Hirssallad med stekt lax

Omega 3 är en essensiell fettsyra, vilket innebär att vi måste tillföra den med kosten - kroppen kan inte själv tillverka den. Väl i kroppen har omega 3 positiva hälsoeffekter på hjärta och blodkärl, och kan därför förebygga sjukdomar rörande dessa, men även på det menatala genom motverkan av depressioner. Omega 3 säg nämligen kunna öka mängden serotonin i hjärnan, en "må bra-substans". Inte nog med detta; denna fenomenala fettsyra är även bra för utsidan - och vem vill inte ge en extra kick till hud, naglar och hår? Linfrön, avokado och fet fisk är de mest kända livsmedlen med höga halter omega 3, och dessa bör ätas regelbundet i en varierad kost. I onsdags bjöd jag min kropp på en riktig omega 3-kick; både lax och avokado, och dessutom provade jag hirs för första gången. Det är ett sädesslag som används som ersättning mot tillexempel ris, och är rikt på mineraler och kisel. Kanongott!

Hirssallad med stekt lax
1 portion, 30 minuter

50 g hirs
1 laxfilé
1 avokado
1 tomat
pumpakärnor
keso
olivolja
salt & peppar


Koka hirsen på svag värme i 10 minuter - proportionerna är en del hirs till två delar vatten. Låt sedan detta stå och dra i ytterligare 15 minuter. Krydda laxen med salt och peppar och stek den några minuter på varje sida i lite upphettad olivolja. Skär både avokadon och tomaten i bitar, blanda med hirsen och lite olivolja och lägg sedan upp tillsammans med laxen. Toppa med lite pumpakärnor och en klick keso!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0