Bobotie med sockerärtsrelish

Fler sydafrikanska smaker och dofter från Elisabeth Johanssons bok Mat, vin och vanilj från Sydafrika avnjöts vid kvällens middag. Det hela började med att jag kokade min egen mango chutney, men det går naturligsvis lika bra med köpt - om man är mer lag åt det hållet! Det här receptet var inte lika stressigt som det förra jag prövade ur samma bok, men ingredienserna känns många! Resultatet var dock väldigt bra, och jag fick dessutom en portion över till morgondagens lunch, då vi bara var tre till antalet. Lite sting och massor med smak - varsågoda; en del av Sydafrika!

Bobotie med sockerärtsrelish
4 portioner, 45 minuter

500 g nöt- eller lammfärs
1 gul lök
2 tsk salt
2 msk smör
2 tsk curry
1 tsk färskriven ingefära
1 krm svartpeppar
1 dl russin
2 msk mango chutney
1½ dl mjölk
1 dl grädde (matlagningsgrädde fungerade jättebra)
3 ägg
1 krm salt
1 tsk gurkmeja

200 g sockerärtor
½ gul lök
1 msk olivolja
1 bifftomat
1 vitlöksklyfta
½ tsk färskriven ingefära
1 tsk honung
chiliflakes

4 portioner råris
mango chutney

Påbörja kokningen av riset, se till så att det timear resten av maten - mitt ris tog 45 minuter att koka. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och fräs den tillsammans med färsen i smöret. Krydda med curry, salt och svartpeppar och blanda i russinen innan du tar bort stekpannan från spisen och blandar i mango chutneyn. Bre ut blandningen i ett lager på botten av en ugnsfast form. Vispa ihop en äggstanning av mjölken, äggen, saltet, gurkmejan och matlagningsgrädden och häll den sedan över färsblandningen. Ställ formen i mitten av ugnen och låt den stå där i ungefär 20 minuter - tills äggstanningen har stelnat helt enkelt.

Skiva den gula löken tunnt och stek den lätt i olivoljan tillsammans med sockerärtorna. Finhacka vitlöken och tillsätt den tillsammans med den rivna ingefäran och honungen och rör om. Skiva tomaten i tunna skivor och lägg som ett lock över allt annat, strö en nypa salt över och låt sjuda ett par minuter. Servara ris, bobotie, mango chutney och relish, eventuellt tillsammans med en sallad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0