sallad - småbladig mangold och babyplommontomater var riktigt gott till!
Fiskgryta med kokosmjölk och curry
Fiskgryta med kokosmjölk och curry
1 portion, 20 minuter
1 portion jasmineris
1 vit fiskfilé
200ml kokosmjölk lätt
5 cm purjolök
½ röd paprika
1 morot
2 champinjoner
1 vitlöksklyfta
olivolja
cayennepeppar
röd chili
curry
salt
Koka riset enligt instruktionerna på paketet. Skiva purjolöken, finhacka vitlöksklyftan och den röda chilin, vilken du tar efter egen smak, skär paprikan i mindre bitar och moroten i små stavar. Fräs grönsaksbitarna i lite olivolja i en het stekpanna någon minut. Sänk värmen, tillsätt kokosmjölk, champinjoner i och fisk i mindre bitar, smaka av med cayennepeppar, salt och curry, och låt sedan koka lätt i ungefär tio minuter. Servera fiskgrytan med nykokt jasmineris och gärna en kopp gott te!
Äppelbiffar med potatismos och brysselkål
Äppelbiffar med potatismos och brysselkål
1 portion, 30 minuter
130g nötfärs
4 små potatisar
½ gul lök
½ litet äpple
100g färsk brysselkål
havremjölk
skånsk senap
kardemumma
svartpeppar
persilja
timjan
lingon
smör
salt
Finhacka den gula löken och skär äpplet i riktigt små tärningar. Lägg detta i en bunke tillsammans med köttfärsen, krydda med svartpeppar, kardemumma, salt och timjan och blanda sedan om väl med händerna innan du formar lagom stora biffar. Pressa samman dem väl så att alla lök- och äppelbitar sitter på plats! Skala potatisen och skär den i småbitar. Koka den sedan mjuk i salt vatten. Koka även brysselkålen; runt sju minuter i välsaltat vatten. Stek biffarna i en klick smör tills de får en fin färg på båda sidor. Häll av den kokta potatisen, mosa den och blanda med mjölk till valfri konsistens. Smaksätt moset med persilja, salt och svartpeppar. Servara sedan äppelbiffarna med brysselkålen, potatismoset, lingon och en klick riktigt god skånsk senap!
Lammgryta med smak av kanel och apelsin
Lammgryta med smak av kanel och apelsin
1 portion, 40 minuter
1 portion råris
125g grytbitar av lamm
1 morot
1 dl vatten
1 apelsin
½ buljongtärning
½ gul lök
½ tomat
½ msk kanel
flytande honung
svartpeppar
Följ förpsckningsanvisningarna för att koka råriset. Skala apelsinen och skär i småbitar, klyfta tomat och gul lök och lägg allt i en kastrull tillsammans med vattnet och koka upp. Skär moroten i mindre stavar, tillsätt dem, smula ner buljongtärningen och krydda sedan med kanel, svartpeppar och smaka av med lite flytande honung. Koka lätt i ungefär 20 minuter innan du serverar grytan med det kokta råriset och sallad.
Fisksoppa med apelsin och brysselkål
Fisksoppa med apelsin och brysselkål
1 portion, 15 minuter
1 vit fiskfilé
1 apelsin
2 dl buljong
½ gul lök
½ dl havregrädde
100g brysselkål
svartpeppar
timjan
smör
Finhacka löken och fräs den lätt i en klick smör i en kastrull. Tillsätt buljongen, brysselkål och skalad apelsin skuren i bitar - låt koka i fem minuter. Tillsätt där efter fisken skuren i bitar, häll i havregrädden och koka i ytterligare fem minuter. Smaka av med timjan och svartpeppar.
Ädelostfylld kycklingfilé med päron och vildris
Ädelostfylld kycklingfilé med päron och vildris
1 portion, 45 minuter
1 portion vildris
1 kycklingfilé
35g ädelost
1 päron
valnötter
olivolja
svartpeppar
salt
Koka riset enligt förpackningsinstruktionerna. Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp en ficka på längden i kycklingfilén och fyll den med osten. Pensla med lite olivolja, och häll en skvätt i en ugnsfast form innan du lägger i kycklingen. Salta och peppra! Skär ett päron i klyftor eller grova skivor och lägg dem i en egen form. Ställ in båda formarna i ugnen i 15-20 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt och servera sedan den med vildriset, sallad och de ugnsstekta päronskivorna. Toppa med krossade valnötter.
Het kyckling- och avokadogryta med ris
Het kyckling- och avokadogryta med ris
1 portion, 30 minuter
1 portion basmatiris
1 kycklingfilé
1 avokado
1 dl havregädde
5 cm purjolök
4 babyplommontomater
ruccola
röd chili
smör
salt
soja
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skiva purjolöken, finhacka röd chili efter smak och fräs detta sedan lätt i en klick smör. Tillsätt kycklingen och havregrädden, smaka av med soja och salt och låt sedan småkoka i ungefär 15 minuter. Halvera tomaterna och lägg i dem tillsammans med avokado skuren i bitar när ungefär fem minuter återstår. Servera basmatiriset med kycklinggrytan och gärna lite ruccola!
Fisk- och grönsakswok i sesamolja
Lägenhetsköpet är klart! Jag stod med en fiskfilé i ena handen och en purjolök i den andra när pappa ringde och sa att allt som krävdes var en signatur inne på mäklarkontoret - nu! Fisken fick vänta, och istället susade jag iväg på cykeln i -6,5 grader och fullbordade det hela; jag är nu lägenhetsägare - så fruktansvärt skönt!
Väl hemma igen firade jag med en fiskwok. Pappa får jag tacka trippelt idag; till att börja med för allt arbete med lägenhetsaffären, men även för sesamoljan som jag wokade i, och för bidraget med portabellosvampen som deltog - en fruktansvärt god svamp!
Fisk- och grönsakswok i sesamolja
1 portion, 20 minuter
1 vit fiskfilé
1 portion ris
1 paprika
1 morot
10 cm purjolök
½ röd chili
1 portabellosvamp
50g fryst mango
skalet från en fjärdedels lime
sesamolja
soja
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skär moroten i små stavar, paprikan i strimlor, portabellon i ganska grova bitar, skiva purjolöken och finhacka chilin. Tina den frysta mangon. Woka grönsakerna och mangon i sesamolja i en het stekpanna i ungefär fem minuter. Tillsätt sedan fisken skuren i bitar, körsbärstomaterna, rivet limeskal och smaksätt med soja - woka sedan i ytterligare ungefär fem minuter. Servera woken med riset och ät med pinnar.
Den frånvarande adventskänslan
Svamp- och kycklingspaghetti
För att skriva någonting om kvällens middag; jag provade för första gången I love ecos spaghetti, och den var verkligen jättegod! I och för sig var det väldigt länge sen jag åt vit spaghetti sist, så någon jämförelse vågar jag mig inte på - men det var helt klart en god vit spaghetti! Och så vill jag tacka far min för portobellasvampen - jag blir så glad av att få små matbidrag!
Svamp- och kycklingspaghetti
1 portion, 20 minuter
1 kycklingfilé
1 portion spaghetti
1 portobellasvamp
3 champinjoner
1 dl havregrädde
5 cm purjolök
småbladig mangold
svartpeppar
smör
salt
soja
Koka spaghettin al dente i livligt kokande och saltat vatten. Skär champinjonerna i fjärddelar och portabellon i ungefär lika stora bitar. Smält en klick smör i en stekpanna och fräs sedan svampen. Skiva purjolöken och tillsätt den efter några minuter. Dela kycklingen i mindre bitar och lägg även i dem i pannan för att få en lätt färg, och krydda med svartpeppar och salt. Häll därefter i havregrädden, smaka av med soja och puttra ihop under ungefär fem minuter - kontrollera att kycklingen inte är rosa inuti. Blanda försiktigt ner spaghettin och värm upp tillsammans med såsen. Vänd ner mangolden och servera sedan i en djup tallrik.