Bovetebröd i långpanna

Nu är dagens långtidsprojekt äntligen klart; mitt bovetebröd! Grejen med bovete är att det måste stå och svälla i förfärligt många timmar, enligt mig - sex till åtta närmare bestämt. Sedan är det både jäsning och gräddning på 30 minuter vardera, så det gäller att ha tid! Nu är det som sagt klart, och vi har provsmakat en nattmacka allihopa. Resultatet var väl värt väntan - nybakt bovetebröd med smör och ost är svårt att knäcka!

Bovetebröd i långpanna
12 bitar, 8 timmar (varav svällning 6-7 timmar)

5 dl okokt helt bovete
7 dl hett vatten
1½ dl russin
1½ dl krossat linfrö
10 dl dinkelskikt
2 msk solroskärnor
1 tsk salt
50 g jäst

smör

Skölj bovetet i kallt vatten och lägg det sedan i en bunke. Mät upp linfrön, russin och hett vatten och häll det över bovetet. Rör om och låt stå övertäckt och svälla i ungefär 6-8 timmar. Blanda dinkerskiktet, solroskärnor och salt i en separat bunke. Smula ned jästen i boveteblandningen och rör om ordenligt. Blanda i de torra ingredienserna och rör om ännu mer. Degen ska vara kladdig! Smöra en långpanna och klicka i smeten. Släta ut den över hela pannan och låt jäsa i 30 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i 30 minuter, skär i 12 rutor och stoppa eventuellt in brödet i 5 minuter till ocm det känns lite kladdigt fortfarande. Skär loss kakorna och låt dem svanla i en bakduk, eller njut av en direkt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0