Lammfärsbiffar med myntayoghurt

Ännu en av mammas favoriträtter servarades ikväll. Det ska vara duktigt med vitlök i, och myntayoghurten är ett måste, men lammfärsen går att byta ut mot nöt, och tillbehören är valfria. Ikväll åt vi ugnsrostade grönsaker och en grönsallad till - det var gott vill jag lova! Batterier på kameran var tokslut, men jag lyckades hålla oss ifrån maten någon minut så att det fick ladda upp ändå - det här får inte missas! Som sagt; mamma älskar det - det lär ni också göra.

Lammfärsbiffar med myntayoghurt
2 portioner, 50 minuter

300 g lammfärs
50 g fetaost
3 vitlöksklyftor
2 stora potatisar
1 röd paprika
½ kålrabbi
olivolja
salt & peppar
timjan
romansallad
körsbärstomater
gruka
solroskärnor
pumpakärnor
färsk persilja
naturell turkisk yoghurt
färsk mynta

Sätt ugnen på 225 grader, gärna grilläge. Skrubba, eller skala, potatisarna och skär dem i bitar om fyra var. Lägg klyftorna i en ugnsfast form, ringla över olja, blanda runt, strö över salt och ställ sedan in formen högt upp i ugnen. Potatisen ska stå inne i ungefär 40 minuter. Skala kålrabbin och skär även den i klyftor och skär sedan paprikan i stora bitar. Lägg kålen och paprikan i en annan form för ugnen, blanda med olja och salt, och placera längre ner i ugnen - denna form ska stå inne max 30 minuter, men byt plats med potatisformen när tio minuter återstår.

Lägg lammfärsen i en bunke, pressa ner vitlöksklyftorna, smula i fetaost, salta, peppra och rör sedan om ordentligt innan du formar fyra jämnstora biffar med händerna - pressa ihop dem ordentligt. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek sedan biffarna i några minuter på varje sida i en relativt het panna. Båda sidorna ska ha fin färg och biffarna vara precis genomstekta när de är klara.

Riv salladsbladen, skär grukan i stora bitar, halvera körsbärstomaterna och blanda sedan allt i en skål. Tillsätt en gnutta olivolja, några kvistar persilja och solros- och pumpakärnor efter behag, salta lätt och blanda om. Hacka myntabladen och rör ut dem i yoghurten. Servera biffarna med de ugnsrostade grönsakerna, salladen och inte minst - myntayoghurten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0